Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Ντροπή στις οπαδικές αθλητικές εφημερίδες

Η κατάσταση με αυτές τις εφημερίδες, και δεν αναφέρομαι σε όλες, μόνο στις καθαρά οπαδικές, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Δεν αναφέρομαι στα διάφορα επίθετα και παρατσούκλια που "βγάζουν" για να πικάρουν τους αντιπάλους (ξέρετε, πελάτες, κούλα, ολυμπιακάκι, λαγοί κλπ) αλλά για τα σημερινά τους πρωτοσέλιδα, τα οποία όλα είναι, και συγγνώμη για την έκφραση, για τα σκουπίδια.

Όπως όλοι γνωρίζετε, η εθνική ομάδα γυναικών του πόλο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Τα κορίτσια του Μορφέση κατάφεραν μετά από χρόνια προσπάθειας να ανέβουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, γεμίζοντας με περηφάνεια όλους τους Έλληνες. Οι αθλήτριες αυτές παρά τις αντιξοότητες (για να συμμετάσχουν πήραν άδεια άνευ αποδοχών, ούτε στην Ουγκάντα δεν γίνεται αυτό) και κατάφεραν να κερδίσουν τη γηπεδούχο Κίνα.

Σύσσωμος ο-ουδέτερος-αθλητικός τύπος ασχολήθηκε με το κατόρθωμα των αθλητριών μας, εφημερίδες όπως η Sportday, Goal, Εξέδρα και διάφορες άλλες ανεξάρτητες, φιλοξένησαν στο εξώφυλλο τους σαν κεντρικό θέμα το μικρό θαύμα που συντελέστηκε στη Σανγκάι. Βέβαια, υπήρχαν και κάποιες εφημερίδες οι οποίες κρίνανε πιο χρήσιμο και πιο σκόπιμο να αναλώσουν το κεντρικό τους θέμα ασχολούμενες με...ονοματολογία.

Δείτε ένα προς ένα τα πρωτοσέλιδα των καθαρά οπαδικών εφημερίδων, δεν χρειάζεται να αναφέρω ονόματα, όλοι ξέρετε ποιες είναι. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι οποίες αποφάσισαν να βάλουν διπλό κεντρικό θέμα με ονοματολογία και για την εθνική πόλο, οι υπόλοιπες αρκέστηκαν σε μία απλή αναφορά, βάζοντας το θέμα αυτό σε ένα μικρό πλαίσιο στο κάτω μέρος της φυλλάδας. Αλλά το χειρότερο απ'όλα; Μία από αυτές έκανε το άλλο θεϊκό: Ανέφερε τις παίκτριες που ανήκουν στην ομάδα που υποστηρίζουν, που αποτέλεσαν μέλη της εθνικής!

Θεωρητικά, οι εθνικές ομάδες αποτελούν την ελίτ των αθλητών μιας χώρας. Όλος ο κόσμος αφήνει κατά μέρος τις διάφορες οπαδικές του απόψεις και όλοι ενώνονται για να στηρίξουν την ομάδα της πατρίδας τους. Στο 2004 όλοι μας, Ολυμπιακοί, Παναθηναϊκοί, Αεκτζήδες, Παοκτζήδες, Αρειανοί, φίλοι του Ηρακλή, της Λάρισας, του Πιερικού, της Δόξας Δράμας, του ΌΦΗ, της Δόξας Γκύζη, του Ασπρόπυργου, όλοι ανεξαιρέτως αφήσαμε κατά μέρος την ομάδα που υποστηρίζουμε και όλοι μας αναγνωρίσαμε την προσπάθεια των 23 της Πορτογαλίας.

Ολυμπιακοί πανηγύρισαν το γκολ του Καραγκούνη, Παοκτζήδες τα γκολ του Χαριστέα, Παναθηναϊκοί ένιωθαν περήφανοι που έβλεπαν τον Δέλλα να καθαρίζει στα μετόπισθεν και τον Νικοπολίδη να κάνει σημαντικές επεμβάσεις. Όλοι μας είχαμε αποτινάξει τις οπαδικές παρωπίδες και υποστηρίζαμε τους παίκτες της εθνικής. Και τώρα, η φυλλάδα αυτή κάθεται και κάνει διαχωρισμούς. Και μετά αναρωτιώμαστε γιατί είμαστε της πλάκας στις διάφορες αθλητικές διοργανώσεις. Να γιατί!

Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει και απορώ που δεν έχει βγει κόσμος να τους "κράξει", και άσχημα, διότι αυτό τους αρμόζει, αυτές οι εφημερίδες ξεκάθαρα αποτελούν μέρος του προβλήματος της αθλητικής βίας στη χώρα μας λόγω του ύφους και των ηχηρών εκφράσεων που χρησιμοποιούν. Αφήστε δε, που είμαστε μόλις 10 εκατομμύρια κόσμος και έχουμε τις περισσότερες αθλητικές εφημερίδες στην Ευρώπη. Στην Ισπανία ζήτημα να έχουν συνολικά το 1/4 και ο πληθυσμός της είναι τετραπλάσιος της Ελλάδας, για να μην πω παραπάνω.

Μπράβο στα κορίτσια μας! Σας ευχαριστούμε για τη χαρά που μας δώσατε και όλοι ευχόμαστε να συνεχίσετε το ίδιο καλά και ακόμα καλύτερα!

6 σχόλια:

  1. Ναι,το είδα και ΄γω αυτό που λες και αναρωτήθηκα.Ασχολούμαστε όλο το καλοκαίρι με έναν Σάντσεζ,έναν Σισέ και έναν Γκουντιονσεν.Όλες η αθλ.εφημερίδες μιλάνε για τρία άτομα.Νομίζεις φίλε Σκάουτερ,οτι αν τα κορίτσια είχαν πχ φτάσει ως τα προημιτελικά θα τους έδινε κανείς συμασία;Ουδείς.

    Και για αυτό που λές για την εθνική,αν είχαμε βγεί παγκόσμοιοι πρωταθλητές στην μπάλα ή στο μπάσκετ θα ήταν όλος ο κόσμος στο δρόμο και θα είχαν κάψει απ΄τη χαρά τους τη μισή ελλάδα.Και τι στοίχημα βάζεις οτι αρκετοί ΕΛΛΗΝΕΣ που άκουσαν/είδαν για το γεγονός αυτό απάντησαν «Και μένα τι με νοιάζει;» ή ακόμη χειρότερα «Ποιος ασχολείτε με αυτές εδώ πήρα Γιέστε/Ζεκά/Γκουντιονσον/Λαζάρ...»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς Ύπνε έχεις δίκιο. Και εγώ όταν έμαθα ότι έφτασαν στα προημιτελικά δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα (βέβαια εγώ πόλο δεν παρακολουθώ καθόλου, δεν μου αρέσει καθόλου), απλά είπα μπράβο στα κορίτσια. Αλλά καθίστε λίγο, χρυσό έφεραν, μία ομάδα που έχει τεράστια προβλήματα οικονομικής φύσης, που δεν χαίρει της εκτίμησης του κόσμου (γενικά οι γυναίκες αθλήτριες δεν αντιμετωπίζονται το ίδιο θετικά με τους άντρες), δεν αξίζουν ένα πρωτοσέλιδο τουλάχιστον; Εγώ αν είχα εφημερίδα, μία μία θα τις έπιανα και θα τους έπαιρνα συνέντευξη. Αν είναι δυνατόν δηλαδή, να ασχολούμαστε με τον Σάντσες τον Ζεκά τον Γκούντγιονσεν τον Μίτσελ και το κάθε όνομα που πλασάρουν οι μάνατζερ και να μην δώσουμε λίγη λάμψη στα κορίτσια που μας έκαναν περίφανους. Και πιο κατάπτυστη είναι η εφημερίδα που έκανε διάκριση στις αθλήτριες επειδή ανήκουν στο σωματείο που διάκεινται φιλικά. Ντροπής πράγματα. Καλό το ποδόσφαιρο αλλά ας δώσουμε και λίγο προσοχή και αλλού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταρχάς,ούτε ΄γω είπα οτι παρακολουθώ φανατικά πόλο απλώς έκατσα και είδα λίγο τον ημιτελικό και τον τελικό.Έχεις δίκιο με αυτά που λές.Και από όλους τους ποδοσφαιριστές-μεταγραφικά πρόσεξες κάτι;Κανείς δεν είναι έλληνας!

    Ας αφήσουμε λίγο τις ομάδες και αυτό το μυαλό που έχουμε όλοι «Οι Έλληνες είναι άμπαλοι» και ας συγκεντρωθούμε να φτιάξουμε αξιόλογες εθνικές ομάδες,σε όλα τα σπόρ,μέχρι και στο πινκ πονκ που λέει ο λόγος.Τα κορίτσια βγήκα πρώτα στον κόσμο και βγαίνει εφημερίδα που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα και λέει «Παγκόσμιες αυτή,αυτή,αυτή και η τάδε του Ταδε».Δηλαδή οι άλλες που ανήκουν στον άλλο σύλλογο δεν είναι ελληνίδες;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακριβώς Ύπνε, αυτή ή οπαδική νοοτροπία είναι που καταστρέφει τα πάντα. Διότι αν ο πρόεδρος φέρει τον π.χ Χριστοπουλολουλοδάκη (τυχαίο όνομα) δεν νομίζω ότι ο κόσμος θα χαρεί ενώ αν φέρει τον Ριέρα, ή τον Μπουμσόνγκ ή τον Γκούντγιονσεν θα κάνει πάρτι. Να θυμίσω ωστόσο, πως οι τρεις σπουδαιότεροι ξένοι που έχουν παίξει στην Ελλάδα ήταν παγκοσμίως άγνωστοι: Σαβέφσκι, Τζόρτζεβιτς, Βαζέχα.

    Στο πινγκ-πονγκ έχουμε διακρίσεις και ένα πολύ καλό παίκτη, τον Κρέανγκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαχαχαχα δεν το εννούσα με το πίνκ πονκ έτσι το είπα!Ευχαριστώ πάντως για την ενημέρωση :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή