Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Το έχασε μόνη της η Σίτυ

Όταν είσαι πόσους βαθμούς μπροστά, έχεις κατά γενική ομολογία το καλύτερο ρόστερ του πρωταθλήματος, δεν γνωρίζεις τι θα πει η φράση οικονομικό πρόβλημα, έχεις τη δυνατότητα να πετάς χρήματα εδώ κι εκεί σε μάνατζερ και μένεις πίσω 3 βαθμούς έχοντας παιχνίδι παραπάνω, τότε είσαι άξιος της μοίρας σου. Οι πολίτες, όπως όλα δείχνουν, χάνουν το πρωτάθλημα, αν και έχουν καλύτερη ομάδα, αν και έχουν τη δεύτερη καλύτερη επίθεση (ένα γκολ η διαφορά από τον πρώτο), αν και έχουν τη καλύτερη άμυνα, αν και έχουν ρίξει 6 τεμάχια στη μισητή αντίπαλο. Απίστευτο και όμως αληθινό...

Οι γαλάζιοι του Μάντσεστερ δεν μπορούν να κατηγορήσουν κανέναν άλλον πλην του εαυτού τους. Είναι έγκλημα να μην μπορείς να πάρεις αυτό το πρωτάθλημα κάτω από αυτές τις συνθήκες: Μια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που έχει το χειρότερο ρόστερ της δεκαετίας και που συντηρείται από δύο-τρείς παίκτες, μια Άρσεναλ που θεωρεί επιτυχία την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ, μια Λίβερπουλ που είναι για γέλια και μια Τσέλσι που έχει τεθεί εκτός διεκδίκησης τίτλου από τον Νοέμβρη. Όλα ήταν ιδανικά για τους σίτιζενς και όμως το πρωτάθλημα χάνεται, ειδικά εάν η Γιουνάιτεντ κερδίσει αύριο τη Φούλαμ, πράγμα διόλου απίθανο καθώς η προιστορία είναι υπέρ των μπέμπηδων.

Το 1-1 με τη Στόουκ (παρεμπιπτώντως να δείτε το γκολ που πέτυχε ο Κράουτς είναι σκέτη ζωγραφιά) έβαλε ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες της Σίτυ να σηκώσει το πολυπόθητο τρόπαιο. Έχει τεθεί εκτός των υπόλοιπων διοργανώσεων που συμμετείχε, πράγμα που σημαίνει πως η φετινή χρονιά θα ολοκληρωθεί χωρίς τίτλο. Είναι προφανές πως όλοι έκαναν λάθη, η απώλεια του τίτλου είναι άργο πολλών παραγόντων, όχι μόνο ενός. Παρακάτω παραθέτω τους σημαντικότερους λόγους της αποτυχίας της Σίτυ να διεκδικήσει το πρωτάθλημα.

1. Το "ειδικό" βάρος της φανέλας.
Πολλοί θεωρούν πως αυτό είναι ένα εφεύρημα των δημοσιογράφων, όμως η αλήθεια απέχει αρκετά από αυτό. Η φετινή Σίτυ αποτελεί ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στις κρίσιμες στιγμές και κυρίως με τους θεωρητικά εύκολους αντιπάλους, ο παράγοντας αυτός κάνει την εμφάνιση του. Χθες με τη Στόουκ αυτό έλειψε. Αυτό έλειψε και στην ήττα με την έκπληξη της φετινής σεζόν Σουόνσι, αυτό έλειψε και στην ήττα με την Έβερτον. Ενώ λοιπόν η Σίτυ ήταν κυρίαρχος σε όλα τα παιχνίδια και δημιουργούσε κινδύνους, δεν σκόραρε ποτέ. Επίσης, δεν είναι τυχαίο το ότι όσο πλησιάζουμε στο τέλος, οι "γκέλες" αυξάνονται.

2. Παίκτες
Ειρήσθω εν παρόδω, η υπεροπλία της Σίτυ αποτελεί πρόβλημα! Η ομάδα δεν έχει καταφέρει να κατασταλάξει σε ένα βασικό κορμό και είναι χαρακτηριστικό πως γίνεται διαρκώς ροτέισον προκειμένου να παίζουν όλοι. Με εξαίρεση τους Χάρτ, Κομπανί, Αγκουέρο, Γιάγια Τουρέ και Σίλβα, κανένας από τους υπόλοιπους παίκτες του ρόστερ δεν έχει εγγυημένη θέση στη βασική ενδεκάδα και ο προπονητής της ομάδας αλλάζει συνεχώς πρόσωπα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην δένει καλά η ομάδα. Επίσης, υπάρχουν αρκετοί που δεν προσφέρουν τα αναμενώμενα. Ο Σαμίρ Νασρί κάνει μέτρια σεζόν, το ίδιο ισχύει και για τους Άνταμ Τζόνσον, Τζέιμς Μίλερ, Γκάρεθ Μπάρι, Γκαέλ Κλισί, παίκτες που λογίζονται ως βασικοί.

3. Προπονητής
Ποτέ δεν ήμουν φαν του Ρομπέρτο Μανσίνι και πάντα θεωρούσα ότι δεν είναι ένας σπουδαίος τεχνικός. Στην αρχή της σεζόν είχα γράψει σχετικό κείμενο, όμως, που του πίστωνα ορισμένα θετικά που έχει κάνει στην ομάδα, όπως η μετατόπιση του Σίλβα από τα άκρα στον άξονα σε έναν πιο δημιουργικό ρόλο και η αξιοποίηση του Βενσάν Κομπανί, ηγέτη στα μετόπισθεν. Όμως έχει κάνει πολλά λάθη. Καταρχήν, έχει πετάξει πολλά λεφτά σε παίκτες τους οποίους δεν χρησιμοποιεί ή δεν ταιριάζουν στο σύστημα του (Τζέκο). Επίσης, έχει μια τάση να αγοράζει πολλούς παίκτες σε θέσεις στις οποίες είναι υπερπλήρης. Το χειμώνα του 11 ήρθε ο Τζέκο, το καλοκαίρι του 11 ο Αγκουέρο, δύο επιθετικοί, ενώ υπήρχαν στο ρόστερ οι Τέβεζ, Μπαλοτέλι, Αντεμπαγιόρ και ενώ παίζει συνήθως με έναν προωθημένο! Η διαχείρηση του ρόστερ είναι από τα αδύνατα σημεία του Ιταλού τεχνικού, ο οποίος δεν εμπνέει και τους παίκτες.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία φέτος είναι "χώμα" και δεν το λέω με εμπάθεια, είναι ήδη ακλόνητο φαβορί για τον τίτλο. Μια ομάδα που στηρίζεται στον Ρούνει, που έχει τρομερά κενά στην άμυνα και στο κέντρο και που έχει την ατυχία να έχει πολλούς παίκτες σε κακή κατάσταση (Εβρά, Νάνι, Άσλει Γιάνγκ, Τσιτσαρίτο) σηκώνει κατά πάσα πιθανότητα το τρόπαιο, καθώς η πιθανή νίκη με αντίπαλο τη Φούλαμ στο Ολντ Τράφορντ θα εκτοξεύσει τη διαφορά στο +6. Και το πρόγραμμα των κόκκινων είναι πολύ πιο βατό. Εδώ φαίνεται και ο καθοριστικός ρόλος που διαδραματίζει ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον σε αυτή την ομάδα, όπως και το βάρος της φανέλας.

2 σχόλια:

  1. Το σπρώξιμο που παίρνει ο Τσίχλας φέτος παίζει να μην το έχει πάρει ποτέ ξανά στην καριέρα του... Παρότι δεν ασχολούμαι με Αγγλία, πιστεύω πως στο τέλος η Σίτι θα το πάρει... Είναι πολύ καλύτερη από το φετινό μπουλούκι του Φέργκιουσον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι γεγονός πως η Γιουνάιτεντ φέτος έχει...θετική διαιτησία να αντιμετωπίσει, αλλά δεν ξέρω αν η Σίτυ θα το σηκώσει εν τέλει. Θα δούμε στο μέλλον, πάντως συμφωνώ πως οι πολίτες έχουν καλύτερη ομάδα.

      Διαγραφή