Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Ρε Παναθηναϊκέ, γιατί;

Σε ένα άνευ προηγουμένου ναυάγιο και ενώ είχε τη πρόκριση στα χέρια του, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κάνει το αδιανόητο, να χαρίσει το παιχνίδι. Απέναντι σε έναν αντίπαλο κατώτερο, πλήν όμως ορθολογικό και ψύχραιμο, ο πάλαι ποτέ ευρωπαίος κατάφερε να δεχθεί τέσσερα τέρματα, καταδεικνύοντας πως ακόμη και τώρα, τρία χρόνια μετά την περιβόητη ατάκα, σέντερ μπακ-κίλερ, δεν έχει καταφέρει να βρει την απαιτούμενη ηρεμία στα μετόπισθεν.

Τι έπρεπε να κάνει σήμερα ο Παναθηναϊκός; Να φορέσει τα ευρωπαϊκά του ρούχα και να βγει με το βάρος και μόνο της φανέλας και να καθαρίσει το παιχνίδι απέναντι στους φαινομενικά κατώτερους Δανούς. Τι έκανε σήμερα; Μας έδειξε το περσινό του κακό πρόσωπο, αυτό που δέχεται ηλίθια γκολ, που δεν έχει την απαιτούμενη ηρεμία στα χαφ, που δεν μπορεί να διατηρήσει το μηδέν στην άμυνα. Αυτός ήταν ο σημερινός Παναθηναϊκός.

Όλοι έπαθαν σοκ όταν έμαθαν για τη παραχώρηση του Σισέ και όχι άδικα. Αλλά οι αλλεπάλληλες γκάφες στην άμυνα τόσα χρόνια δεν κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου; Νισάφι πια! Σήμερα όλη η άμυνα ήταν της πλάκας. Ο Τζόρβας άρχισε πάλι να θυμίζει τον παλιό κακό τροχονόμο που είχαμε δει πέρσι το χειμώνα. Ο Σαριέγκι...αυτό το παιδί ήταν ο δωδέκατος παίκτης της Οντένσε σήμερα. Ο έτερος αμυντικός, ο Μπουμσόνγκ σκόραρε αλλά όταν είναι μαζί με τον Σαριέγκι δεν μπορεί να αποδώσει (εξάλλου φεύγει). Ο Σπυρόπουλος έγινε γιο-γιο από τον Ουτάκα και ο Βύντρα είναι απλά..ο Βύντρα. Μέτριος, δίχως προωθήσεις και ασταθής.

Στον άξονα (στη μεσαία γραμμή), πλην του δραστήριου Νίνη (ναι, σήμερα έπαιξε καλά, ήταν ζωηρός) όλοι οι άλλοι αλλού πατούσαν και αλλού βρίσκονταν. Ο Κατσουράνης παλαίμαχος, δεν έτρεχε δεν μάρκαρε δεν έβγαζε τη μπάλα μπροστά. Ο Σιμάο αναιμικός, χωρίς νεύρο και με λάθη στις μεταβιβάσεις.  Για τα εξτρέμ: Ο Λέτο όχι τόσο καλός όσο όλοι περιμέναμε, ιδιαίτερα μετά την εξαιρετική του εμφάνιση στη Δανία. Ο Μαρίνος, τραυματίας, δεν κρίνεται. Και ο ΧΑΦ Κλέιτον Σίλβα, έπαιξε σέντερ φορ. Άλλη μία καινοτομία από τον Ζεσουάλδο Φερέιρα (Θα μου πείτε, είχε και άλλη επιλογή;).

Ο Φερέιρα είναι από τους πρώτους που χρειάζεται να αναλογιστεί τι έκανε σήμερα. Και όχι μόνο σήμερα. Είπαμε, τεράστια απώλεια ο Σισέ και κακά τα ψέμματα όλοι περίμεναν από τον Γάλλο σταρ να βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά. Η ζωή όμως προχωρά μπροστά. Ο Σισέ τέλος. Κοιτάμε να δουλέψουμε με αυτά που έχουμε. Σήμερα ο ΠΑΟ δεν έδειξε επιθετικό πρόβλημα, τρία γκολ έβαλε, τα δύο οι δύο του φορ, ο Πετρόπουλος και ο νεοαποκτηθείς Τοτσέ. Στην άμυνα όμως...γελάνε και οι πέτρες.

Ο αρχηγός (αν είναι δυνατόν) Σαριέγγι δεν μπορεί, το ξέραμε από τη πρώτη του σεζόν. Και ο Μπουμσόνγκ είναι φευγάτος. Και ο Καντέ είναι ευπαθής στους τραυματισμούς. Και ο Μπιάσμιρ είναι άγουρος, βαρύς, μια μετριότητα. Πόσες μεταγραφές έχει κάνει ο Παναθηναϊκός; 4. Πόσοι από αυτούς είναι αμυντικοί; Κανείς. Τόσα χρόνια υπάρχει το πρόβλημα αυτό και κανείς δεν κάνει κάτι να το διορθώσει. Και ο Φερέιρα ενώ ξέρει ότι πίσω είναι χωνί, έχει φέρει δύο μεσοεπιθετικούς, έναν κυνηγό και έναν αμυντικό μέσο.

Λεφτά δεν υπάρχουν, πίστη δεν υπάρχει, υπομονή δεν υπάρχει. Και γιατί να υπάρχει άλλωστε; Ο Παναθηναϊκός είναι ένα ακυβέρνητο καράβι και ο Γόντικας και ο κάθε Γόντικας δεν θα το σώσει. Η πολυμετοχικότητα έχει γίνει αμετοχικότητα (δεν υπάρχει αυτή η λέξη) και τα περσινά 25.000 διαρκείας μοιάζουν ένα μακρινό όνειρο. Όσο δεν γίνονται μεταγραφές, όσο δεν ενισχύεται το ηθικό του κόσμου ο Παναθηναϊκός δεν θα μπορέσει να κοιτάξει ψηλά, μόνο χαμηλά.

Απλά κρίμα...

4 σχόλια:

  1. Αυτά να τα βλέπουν οι ρεπόρτερ και δημοσιογράφοι του ΠΑΟ. Να δω τι θα γράφουν τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε γενικές γραμμές, παραπλήσια πράγματα έγραψαν, τουλάχιστον αν κρίνω από τα εξώφυλλα (δεν αγγίζω οπαδικές εφημερίδες). Πάντως και ο κόσμος του Παναθηναϊκού συνειδητοποιημένος ήταν, τουλάχιστον η πλειονότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα στο μπλόγκ.Είδα τον αγώνα και τον κάκιστο ΠΑΟ μαζί.Ομολογώ πως τα λάθη ήταν όσα και...τα χρόνια της ιστορίας του Παναθηναϊκού.Μα Σέντερ Φορ τον Κλέυτον δηλαδή;

    Επίσης κάποιοι παίχτες που θα φαίνονταν χρήσιμοι έχουν παραμεληθεί και κάποιοι άλλοι που δεν είναι παίζουν.Ένας από την πρώτη κατηγορία είναι ο Βαγγέλης Μάτζιος.Σήμερα που τα δύο φορ του ΠΑΟ είναι ο...Τοτσέ και ο Πετρόπουλος ίσως ήταν χρήσιμος.Στην δεύτερη κατηγορία;Ο Μαρίνος.Όσο τον είδα μέχρι να τραυματιστεί δηλαδή δεν έκανε απολύτως τίποτα.Είναι παίχτης που ποιο πολύ κόβει παρά σεντράραει ή τρέχει.Μάλλον το παιδί έχει διαλέξει λάθος θέση αφού αν έχεις αριστερά τον...σέντερ φόρ Λέτο και αριστερά τον...αμυντικό Μαρίνο πάει πολύ.

    Επίσης αυτός ο Σαρριέγκι.Όσοι τον ψήφισαν αρχηγό πραγματικά είναι άξιοι της μοίρας τους.Απλά η άμυνα δεν έκανε τίποτα.Όσο για αυτό που λές για τον Μπιάσμιρ δεν τον έχουμε δεί καθόλου.Τον είχα δεί σε ένα μάτς της παλιάς του ομάδα στην τύχη και ήταν πολύ καλύτερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Ύπνε. Συμφωνώ εν μέρει σε αυτά που λες. Πράγματι, μιλάμε για έναν τραγικό Παναθηναϊκό. Ο Κλέιτον φορ ήταν πραγματικά κουλό, όπως και η εμμονή να χρησιμοποιείται σαν εξτρέμ ο Μαρίνος, που δεν βγάζει μια σέντρα της προκοπής. Για τον Μάντζιο δεν ξέρω, έχει να αγωνιστεί περίπου έναν χρόνο δεν ξέρω σε τι κατάσταση είναι και εξάλλου, πλέον είναι ελεύθερος.

    Ο Λέτο αγωνίστηκε σαν αριστερό εξτρέμ, δεν έπαιξε φορ. Αν έπαιζε φορ ο Αργεντίνος θα γέλαγαν και οι πέτρες, ο Λέτο παίζει μόνο στο πλάι και η ντριμπλα που έχει δεν τον βοηθά τόσο στη διείσδυση, όσο στο να ξεμαρκάρεται από τον εκάστοτε ακραίο οπισθοφύλακα, ώστε να βγάζει καμία σέντρα (όταν το θελήσει φυσικά, διότι είναι ατομιστής).

    Ο Σαριέγγι είναι ο γνωστός γκαφατζής, τόσα χρόνια τον ξέρουμε. Ο Μπιάρσμιρ δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, τον είδαμε και τη σεζόν που ο ΠΑΟ πήρε ντάμπλ, απλά μέτριος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή