Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Μπλανκο ο αντί-Σισσέ;

Έντονη φημολογία έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες σχετικά με την αποχώρηση του Σισσέ από τον Παναθηναϊκό και την Ελλάδα. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Goal News, ο γιος του Σισσέ έδωσε...αυτόγραφα του πατέρα του στους συμμαθητές του, προοιωνίζοντας την αποχώρηση του Γάλλου σταρ. Στο εν λόγω δημοσίευμα γίνεται και η ακόλουθη αποκάλυψη: Ο Μπλάνκο έχει συμφωνήσει με το τριφύλλι για τετραετές συμβόλαιο.

Προσωπικά λογίζω τον Σισσέ ανάμεσα στις κορυφαίες μεταγραφές ξένου που έχει κάνει ποτέ ελληνικός σύλλογος. Συγκεκριμένα αξίζει να βρίσκεται στο top-5 μαζί με τους Βαζέχα, Σαβέφσκι, Τζόρτζεβιτς, Ριβάλντο. Εϊναι τέτοιο το ήθος και ο επαγγελματισμός του παίκτη που έχω εντυπωσιαστεί. Εγώ περίμενα να έβλεπα έναν ακόμη ημισυνταξιούχο που θα κάθονταν στο συμβόλαιο και θα έπαιζε όποτε ήθελε. Αντ'αυτού είδα πως έγινε ο κορυφαίος παίκτης των "πρασίνων".

Και τώρα έρχεται το ερώτημα: Μπορεί ο Μπλάνκο να καλύψει το κενό του Γάλλου επιθετικού; Για εμένα όχι, ούτε μία στο εκατομμύριο. Και από όποια άποψη και να το δει κανείς μπορεί να καταλάβει τις χαώδεις διαφορές μεταξύ τους. Το πόσο κατώτερος είναι ο Αργεντίνος μέσα στο παιχνίδι, εν συγκρίσει πάντα με τον Τζιμπρίλ Σισσέ.

Ένστικτο Σκόρερ:
Ασφαλώς μιλάμε για δύο σκορερ, αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Ο Σισσέ αποτελεί τον πρώτο σκόρερ της Σούπερ Λιγκ και για τη φετινή και για τη περσινή σεζόν, με τον δεύτερο να ακολουθεί με τεράστια απόκλιση. Ο Μπλάνκο μετρά στα τέσσερα αυτά χρόνια 72 τέρματα, ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια έχει παρουσιάσει μια καθίζηση, εν μέρει διότι έπαιξε εκτός θέσης και πιθανόν λόγω χαμηλής ψυχολογίας. Μόνο που στην ΑΕΚ ο Μπλάνκο δεν είναι τόσο απαραίτητος όσο ο Σισσέ στον Παναθηναϊκό. Απουσία του Γάλλου αυτομάτως σήμαινε χαμένο ματς για το Τριφύλλι.

Ταχύτητα:
Εδώ δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης. Ο Τζιμπρίλ Σισσέ είναι από τους πιο γρήγορους παίκτες του πρωταθλήματος, μαζί με Μιραλλάς, Ονουάτσι. Η ταχύτητα του τον ε΄χει βοηθήσει σε πολλές περιπτώσεις και πολλά γκολ έχουν προέλθει από κούρσες του Γάλλου. Ο Μπλάνκο είναι...αργό καράβι, παλαιάς κοπής φορ, που περιμένει την ευκαιρία να χτυπήσει σαν κόμπρα και σκοράρει μόνο μέσα από τη περιοχή. Ταχύτητα δεν έχει ο Αργεντίνος, και το σύγχρονο ποδόσφαιρο δυστυχώς επιβάλλει την ταχύτητα σαν απαραίτητο προσόν.

Δύναμη:
Πάλι ανώτερος ο Γάλλος ο οποίος αν παίξει με τη πλάτη δύσκολα χάνει τη μπάλα. Γενικά είναι γεροδεμένος, αθλητικός παίκτης και τα σωματικά του προσόντα τον καθιστούν ως έναν από τους πιο δυναμικούς και δυνατούς παίκτες του πρωταθλήματος. Ο Μπλάνκο δεν είναι πως είναι αδύναμος, απλά είναι πιο ελαφρύς σε σχέση με τον Γάλλο. Ωστόσο, ο Γάλλος παρά το βαρύ του σώμα έχει και καλή ταχύτητα κάτι που δεν έχει ο Μπλάνκο, όπως είπα και πριν.

Τεχνική:
Σε θέματα τεχνικής και οι δύο παίκτες δεν έχουν να επιδείξουν κάτι το ιδιαίτερο. Απλά ο Σισέ έχει το προνόμιο του σούτ σε πρώτο χρόνο. Γενικά μιλάμε για δύο παίκτες με χαμηλή τεχνική κατάρτηση, πράγμα λογικό. Αν ο Σισσέ ήξερε και καντάρια μπάλα τότε θα ήταν Ντρογκμπά και δεν θα έπαιζε Ελλάδα, αλλά στη Ρεάλ. Και οι δύο έχουν ένα βασικό μειονέκτημα: Δεν μπορούν να ντριπλάρουν.

Θεωρώ πως ο Γάλλος ξεπερνά τον Μπλανκο κατά κράτος σε κάθε τομέα. Επομένως ο Μπλάνκο δεν θα μπορέσει, για εμένα τουλάχιστον, να πάρει τη θέση του Σισσέ. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν θα καταφέρει να αναπληρώσει το κενό του Γάλλου. Εδώ, βέβαια, δεν είμαστε καν σε θέση να γνωρίζουμε αν ευσταθούν τα δημοσιεύματα περί αποχώρησης του Σισσέ και ερχομού του Μπλάνκο. Αλλά το καλοκαίρι πλησιάζει, οπότε λίγες εβδομάδες υπομονή.

Υ.Γ Είχα ένα πρόβλημα με το mail του μπλογκ, όποιος μου έστειλε κάποιο μήνυμα τον θερμοπαρακαλώ να το ξαναστείλει. Ευχαριστώ και συγγνώμη για την αναστάτωση.

4 σχόλια:

  1. Ο Μπλάνκο είναι άμπαλο ταγάρι που στερείται τεχνικής. Όμως, υπάρχει ένα αλλά. Οι επιθετικοί δεν χρειάζεται να ξέρουν μπάλα για να στέλνουν την μπάλα στα δίχτυα. Τρανό παράδειγμα ο Πίπο Ιντζάγκι. Το μόνο που απαιτείται είναι καλή τοποθέτηση και επαγρύπνηση. Ο Μπλάνκο τα έχει αυτά. Επίσης, προσπαθεί να καλύψει την τεχνική του ανεπάρκεια με το φιλότιμο που τον διακρίνει. Μου αρ΄σουν παίχτες τύπου Μπλάνκο που προσπαθούν όσο καλύτερα μπορούν μέσα στο γήπεδο και θα τον ήθελα στην ομάδα μου. Όσο για την σύγκριση με τον Σισέ έχουν τελείως διαφορετικά στοιχεία ως παίχτες. Το μόνο κοινό στοιχείο είναι η τεχνική τους ανικανότητα με τον Μπλάνκο πολλές φορές να μην ξέρει αν η μπάλα είναι μπόμπα.

    Η ένσταση που έχω σε αυτά που γράφεις έρχεται στους πιο γρήγορους παίχτες που δεν βάζεις ίσως τον πιο γρήγορο: τον Μπρέσκα του Βόλου. Από κει και πέρα νομίζω ότι μιλάμε για πετυχημένες μεταγραφές πρέπει να διαχωρίζουμε το πόσο βαρύ είναι το όνομα του εκάστοτε παίχτη με την προσφορά του. Επίσης, καλώς ή κακώς το κασέ του παίχτη πρέπει να είναι ανάλογο της προσφοράς του. Επομένως, παίχτες ως ο Βαζέχα είναι απλά παιχταράς, διότι ούτε βαρύ όνομα είχε, ούτε τρελά λεφτά πήρε, αλλά είχε μια παρουσία με ποιότητα, διάρκεια και συνέπεια. Το ίδιο και ο Σαβέφσκι. Για να το φέρω στα τωρινά δεδομένα ο, φέρων βαρύ όνομα, Σίλβα - που ξαφνικά επειδή έφυγε όλοι θυμήθηκαν πόσο μεγάλος παίχτης είναι - αν έβλεπες το νούμερο που έγραφε το συμβάλαιό του του θα άρχιζες το κλάμα ή το γέλιο. Ανάλογα ποια ομάδα υποστηρίζεις.

    Γενικώς, το'θέμα ''πετυχημένη μεταγραφή'' παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον. Θα το ψάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Κάνθαρε.
    Σε αυτό που λες για τα στοιχεία του Μπλάνκο με βρίσκεις απολύτως σύμφωνο. Και το παράδειγμα του Ιντζάγκι πέρα για πέρα πετυχημένο. Πράγματι όταν χαρακτηρίζουμε πετυχημένη ή αποτυχημένη μια μεταγραφή θα πρέπει να έχουμε υπ'όψην μας τα πάντα, όνομα, προσφορά, λεφτά. Ωστόσο εγώ δεν προδικάζω τη μεταγραφή του Μπλάνκο σαν αποτυχημένη, απλά θεωρώ πως δεν θα είναι σε θέση να καλύψει το κενό του Γάλλου πλήρως. Ο Σισσέ έχει στοιχεία που τον κάνουν να είναι καλύτερος, έχει εξελιχθεί σε ηγέτη στην επίθεση και αμφιβάλλω αν ο Μπλάνκο μπορεί, που αβσίζεται τόσο στους συμπαίκτες του. Για τον Σίλβα, εντάξει δεν θα διαφωνήσω μεγάλο όνομα εξαιρετικός άνθρωπος αλλά φέτος δεν βλέπεται. Η εν γένει παρουσία του είναι αντιστρόφως ανάλογη των μηδενικών που υπάρχουν στις επιταγές που εισπράτει αυτό είναι δεδομένο.
    Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υ.Γ Για τον Μπρέσκα έχεις δίκιο, απλά δεν τον σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το κατάλαβα ότι δεν προδικάζεις την μεταγραφή σαν επιτυχημένη. Μην με ευχαριστείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή