Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Αιώνια Ταλέντα: Ricardo Quaresma

Ξεκινάω μία νέα στήλη στο μπλογκ μου, στην οποία θα αναφέρομαι σε διάφορους παίκτες που ενώ έφεραν τον χαρακτηρισμό "ταλέντο" και τα συναφή εγκωμιαστικά σχόλια από τον τύπο, σε καμία περίπτωση δεν δικαίωσαν όσους τους πίστεψαν και χάθηκαν σιγά-σιγά από το προσκήνιο. Και σήμερα θα αναφερθώ σε έναν απίστευτα ταλαντούχο, όσο και τρομερά ξεροκέφαλο παίκτη, τον Ρικάρντο Κουαρέσμα που εν έτει 2011 αγωνίζεται στη Τουρκία στη Μπεσίκτας.

Ο Πορτογάλος εξτρέμ είναι για εμένα ένας από τους πιο τεχνίτες ποδοσφαιριστές που έχει δει ο πλανήτης τα τελευταία χρόνια. Εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, ταχύτητα, χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια και έχει σέντρες-ξυράφι. Θεωρητικά, με όλα αυτά τα προσόντα που διέθετε θα μπορούσε να κάνει εξαιρετική καριέρα και να καθιερωθεί στις συνειδήσεις πολλών φιλάθλων του αθλήματος σαν ένας από τους κορυφαίους ακραίους χαφ. Και όμως δεν τα κατάφερε ποτέ.

Γεννήθηκε στη Λισαβώνα και η πρώτη ομάδα που αγωνίστηκε ήταν η τοπική Σπόρτινγκ. Το 2001 πραγματοποίησε το επίσημο ντεμπούτο του με την πορτογαλική ομάδα και αγωνίστηκε σε αυτή μέχρι το 2003. Στη πρώτη του σεζόν ήταν παίκτης κλειδί και κατέκτησε με τη φνέλα των λιονταριών το ντάμπλ στη χώρα του. Την επόμενη σεζόν η Σπόρτινγκ δεν κατάφερε να επαναλάβει τον θρίαμβο, τερματίζοντας τρίτη και ωθώντας τον Κουαρέσμα στην αναζήτηση άλλου συλλόγου.

Η Μπαρτσελόνα αγόρασε τελικά τον ταλαντούχο δεξιοπόδαρο χαφ για το ποσό των 6 εκατομμυρίων, συν τον Ρόσεμπακ δανεικό. Αγωνίστηκε σε 21 παιχνίδια εκείενη τη σεζόν, τα μισά σαν αλλαγή και στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου ζήτησε μεταγραφή λόγω προβλημάτων με τον τότε προπονητή της Μπαρτσελόνα, Φρανκ Ράικαρντ. Ο σύλλογος της Καταλονίας ήθελε να αποκτήσει τον Ντέκο και έτσι έδωσε στη Πόρτο 15 εκατ. και την ελευθέρας του Κουαρέσμα στους δράκους της Πορτογαλίας. Το deal έκλεισε και ο Κουαρέσμα το καλοκαίρι του 2004 φόρεσε τη φανέλα της Πόρτο.

Στη Πόρτο παρέμεινε για τέσσερα χρόνια, πραγματοποιόντας εξαιρετικές εμφανίσεις και κερδίζοντας τίτλους και διακρίσεις. Αν και πολλοί τον κατηγορούσαν για ατομιστικό τρόπο παιχνιδιού, κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση των φίλων της Πόρτο και να εξελιχθεί σε μορφή στη δεξιά πτέρυγα της επίθεσης. Συνολικά αγωνίστηκε σε 114 επίσημους αγώνες και σκόραρε 24 τέρματα, αγωνιζόμενος πάντα σαν δεξί χαφ. Στο Euro του 2008 έκανε καλές εμφανίσεις και προσέλκυσε τον ενδιαφέρον πολλών συλλόγων. Ο Κουαρέσμα ένιωσε πως ήταν έτοιμος να φύγει από τη πατρίδα του για δεύτερη φορά.

Ο Ζοζέ Μουρίνιο είχε αναλάβει εκείνον τον καιρό τη τεχνική ηγεσία της Ίντερ. Ο Πορτογάλος είναι φαν του συστήματος 4-5-1 με δύο εξτρέμ και στο πρόσωπο του Πορτογάλου εξτρέμ έβλεπε το δεξί χαφ των επόμενων ετών. Γι'αυτό και ο Μάσσιμο Μοράτι έβγαλε από το ταμείο 18,6 εκατομμύρια και έδωσε και δωρεάν τον νεαρό Πελέ στη Πόρτο. Ωστόσο, και πάλι ο Πορτογάλος δεν τα κατάφερε. Αν και είχε καλή εκκίνηση, δεν κατάφερε ποτέ να πάρει τη φανέλα βασικού και βρέθηκε στο περιθώριο από τον Ζοζέ Μουρίνιο. Σε τέτοιο σημείο που μόλις μετά από 6 μήνες δόθηκε δανεικός στη Τσέλσι στην οποία δεν έκανε απολύτως τίποτα.

Το καλοκαίρι του 2010 η Μπεσίκτας απέκτησε τον ταλαντούχο χαφ για το ποσό των 7,3 εκατομμυρίων, με τον παίκτη να υπογράφει τριετές συμβόλαιο με παχυλές αποδοχές. Στη Τουρκία βρήκε την ηρεμία του, καθώς έκανε συμπαθητική σεζόν σε ατομικό επίπεδο (η ομάδα του πάλι όχι) και αν δεν είχε προβλήματα τραυματισμών θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο. Ωστόσο πρόλαβε να αγωνιστεί σε 38+ παιχνίδια ενώ έχει σκοράρει και 11 τέρματα.

Στα γήπεδα είναι απλά ένας μάγος. Η αψεγάδιαστη τεχνική του κατάρτιση του έχει αφήσει όσους τον έχουν δει (συμπεριλαμβανομένου και εμού) με ανοιχτό το στόμα. Έχει εξαιρετική αίσθηση του χώρου, φοβερές σέντρες και φυσικά απίστευτες ντρίπλες. Είναι ολίγον τι φιγουρατζής αλλά ξέρει καντάρια μπάλα. Ένα στοιχείο που τον καθιστά επικίνδυνο για τις αντίπαλες άμυνες είναι το γεγονός ότι βάζει απίστευτα φάτσα στη μπάλα. Θα το διαπιστώσετε και στα βίντεο που έχω βάλει στο τέλος του άρθρου. Απλά είχε ένα μεγάλο αρνητικό: Αγωνιστικά απείθαρχος.

Ο Ρικάρντο Κουαρέσμα είχε όλα τα εχέγγυα να εξελιχθεί σε μεγάλο παίκτη αλλά ο προβληματικός του χαρακτήρας και τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του δεν του επέτρεψαν να φθάσει ποτέ στο peak της αγωνιστικής του καριέρας. Αν λάβουμε μόνο υπ'όψην το γεγονός ότι έχει περάσει από κορυφαίες ομάδες, καταλαβαίνουμε πως όλοι κάτι είδαν στον 28χρονο-πλεον-Πορτογάλο. Και αν δούμε το πως αγωνίστηκε σε αυτές, όλοι καταλαβαίνουμε πως μιλάμε για ένα αιώνιο ταλέντο. Μεγάλος μπαλαδώρος, αλλά δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μιας βαριάς φανέλας.

Δείτε τα βίντεο:



4 σχόλια:

  1. Πραγματικά παίχτης με φοβερό ταλέντο. Σπάνια τεχνική, ντρίπλα και όσα λες κι εσύ Σκάουτερ. Απλά για να γίνεις μεγάλος ποδοσφαιριστής, με όλη τη σημασία της λέξης και να αγωνιστείς σε κορυφαία κλαμπ, πρέπει να έχεις και προσωπικότητα και χαρακτήρα. Και αυτά ο Κουαρέσμα δεν τα έχει στο βαθμό που χρειάζεται...Δεν αποκλείω να τον δούμε και στα μέρη μας σε λίγα χρόνια, όταν θα έχει πέσει το κασέ του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η τεχνική αυτού του παίκτη είναι απίστευτη, θεωρώ δε πως έχει καλύτερη ντρίπλα και από τον Ρονάλντο διότι ο Κουαρέσμα έχει το εξαιρετικά απαραίτητο στοιχείο του απρόβλεπτου. Ο άνθρωπος όμως στερείται ψυχικών αποθεμάτων να σηκώσει το βάρος μιας φανέλας και αυτό τον εμπόδισε σημαντικά στην εξέλιξη του. Όταν τον είχα πρωτοδεί είχα πάθει χοντρή πλάκα με την πάρτη του. Για να φανταστείς τότε έπαιζα Pro και όποτε ξεκίναγα πρωτάθλημα τον είχα πάντα σε ομάδα μου. Κρίμα που δεν τα κατάφερε σε υψηλό επίπεδο. Μακάρι να έρθει στην Ελλάδα, αν κάνει αυτά που έχω δει τότε θα μιλάμε για άνοδο του επιπέδου. Δεν ξέρω όμως αν θα βγεί τύπου Ριβάλντο, Γκαλέτι που τιμά τα λεφτά που βγάζει και γουστάρει να παίζει ή τύπου Γκοβού, τεμπελάκου δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξέρει μπάλα, αλλά όχι τόσο καλό ποδόσφαιρο. Επιπλέον, έχω τις ενστάσεις μου για το κατά πόσο ήταν επιλογή Μουρίνο στην Ίντερ. Μάλλον ο Μοράτι θα τον επέλεξε. Είμαι όμως αυτό που λέμε εξτρέμ παλαιάς κοπής. Σιγά σιγά αρχίζει και αυτή η θέση να σπανίζει επικίνδυνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σίγουρα είναι απείθαρχος σε θέματα τακτικής. Αλλά δεν νομίζω πως δεν τον επέλεξε ο Μουρίνιο, για την ακρίβεια είμαι σχεδόν βέβαιος ότι τον διάλεξε αυτός. Έχει κοινά στοιχεία και με άλλους παίκτες που είχε στο παρελθόν, όπως ο Τζο Κόουλ και ο Μαλουντά, παίζουν σε αυτή τη θέση ταιριάζουν στο σύστημα του...Απλά ο Πορτογάλος θέλει στρατιώτες στην ομάδα του, να κάνουν ότι τους πει.

    Η θέση του εξτρέμ πράγματι έχει αρχίσει να ξεθωριάζει επικίνδυνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή