Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Η Άρσεναλ "βαράει" διάλυση...

Ο αγγλικός σύλλογος αναμένεται να αντιμετωπίσει μία από τις πιο δύσκολες χρονιές στην ιστορία του αγωνιστικά, καθώς όλοι σχεδόν οι πρωτοκλασσάτοι παίκτες του συλλόγου επιθυμούν να αποχωρήσουν από την ομάδα. Απλά μετρήστε πόσοι είναι αυτοί: Σαμίρ Νασρί, Σέσκ Φάμπρεγκας, Θίο Γουόλκοτ, ενώ λόγω της διαρκούς αποδυνάμωσης της ομάδας, τάσεις φυγής έχει εκφράσει και ο Ολλανδός Ρόμπιν Βαν Πέρσι και μαζί θα πρέπει να προσθέσουμε και την σχεδόν σίγουρη αποχώρηση των Κάρλος Βέλα και Νίκλας Μπέντνερ.

Στη λίστα θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τον νεοπωληθέντα Γκαέλ Κλισί, βασικό αριστέρο μπακ των κανονιέριδων τη προηγούμενη πενταετία. Ο Γαλλός αριστερός οπισθοφύλακας δέχθηκε ελκυστικότατη οικονομικά πρόταση από τη Μαντσεστερ Σίτυ και έφυγε έναντι του ποσού των επτά εκατομμυρίων λιρών. Και όλα αυτά ενώ η ομάδα έχει αποκτήσει μόλις έναν παίκτη, τον νεαρό αμυντικό Κάρλ Τζέκινσον από την Τσάρλτον, ομάδα τρίτης κατηγορίας της Αγγλικής Λίγκας. Και ενόσω ο Αρσέν Βενγκερ συνεχίζει το παιδομάζωμα, όλος ο βασικός κορμός είναι για να φύγει...

Οι ευθύνες εκ πρώτης όψεως βαραίνουν τον προπονητή της ομάδας στον οποίο και έχουν δοθεί τα κλειδιά του συλλόγου. Ο Αρσέν Βενγκέρ έχει δημιουργήσει μια νοοτροπία στο σύλλογο ή οποία βασίζεται στην εξής λογική: Αγορά μικρών εξελιξιμων παικτών με στόχο να στελεχώσουν σε μερικά έτη τη βασική ενδεκάδα της ομάδας. Στην αρχή το πείραμα είχε επιτυχία, καθώς οι Κλισί, Φάμπρεγκας, Γουόλκοτ αποκτήθηκαν σε πολύ μικρή ηλικία, εξελίχθηκαν και αποτέλεσαν αναπόσπαστα στελέχη της βασικής ομάδας.

Στη συνέχεια όμως το όλο εγχείρημα άρχισε να δείχνει σημάδια κατάρρευσης. Η νέα φουρνιά παικτών, με εξαίρεση τον πολύ καλό Τζακ Γουίλσιρ, ποτέ δεν κατάφερε να δείξει ότι αξίζει μια θέση στην ομάδα, άλλοι λόγω τραυματισμών που τους άφησαν πίσω (Άαρον Ράμσει, Κιεράν Γκίμπς), άλλοι διότι απλά δεν ήταν αρκετά καλοί (Λούκας Φαμπιάνσκι) και άλλοι διότι δεν πήραν και τις ευκαιρίες που θα ήθελαν για να μπορέσουν να δείξουν αν πράγματι αξίζουν (π.χ Χένρι Λανσμπερυ, Χαβάρντ Νορντβάιτ). Η παρακμή του όλου οικοδομήματος έχει ήδη ξεκινήσει.

Πολλοί κατηγορούν τον Αρσέν Βενγκέρ ότι δεν δαπανά αρκετά χρήματα, αν και του δίνονται, για την ενίσχυση της ομάδας, αλλά αρκείται στη πώληση όσων παικτών βγάζει, οι οποίες πωλήσεις, η αλήθεια είναι, δίνουν αρκετά χρήματα. Ωστόσο, με αυτή τη λογική, η ομάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω. Ο Αλσάτος δείχνει σιγά σιγά να το συνειδητοποιεί αυτό και τα τελευταία χρόνια έχει δαπανήσει μερικά χρήματα για την απόκτηση πιο έτοιμων παικτών. Πέρσυ αγόρασε τους Λοράν Κοσιελνί και Σεμπάστιεν Σκιλασί.

Δεν γνωρίζω, όμως, αν πράγματι δίνουν στον Γάλλο τεχνικό χρήματα. Για παράδειγμα, η οικογένεια Γκλέιζερς που έχει την ιδιοκτησία της Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ, δήλώνε πως ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έχει χρήματα για ενίσχυση, μόνο που τελικά δεν είχε και τόσα, γι'αυτό και έκανε μεταγραφές χαμηλού κόστους, όπως ο Ερνάντεζ (Τσικαρίτο) που κόστισε μόλις 8 εκατομμύρια, ποσό μικρό για τα δεδομένα των κόκκινων διαβόλων. Ο Σερ Άλεξ, λόγω της ισχύος του ονοματός του έμπαινε μπροστα και έκρυβε τις αδυναμίες του συλλόγου για τα τρία προηγούμενα χρόνια και οι φίλαθλοι έτσι δεν αντιδρούσαν.

Θεωρώ πως κάτι παρόμοιο γίνεται και στην Άρσεναλ. Βέβαια, οι κανονιέριδες δεν έχουν σε καμία περίπτωση τα χρέη της Μάντσεστερ, ίσια ίσα, θεωρουνται από τους πιο υγιής οικονομικά συλλόγους του πρωταθλήματος. Γιατί λοιπόν οι επενδυτές δεν προσφέρουν χρήματα για την ενίσχυση της ομάδας, ούτως ώστε να καταφέρει να φέρει στην ομάδα τίτλους, τους οποίους προσμένουν πολλά χρόνια οι φίλοι της ομάδας; Διότι μπορεί το κόστος για την ανέγερση του υπερσύγχρονου γηπέδου της να ήταν μεγάλο, πλην όμως η ομάδα δείχνει ότι μπορεί να καλύψει άνετα το κόστος του.

Δεν γνωρίζω εάν έχουν κάνει την εμφάνιση τους "καβουράκια" στις τσέπες των ιδιοκτητών, και δη του μεγαλομέτοχου Σταν Κροένκε αλλά βλέποντας το χάλι στο οποίο δείχνει να πηγαίνει η ομάδα, καλύτερα θα ήταν να βγάλουν το πορτοφόλι (ή τσεκ, ότι θέλουν) και να δώσουν χρήματα στον Βενγκέρ. Διότι ο Φέργκιουσον μπορεί να παίρνει τίτλους με μετριότητες του στύλ Κάρικ, Ο'Σέι, Φλέτσερ' Μπράουν, ο Αλσάτος δεν μπορεί. Και δυστυχώς για τον Βενγκέρ, ο κόσμος ολοένα και αρχίζει να χάνει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Στο γνωστό Arsene knows best, αρχίζει να κάνει την εμφάνιση του ένα ερωτηματικό...

2 σχόλια:

  1. Ο Αρσέν έχει πνιγεί από το ίδιο του το πλάνο, αλλά θεωρώ ότι θα τη βρει την άκρη. Κάποιο λαγό θα ξετρυπώσει από το καπέλο. Τουλάχιστον για φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω Κάνθαρε αν θα μπορέσει ο Βενγκέρ να ηρεμήσει τα πνεύματα και να βοηθήσει την ομάδα, το μισό ρόστερ είναι για να φύγει και η ενίσχυση σχεδόν μηδαμινή. Δεν προβλέπω ευχάριστες μέρες για τους κανονιέριδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή