Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Ποδοσφαιρικά αποφθέγματα

Το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα ωραιότερα αθλήματα, για εμένα το πιο ωραίο. Δεν είναι μόνο εξολοκλήρου το άθλημα που έχει ενδιαφέρον, είναι και τα διάφορα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα και έχουν στο επίκεντρο τους το ποδόσφαιρο. Εκτός από τα όμορφα γκολ, τις περίτεχνες ενέργειες και τις εντυπωσιακές ντρίμπλες, το ποδόσφαιρο έχει αποτελέσει κατά καιρούς πηγή έμπνευσης για να ειπωθούν μερικές αξέχαστες ατάκες. Στο σημερινό μου άρθρο αποφάσισα να συλλέξω μερικές από τις πιο εμπνευσμένες (ατάκες) που έχουν λεχθεί.

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, όχι δεν ανήκουν όλες οι ατάκες σε ποδοσφαιριστές και προπονητές, αλλά θα εκπλαγείτε εάν μάθετε πως μέχρι και άτομα του πνεύματος έχουν κατά καιρούς πει διάφορα για το άθλημα.

Ξεκινάμε πρώτα από τα ελληνικής προελεύσεως αποφθέγματα (τα οποία παραδόξως είναι ελάχιστα και δεν προέρχονται καν από Έλληνες):

Ίβιτσα Οσίμ, προπονητής Παναθηναϊκού: "Η μπάλα είναι πόρνη"
Μνημειώδες απόφθεγμα από τον Βοσνιακής καταγωγής προπονητή, φράση η οποία είχε ειπωθεί σε συνεντευξή του στην εφημερίδα ΝΕΑ. Γεγονός είναι πως ο πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού, με μία φράση, κατάφερε να δώσει έναν πληρέστατο ορισμό του ποδοσφαίρου. Τη μία σε έχει στα ώπα-ώπα και τη άλλη σε "τσεκουρώνει".

Λουίς Έντερ, παίκτης ΑΕΚ: "Βλέπω της ΑΕΚ σαν σκαλοπάτι για την είσοδο μου στην Εθνική Βραζιλίας"
Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε ακούσει και πολλές ωραίες ατάκες (Διότι κάτι "Διδάξαμε ήθος", "Είναι τυχερό το ποδόσφαιρο που έχει εμένα και τον Βαγγέλη" και τα συναφή αποφθέγματα δεν τα λες), οπότε αποφάσισα να βάλω και αυτή την θεϊκή ατάκα διότι...λοιπόν την έβαλα έτσι για να ευθυμήσουμε και λίγο. Ο Έντερ πάντως, πολύ προσγειωμένο άτομο...

Επειδή από εγχώριο προιόν δεν έχουμε και πολλά, πάμε καλύτερα στο εξωτερικό και δή στη Μ.Βρετανία όπου έχουν ακουστεί κατά καιρούς πραγματικά απίστευτες ατάκες:

Τζώρτζ Μπέστ, πρώην ποδοσφαιριστής: "Ξόδεψα πολλά λεφτά σε πιοτό, γυναίκες και γρήγορα αμάξια, τα υπόλοιπα τα έφαγα"
Το...πέμπτο μέλος των θρυλικών Μπίτλς (παρατσούκλι) είχε όλα τα εχέγγυα να κάνει σπουδαία καριέρα, αλλά δεν την έκανε διότι είχε άστατη ζωή, πράγμα που είχε πει και ο ίδιος εξάλλου.

Γκάρυ Λίνεκερ, παλαίμαχος: "Το ποδόσφαιρο είναι απλό, παίζεις 120 λεπτά και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί"
Η φράση αυτή είναι πραγματικά ενδεικτική της υπεροχής της Γερμανίας στο ποδοσφαιρο κυρίως στις δεκαετίες 80'-90', η οποία Γερμανία γύρναγε τότε αποτελέσματα στο 90'.

Αρσέν Βενγκέρ, προπονητής Άρσεναλ: "Η μόνη αδυναμία του Φέργκιουσον είναι πως νομίζει ότι δεν έχει αδυναμίες"
Η κόντρα μεταξύ των δύο είναι γνωστή και σε κάθε ευκαιρία "ακονίζουν" τα μαχαίρια ψάχνωντας νέους καβγάδες, νέες αφορμές για να στάξουν χολή.

Τζώρτζ Μπέστ, μιλώντας για τον Μπέκαμ: "Δεν έχει αριστερό πόδι, δεν έχει κεφαλιά, δεν μαρκάρει δεν σκοράρει πολύ"
Απλά απολαυστικός ο Ιρλανδός παρουσίασε τα πράγματα ως έχουν. Έχει άδικο;

Όσκαρ Γουάιλντ, συγγραφέας: "Το ποδόσφαιρο είναι καλό σπορ για σκληρά κορίτσια μα όχι για μαλθακά αγόρια"
Αυτό που ανέφερα και προηγουμένως, δεν ασχολείται μόνο ο απλός λαός με το άθλημα και όσοι ζουν από αυτό.

Στο τρίτο μέρος θα σας αναφέρω μερικές ακόμα ωραίες ατάκες (αρκετά έξυπνες κάποιες, άλλες πιο χιουμοριστικές και μερικές απόλυτα εύστοχες και λιτές) που έχουν λεχθεί από διάφορους πρώην αθλητές και όχι μόνο:

Ροζέ Μιλά, παλαίμαχος επιθετικός Καμερούν: "Μόνο στο ποδόσφαιρο τα μικρά κράτη μπορούν να κερδίσουν τα μεγάλα"

Μισέλ Πλατινί, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, πρόεδρος ΟΥΕΦΑ: "Πάντα μου άρεσε να παίζω σε λιβάδια γιατί εκεί δεν υποχρεούμαι να νικήσω"
Μια φράση που περικλύει τη πίεση που αισθάνεται ένας επαγγελματίας αθλητής γενικότερα.

Σέζαρ Λουίς Μενότι, Αργεντίνος προπονητής: "Το γκολ πρέπει να είναι απλά άλλη μία πάσα στα δίχτυα"

Αλμπέρ Καμύ, Γάλλος συγγραφέας, φιλόσοφος: "Στο ποδόσφαιρο οφείλω ότι γνωρίζω για την ηθική"
Για όσους λένε πως το ποδόσφαιρο είναι ένα κατώτερο προιόν για τις μάζες...

Γιόχαν Κρόιφ, Ολλανδός παίκτης και προπονητής: "Στο ποδόσφαιρο η διαφορά μεταξύ σωστού και λάθους δεν είναι πάνω από πέντε μέτρα"
Ο Κρόιφ είναι απλά ένας φιλόσοφος του ποδοσφαίρου, οπότε ότι και να πει είναι αξίωμα.

Και κλείνω τη σημερινή ανάρτηση με μία χιουμοριστική ατάκα:
Πως θα σταματούσε ο Ροναλντίνιο τον εαυτό του εάν ήταν αμυντικός;
Απάντηση: "Θα με πυροβολούσα!"

5 σχόλια:

  1. Αρρώστια είναι το ποδόσφαιρο. Υγιής αρρώστια.

    Υ.Γ. Διαφωνώ με τον Μπεστ περί Μπέκαμ. Ο παίχτης έχει αριστερό και μαρκάρει αρκετά. Προσοχή: δεν τρέχει απλώς, αλλά γνωρίζει που να τρέξει. Κατανείμει τις δυνάμεις του. Γνωρίζει ποδόσφαιρο. Είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής που τον πλάσαραν υπερβολικά ως έναν πάρα πολύ καλό ποδοσφαιριστή. Όμως, πλέον, παίζουν ρόλο και εξωαγωνιστικοί παράγοντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ανέφερες την σφαίρα φαντασίας του Γόντικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Κάνθαρος
    Είναι πράγματι αρρώστια το ποδόσφαιρο. Εγώ πάντως συμφωνώ με τον Μπέστ, αν όχι σε όλα τουλάχιστον στα περισσότερα.
    @Ύπνος
    Ομολογώ πως την εν λόγω ατάκα δεν την άκουσα. Πότε την είπε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν την έχει πει ακριβώς έτσι.Κατά λέξη είπε:"Δεν έχει αριστερό πόδι, δεν έχει κεφαλιά, δεν μαρκάρει και δεν σκοράρει πολύ.Κατά τα άλλα είναι καλός παίκτης".
    Και είναι ακριβώς έτσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου φίλε. Πιθανόν και να την είχε πει έτσι, τη συγκεκριμένη φράση την είχα βρει σε ένα επιτραπέζιο και αποφάσισα να τη γράψω. Και εγώ συμφωνώ, πάντως, με αυτά που λέει.

      Διαγραφή