Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Μορφές του ποδοσφαίρου: Franco Baresi


Μία από τις σπουδαιότερες φυσιογνωμίες που γνώρισε ο χώρος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου είναι ο Franco Baresi. Ο Ιταλός κεντρικός αμυντικός, που πραγματοποίησε σπουδαία καριέρα φορώντας τη φανέλα της Μίλαν και της εθνικής Ιταλίας, λογίζεται από πολλούς ως ένα από τα σπουδαιότερα σέντερ μπακ/λίμπερο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Και πιστεύω πως μετά το τέλος του άρθρου θα το διαπιστώσετε και εσείς οι ίδιοι...

Ο Φράνκο Μπαρέζι κατάγεται από τη χώρα που δημιούργησε το λεγόμενο "καντενάτσιο", ελληνιστί το ταμπούρωμα. Όπως είναι ευραίως γνωστό, η γειτονική μας χώρα φημίζεται ιδιαίτερα για τη παραγωγή αμυντικών. Από τη χώρα αυτή έχουν βγεί σπουδαία ονόματα του ποδοσφαίρου που αγωνίζονταν στην άμυνα και θεωρώ πως είναι περιττό να αναφέρω ονόματα.

Ο Ιταλός λίμπερο θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς που έχει δει ο πλανήτης. Ο μικρόσωμος αμυντικός (1,76) ξεκίνησε τη καριέρα του και την έκλεισε στον ίδιο σύλλογο, τη Μίλαν. Το ειρωνικό της υπόθεσης είναι πως είχε δοκιμαστεί από το αντίπαλο δέος, την Ίντερ, η οποία και τον απέρριψε.

Ο Φράνκο Μπαρέζι έχει μείνει στην ιστορία ως ο πιο εγκεφαλικός αμυντικός που έχει περάσει από τα γήπεδα. Στην εποχή που αγωνίζονταν, τα αντίπαλα φορ ήταν συνήθως βαριά κορμιά με μεγάλο ανάστημα για να είναι ισχυροί στο υψηλό παιχνίδι. Και όμως, ο Μπαρέζι, παρά τα μικρά του κυβικά, με το μυαλό που διέθετε και την αλτικότητα του, δεν άφηνε τους αντιπάλους του να ανασάνουν.

Με τη φανέλα των Ροσονέρι κέρδισε ότι μπορούσε να κερδιθεί: Έξι φορές το πρωτάθλημα Ιταλίας, τρεις φορές το Τσάμπιονς Λιγκ, το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, το ιταλικό σουπερ καπ...η τροπαιοθήκη δεν έχει τελειωμό. Ανάλογες επιτυχίες γνώρισε και με τη σκουάντρα αζούρα όπου κέρδισε και το Παγκόσμιο Κύπελλο τη χρονιά 1982. Στις άλλες δύο συμμετοχές του στις αρχές του 90' έφτασε τη μία φορά στη τρίτη θέση και την άλλη φιναλίστ (το περίφημο πέναλτυ του Μπάτζιο όλοι το θυμόμαστε).

Σε ότι αφορά το τρόπο που αγωνίζονταν, χαρακτηριστικό του ήταν πως περίμενε τον αντίπαλο μέχρι να του χιμήξει και να του αποσπάσει τη μπάλα. Επιπλέον είναι γνωστός για τη ταχύτητα που διέθετε, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έκανε κούρσες από την άμυνα και έβγαινε μέχρι τα χαφ για να "βγάλει" επιθέσεις. Το "6" της Μίλαν (αυτό φόραγε πάντα) είναι επίσης γνωστό σαν έναν από τους πιο τεχνίτες παίκτες, για αμυντικός ήξερε αξιοζήλευτα καλό ποδόσφαιρο. Και όπως θα έχετε καταλάβει, η διορατικότητα του, του επέτρεψε να κάνει τεράστια καριέρα.

Αποχώρησε από το ποδόσφαιρο σε ηλικία 37 ετών, έχοντας φορέσει επί 20 συναπτά έτη τη κοκκινόμαυρη φανέλα της Μίλαν, με την οποία μέτρησε 719 συμμετοχές και πανηγύρισε 33 τέρματα. Κατα πολλούς θεωρείται ο μέντορας μιας ακόμη σπουδαίας προσωπικότητας των ιταλικών γηπέδων, του θρυλικού Πάολο Μαλντίνι, για τον οποίο θα μιλήσω κάποτε. Με τη φανέλα της εθνικής Ιταλίας μέτρησε 81 συμμετοχές και ένα μόλις γκολ.

Πλέον ο Φράνκο Μπαρέζι ασχολείται ελάχιστα με το ποδοσφαιρό. Δεν ακολούθησε μεγάλη προπονητική καριέρα, αντίθετα, διετέλεσε για κάποιο χρονικό διάστημα προπονητής των νεαρών της Μίλαν, της ομάδας που αγάπησε και αγαπήθηκε όσο λίγοι. Πέρασε και σαν τεχνικός διευθυντής από την αγγλική Φούλαμ, πριν επιστρέψει στη Μίλαν, όπου και αποσύρθηκε οριστικά από προπονητής νέων και γενικά από το χώρο του ποδοσφαίρου.

Ο Φράνκο Μπαρέζι πραγματικά αποτελεί μια μορφή του ποδοσφαίρου και ένα από τους πιο αξιόπιστους και έξυπνους παίκτες που έχει γνωρίσει ποτέ το άθλημα. Ακόμη και οι πιο απαιτητικοί, μπροστά στο μεγαλείο του Ιταλού αμυντικού, αναγνωρίζουν πως δύσκολα θα ξαναεμφανιστεί αμυντικός με τα δικά του χαρίσματα. Ακολουθούν δύο βίντεο για τον βετεράνο αμυντικό, τον Piscinin, όπως τον αποκαλούν οι Μιλανέζοι:




3 σχόλια:

  1. Παιχταράς. Με τεχνική και ταχύτητα στα πόδια και στο μυαλό. Ο Μαλντίνι ήταν η νεότερη έκδοσή του. Σημαία της Μίλαν. Θέλω κι εγώ τέτοιες σημαίες.

    Μπράβο για το αφιέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή