Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Τι σημαίνει το αντίο του Ριέρα

Ο Ισπανός αριστεροπόδαρος εξτρέμ αποτελεί παρελθόν από το λιμάνι μιας και αποφάσισε να δεχθεί τη δελεαστικότατη από οικονομικής πλευρά πρόταση της Γαλατασαράι, που αναμένεται να τον κάνει πλουσιότερο κατά 11 εκατομμύρια μέσα σε τέσσερα χρόνια. Ο πρώην παίκτης των Εσπανιόλ και Λίβερπουλ πηγαίνει Τουρκία και αφήνει ένα τεράστιο κενό στην αριστερή πτέρυγα. Ή μήπως όχι...

Μέτρια η πρώτη χρονιά του Ισπανού στον Πειραιά. Πολλοί, συμπεριλαμβανομένου και εμού, θεώρησαν πως ο Ολυμπιακός βρήκε στο πρόσωπο του πρώην διεθνή τον επάξιο αντικαταστάτη του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Με βάση το εντυπωσιακό του βιογραφικό και τα όσα είχαμε δει στη θητεία του στην Εσπανιόλ, που έφτασε μέχρι τον τελικό του Ουέφα, όλοι περιμέναμε να δούμε τον νέο ηγέτη της αριστερής πτέρυγας. Ωστόσο, η αλήθεια απέχει πολύ.

Αν το δούμε από άποψη αριθμών, τότε αποτυχημένο δεν μπορείς να τον πεις. Και η αλήθεια είναι πως δεν ήταν τέτοιος. Οι αριθμοί τι λένε; Πρώτος σε ασίστ, αναπόσπαστο μέλος της βασικής ενδεκάδας και πέτυχε και κάποια γκολ, μερικά εκ των οποίων αρκετά κρίσιμα (όπως τα δύο απένατι στον Πανσερραϊκό στο Καραϊσκάκη). Βέβαια, οι αριθμοί δεν λένε την αλήθεια όταν μιλάμε για το ποδόσφαιρο.

Ο Άλμπερτ Ριέρα αποτέλεσε τη πιο ακριβή μεταγραφή του Ολυμπιακού επί θητείας Μαρινάκη. Όλοι θεωρήσαμε πως θα δούμε έναν απίστευτο παίκτη, με φαντασία, ντρίμπλες, σέντρες-διαβήτη και τρεξίματα. Τι είδαμε, ωστόσο; Έναν βαρύ Ριέρα, έναν παίκτη που έμοιαζε σκια του καλού του εαυτού. Η αποχή του από τα γήπεδα μετά τον τσακωμό του με τον Ράφα Μπενίτεθ του στοίχησε πολύ, τον άφησε αρκετά πίσω. Αφήστε δε, πουέδειξε και ευπαθής σε τραυματισμούς.

Τα χρήματα που θα πάρει ο Ολυμπιακός είναι πολύ καλά. Βασικά, είναι απορίας άξιον γιατί οι Τούρκοι δίνουν τόσα για έναν παίκτη που έκανε μέτρια χρονιά. Εκτός πια, αν έχουν την ελπίδα ότι θα δουν και πάλι τον Ριέρα της Εσπανιόλ, όπως είδαν και τον Ρικάρντο Κουαρέσμα να δείχνει ο παλιός καλός Πορτογάλος που έκανε όνομα με τα καμώματά του στη Πόρτο. Δεν ξέρω, αυτοί γνωρίζουν καλύτερα.

Το θέμα είναι πως τελικά η μετακίνηση του Ριέρα δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει σε υπερβολές του στυλ "δυσαναπλήρωτο κενός, "χάθηκε ο παικταράς" κλπ. διότι δεν συμβαίνει αυτό. Ο ΟΣΦΠ έχασε απλά έναν παίκτη που λογίζονταν βασικός. Τέλος. Οικονομικά το κέρδος είναι τεράστιο και το μόνο αρνητικό είναι ότι ο παίκτης δηλώθηκε στην Ουέφα. Το κενό του υπάρχουν παίκτες που θα το καλύψουν.

Θα είναι έγκλημα να μεταφερθεί ο Μιραλλάς εκεί. Όχι, ο Βέλγος είναι φορ, έχει τη δυνατότητα να διεισδύει και να τελειώνει τις φάσεις, στα άκρα χαραμίζεται. Μια λύση θα ήταν να μετακινηθεί ο Αμπντούν στην αριστερή πτέρυγα, αν και δεξιοπόδαρος. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατ'ανάγκην ο Γέστε, αν και είναι αργος για εξτρέμ, πλέον. Τέλος, υπάρχει και η λύση του Φετφατζίδη, ο οποίος επίσης είναι λιγότερο αποτελεσματικός στα άκρα.

Όπως και να'χει, ο Ριέρα είναι παρελθόν. Μεγάλο όνομα, μικρή προσφορά, δεν δικαίωσε τις προσδοκίες των φιλάθλων του Ολυμπιακού και δεν νομίζω, στην τελική, πως θα λείψει και πολύ. Ήρθε πέρσι, φεύγει φέτος. Αξίζει, ωστόσο, να δώσουμε συγχαρητήρια στον μάνατζερ του Ριέρα, που βρήκε τόσο καλό συμβόλαιο για έναν παίκτη που ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Και μην ξεχνάμε, υπάρχει και η μεταγραφική περίοδος του χειμώνα...

2 σχόλια:

  1. Η φυγή του Ριέρα δεν είναι και μεγάλο πρόβλημα όσο φένεται αρχικά.Και ο Χαβίτο και ο Φέτφα και ο Αμπντούν παίζουν εκεί ωστόσο το μεγάλο θέμα είναι η Ευρώπη.Μόνο ο Χαβίτο έχει παίξει Γιουρόπα με τον Άρη και τίποτα παραπάνω.Ας ελπίσουμε να βελτιωθεί ο Φετφατζίδης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακάρι να τον βάζει ο Βαλβέρδε τον Φετφατζίδη. Αμπντούν μάλλον θα βάζει, ο Χαβίτο δεν του κάνει, ούτε στην Ευρώπη δεν τον δήλωσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή