Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

MS Talent Search: Cesar Azpilicueta

Δευτέρα σήμερα και όπως έχει καθιερωθεί, αυτή είναι η μέρα του ταλέντου της εβδομάδας. Ο σημερινός αθλητής που θα δούμε κατάγεται από τη χώρα που έχει κατακτήσει ότι υπάρχει σε διεθνές επίπεδο στο ποδόσφαιρο, την Ισπανία. Και μπορεί το όνομα του (το οποίο είναι πραγματικός γλωσσοδέτης) να μην σας θυμίζει κάτι ή να μην τον έχετε ακουστά, ωστόσο πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας του. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τον Cesar Azpilicueta.

Ο Ισπανός δεξιοπόδαρος αμυντικός γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου του 1989 στη Παμπλόνα της Ισπανίας. Από μικρή ηλικία εντάχθηκε στις ακαδημίες της Οσασούνα, ομάδα που εδρεύει στη πόλη όπου γεννήθηκε. Ο νεαρός αμυντικός, ο οποίος ξεκίνησε τη καριέρα του σαν χαφ, πριν οπισθοχωρήσει στο δεξί άκρο της άμυνας, πραγματοποίησε εξαρετικές εμφανίσεις με την Οσασούν Β (ρεζέρβες) και σε συνδιασμό με τις πολλές απουσίες που είχε η ομάδα του, γρήγορα προωθήθηκε στους "μεγάλους".

Πραγματοποίησε το ντεμπόυτο του τη σεζόν 2007-2008 και πήρε...σπίτι του τη φανέλα βασικού. Σταθερός στα αμυντικά του καθήκοντα και με πολύ καλές προωθήσεις, η Οσασούνα βρήκε στο πρόσωπο του τότε 18χρονου έναν σύγχρονο μπακ που με τη κατάλληλη φροντίδα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μεγάλο παίκτη, τόσο που αρκετοί πίστευαν πως βρέθηκε ο νέος Σέρχιο Ράμος της εθνικής Ισπανίας.

Σε τρεις σεζόν αγωνίστηκε συνολικά 99 φορές, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να βάλει κάποιο τέρμα. Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις με τη φανέλα της Οσασούνα δεν πέρασαν απαρατήρητες. Μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι ασχολήθηκαν με τη περιπτωσή του και τελικά ο Azpilicueta το 2010 αποχώρησε από τον σύλλογο για να κάνει καριέρα στο εξωτερικό, υπογράφοντας πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας με τη τότε πρωταθλήτρια Γαλλίας Μαρσέιγ.

Ο ισπανικός σύλλογος καρπώθηκε περί τα 7 εκατομμύρια ευρώ (το ποσό μπορεί να φθάσει στα 9,5 με τα μπόνους) και 21 ετών ακραίος αμυντικός πήρε αμέσως φανέλα βασικού. Έκανε πολύ καλές εμφανίσεις και άπαντες στη Μαρσέιγ είχαν μείνει ικανοποιημένοι από την απόδοση του νεαρού μπακ, που επεδείκνυε εξαιρετικά προσόντα και προσαρμοστικότητα, δεδομένου του ότι ήταν πολύ μικρός σε ηλικία αλλά και το ότι βρέθηκε σε ένα τελείως διαφορετικό πρωτάθλημα, σε μία ομάδα που διεκδικεί τίτλους.

Δυστυχώς για τον ίδιο, ένας σοιβαρότατος τραυματισμός στο αριστερό του πόδι (ρήξη έσω χιαστού) τον ανάγκασε να χάσει πολλά παιχνίδια, καθώς έμεινε εκτός αγωνιστικής δράσης για έξι μήνες. Τραυματίστηκε στις 27 Νοέμβρη και δυστυχώς δεν μπόρεσε έκτοτε να βοηθήσει την ομάδα του στη προσπάθεια της για τη διεκδίκηση του τίτλου (που κατέληξε τελικά στη Λίλ). Ευτυχώς για τον ίδιο, έχει ξεπεράσει πλέον τον τρομακτικό του τραυματισμό.

Έχει αγωνιστεί σε όλα τα κατώτερα κλιμάκια της εθνικής Ισπανίας καθώς ξεκίνησε από την u-16 και έχει φθάει να αγωνίζεται βασικός στην u-21. Ήταν μέλος της u-17 που κέρδισε τη δική μας εθνική το 2007 στα τελικά του Euro under 17, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα κέρδισε και το Euro under 21. Ήταν βασικό μέλος των ελπίδων της Ισπανίας με 19 συμμετοχές και ένα γκολ. 

Αν και ήταν στη προεπιλογή της Ισπανίας για το παγκόσμιο κύπελλο, ο Azpilicueta δεν κατάφερε τελικά να πείσει τον Βιθέντε Ντελ Μπόσκε ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει την Ισπανία. Όμως, το γεγονός ότι ένας 21 χρονος παίκτης της Οσασούνα έφθασε μία ανάσα από το να συμμετάσχει στη κορυφαία διοργάνωση του κόσμου και να αποτελέσει μέλος της πρωταθλήτριας κόσμου, σημαίνει πολλά.

Μέσα στο γήπεδο, ο Cesar Azpilicueta διακρίνεται για την καλή του σέντρα, το γεγονός ότι έχει πολλές αντοχές και την ταχύτητα του. Έχει πολύ καλές προωθήσεις, αποφεύγει τα λάθη και τις επιπολαιότητες και προσέχει τα μετόπισθεν. Έχει καλή τεχνική κατάρτιση, ενώ το μοναδικό αρνητικό του είναι η αδυναμία του στο ψηλό παιχνίδι, μιας και είναι σχετικά μικρόσωμος (1,78 το ύψος του). Επίσης θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο στη μυϊκή του ενδυνάμωση.

Αυτός λοιπόν ήταν ο Cesar Azpilicueta. Οι ελπίδες γύρω από το πρόσωπο του είναι πολλές και άμα δουλευτεί σωστά και αν συνεχίσει τις καλές του εμφανίσεις τότε η Μαρσέιγ πιθανόν να είναι απλώς ένα σκαλοπάτι στη καριέρα του. Δεδομένου του ότι έχει επανέλθει πλήρως από τον σοβαρό τραυματισμό του, περιμένουμε όλοι να δούμε τον γνωστό μπακ με τις εντυπωσιακές και αποτελεσματικές του προωθήσεις.

Δείτε ένα βίντεο του Cesar Azpilicueta:

3 σχόλια:

  1. Καλησπέρα και πάλι φίλε Σκάουτερ.

    Καταρχάς τον Αθμπλιγκούεεεεντα ;) τον ήξερα από το 2009 όταν τον είχα δεί σε έναν αγώνα της Οσασούνα με την Μάλαγα αν θυμάμαι καλά και ήταν πολύ καλός.Αργότερα τον ξαναείδα μια-δυο φορές και όταν τον είδα σε έναν ευρωπαϊκό αγώνα της Μαρσέιγ δεν ήξερα καν οτι είχε πάει εκεί.Μάλιστα να σου πώ την αλήθεια τον είδα τόσο καλύτερο που νόμιζα οτι ήταν άλλος.

    Πάντως ανταγονισμός υπάρχει μεγάλος.Ράμος,Αρμπελόα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΥΓ:Σου γράφω σχόλιο και για την προηγούμενη ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Αρμπελόα δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, θεωρώ πως ο μικρός θα φανεί καλύτερος. Για τον Ράμος οκ, δεν μπορώ να πω κάτι. Θα δούμε στο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή