Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Πέταξαν το προβάδισμα και τη νίκη στο Ισραήλ

Ένα πολύ άσχημο παιχνίδι παρακολουθήσαμε χθες το βράδυ, όπου στη Λετονία η εθνική μας ομάδα πέταξε δύο βαθμούς και τη πρώτη θέση, στην οποία έχει κάνει κατάληψη η Κροατία. Το 1-1 δεν μπορεί παρά να αφήνει μια πολύ πικρή γεύση στους φιλάθλους της ομάδας, οι οποίοι και είχαν ζεσταθεί με το αποτέλεσμα στο Ισραήλ. Η δεύτερη θέση είναι πλέον δική μας, ωστόσο, έχουμε ακόμη ελπίδες για τη πρώτη θέση, τουλάχιστον μαθηματικές.

Χθες η ομάδα του Φερνάντο Σάντος ήταν οικτρή. Ναι, είχε πολλές απουσίες και σε καίριες θέσεις. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία όταν δεν μπορείς να κερδίσεις μια μετριότατη ομάδα όπως είναι αυτή της Λετονίας. Αμυντικό πρόβλημα δεν είχαμε, δεν απειληθήκαμε ιδιαίτερα και πέραν του γκολ δεν κινδυνέψαμε σε άλλη φάση. Επιθετικά όμως έχουμε τεράστιο-και διαχρονικό-πρόβλημα, το οποίο ζητά λύση, καθώς αν δεν σκοράρεις δεν κερδίζεις.

Το παιχνίδι με τη Λετονία κάλλιστα θα μπορούσε να φέρει τον χαρακτηρισμό "διαγωνισμός γιόμας". Βαρέθηκα, αλήθεια το λέω, να βλέπω όλη την ώρα την ίδια εικόνα. Ποιος έχει τη μπάλα; Ο Μανιάτης, Τι κάνει; Γιόμα. Ποιος έχει τη μπάλα; Ο Μάκος. Τι κάνει; Γιόμα. Ποιος έχει τη μπάλα; Ο Παπαδόπουλος. Τι κάνει; Γιόμα. Νισάφι πια! Δεν βλέπουν ότι αυτός ο τρόπος "επιθετικής ανάπτυξης" δεν έχει κανένα αποτέλεσμα; Και όμως, η μπάλα όλη την ώρα στον αέρα.

Οι επιθετικογενείς μας παίκτες ήταν πολύ κατώτεροι απ'ότι τους έχουμε συνηθίσει. Ο Λυμπερόπουλος δύο ταχύτητες κάτω, ο Σαμαράς έφτιαχνε το μαλλί, ο Σαλπιγγίδης έτρεχε πέρα δώθε, προσπαθούσε, αλλά γκολ δεν έβαζε, ο Φετφατζίδης απίστευτα αργός, χωρίς νεύρο και με φανερή έλλειψη φαντασίας και ο Καραγκούνης, ο γνωστός Καραγκούνης. Αλλά πως περιμένουμε να βάλουμε γκολ χωρίς: 1) Δημιουργικό χαφ, 2) Καθαρόαιμο σέντερ φορ;

Δεν έχουμε επιθετικούς! Είναι τραγικό αυτό, να μην έχεις κάποιον να σκοράρει, κάποιον να παίξει κορυφή. Είχαμε τον Γκέκα, τίποτα το σπουδαίο, φυσικά, αλλά μπροστά σε αυτούς που έχουμε θα ήταν ιδανικός. Καλά, για δημιουργικό μέσο δεν το συζητώ, μετά τον Τσιάρτα το χάος, άντε, ίσως προσπαθεί λίγο να κάνει κάτι ο Νίνης. Μόνο που χθες έλειπε και θα λείψει και στα επόμενα παιχνίδια. Ποιος λοιπόν θα αναλάβει ρόλο οργανωτή; Ο Μάκος, ο Τζιώλης ή ο Καραγκούνης;

Ο επόμενος αντίπαλος μας είναι η Κροατία. Εκεί τα πράγματα δεν είναι απλά, κάθε άλλο, η ομάδα αυτή είναι γεμάτη από ταλαντούχους παίκτες. Απλά να αναφέρω ονόματα: Κράνιτσαρ, Σρνα, Εντουάρντο, Κάλινιτς, Γέλαβιτς και φυσικά το αστέρι της ομάδας, ο Λούκα Μόντριτς, τον οποίο αν δεν τον προσέξουμε θα μας κάνει να υποφέρουμε. Χθες, στο παιχνίδι με το Ισραήλ, ένα γκολ-ποίημα και μία ασίστ. Θέλω να δω πως θα τον σταματήσουμε.

5 σχόλια:

  1. Ο Γκέκας δεν ξέρει μπάλα, αλλά έχει ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει κάθε επιθετικός. Μυρίζεται τη φάση και πάει και χώνεται. Σε αυτό τον βοηθάει το ότι συνήθως παίρνει καλές τοποθετήσεις. Πολύ χρήσιμος παίχτης για την Εθνική που αρέσκεται να παίζει την κόντρα.

    Από εκεί και πέρα τα έχουμε πει. Καλή η άμυνα, αλλά αν δεν μπορείς να το παστελώσεις δεν βλέπεις προκοπή. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχουμε δημιουργικούς παίχτες. Έναν παίχτη είχαμε σχετικά καλό στη δημιουργία και τραυματίστηκε. Ο Λύμπε που ξέρει μπάλα είναι πλέον μεγάλος κι ο Σαμαράς ενώ ξέρει να παίζει κάθετα, προτιμά την επίδειξη ικανοτήτων με μέτρια αποτελέσματα.

    Οι δημοσιογράφοι έκραζαν τον Ρεχάγκελ για τις επιλογές παιχτών. Αυτός ο Σάντος αν ήταν Γερμανός και τον λέγανε Όττο θα είχε ακούσει πολλά μπινελίκια. Δεν είναι όμως. Ο Γερμανός δεν θα έβαζε να παίζει αυτό το παιδάκι που λέγεται Φέτφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι η εθνική χτες ήταν πολύ κακή. Και ο Σάντος από τη μεριά του έκανε σοβαρά λάθη, όπως το ότι έπαιζε με δύο αμυντικά χαφ στο δεύτερο μέρος και πέρασε εκτός τον Φετφατζίδη, που παρότι δεν ήταν καλός, μπορούσε να δημιουργήσει κάποια προβλήματα στους Λετονούς...

    Πρέπει να ξέρουμε βέβαια πως με τους παίχτες που υπάρχουν οι δυνατότητές μας φτάνουν ως ένα σημείο. Το θετικό είναι πως αμυντικά έχει δέσει η ομάδα, αλλά επιθετικά δεν τσουλάει. Περιμένω να δω τον Αθανασιάδη στην κορυφή με την Κροατία ή τον Μήτρογλου. Ο Λύμπε μεγάλωσε, δε μπορεί, φάνηκε και στα πρώτα επίσημα με την ΑΕΚ. Για τον Σαμαρά, είναι κρίμα που το παλικάρι δεν παίζει μπάλα, γιατί ξέρει πολλή..Ο Νίνης είναι απώλεια γι' αυτή την ομάδα...

    Πιστεύω πως τα πράγματα θα είναι δύσκολα κόντρα στην Κροατία, που είναι τουλάχιστον μια ταχύτητα πιο πάνω ως ομάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Κάνθαρος
    Για τον Γκέκα συμφωνώ, θα μπορούσε να βοηθήσει. Όχι τεχνίτης αλλά έχει πολύ καλές τοποθετήσεις, το μυρίζεται το γκολ. Ο Νίνης είναι απώλεια και ο Φετφατζίδης δεν δείχνει ότι μπορεί να πάρει τη θέση του σε καμία περίπτωση. Τον Ρεχάγκελ τον κατηγορούσαν κυρίως για τον Χαριστέα και την εμμονή του με κάτι Γιαννακόπουλους. Αλλά και ο Σάντος έχει τρελαθεί στο παιδομάζωμα, κάποτε θα πρέπει να κατασταλάξει σε έναν βασικό κορμό.

    @ Χάρης
    Γεια σου φίλε. Η εθνική ήταν πράγματι πολύ αρνητική και ήμασταν τυχεροί που σκοράραμε. Συμφωνώ για Αθανασιάδη, είναι πολύ καλός ο φορ του ΠΑΟΚ. Για τον Σαμαρά διαφωνώ, νομίζει ότι ξέρει μπάλα, τα βασικά ξέρει μόνο. Με την Κροατία θα τα βρούμε σκούρα. Θα δούμε όμως, ποτέ δεν ξέρεις με αυτή την ομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταρχάς αυτό που έλειπε σε αυτή την ομάδα ήταν η ταχύτητα.Όταν έχεις τρείς φόρ (Σαμαρά,Λύμπε,Σαλπιγγίδη) που και οι τρείς είναι του στύλ ,να μού ΄ρθει μπάλα και σουτάρω ή κεφαλιά,μην περιμένουμε πολλά.Τον Φετφατζίδη κακώς τον έβγαλε με το μάτς να είναι στο 1-0 για να βάλει τον αργό Τζίολη.

    Το μόνο θετικό που είδα από το μάτς ήταν ο Γεωργιάδης.Πράγματι,είναι θετικό το οτι υπάρχουν ακόμη παίχτες που τρέχουν σε αυτήν την ομάδα.

    Συμφωνώ οτι αυτό που μας λείπει είναι το καθαρό φόρ.Την Μετά Χαριστέα εποχή πέραν του Γκέκα όλοι οι υπόλοιποι ήταν αξιοθρήνητοι.Και παρακάτω να κοιτάξουμε,ηλικιακά,πέραν του Βέλλιου δεν υπάρχει κάτι άλλο.Οπότε ας βρόυμε κάτι σε Μήτρογλου,Αθανασιάδη και θα πρότεινα και τον Σιαλμά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Φετφατζίδης ήταν πολύ κακός, έπρεπε να βγει χάλαγε το παιχνίδι, δεν έκανε τίποτα. Ο Γεωργιάδης, χωρίς να είναι κάτι το σπουδαίο, έδειξε μαχητικότητα.

    Ο Βέλλιος είναι μια λύση, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσει να επωμιστεί τη θέση βασικού. Πάντως θα ήθελα να τον δω κάποτε. Για τον Σιαλμά διαφωνώ, στην ΑΕΚ δεν έχει κάνει ντεμπούτο ακόμα, κάτσε να τον δούμε πρώτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή