Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Δεν μου αρέσει αυτό που βλέπω...

Αν κρίνω από την εικόνα μας στα φιλικά που δώσαμε τότε μάλλον θα πρέπει να προετοιμάσουμε τους εαυτούς μας για το επερχόμενο Euro σε ότι αφορά την εθνική μας ομάδα. Το σύνολο του Φερνάντο Σάντος κέρδισε την Αρμενία με σκορ 1-0 με κεφαλιά του Κυριάκου Παπαδόπουλου μετά από εκτέλεση φάουλ του Γιώργου Καραγκούνη, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά το ότι η ομάδα αυτή είναι καλά δουλεμένη στα στημένα. Ωστόσο η συνολική εικόνα μόνο ελπίδες δεν δημιουργεί...

Θα ξεκινήσω πρώτα με τα θετικά. Καταρχάς, μου άρεσε πολύ που είδα τον Σηφάκη κάτω από τα γκολποστ. Έχω πει πολλές φορές πως ο Χαλκιάς δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και είναι γκελαδόρος. Με τον κρητικό κάτω από τα δοκάρια ένιωθα αν μη τι άλλο πιο σίγουρος. Ελπίζω ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός να χρησιμοποιήσει τελικά τον Σηφάκη στη διοργάνωση, που είναι πιο σταθερός και ας προέρχεται από μακρά αποχή, αφού επέλεξε αυτή τη τριάδα τερματοφυλάκων, ο μέχρι πρότινος πορτιέρο του Άρη είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή.

Καλή ήταν η παρουσία των Κώστα Φορτούνη και Κυριάκου Παπαδόπουλου. Ο μεσοεπιθετικός της Καϊζερσλάουτερν έδειξε ποδοσφαιρικό θράσος, έκανε προσωπικές ενέργειες και ήταν εκρηκτικός. Είναι νέος ακόμη και πιστεύω πως τα επόμενα χρόνια θα μπορέσει να βοηθήσει αρκετά. Δραστήριος και δημιουργικός, η πάσα που πέρασε στον Μανιάτη στο πρώτο ημίχρονο ήταν πολύ καλή και είναι δείγμα ευστροφίας. Ο αμυντικός μέσος της Σάλκε, από την άλλη, εκτός του ότι πέτυχε το γκολ που χάρισε τη νίκη στην ομάδα μας, είχε γενικότερα καλή παρουσία, έκανε καλή δουλειά στον τομέα της ανάσχεσης και στα θετικά θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τη φαση του δευτέρου ημιχρόνου όπου κάνει προβολή στον Μιχταριάν, προτού ο Αρμένιος προλάβει να σουτάρει.

Στα αρνητικά τώρα, δεν μου άρεσε καθόλου η παρουσία των Γκέκα, Σαμαρά. Ο μεν στράικερ της γαλανόλευκης απείλησε ελάχιστα και ήταν εκτός ρυθμού, με μοναδική εξαίρεση ένα σουτ στο πρώτο ημίχρονο μετά από σέντρα του Μανιάτη, όπου ο Έλληνας φορ δεν ήταν εύστοχος. Ο δε παίκτης της Σέλτικ είναι ο κλασσικός Σαμαράς, νομίζει ότι ξέρει καντάρια μπάλα, δεν μαρκάρει, δεν πρεσάρει και είναι στατικός. Έχασε και το πρώτο πέναλτι, αλλά δεν μπορώ να τον κατηγορήσω γι'αυτό. Δεν προσφέρει πολλά και θαρρώ πως η θέση του στη βασική ενδεκάδα κρίνεται επισφαλής.

Στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα έδειξε σημάδια κόπωσης και νωθρότητας. Αμυντικά οι αλλαγές του Σάντος χάλασαν την ηρεμία και οι Αρμένιοι χτυπούσαν στη κόντρα, δημιουργώντας προϋποθέσεις για κάποιο γκολ. Είναι προφανές πως η ομάδα μας στερείται επιθετικών και δημιουργικών αρετών και δεν μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο της αναμέτρησης, έχουμε μάθει να λειτουργούμε διαφορετικά, να δίνουμε το πάνω χέρι στον αντίπαλο και να παραχωρούμε χώρο. Σήμερα, που ο αντίπαλος ήταν αδύναμος, πήραμε τα ηνία και φάνηκε και πάλι η ανυπαρξία στην επίθεση.

Αρνητικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι χάσαμε σε μία αναμέτρηση δύο πέναλτι. Σαμαράς πρώτα, και στη συνέχεια ο Κατσουράνης δεν κατάφεραν να νικήσουν τον αντίπαλο πορτιέρο, πράγμα που θα πρέπει να κοιτάξει ο Πορτογάλος τεχνικός, διότι είναι σημαντικό για την ομάδα μας να εκμεταλλεύεται τέτοιες στιγμές, κυρίως λόγω της επιθετικής ένδειας που μας διέπει. Επίσης, θλίβομαι που θα το πω, ωστόσο, στο δεύτερο ημίχρονο η εθνική δεν είχε καλό έλεγχο στα χαφ επειδή έφυγε ο "εγκέφαλος" της ομάδας, ο 34χρονος Γιώργος Καραγκούνης. Είναι ανησυχιτικό να βλέπεις ολόκληρη ομάδα να εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από έναν παίκτη που βρίσκεται στη δύση της καριέρας του.

Όπως και να'χει, οι αναμετρήσεις που έδωσε η χώρα μας είναι φιλικά, που σημαίνει πως κανένας δεν θα δώσει το 100% και πολλοί θα παίξουν συντηρητικά, για να αποφύγουν και τη πιθανότητα τραυματισμού. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ξεκινά σε μερικές μέρες (7 για την ακρίβεια) και όλοι μας ελπίζουμε πως θα δείξουμε ένα διαφορετικό πρόσωπο, σαν αυτό στη προκριματική φάση. Με αγωνιστική προσύλωση, δύναμη στα στημένα, ορθολογικότητα και ποδοσφαιρικό κυνισμό. Είναι απαραίτητο να παίξουμε με σκοπιμότητα σε αυτή τη διοργάνωση. Και ας ακούγεται άσχημο αυτό. Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε σε μία θετική συμμετοχή.

6 σχόλια:

  1. ο Κ. Παπαδόπουλος βελτιώνεται συνεχώς. Έκρηξη, δύναμη, τάκλιν, κεφάλι, άλμα. Μπάλα δεν ξέρει, αλλά φαίνεται ότι δουλεύει. Έχει πολύ μέλλον μπροστά του.

    Ο Σαμαράς ποτέ δεν μου άρεσε. Έχει κάποιες ικανότητες, αλλά έχει και κοσμοθεωρία πριμαντόνας.

    Τον Φορτούνη δεν τον έχω σπουδάσει. Όμως, δείχνει μια συνέπεια. Αντίθετα, ο Σάλπι, ο Κατσουράνης κι ο Παπασταθόπουλος ήταν άχρωμοι, άγευστοι και άοσμοι. Η δεξιά μας πλευρά επιθετικά ήταν μετριότατη, ενώ η αριστερή μας αμυντικά ήταν μπάτε σκύλοι αλέστε. Ο Καραγκούνης, πάντως, έδειξε ορεξάτος. Το να νομίζεις ότι παίζεις σε αλάνα έχει και τα καλά του. Κι ο καημένος ο Γκέκας κυνηγούσε μπαλιές του πουθενά σαν σκύλος που τρέχει πίσω από λουκάνικα.

    Και φτάνουμε σε αυτό το υπερδημιούργημα των δημοσιογράφων που λέγεται Φετφατζίδης. Είμαι περίεργος να δω μέχρι πότε θα προσπαθούν να προμοτάρουν αυτό το παιδάκι. Στους δημοσιογράφους αναφέρομαι. Είναι οι ίδιοι που γράφουν ότι η Εθνική έπαιξε καλά (!). Που στο δεύτερο μέρος οι Αρμένιοι μας έπαιζαν σε κάποιες φάσεις μονότερμα κι όταν πηγαίναμε να βγούμε μπροστά μας χτυπούσαν στην κόντρα σαν κόμπρες. Άσε και τις επιστροφές στην άμυνα. Σκέψου η Εθνική να έπαιζε πραγματικά καλά τι θα γράφανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κάνθαρε!

      Ο Παπαδόπουλος είναι ένα χρησιμότατο εργαλείο. Έχει θεματάκια στον τεχνικό τομέα όπως είναι η πάσα, το κοντρόλ και φυσικά η ντρίπλα, ωστόσο στη θέση που αγωνίζεται δεν γνωρίζω κατά πόσον χρειάζονται όλα αυτά, μιας και κανονικά είναι κεντρικός αμυντικός και αμυντικός μέσος με ανασταλτικές και μόνο αρμοδιότητες. Πάντως έχει βελτιωθεί πάρα πολύ και έχει πολύ μέλλον μπροστά του, συμφωνώ σε αυτό.

      Ο Σαμαράς δεν μου αρέσει καθόλου και με κάτι τέτοιες εμφανίσεις δίνει λαβή για σχόλια. Οι ικανότητες του δεν είναι πολλές, έχει μια συμπαθητική τεχνική κατάρτιση αλλά υστερεί σε άλλους σημαντικούς τομείς για τη θέση του, όπως τελείωμα, ταχύτητα και δημιουργικότητα. Δεν μου άρεσε ποτέ και δεν καταλαβαίνω γιατί σώνει και καλά πρέπει να παίζει.

      Ο Φορτούνης δείχνει πιο ώριμος, πρέπει να αρχίσει να παίρνει περισσότερες πρωτοβουλίες. Έχει πολύ μέλλον και θαρρώ πως θα εξελιχθεί σε σημαντικότατο παίκτη στο μέλλον. Χθες και ο καραγκούνης ήταν καλός, αυτό φάνηκε περισσότερο όταν βγήκε. Σάλπιγγίδης, Κατσουράνης ήταν όντως μετριότατοι, ενώ για τον Σωκράτη έχω μια μικρή ένσταση, δεν μου φάνηκε κακός. Στο άλλο φιλικό του Σαββάτου ήταν χειρότερος.

      Ο Φετφατζίδης είχε δείξει καλά στοιχεία. Μπάλα ξέρει, έχει καλή τεχνική, απλά είναι τακτικά απείθαρχος και τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει απότομες μεταπτώσεις. Δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί, αν θα εξελιχθεί πάντως είχε ξεκινήσει με περγαμηνές και βλέπω μεγάλη στασιμότητα. Ελπίζω να μην μιλάμε για ακόμη μία περίπτωση αιώνιου ταλέντου. Οι δημοσιογράφοι είναι εκτός τόπου, ή απλά προσπαθούν να μην αποκαρδιώσουν τον κόσμο. Η Εθνική δεν ήταν καλή και πρέπει να προσέξουμε. Θα δούμε, καιρός γαρ εγγύς, 6 μέρες έμειναν.

      Διαγραφή
    2. Προσωπικά θεωρώ ότι ο Φετφατζίδης δεν είναι καν ταλέντο, όπως π.χ. ήταν ο Νίνης όταν μας συστήθηκε ή ακόμα κι ο Παπασταθόπουλος με τον Κ. Παπαδόπουλο.

      Διαγραφή
    3. Κοίτα, αν λάβουμε υπόψιν το ότι παλαιότερα θεωρούνταν ταλέντα και μάλιστα μεγάλα, παίκτες όπως ο Κουτσιανικούλης και ο Παππάς, τότε θαρρώ πως ο Φετφατζίδης είναι ταλέντο. Ο Νίνης ήταν πιο σπουδαίο, θα συμφωνήσω μαζί σου. Για τους δύο αμυντικούς που αναφέρεις, θεωρώ πως είναι περιττό να πω πως είμαι σύμφωνος, ειδικά ο Σωκράτης είναι από τους αγαπημένους μου παίκτες.

      Διαγραφή
  2. Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα από την εικόνα της εθνικής στα φιλικά παιχνίδια. Η εικόνα της ομάδας στα επίσημα παιχνίδια ήταν σε γενικές γραμμές καλή, οπότε για να την κρίνουμε ξανά θα πρέπει να ξεκινήσει το euro...

    Μικρέ σκάουτερ θεωρώ τον Σάντος καθηγητή της σκοπιμότητας και γι’ αυτό το λόγο είμαι κάπως αισιόδοξος για την πορεία μας…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου betonia!

      Τόνισα και στο τέλος του κειμένου πως τα φιλικά δεν προσφέρονται για ασφαλή συμπεράσματα, εφόσον παρουσιάσουμε το πρόσωπο της προκριματικής φάσης είμαι και εγώ αισιόδοξος. Και επειδή ακριβώς έχουμε τον Σάντος στον πάγκο, καθηγητή της σκοπιμότητας και τον άνθρωπο που παίρνει το 110% των παικτών του, είμαι και εγώ συγκρατημένα αισιόδοξος. Θεωρώ πως το πρώτο ματς είναι κομβικό, αν κερδίσουμε, τότε έχουμε πιθανότητες για πρόκριση στην επόμενη φάση των ομίλων. Για παραπάνω δεν μας βλέπω και μακάρι να κάνω λάθος.

      Διαγραφή