Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Super League: Η παρωδία συνεχίζεται...Ως πότε;

Σαββατοκύριακο έχουμε και ο κάθε φίλαθλος περιμένει πως και πως αυτό το διήμερο για να δει την αγαπημένη του ομάδα εν δράσει. Βέβαια, βασική προυπόθεση για να δει κάποιος την ομάδα του είναι να υπάρχει πρωτάθλημα. Όχι στα χαρτιά, αλλά να λειτουργεί κιόλας. Με αυτές, λοιπόν, τις προϋποθέσεις, είναι αδύνατον να πούμε ότι το πρωτάθλημα ξεκίνησε, μάλλον το αντίθετο θα έλεγα. Κι όμως, στα χαρτιά, βρισκόμαστε ήδη στη δεύτερη αγωνιστική...

Η παρωδία συνεχίζεται. Το διήμερο αυτό θα διεξαχθούν μόλις 5 παιχνίδια. Ο Ολυμπιακός και ο Ο.Φ.Η αγωνίζονται με τις ομάδες Α και Β. Καθώς, όμως, αυτές δεν ξέρουμε ακόμη ποιες θα είναι, δεν θα αγωνιστούν. Αντίθετα, το παιχνίδι της ΑΕΚ με τη Ξάνθη έχει αναβληθεί λόγω Δ.Ε.Θ, για να υπάρχει καλύτερη αστυνόμευση στην έκθεση για να μην πάρουν με τα γιαουρτάκια (μαζί με το πήλινο κεσεδάκι φυσικά) τους πολιτικάντιδες που θα δώσουν το παρόν.

Μα είναι οικτρό αυτό που συμβαίνει, δεν είναι; Έχουμε ένα πρωτάθλημα 16 ομάδων, μόλις χθες μάθαμε τη 14η και περιμένουμε ακόμη να μάθουμε ποιες θα είναι η Α και η Β. Και όμως, το πρωτάθλημα ξεκίνησε! Και όχι μόνο ξεκίνησε, αλλά βρισκόμαστε ήδη στη δεύτερη αγωνιστική και ομάδες όπως η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός, που έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, θα πάνε στα παιχνίδια χωρίς να έχουν καν αγωνιστεί! Απλά κατάντια...

Είναι φανερό πως όλα τα αρμόδια όργανα είναι ανίκανα να πάρουν αποφάσεις. Εφέσεις επί εφέσεων ασκούνται, οι μισές ομάδες της "μεγάλης" κατηγορίας έχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, ενώ στη Football League 1 και 2 ακόμη κανείς δεν ξέρει ποιες ομάδες θα συμμετάσχουν. Καλά, για το περιφερειακό δεν το συζητάμε καν, σχεδόν οι μισές δεν θα αγωνιστούν λόγω οικονομικών και μη προβλημάτων.

Και τώρα έρχονται τα εξής ερωτήματα: Για ποιον λόγο άφησαν να ξεκινήσει το πρωτάθλημα από τη στιγμή που κανείς δεν γνωρίζει ποιες είναι οι ομάδες που θα συμμετάσχουν; Δεν θα έπρεπε πρώτα να παρθούν οι τελικές αποφάσεις για τις δύο ομάδες που θα αγωνιστούν και μετά να ξεκινήσει; Ένα ολόκληρο καλοκαίρι τι έκαναν; Δεν ήξεραν ότι ήταν μαθηματικά βέβαιο πως θα οδηγούμασταν σε αυτή τη κατάσταση; Γιατί δεν έκαναν κάτι λοιπον;

Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι ένας οίκος ανοχής, να το θέσω ευγενικά. Ξέρω, δεν ανακάλυψα την Αμερική, ούτε σας είπα κάτι που δεν γνωρίζετε. Ωστόσο, οι περισσότεροι τουλάχιστον και οι υγιείς φίλαθλοι, θέλουν επιτέλους να μπει στον ίσιο δρόμο αυτό το πρωτάθλημα. Θέλετε πραγματικά να γίνει αυτό; Διότι η επίτευξη αυτού του στόχου θα πονέσει πολλούς και θα είναι πολύ βαριές οι συνέπειες για όλους και για όλα.

Μία λύση είναι η ακόλουθη: Αναστολή του πρωταθλήματος για το παρόν έτος, ενδελεχής έλεγχος των βιβλίων και των οικονομικών δεδομένων κάθε ομάδας, αποκλεισμός από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση μέχρι νεωτέρας και αναδιάρθρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο χώρο του ποδοσφαίρου, με σκοπό να περιοριστεί όλη αυτή η γραφειοκρατεία και να γίνει το σύστημα πιο ευέλικτο, λιγότερο περίπλοκο, χωρίς να επεμβαίνει ο κάθε φορέας.

Και φυσικά η τιμωρία κάθε συλλόγου σε περιπτώσεις παρατυπιών, είτε μιλάμε για οικονομικές, είτε για αγωνιστικές/εξωαγωνιστικές. Είναι σκληρό, πράγματι. Αλλά πιθανόν να είναι και η μοναδική λύση, πλέον. Εκτός και αν μας αρέσει η όλη κατάσταση, οπότε ας συνεχίσουμε ως έχουμε. Τα υπόλοιπα πρωταθλήματα θα ανέβουν σε ποιότητα, εμείς θα πέφτουμε και χωρίς καν να το καταλάβουμε, σε λίγα χρόνια, το πρωτάθλημα της Μάλτας θα είναι ανωτέρας ποιότητας.

Λύσεις υπάρχουν. Άνθρωποι με πείσμα, υπομονή, αποφασιστικότητα και με γνώσεις υπάρχουν; Πολύ αμφιβάλλω αν υπάρχουν και αν υπάρχουν (στην Ελλάδα πάντα), θα τους "φάνε". Αλλά είπαμε, το πρωτάθλημα είναι πρωτάθλημα. Ας χαρούμε, λοιπόν, την κατάκτηση της κούπας και ας είμαστε πόσα χρόνια πίσω. Εξάλλου, έχουμε συνηθίσει να είμαστε σάκοι του μποξ στην Ευρώπη, να μας κερνάνε μπαλάκια οι ευρωπαϊκές ομάδες. Τι πειράζει;

4 σχόλια:

  1. Σκάουτερ αυτό που λές δε νομίζω να γίνει.Να κλείσει το πρωτάθλημα για ένα χρόνο;Θα καεί όλη η Ελλάδα,από την Ρόδο και τους οπαδούς του Διαγόρα μέχρι την Αλεξανδούπολη και τους τοπικούς οπαδούς.

    Εγώ αν ήμουν εκεί θα έβαζα στις ομάδες Α,Β τις δύο μετά τον ΟΦΗ στα play-off του Football League.(θυμισέ μου...)

    Τα Ηρακλάκια τι διαμαρτύρονται;Έτσι και αλλιώς του χρόνου πάλι στην πρώτη εθνική θα είναι,τι να λέμε;

    Ο όρος «αποκλεισμός από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση μέχρι νεωτέρας» δεν θα έπρεπε να λέγετε.Θα έρθουν δηλαδή τα πάνω κάτω στην Ευρώπη για την δικιά μας βλακεία;;;

    Και καμία ομάδα δεν πράττει επαγγελματικά.Να πεί ο Ηρακλής (πχ) «ΟΚ μάγκες.Υποβιβάστεμε στην Football League.» και να πάει εκεί και να τους σαπίσει όλους στις 5άρες για να φανεί εκεί το τι μπορεί να κάνει.Με εφέσεις,δικαστήρια και πορείες δεν λίνεται τίποτα.Καταντήσαμε το ποδόσφαιρο νομική υπόθεση.Τι καλά ήταν τα παλιά τα χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και γιατί να μην κλείσει; Και τι σημαίνει αυτό το θα γίνει χαμός; Τώρα τι γίνεται;

    Ο Ηρακλής πλέον θα αγωνίζεται στη Γ εθνική, οπότε δεν θα ανέβει όπως λες.

    Οι ομάδες που είναι να ανέβουν από Β Εθνική είναι οι Λεβαδειακός και Δόξα Δράμας.

    Όταν η Ευρώπη απέκλεισε την Αγγλία διαλύθηκε το σύμπαν (μετά το Χέιζελ); Τώρα, που απέκλεισαν τη Γιουβέντους για το Calciopolis και τη Φενερμπαχτσέ πιο πρόσφατα για τα στημένα ήρθαν τα πάνω κάτω; Όχι βέβαια. Ευρωπαϊκός αποκλεισμός μπας και γίνει κάτι, ακραίο αλλά απαραίτητο.

    Παλιά ήταν πιο ωραία διότι δεν ήταν επαγγελματικό. Από τότε που έγινε και μπήκε στη μέση το χρήμα επήλθαν τα όσα επήλθαν και όχι μόνο στην Ελλάδα, γενικά στο κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να μου πείς και στην Ευρώπη τι κάνουμε;Αφού οι ομάδες μας δεν έχουν στόχους...Να περάσουμε στον επόμενο γύρο και μετά ας χάσουμε και 6-0...Αυτό δεν είναι σκεπτικό,ας τους αποκλείσουν λοιπόν.

    Γ΄Εθνική ο Ηρακλής;Ώπα;Αυτό δεν το έμαθα.Εντάξει αυτό παρα είναι βαρύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο στόχος για τον αποκλεισμό είναι ο εξής: να μην πάρουν τα έσοδα. Αυτό θα τους πειράξει πολύ.

    Ο Ηρακλής έπεσε διότι προσέφυγε στα πολιτκά δικαστήρια, τουλάχιστον έτσι έμαθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή