Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Κύριε Χιμένεθ η άμυνα μπάζει, πάλι τρία άρπαξες...

Στη περιβόητη μάχη των δικεφάλων νικητής βγήκε ο δικέφαλος του Βορρά. Στη Τούμπα ο ΠΑΟΚ απέδειξε πως φέτος έχει ομάδα με σαφή προσανατολισμό, με πλάνο και κυρίως με προπονητή, που τα μέχρι στιγμής δείγματα γραφής του είναι πολύ θετικά για το μέλλον της ομάδας. Ένα ημίχρονο ήταν αρκετό για τους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι πέτυχαν τρία γκολ απέναντι σε μία ΑΕΚ που πελαγοδρομούσε σε άμυνα, στα χαφ και στην επίθεση.

Ειλικρινά δυσκολεύτηκα πολύ να βρω τίτλο κατάλληλο για το συγκεκριμένο άρθρο. Σκεφτόμουνα πως το μοναδικό πρόβλημα της ΑΕΚ είναι άραγε μόνο η άμυνα; Όχι δεν είναι. Αλλά με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της. Έχουμε και λέμε: 4 από την Άντερλεχτ, 0 κατά τύχη από τον Εργοτέλη, 3 από την Ξάνθη, 3 σήμερα από τον ΠΑΟΚ (Βιερίνια, Αθανασιάδης, Σαλπιγγίδης οι σκορερ). 10 γκολ σε τέσσερις αναμετρήσεις, δηλαδή 2,5 γκολ ανα παιχνίδι.

Θυμήθηκα τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας του Αδαμίδη: Μία ΑΕΚ που θα χάνει δύσκολα, που βασικός της στόχος είναι η καλή αμυντική λειτουργία. Αν και το δείγμα επίσημων αγώνων είναι μικρό (δεν λαμβάνω υπόψιν μου τα δύο παιχνίδια με την ερασιτεχνικού επιπέδου Ντιναμό Τιφλίδας), μέχρι στιγμής ούτε αυτός ο στόχος, αυτός ο οικτρός στόχος για μια ομάδα πρωταγωνίστρια μια φορά και έναν καιρό, δεν έχει γίνει πραγματικότητα.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κανείς δίπλωμα προπονητικής για να δει τι συμβαίνει σε αυτή την ΑΕΚ. Ο Γεωργέας, 34 αισίως, δεν μπορεί πλέον, ήταν που ήταν πάντα μέτριος, τώρα ούτε τρέχει ούτε αντοχές έχει. Ο Δέλλας και αυτός 34 στα 35 είναι πολύ βαρύς, πολύ αργός και δεν μπορεί να στρίψει με τίποτα. Ο Μανωλάς είναι άλλη ιστορία. Αυτό το παιδί πρέπει να μπει σε ειδικό πρόγραμμα ξεκαβαλήματος καλαμιού, δεν είναι δυνατόν να νομίζει ότι είναι ο νέος Μπαρέζι και σε κάθε παιχνίδι να κάνει τη μία ηλιθιότητα μετά την άλλη. Ο Καράμπελας πάλι είναι...κώνος προπόνησης, τον περνάνε για πλάκα.

Φυσικά οι ευθύνες είναι πολλές και βαραίνουν πολλούς. Για παράδειγμα, τεράστια ευθύνη φέρει ο Αδαμίδης. Αυτός βάφτισε τον Χοσέ Κάρλος αντι-Σκόκο, αυτός άφησε τον Μπλάνκο για τον άγουρο Μπέλεκ (που δεν είναι σκόρερ, όμως είναι αξιοπρεπής), που ξεπούλησε γενικά τα λίγα καλά που είχε αυτή η ομάδα για να πάρει πάλι ένα καράβι παίκτες αμφιβόλλου ποιότητας και περιορισμένων ικανοτήτων, που δεν κάνουν για μία ομάδα σαν την ΑΕΚ.

Ευθύνες όμως, και μάλιστα πάρα πολλές έχει ο Χιμένεθ. Έχω αρχίσει να συμμερίζομαι την άποψη πολλών που τον χαρακτηρίζουν Ισπανό Κεχαγιά, Ισπανό Αλέφαντο Ισπανό τάδε και πάει λέγοντας. Θεωρώ πως τα 700.000 το χρόνο που παίρνει είναι απίστευτα πολλά για κάποιον που δεν έχει να επιδείξει κάτι πέρα από τη κατάκτηση ενός κυπέλλου. Που είναι η δουλειά στις ακαδημίες, η προώθηση παικτών, το αγωνιστικό πλάνο, οι αυτοματισμοί;

Στη Ξάνθη τουλάχιστον η ομάδα έκανε κάτι επιθετικά. Βέβαια, έπαιξε με 4-3-1-2, που από πέρσι φαίνονταν πως ταιριάζει στην ομάδα. Γιατί λοιπόν έχει κολλήσει με το 4-5-1 και τις διάφορες παραλλαγές του; Αφού ακραία χαφ δεν έχει, για ποιον λόγο να επιμείνει αφού το υλικό που έχει δεν τραβάει; Επίσης, είναι δυνατόν να παίζει ντουετάκι Γκούντγιονσεν-Λυμπερόπουλος; Εκτός του ότι αυτή η επίθεση είναι πιο αργή και από ριπλέι, δεν είναι φανερό πως η ομάδα επιθετικά γίνεται τόσο προβλέψιμη; Η πρώτη ευκαιρία της ΑΕΚ σήμερα έγινε στο 67!

Ο Χιμένεθ τόσο καιρό χαίρει της εκτίμησης του Τύπου και της πλειονότητας των φιλάθλων της Ένωσης. Ωστόσο, σε κάθε παιχνίδι, δημιουργούνται όλο και περισσότερα ερωτηματικά. Είναι πολλά τα λεφτά για κάποιον που δεν αποδίδει, η ΑΕΚ θα μπορούσε να βγει πλέι οφ και με τον Κωστένογλου στον πάγκο, που είναι πάρα πολύ φθηνός και πονάει και την ομάδα. Ο Χιμένεθ αποκτήθηκε για να κάνει η ομάδα το βήμα παραπάνω. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί.

5 σχόλια:

  1. Άστα Μικρέ Σκάουτερ. Δεν γίνεται. Ρε Χιμένεθ, βλέπεις ότι η άμυνα μπάζει. Κάνε κάτι. Άλλαξε σύστημα, διάταξη, άλλαξε κάτι.

    Επιθετικά έχει ικανότητες, αλλά δεν μπορεί να σκοράρει περισσότερα από αυτά που τρώει.

    Δεν είναι το αποτέλεσμα. Είναι η εικόνα που παρουσίασε. Ασύνδετη, χωρίς τρεξίματα στον άξονα, χωρίς αλληλκαλύψεις στα άκρα, χωρίς ποδοσφαιρκό τσαμπουκά.

    Από την άλλη ο ΠΑΟΚ, έδειξε στοιχεία οργανωμένης ομάδας. Σοβαρή εμφάνιση. Πειθαρχημένη. Και φαίνεται ότι διαθέτει και προπονητή στον πάγκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΠΑΟΚ φέτος είναι ομάδα και αν δεν κουραστεί, αν δεν ξεφουσκώσει, θα πάει καλά. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και κυρίως η ορθολογική σκοπιά του Μπόλονι έχουν δημιουργήσει ένα αξιοπρεπέστατο σύνολο.

    Η ΑΕΚ ούτε επιθετικά πείθει, αλλά εφόσον βλέπουν όλοι πως αμυντικά μπάζει από παντού, ας μπεί σε κάθε αγώνα με το εξής σκεπτικό: Να βάλουμε ένα περισσότερο απ'όσα θα φάμε. Διότι πίσω στην άμυνα η κατάσταση δείχνει μη αναστρέψιμη, επιθετικά όμως υπάρχει κάποια ελπίδα.

    Το 4-3-1-2 ταιριάζει στην ΑΕΚ και καλό θα ήταν να δουλέψει ο Ισπανός πάνω σε αυτό, αν τελικά τη βγάλει τη σεζόν, διότι ήρθε μετά βαϊων και κλάδων, αλλά τώρα έχει απογοητεύσει τόσους, που σε λίγο θα δεις την Ορίτζιναλ να ζητά πίσω τον Μπάγεβιτς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πρόβλημα με τον ΠΑΟΚ είναι ότι δεν έχει βάθος. Θα δούμε πόσο θα αντέξει.

    Ξύνεις πληγές με τον Ντούσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να δω ξανά τον Ντούσκο στην ΑΕΚ και έκλεισα σαν άνθρωπος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Κάνθαρος
    Πράγματι, θέμα με τον πάγκο του ΠΑΟΚ υπάρχει. Θα δειξει ο χρόνος
    @Dimi
    Πράγματι, αν ξαναγυρίσει θα είναι κάτι παραπάνω από θαύμα. Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή