Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Οι μεταγραφικές κινήσεις του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον...

Ο Σκωτσέζος τεχνικός έχει προχωρήσει ήδη στην απόκτηση τριών παικτών, ενδεκαδάτων όπως όλα δείχνουν. Νταβίντ Ντε Χέα, Φιλ Τζόουνς και Άσλει Γιάνγκ θα φοράνε από εδώ και στο εξής τη κόκκινη φανέλα των πρωταθλητών Αγγλίας, σε ένα μεταγραφικό ντεμαράζ που στοίχησε στο σύλλογο κοντά στα 60 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναμένεται και συνέχεια, καθώς με το ένα πόδι εκτός Όλτ Τράφορντ βρίσκονται ο Τζον Ο'Σέι και ο περσινός πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, πράγμα που καθιστά αναγκαία την αναπλήρωση των κενών που θα αφήσουν.

Ας ξεκινήσω την ανάλυση των κινήσεων αυτών από τη τελευταία χρονικά, δηλαδή αυτή του Νταβίντ Ντε Χέα. Όπως όλι μας γνωρίζουμε, ο Ολλανδός πορτιέρο Έντβιν Βαν Ντερ Σάαρ αποτελεί παρελθόν, καθώς κρέμασε στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου τα γάντια του, ολοκληρώνοντας μια σπουδαία και γεμάτη τίτλους καριέρα, με αποκορύφωμα την κατάκτηση δύο φορές του τροπαίου της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης. Ο Ισπανός κίπερ θεωρείται ως ένα από τα σπουδαιότερα ταλέντα του ισπανικού πρωταθλήματος στη θέση αυτή και θα πρέπει να καλύψει το κενό του Ολλανδού.

Στα δύο του χρόνια στην Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Ντε Χέα έδειξε πως έχει όλα τα φόντα να γίνει ο καλύτερος κίπερ. Ήδη πολλοί τον έχουν κατονομάσει ως τον διάδοχο του Ίκερ Κασίγιας κάτω από τα δοκάρια της εθνικής Ισπανίας και η αλήθεια είναι πως εν μέρει έχει δικαιολογήσει όλους αυτούς τους τίτλους που του αποδίδουν. Είναι μικρός σε ηλικία (20 ετών) ωστόσο έχει ποδοσφαιρικό θράσος και πολύ ταλέντο. Θεωρώ πως ο Σερ βρήκε στο πρόσωπο του Ισπανού, τη μακροπρόθεσμη λύση για τη θέση κάτω από τα δοκάρια. Αρκεί να μην λυγίσει υπό το βάρος των πιέσεων.

Ο Άσλει Γιάνγκ αγωνίστηκε για πολλά χρόνια με τη φανέλα της Άστον Βίλα και πραγματοποίησε καλές εμφανίσεις, οι οποίες και του εξασφάλισαν και τη συμμετοχή του στην εθνική Αγγλίας. Σε μία Μάντσεστερ που έχει πληγεί από την...παγκοσμιοποίηση, η απόκτηση του Άγγλου εξτρέμ τονώνει το αγγλικό στοιχείο του συλλόγου. Ο 26χρονος δεξιοπόδαρος χαφ κόστισε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αρκετά χρήματα, δεδομένου του ότι είχε μόλις έναν ακόμα χρόνο συμβολαίου με τους "χωριάτες" κια θα μπορούσε του χρόνου να υπογράψει σε όποια ομάδα επιθυμούσε.

Δεν μπορώ να γνωρίζω τι ακριβώς έχει υπόψην του ο πολυμήχανος τεχνικός των μπέμπηδων, ωστόσο εκ πρώτης όψεως η κίνηση αυτή δείχνει περιττή και αρκετά δαπανηρή, ειδικά για τα οικονομικά δεδομένα της εποχής. Ο Σερ Άλεξ έχει ήδη στο ρόστερ του τους Αντόνιο Βαλένσια και Νάνι, που αγωνίζονται στην ίδια θέση με τον Γιάνγκ, ο οποίος είναι καθαρό εξτρέμ, με καλά προσόντα στη ταχύτητα και καλή σέντρα. Οπότε, δεν μπορώ να καταλάβω πως μία ενδεκαδάτη μεταγραφή, όπως αυτή του Γιάνγκ, θα πάρει τη θέση των πολύ καλών δύο παικτών που ανέφερα νωρίτερα.

Για το τέλος άφησα τον Φιλ Τζόουνς. Ο συγκεκριμένος παίκτης λογίζεται ως πολυθεσίτης, καθώς μπορεί να αγωνιστεί σαν κεντρικός αμυντικός, σαν ακραίος αμυντικός και σαν αμυντικό χαφ. Είναι μόλις 19 ετών και κόστισε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 16,5 εκατομμυρίων λιρών. Ποσό υπερβολικό για έναν παίκτη που έχει μόλις 40 συμμετοχές στο αγγλικό πρωτάθλημα και που δεν έχει ακόμα αγωνιστεί καν στην εθνική Αγγλίας. Αλλά είναι γνωστό πως η υπερκοστολόγηση των Άγγλών παικτών είναι σύνηθες φαινόμενο και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί αυτός εδώ ο παίκτης.

Η αλήθεια είναι πως τα πόδια του Φέρντιναντ έχουν βαρύνει αρκετά, πάρα πολύ θα έλεγα. Έχουν ακουστεί διθυραμβικά σχόλια για τον νεαρό Τζόουνς, και από τον Τύπο αλλά και από πρώην παίκτες των κόκκινων διαβόλων όπως ο Γκάρυ Νέβιλ. Πράγματι, στην πατρίδα του θεωρείται από τα μεγαλύτερα ταλέντα, μελλοντικός ηγέτης της αμυντικής γραμμής της εθνικής ομάδας της χώρας. Αλλά θεωρώ πως έχουμε χάσει κάπου το μέτρο. Όταν αγοράζει κανείς τον Ντε Χέα, με δύο σεζόν βασικό και αναντικατάστατο μέλος της βασικής ενδεκάδας της πρώην τροπαιούχου του Europa League, με τα ίδια λεφτά για κάποιον που αγωνίζονταν στη Μπλάκμπερν...κάπου δεν κολλάει...

Όπως και να'χει, εγώ βλέπω πως η Μάντσεστερ αυτή τη σεζόν θα ξοδέψει χρήματα. Τις περασμένες σεζόν επέδειξε νωθρή παρουσία στο μεταγραφικό παζάρι και έκανε "μπαμ" η ανάγκη για ενίσχυση. Απορία που μου έχει μείνει είναι το ποιος θα χρηστεί αντι-Σκόουλς. Η δουλειά που έκανε ο βετεράνος χαφ ήταν απλά φοβερή στη Γιουνάιτεντ και περιμένω να δω με μεγάλη περιέργεια ποιος θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης θέσης.

4 σχόλια:

  1. Όσο κάθεται στον πάγκο της ομάδας ο Φέργκιουσον μην τους φοβάσαι τους μπέμπηδες. Ο τσίχλας εκπέμπει μια θετική αύρα και μεταμορφώνει παίχτες προς το καλύτερο. Μέχρι κι ο Ντε Χέα θα βελτιωθεί. Ένας Ντε Χέα που τον έχω παρακολουθήσει 6-7 φορές και σκεφτόμουν πόσο χειρότερος είναι ο Σηφάκης. Ίσως έπεσα σε άσχημες εμφανίσεις του.

    Όσο για τον Τζόουνς και την υπερκοστολόγηση που λες έχεις δίκιο. Αν δεις τα ποσά που ξοδεύονται για Άγγλους ποδοσφαιριστές είναι φοβερά. Λες και οι ομάδες έχουν κάνει μεταξύ τους συμφωνία αναφορικά με το να κοστολογούν τους Άγγλους περισσότερο από αυτό που πραγματικά αξίζουν. Τουλάχιστον με αυτό τον τρόπο οι Άγγλοι μένουν στην Αγγλία. Όσοι ικανοί υπάρχουν τέλος πάντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλέ Κάνθαρε νομίζω ως το έχεις αδικήσει λίγο τον Ντε Χέα, είναι πολύ καλός για την ηλικία του και με τον Φέργκιουσον θα γίνει κορυφή. Μπορεί να τον θυμάσαι από τα παιχνίδια που έπαιξε με τον Άρη και να έχεις κακή εντύπωση αλλά γενικά είναι πολύ ικανός και εξελίξιμος.

    Πράγματι τα ποσά είναι υπερβολικά για τους Άγγλους αλλά και εδώ στην Ελλάδα το ίδιο δεν κάνουμε; Ο Πανσερραϊκός πχ ζητά 1 εκατομμύριο για τον Γεωργιάδη, ο οποίος έχει συμβόλαιο για ένα ακόμα έτος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά στην Αγγλία ξέρουμε γιατί σκορπάνε έτσι τα χρήματα οι σύλλογοι... Όσο για τον Τσίχλα, όντως έχει το μαγικό φίλτρο... Και κουτσούς να πάρει πάλι θα πρωταγωνιστεί στο Νησί... Για την Ευρώπη βλέπουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πράγματι ο Σερ Άλεξ είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει...κουτσό άλογο πρωταθλητή. Αυτός ο άνθρωπος ξέρει να ξεχωρίζει τα καλά στοιχεία του καθενός και του αναθέτει μια συγκεκριμένη δουλειά με βάση τα όποια προσόντα έχει. Μάγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή