Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Φάκελος Παναθηναϊκός: Ζητείται ενίσχυση

Προ ολίγον ημερών, ο Μαρσέλο Μάτος επέστρεψε στην Ελλάδα, καθώς έληξε ο δανεισμός του από τη βραζιλιάνικη Μποταφόγκο, στην οποία αγωνίζεται και ένας ακόμη παλιός μας γνώρισμος από το πέρασμά του στον Άρη, Σεμπάστιαν Αμπρέου. Ο βραζιλιάνικος σύλλογος επιθυμούσε να αποκτήσει τον Μάτος, ο ίδιος ο παίκτης ήθελε να μείνει στη πατρίδα του και παρά την επιθυμία του Φερέιρα να διατηρήσει στο ρόστερ τον αμυντικό μέσο, ο Μάτος έφυγε και ο Παναθηναϊκός έχει να λάβει περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η τρομακτική στασιμότητα που δείχνουν στο τριφύλλι στο μείζον ζήτημα της ενίσχυσης της ομάδας έχει σκορπίσει φόβο στους φιλάθλους της ομάδας, οι οποίοι βλέπουν πως όλες οι ομάδες έχουν αποκτήσει παίκτες, ενώ οι πράσινοι, πέρα από τη φυγή των Ζιλμπέρτο Σίλβα, Λουϊς Γκαρσία, Μαρσέλο Μάτος, Γκάμπριελ και Σίντευ Γκοβού, δεν έχουν αλλάξει στο ελάχιστο το ρόστερ της ομάδας. Η ενίσχυση κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητη και όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία κίνηση να αποκτηθεί κάποιος.

Στον Παναθηναϊκός υπολόγιζαν πως η χρονιά θα βγεί με την πώληση όλων των πρωτοκλασσάτων ονομάτων, με τον Σισέ να φιγουράρει στη κορυφή της λίστας και τους Λέτο, Τζόρβα Μπουμσόνγκ να βρίσκονται επίσης σε αυτή. Με αυτό το τρόπο ελπίζουν πως θα απαλλαχθούν-καταρχήν-από τα υπέρογκα συμβόλαια, ενώ παράλληλα με τις εισροές από τις παραχωρήσεις θα μπορέσουν να κινηθούν στο μεταγραφικό παζάρι, ώστε να αποκτηθούν εκείνοι οι παίκτες που θα βοηθήσουν το σύλλογο να φθάσει στη προπέρσινη επιτυχία.

Όμως, μεχρι στιγμής ακούμε μόνο φήμες που συνοδεύονται με την ακόλουθη κλισέ φράση: "Φιλολογικό ενδιαφέρον". Μα έτσι δουλειά δεν μπορεί να γίνει. Το πιο ακριβό περιουσιακό στοιχείο της ομάδας, ο Τζιμπρίλ Σισέ, δύσκολα θα βρεί κάποιον σύλλογο στην Ευρώπη να καλύψει το πολύ μεγάλο του συμβόλαιο, ενώ και η Λάτσιο που είναι η μόνη που έχει δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για τον Γάλλο φορ, δεν "καίγεται" για την απόκτηση του, πράγμα λογικό αφού έχει στη συγκεκριμένη θέση πάικτες όπως o Ζάρατε, ο Κοζάκ και ο Φλοκάρι.

Αλλά και για τους υπόλοιπους, ενδιαφέρον δεν έχει έκφραστεί έμπρακτα, πρ΄γαμα που έρχεται ως λογική απόρροια, καθώς τη περσινή σεζόν ο Παναθηναϊκός ήταν απλά κάκιστος και κανένας-πλήν του Σισέ- δεν έκανε καλή χρονιά, ικανή να προσελκύσει τα βλέμματα ευρωπαϊκών συλλόγων. Ο Λέτο ήταν πολύ μέτριος, ο Τζόρβας ήταν τραγικός το πρώτο μισό, ο Μπουμσόνγκ είχε προβλήματα τραυματισμών και ήταν και μέτριότατος. Επομένως, γιατί κάποιος να δώσει χρήματα για παίκτες που τη περασμένη σεζόν κινήθηκαν σε ρηχά νερά;

Και όμως, η ενίσχυση είναι απαραίτητη. Ειδικά αν έχουμε και τις αποχωρήσεις των προαναφερθέντων τότε τα κενά μεγαλώνουν με δραματικούς ρυθμούς. Η σεζόν, κακά τα ψέμματα, με τον 34+ Καραγκούνη, τον Σιμάο που δεν μπορεί να δώσει πάσα σε απόσταση 10 μέτρων και με άμυνα τον ασταθή Σαριέγκι, τον ανύπαρκτο επιθετικά Σπυρόπουλο και τον πολύ αργό Κατσουράνη δεν βγαίνει. Και να φύγει και ο αρχηγός της ομάδας τότε το πρόβλημα λαμβάνει διαστάσεις τεράστιες, καθώς το 60%+ των τερμάτων των πρασίνων προήλθαν από τον Σισέ.

Και φυσικά η λύση "παίρνω ότι πετάει η Πόρτο και γενικά η Πορτογαλία σαν δανεικό", μέθοδο που ακολουθεί και η ΑΕΚ στην ισπανική αγορά, έχει μόνο βραχυπρόθεσμα ωφέλη και αργά ή γρήγορα η εφαρμοζόμενη τακτική θα "ξεφουσκώσει", όμως τα προβλήματα θα πραμείνουν εκεί και θα γιγαντωθούν. Δυστυχώς η έλλειψη ρευστού και επενδυτών έχει επιφέρει αυτή τη κατάσταση και αν δεν βρεθεί άτομο να καλύψει τις ανάγκες του συλλόγου σε χρήμα τότε το μέλλον είναι πολύ ζοφερό, θα έλεγα πως τα οικονομικά δεδομένα του ΠΑΟ θα είναι χειρότερα και από της ΑΕΚ σε λίγα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου