Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Μεταγραφή Μακούν: Θετικά και αρνητικά

Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστες ώρες από τη στιγμή που ο Βαγγέλης Μαρινάκης παρουσίασε το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας του. Ο πρωταθλητής Ελλάδος κατάφερε να εντάξει στο δυναμικό του έναν παίκτη με όνομα στην Ευρώπη, με παρουσία σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και συμμετοχή σε δυνατά πρωταθλήματα. Ο Ζαν Μακούν ήρθε για να καλύψει (επιτέλους) το κενό στον άξονα των ερυθρολεύκων, ένα κενό που υπάρχει εδώ και δύο σεζόν...

Σίγουρα η μεταγραφή του καμερουνέζου διεθνή έχει πολλά θετικά στοιχεία. Καταρχήν, μιλάμε για ένα καθαρό "εξάρι", θέση στην οποία "πόναγε" ο Ολυμπιακός. Επιπλέον, ο αμυντικός μέσος βρίσκεται στη πιο ώριμη ηλικία για ποδοσφαιριστή, καθώς είναι 28 ετών. Έχει πλούσιο βιογραφικό, συμμετοχή στο πρόσφατο παγκόσμιο κύπελλο της Ν.Αφρικής και παραστάσεις από το αγγλικό και το γαλλικό πρωτάθλημα.

Ο Μακούν είναι ο παίκτης εκείνος που κάνει τη βρόμικη δουλειά. Κόβει, τρέχει ακατάπαυστα, είναι ταχύς και δυνατό κορμί. Η τεχνική του κατάρτιση είναι πολύ καλή για τη θέση που αγωνίζεται, ενώ, παρά το ρόλο του, μπορεί να προωθήσει τη μπάλα στην επίθεση. Είναι πιθανόν ο Ερνέστο Βαλβέρδε να του αναθέσει το ρόλο αναχαίτησης των αντιπάλων, ιδιαίτερα στα δύσκολα παιχνίδια στην Ευρώπη. Θεωρώ πως ο Μακούν δεν ήρθε για να παίξει για το πρωτάθλημα. Τέλος, ένα ακόμη θετικό είναι το γεγονός ότι διαθέτει γαλλικό διαβατήριο, άρα δεν πιάνει θέση ξένου.

Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα αρνητικά. Καταρχήν, ο παίκτης ήρθε λίγο πριν την εκπνοή της μεταγραφικής περιόδου. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί ένα σεβαστό χρονικό διάστημα για να προσαρμοστεί ο παίκτης στο αγωνιστικό πλάνο της ομάδας και να "δέσει" με τους συμπαίκτες του. Επιπλέον, το κόστος της μεταγραφής είναι τσουχτερό, καθώς μιλάμε για έναν δανεισμό που θα κοστίσει στους Πειραιώτες συνολικά 2,5 εκατομμύρια.

Για πολλούς, αρνητικό στοιχείο του παίκτη αποτελεί το ύψος του και η έλλειψη ικανότητας του στις εναέριες μονομαχίες. Πράγματι, ο Μακούν είναι αρκετά μικρόσωμος (1,73) και η θέση του συνήθως απαιτεί ψηλό άτομο, για να πιάνει κεφαλιές και να βοηθάει αμυντικά την ομάδα του. Βέβαια, υπάρχουν πολλά παραδείγματα αμυντικών μέσων που ήταν "κοντοί" και κατάφεραν, ωστόσο, να κάνουν σπουδαία καριέρα π.χ Μακελελέ, οπότε το αν τα σωματικά προσόντα του Καμερουνέζου είναι αρνητικό στοιχείο ή όχι το αφήνω στη κρίση του καθενός. Πάντως δεν θα με χάλαγε να ήταν 7-8 πόντους πιο ψηλός...

Ο Μακούν (προσωπική άποψη) είναι εκ πρώτης όψεως πολύ καλή μεταγραφή. Είναι από τις λεγόμενες μεταγραφές αεροδρομίου, ένα μεταγραφικό "μπαμ". Στην Ελλάδα θα κάνει τη διαφορά, όμως επιμένω να λέω πως δεν ήρθε για να κάνει δουλειά μόνο εντός συνόρων. Το βασικό σκεπτικό της μεταγραφής του πρώην παίκτη της Λυών είναι να βοηθήσει πρωτίστως τον Ολυμπιακό στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Περιμένω να το δω εν δράσει για να βγάλουμε και πιο χρήσιμα συμπεράσματα.

3 σχόλια:

  1. Θα τον δούμε και θα τον κρίνουμε. Κάποιοι τον έχουν ήδη αποθεώσει. Πρόκειται για άκομψη και βιαστική ενέργεια εκ μέρους όλων αυτών που προσπαθούν με το στανιό να μας πείσουν ότι θα κάνει τη διαφορά. Υπομονή χρειάζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είπαμε.Στην Ελλάδα τέτοιοι παίχτες είναι πιεσμένοι γιατί οι οπαδοί περιμένουν να πάρει τη μπάλα από την άμυνα να φτιάξει όλο το παιχνίδι και να σερβίρει έτοιμο γκόλ στους φόρ από τον πρώτο αγώνα.Θα τον δούμε.Πάντως πρέπει να μάθουμε οτι ούτε τα λεφτά ούτε το όνομα παίζει.Είδατε και την ΑΕΚ,τόσος χαμός για τον Γκούντιονσον που στο μάτς με την στο Γιουρόπα δεν έκανε τίποτα και μπήκε ο Λεονάρντου,πρώην του ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΥ και έκανε θάματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Κάνθαρος
    Η υπομονή είναι πράγματι απαραίτητη. Ο παίκτης έχει καλό βιογραφικό αλλά στη τελική, αυτό που μετράει στο τέλος είναι η παρουσία στο γήπεδο. Περιμένουμε να τον δούμε, πάντως με τα όσα έχω δει, δείχνει καλή περίπτωση.

    @Ύπνος
    Για τον Γκούντγιονσεν διαφωνώ, όταν πέρασε στον άξονα ήταν από τους διακριθέντες, κέρδισε και το πέναλτυ, έτρεχε και γενικά έδειξε ότι είναι επαγγελματίας. Θεωρώ πως δεν υπάρχει κάποιος καλύτερος επιθετικός, ο Λυμπερόπουλος πλέον χαλάει το παιχνίδι, είναι τραγικά αργός. Ο Λεονάρντο δύο χρόνια ήταν μέτριος, ίσως φέτος να είναι η χρονιά του. Πάντως είναι έγκλημα να μην ξεκινά βασικός σε αυτή την ΑΕΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή