Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Που θα ήταν χωρίς τον Φαν Πέρσι...

Συμβουλή προς την Άρσεναλ: Ανανέωση στον Ρόμπιν Φαν Πέρσι ακόμη και αν ζητήσει όσα παίρνει ο Ετό στην Ανζί. Τα αξίζει, αυτός και άλλοι δύο τρεις παίκτες είναι αυτοί που διατηρούν ακέραιες τις ελπίδες των κανονιέριδων για έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου. Χθες η Άρσεναλ πήρε ανέλπιστα 3 υπερπολύτιμους βαθμούς. Κέρδισε τη Λίβερπουλ αν και ήταν κακή. Οι παίκτες του Κέννυ Νταλγκλίς έχαναν το ένα γκολ πίσω από το άλλο, προηγήθηκαν με αυτογκολ, αλλά ο Ολλανδός στράικερ μίλησε και πάλι και έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά.

Ρόμπιν Φαν Πέρσι, Άλεξ Σόνγκ, Τόμας Βερμάλεν, Βοϊτσεχ Σέζνι. Αυτοί είναι οι λόγοι που η Άρσεναλ έχει καταφέρει να παραμείνει στα ψηλά πατώματα της βαθμολογίας. Ο Σέζνι, μπορεί να είναι άπειρος και να κάνει λαθάκια, ωστόσο είναι μακράν του δεύτερου ο καλύτερος κίπερ της ομάδας. Πιθανόν να συγκαταλέγεται και στο τοπ3 γενικότερα στο νησί. Πέραν από τον Τζο Χάρτ, ποιος είναι καλύτερος φέτος; Ο Σέζνι έχει μέλλον μπροστά του και καλά κάνει ο Βενγκέρ και τον εμπιστεύεται. Και χθες κράτησε ζωντανή την Άρσεναλ, αφού έπιασε το πέναλτυ του Κάουτ και το πλασέ του Ολλανδού στην αμέσως επόμενη φάση.

Ο Τόμας Βερμάλεν αποτελεί εγγύηση. Αμυντικός που ξέρει μπάλα, είναι συγκεντρωμένος, δυνατός και καθοδηγεί την άμυνα. Όταν δεν παίζει αυτός πελαγοδρομεί όλη η άμυνα και δη ο Λοράν Κοσιελνί, που χρειάζεται κάποιον για υποστήριξη δίπλα του, κάποιον που θα δίνει ηρεμία. Η καθοριστική συμβολή του Βέλγου πιστωποιείται όταν αυτός λείπει και τη θέση του παίρνει το ελβετικό κριάρι, κοινώς Γιόχαν Τζουρού, ή όταν παίζει ο Περ Μερτεσάκερ, που δεν έχει δικαιώσει κανέναν από τότε που ήρθε στο Λονδίνο.

Ο Άλεξ Σόνγκ είναι ο ήρωας του άξονα. Όλα μόνος του τα κάνει. Κόβει, τρέχει ακατάπαυστα, μοιράζει σωστά τη μπάλα και εσχάτως προσπαθεί να δημιουργήσει και φάσεις για τους συμπαίκτες του. Ένα σπουδαίο εργαλείο, ένας παίκτης που δεν έχει πάρει την αναγνωρισιμότητα που του αξίζει. Φέτος παίζει μόνος του στη κυριολεξία. Ο Αρτέτα δεν πείθει και κάνει μέτριες εμφανίσεις, ο Ράμσει δεν είναι τόσο καλός όσο τον παρουσιάζουν τα μίντια στο Νησί και ο Ντιαμπύ προέρχεται από τραυματισμό, ωστόσο και χθες που έπαιξε μόνο έκοβε. Έτσι λοιπόν, ο καημένος ο Καμερουνέζος κάνει τη δουλειά δύο και τριών παικτών.

Και φθάνουμε στον Ρόμπιν Φαν Πέρσι. Το μοναδικό σταθερό παίκτη της ομάδας, το μόνο παίκτη που σκοράρει και δημιουργεί. Αν δεν υπήρχε αυτός η Άρσεναλ θα έπαιζε με τη Γουίγκαν και το ματς θα ήταν αμφίρροπο. Είναι μακράν του δεύτερου ο πιο φορμαρισμένος φορ στο αγγλικό πρωτάθλημα και μαζί με τους Μέσσι και Ιμπραϊμοβιτς ο πιο φορμαρισμένος φορ στο κόσμο. Διανύει μία σεζόν χωρίς τραυματισμούς και παίζει κορυφή, επιτέλους. Τόσα χρόνια έπαιζε εκτός περιοχής επειδή είχε δίπλα του πότε τον Αντεμπαγιόρ, πότε τον Ανρί. Τώρα παίζει μπροστά και φορτώνει με γκολ τις αντίπαλες εστίες.

Η ανανέωση κρίνεται επιτακτική, ο Ολλανδός βρίσκεται στα πιο παραγωγικά του χρόνια και δεν μπορώ να φανταστώ πως θα είναι η Άρσεναλ του χρόνου εάν οι κανονιέριδες δεν ανανεώσουν τη συνεργασία τους μαζί του. Χάθηκε ο Φάμπρεγκας και ο Νασρί και τα κενά τους δεν καλύφτηκαν ακόμη. Εαν φύγει και ο Φαν Πέρσι τότε ποιος θα τον αντικαταστήσει; Ο Βέλα, ο Μπέντνερ και ο Γουόλκοτ; Μα ας είμαστε σοβαροί τώρα...

Η Άρσεναλ έχει καταφέρει να είναι οικονομικά ένα πρότυπο, κερδοφόρα επιχείρηση, νέο γήπεδο, άρτιες εγκαταστάσεις και καλές ακαδημίες. Ήρθε η ώρα οι μέτοχοι να προχωρήσουν σε επενδύσεις, να δώσουν λεφτά στον Αρσέν Βενγκέρ ώστε η Άρσεναλ να φθάσει εκεί που μπορεί και πρέπει. Τώρα είναι η καλύτερη εποχή για την Άρσεναλ. Οι κόκκινοι του Λονδίνου δεν έχουν προβλήματα οικονομικής φύσεως, δεν έχουν θέμα με το Financial Fair Play της UEFA, οπότε πρέπει να δώσουν το ελεύθερο στον Αλσάτο να κάνει μεταγραφές για να πάει η ομάδα ένα σκαλί πιο πάνω.

Πρώτα όμως πρέπει να ανανεωθεί το συμβόλαιο του Ρόμπιν Φαν Πέρσι.
Ελπίζω οι φήμες περί 55+ εκατομμυριών για μεταγραφές να είναι αληθινές. Είναι δείγμα του ότι η Άρσεναλ έχει καταλάβει πως χρειάζεται παίκτες κλάσης για να χτυπήσει τον τίτλο και να διακριθεί στην Ευρώπη.

6 σχόλια:

  1. Μεγαλος παικτης, πραγματικα ωρες ωρες ειναι ιπταμενος ολλανδος στην κυριολεξια. Μπορει να βαλει τη μπαλα κατω και απο την ταχυτητα να αιωρειται πανω απο το χορταρι.

    Γνωμη μου ειναι πως η Αρσεναλ εκανε κακη επιλογη που αφησε και τον Φαμπρεγκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι μεγάλος παίκτης, τεχνίτης, με οξυδέρκεια, έχει και τα δύο πόδια, ντριμπλαδόρος...Έχει όλο το πακέτο με λίγα λόγια. Πιθανόν να είναι ο πιο φορμαρισμένος φορ αυτή τη χρονική περίοδο. Αν δεν είχε και τους τραυματισμούς θα έκανε μεγάλα πράγματα, πιστεύω.

      Λάθος που έφυγε ο Φάμπρεγκας, σε αυτό συμφωνώ 100%. Λάθος ήταν και η πώληση Νασρί, αλλά το μεγαλύτερο έγκλημα ήταν η μη αντικατάσταση τους. Κακά τα ψέμματα, ο Αρτέτα δεν έχει καμία σχέση με τον Φάμπρεγκας και ο Ζερβίνιο δεν είναι Νασρί.

      Διαγραφή
  2. Μικρέ Σκάουτερ έχω κάποιες παρατηρήσεις που θα ήθελα να καταθέσω μιας και η Αρσεναλ γαλλοφέρνει λίγο, ως πολύ θα έλεγα και την παρακολουθώ πιο στενά από τις υπόλοιπες ομάδες! Οντως ο Ολλανδός κάνει εκπληκτικές εμφανίσεις αλλά μήπως αυτό είναι επειδή όλη η ομάδα τον ψάχνει και όλη η Αρσεναλ παίζει για αυτόν; όπως ο Σισσε στον ΠΑΟ ένα πράγμα...Θα συμφωνήσω για τον Σονγκ αν και μου δείχνει λίγο ληθαργικός. Ο Ράμσει είναι καλός και μάλιστα θα δείχνει ακόμη καλύτερος αν δίπλα του είχε κάποια ηγετική φιγούρα, που την έπαιζε πολύ καλά ο Φάμπρεγας, και όχι τον Ροζίτσκι. Τέλος πάντων τείνω στην άποψη ότι το πρόβλημα της Αρσεναλ είναι η άμυνα της. Η αμυντική τετράδα θέλει ξύλωμα, ακόμα και ο Βερμάλεν εκτός αν βρεθεί ένας commanding center back να τον καθοδηγήσει γιατί μοιάζει χαμένος στο γήπεδο όπως και ο Κοσιελνυ. Αν θυμάμαι καλά οι Φαμπρεγας και Νασρί έφυγαν στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου οπότε δεν υπήρχε και χρόνος...Και να έμεναν στην Αρσεναλ αυτοί οι δύο έχω την εντύπωση πως θα κινούνταν στα ίδια επίπεδα, άντε και λίγο ψηλότερα αφού το πρόβλημα της κατά τη γνώμη μου είναι στα μετόπισθεν. Της λείπει η σιγουριά και η ασφάλεια ενός ηγέτη στην άμυνα όπως ο Φερντιναντ στη Utd.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα φίλε Adons.
      Είναι δεδομένο πως το αγωνιστικό πλάνο της Άρσεναλ έχει προσαρμοστεί επάνω στον Ολλανδό στράικερ και αυτό είναι λογικό καθώς ο Φαν Πέρσι αποτελεί τον πιο ποιοτικό επιθετικογενή παίκτη των κανονιέριδων. Όμως, ο αρχηγός δεν περιορίζεται μόνο στην εκτέλεση των φάσεων αλλά δημιουργεί κιολάς. Ο Γουόλκοτ, για παράδειγμα, χρωστάει αρκετά στον Φαν Πέρσι, καθώς αυτός κρατά μπάλα και ανοίγει διαδρόμους. Για εμένα, πιο πολύ παίζει ο Φαν Πέρσι για την Άρσεναλ παρά όλη η Άρσεναλ για τον Ολλανδό. Αλλά τα πάντα εξαρτώνται από την οπτική του καθενός.

      Για τον Ράμσει τώρα εγώ έχω αντίθετη άποψη. Έχει μεν μερικά θετικά στοιχεία όπως είναι η καλή μεταβίβαση και το κοντρολάρισμα της μπάλας, ωστόσο έχει χτυπητές αδυναμίες. Η συμμετοχή του στην ανάσχεση κρίνετα ως μη ικανοποιητική, ενώ είναι και αρκετά αργός. Το θετικό για τον νεαρό Ουαλό είναι η ηλικία του, έχει περιθώρια βλετίωσης και μπορεί στο μέλλον να διορθώσει τις αδυναμίες του. Φέτος παίρνει πολλά παιχνίδια και αυτό μόνο θετικό μπορεί να είναι.

      Οι Φάμπρεγκας και Νασρί έφυγαν Αύγουστο μήνα, με τον Ισπανό να αποχωρεί πρώτος. Σίγουρα, τα χρονικά πλαίσια ήταν στενά, αλλά ο Βενγκέρ όφειλε να έχει ψάξει από πριν εναλλακτικές, καθώς οι δύο παίκτες έδειχναν φευγάτοι από το τέλος κιόλας της αγωνιστικής περιόδου. Ειδικά για τον Φάμπρεγκας ήταν σίγουρο πως θα έφευγε και ο Αλσάτος έπρεπε να βρει επάξιο αντικαταστάτη. Αντ'αυτού έφερε τον Αρτέτα και μάλιστα τη τελευταία μέρα των μεταγραφών. Λάθος του, κατ'εμέ.

      Τέλος, για την αμυντική λειτουργία της Άρσεναλ με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο. Τόσο ο Βερμάλεν, όσο και ο Κοσιελνί χρειάζονται ένα μυαλωμένο σεντερ μπακ δίπλα τους. Ο Βέλγος δείχνει πως προσπαθεί να αναλάβει αυτό το ρόλο και η αλήθεια είναι πως κάτι κάνει. Λείπει όμως ένας άξιος συμπαραστάτης και άποψη μου είναι πως οι Τζουρού, Σκιλασί και Μερτεσάκερ δεν μπορούν να επωμιστούν αυτό το ρόλο.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα και πάλι Μικρέ Σκάουτερ,
      Για τον Ramsey δεν θα διαφωνήσω με εσένα αφού τα αρνητικά του τα είπες πολύ εύστοχα. Όμως παραμένει ένας καλός(μέχρι εκεί) και με τεράστια περιθώρια εξέλιξης παίχτης. Η μετέπειτα πορεία φυσικά θα το δείξει αν και κατά πόσο θα εξελιχθεί! Επίσης νομίζω ότι ο Αρτέτα περισσότερο σαν αντικαταστάτης του Νασρι προοριζόταν παρά του Φαμπρεγας αλλά δεν έχει και πολύ σημασία. Και επίσης έχεις απόλυτο δίκιο με τον Βενγκερ. Ένας καλός και διαβασμένος προπονητής πάντα πρέπει να έχει εναλλακτικές έτοιμες ακόμα και οι παιχτες του δεν είναι για μεταγραφή!

      Διαγραφή
    3. Ευτυχώς ο Ράμσει έχει όλο το μέλλον μπροστά του, δείχνει πως έχει ξεπεράσει το τρομακτικό του τραυματισμό από τον Σόουκρος και αν αποφύγει τους τραυματισμούς θα πάει μπροστά. Ο Αρτέτα τώρα, από τα μίντια τουλάχιστον, προορίζονταν για αντι-Σέσκ. Και για αντί-Νασρί να τον πήραν και πάλι, η διαφορά ανάμεσά τους είναι τεράστια, άλλη κλάση ο Γάλλος. Χαίρομαι που συμφωνείς για τον Βενγκέρ. Η φετινή σεζόν είναι περίοδος αναπροσαρμογής για τους κανονιέριδες και πιστεύω πως του χρόνου θα παρουσιαστούν δυνατοί. Με αυτά που βλέπω, πάντως, δείχνει πως θα βγει Τσάμπιονς Λίγκ και του χρόνου, οπότε δεν είναι τελείως χαμένη η χρονιά. Ίδωμεν.

      Διαγραφή