Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Η αξία της μεταγραφής του Βιτόλο

Είναι πλέον γνωστό και απομένουν μόνο τα πολύ τυπικά για επικυρωθεί η συμφωνία των δύο πλευρών. Στην ουσία μένουν μόνο οι επίσημες ανακοινώσεις για να δούμε τη χρονική διάρκεια του συμβολαίου, καθώς είναι γνωστό πως ο Βιτόλο θα παίρνει πλέον περί τα 600.000 τη σεζόν. Η πρώτη μεταγραφή του τριφυλλιού είναι γεγονός και ο Ισπανός πρώην μέσος των Σανταντέρ, Άρη και ΠΑΟΚ θα αναλάβει το δύσκολο έργο να καλύψει το κενό που άφησε ο Ζιλμπέρτο Σίλβα.

Η μεταγραφή αυτή είναι μια έξυπνη κίνηση από πλευράς Παναθηναϊκού. Ο Βιτόλο είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, είναι σε ιδανική ηλικία, αγωνίζεται σε θέση που ο ΠΑΟ έχρισε άμεσης ενίσχυσης και το κόστος της μετακίνησης είναι ουσιαστικά το συμβόλαιο του Ισπανού, καθώς ο Βιτόλο ήρθε στον Παναθηναϊκό ως ελεύθερος, μετά τη λύση του συμβολαίου του με τον δικέφαλο του Βορρά. Όπως όλοι μας μπορούμε να δούμε, εν τη γενέση της η κίνηση αυτή είναι πολύ καλή από κάθε άποψη.

Ο Βίκτορ Βιτόλο δεν είναι ο τεχνίτης παίκτης που θα συμβάλλει στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδας του. Στον ΠΑΟΚ έπαιζε παρτενέρ του Πάμπλο Γκαρσία που είχε αναλάβει αυτό το ρόλο, ενώ ο ίδιος λειτουργούσε σαν σκούπα στη μεσαία γραμμή, λόγω της ικανοποιητικής του ταχύτητας και των αστείρευτων δυνάμεων του. Δεν είναι βέβαια και Σιμάο, δηλαδή το είδος του παίκτη "τρέχω σαν το σκυλί αλλά πάσα στα πέντε μέτρα δεν μπορώ να βγάλω" αλλά δεν είναι και...Πίρλο. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, με απλά λόγια.

Θεωρώ πως η κίνηση αυτή θα αποφέρει μεγάλα ωφέλη στους "πράσινους", καθώς ο νέος του αμυντικός μέσος έχει τις προδιαγραφές να προσφέρει την απαραίτητη ηρεμία στα μετόπισθεν. Επιπλέον ο Βιτόλο θα λύσει και ένα ακόμη ζήτημα, καθώς με την ύπαρξη Βιτόλο υπάρχει η δυνατότητα ο Φερέιρα να "τραβήξει" στην άμυνα τον Κώστα Κατσουράνη, σε μία θέση που είχε αγωνιστεί πολλές φορές κατά το παρελθόν στην Μπενφίκα, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Άρα ο ΠΑΟ έκανε μια εσωτερική μεταγραφή αυτόματα.

Το κασέ του παίκτη είναι σχετικά χαμηλό, καθώς ο Ζιλμπέρτο Σίλβα έπαιρνε τουλάχιστον τα διπλάσια, ενώ ήταν και αρκετά μεγαλύτερος του Ισπανού. Μπορεί ο Βιτόλο να μην έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει στον επιθετικό τομέα, ωστόσο το αμυντικογενές κομμάτι του πρώην αρχηγού της σελεσάο θα μπορέσει να το καλύψει απόλυτα. Επιπλέον, η κίνηση Βιτόλο έχει ένα ακόμη ώφελος και αυτό έγγυται στην αποδυνάμωση ενός εκ των βασικών ανταγωνιστών του τριφυλλιού. Ο ΠΑΟΚ χωρίς τον Βιτόλο χάνεται, καθώς ο Πάμπλο Γκαρσία πρέπει να αμύνεται και έτσι η ομάδα δεν έχει την απαραίτητη ανάπτυξη από τον άξονα.

Αν και το αν η μεταγραφή αυτή αποτελεί επιτυχία ή όχι θα φανεί εντός των αγωνιστικών γραμμών, η κίνηση αυτή εξαρχής δείχνει να έχει πολλά θετικά πρόσημα. Αν ο Βιτόλο καταφέρει να γίνει και πάλι ο παίκτης που επί Σάντος "όργωνε" τη μεσαία γραμμή, καταπίνοντας χιλιόμετρα και αντιπάλους, τότε ο Παναθηναϊκός απέκτησε έναν εξαιρετικά χρήσιμο και ικανό παίκτη που θα προσφέρει πολλά. Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν πράγματι ο Βιτόλο θα τα καταφέρει.

4 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφη η νέα όψη του blog. Από κει και πέρα δεν ξέρω αν ο Φερέιρα θα τραβήξει τον Κατσουράνη τόσο πίσω. Θα το δούμε. Όσο για το Βιτόλο μια χαρά τα λες. Μονοδιάστατο αμυντικό χαφ που καταστρέφει το παιχνίδι του αντιπάλου και ρίχνει αρκετό τρέξιμο στον οριζόντιο άξονα. Δεν προωθεί το παιχνίδι μπροστά, δεν σουτάρει, δεν δημιουργεί. Κάνει λίγα πράγματα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά τουλάχιστον τα κάνει καλά.

    Υ.Γ. Ο ΠΑΟΚ φέτος, με ή χωρίς Βιτόλο, δεν τσουλάει καθόλου καλά. Ο ίδιος ο Ζαγοράκης δεν τσουλάει καθόλου καλά. Μένει να δούμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο αγωνιστικό. Τα πολλά ψέμματα φανερώνουν την αλήθεια. Είναι αναπόφευκτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου φίλε Κάνθαρε. Καταρχήν σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, κι εμένα μου αρέσει η νέα εμφάνιση είναι πιο ποδοσφαιρική, ελπίζω να μην πάθει και αυτή διάφορα προβλήματα όπως η προηγούμενη. Ο ΠΑΟΚ πράγματι δεν πάει καλά, δεν κινείται σωστά στο μεταγραφικό παζάρι και χειρίστηκε λάθος το θέμα Βιτόλο, θα μπορούσε να αξιώσει λεφτά από τη παραχώρηση του. Θεωρώ πως ο Βιτόλο θα βοηθούσε λόγιο, καθώς στην άμυνα έκανε δουλειά, βοήθαγε αρκετά. Αλλά αν δεν έχεις και τους κατάλληλους συμπαίκτες δεν μπορείς να κάνεις και πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Βιτόλο είναι κλασικό κλέφτης σαν τον Σιμάο... Έχει καλύτερη πάσα από τον Αφρικανό αλλά δε θα φτιάξει το παιχνίδι σαν τον Σίλβα... Οπότε με λίγα λόγια ο ΠΑΟ πήρε ακόμη έναν Σιμάο...

    Ο ΠΑΟΚ με Γεωργιάδη θα ανέβει πιστεύω απλά γιατί ο μικρός είναι φτιαγμένος... Από την επόμενη εβδομάδα, ο Ζαγόρ θα ετοιμάζει σιγά σιγά τις βαλίτσες του για τη μεγάλη φυγή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε καμία περίπτωση δεν είναι Σίλβα, αλλά για τα λεφτά που στοίχησε, την ανάγκη της ομάδας για απόκτηση παίκτη στη συγκεκριμένη θέση και το γεγονός ότι ο Φερέιρα μπορεί να βάλει τον Κατσουράνη στην άμυνα, δίχως άλλο είναι στοιχεία που καθιστούν την κίνηση του Βιτόλο καλή.

    Για τον Ζαγοράκη δεν έχω ακούσει κάτι αλλά υποέτω πως θα έχεις καλή πηγή για να το λες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή