Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Η UEFA θέλει τελικό El Classico...Η Μπαρτσελόνα όμως δεν άξιζε να περάσει;

Δέχομαι πέρα για πέρα τον ισχυρισμό ότι ο Μισέλ Πλατινί θέλει να δει τις δύο κορυφαίες ομάδες του πλανήτη (αυτή τη χρονική στιγμή τουλάχιστον) να συγκρούονται με φόντο το βαρύτιμο τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά. Εξάλλου, όλοι μας λίγο πολύ αυτό λέγαμε, πως αν δεν βρεθούν αντίπαλες στις νοκ-άουτ αναμετρήσεις, τότε θα πάνε τελικό. Χθες έγινε το πρώτο βήμα προς αυτό το στόχο, καθώς η ομάδα του Γκουαρντιόλα κέρδισε τη Μίλαν και πέρασε στην επόμενη φάση του θεσμού.

Για ένα προϊόν όπως είναι το Τσάμπιονς Λιγκ, θα ήταν τουλάχιστον κερδοφόρο, να μεταφέρουν την ισπανική σύγκρουση στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στην Ευρώπη. Απλά φανταστείτε τα έσοδα από διαφημίσεις, εισιτήρια, τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγίες...Τα ποσά θα φτάσουν σε δυσθεώρητα νούμερα. Από τη στιγμή που ο διαιτητής της αναμέτρησης έδωσε το δεύτερο πέναλτυ στη Μπαρτσελόνα, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν το εξής: "Α ρε Πλατινί..." Είμαι σίγουρος πως και η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου αυτό είπε.

Φυσικά, μέσα στις διαμαρτυρίες και το κακό χαμό που επικρατούσε εντός αγωνιστικού χώρου και έχοντας ως background κάποιες φωνές ανθρώπων που παρακολουθούσαν στη καφετέρια την αναμέτρηση και έλεγαν διάφορα περί στησίματος και πέναλτι-βουτιά, διαμόρφωσα γρήγορα άποψη χωρίς καν να έχω δει ένα ριπλέι της επίμαχης φάσης. Πίστευα κι εγώ πως ήταν μούφα και μάλιστα χρησιμοποίησα και το κοινότυπο "Ουεφαλόνα".

Αυτό όμως ήταν λάθος, όπως λάθος είναι και η αντίδραση του κόσμου και η έκταση που έχει πάρει το θέμα. Βλέποντας πιο ψύχραιμα και πάλι τη φάση, εντάξει, δεν χωρά αμφισβήτιση (προσωπική άποψη) πως υπάρχει παράβαση, μόνο που δεν του έβγαλε τη φανέλα ο-κατα τ'άλλα σπουδαίος-Νέστα. Για εμένα ήταν πέναλτι, μπορεί να μην τα δίνουν γενικά αυτά, αλλά βάσει κανονισμού, υπάρχει φάουλ.

Εγώ όμως, αφήνω κατά μέρος το άν ήταν ή όχι πέναλτι και ρωτάω: Πιστεύει κανείς ότι άξιζε η Μίλαν να πάρει τη πρόκριση; Που σε ένα 90λεπτο έκανε μόλις τρία σουτ και πέτυχε ένα γκολ; Που έπαιζε λες και ήταν...Τσεζένα, με 10 παίκτες πίσω από τη σέντρα, με σκληρά φάουλ και με γιόμες; Δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στις δύο ομάδες, μια Μπαρτσελόνα που δεν είναι στα πολύ καλά της, και όμως έδειχνε δύο ταχύτητες πάνω από το σύνολο του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι.

Η Μπαρτσελόνα περνάει στην επόμενη φάση πρώτα γιατί ήταν καλύτερη και στις δύο αναμετρήσεις. Στο Σαν Σίρο, μάλιστα, αδικήθηκε από τον ρέφερι της αναμέτρησης, καθώς δεν της καταλογίστηκε πέναλτι σε ανατροπή του Σάντσες από τον Αμπιάτι. Τότε όμως, δεν βγήκε κανείς να πει κάτι για "παράγκα" και τα συναφή. Μετά τα χθεσινά δύο πέναλτι, τα οποία ήταν καθαρά αμφότερα κατ'εμέ, έχει γίνει ο κακός χαμός και βγήκαν και στο διαδίκτυο άρθρα/αφιερώματα στη διαιτητική εύνοια που έχει η ομάδα της Βαρκελώνης.

Βλέπω όμως, πως ο κόσμος έχει αρχίσει να αποστρέφεται από τη Μπαρτσελόνα και θεωρώ πως κύριος υπεύθυνος για τη διαμόρφωση αυτού του κλίματος είναι ο Τύπος. Η γιγάντωση των κατορθωμάτων αυτής της ομάδας και τα επιτεύγματα αυτής, η συνεχείς δηλώσεις θαυμασμού για το σύνολο του Πεπ έχει κουράσει αρκετά το κόσμο και θεωρώ πως ο μέσος φίλαθλος θέλει μια αλλαγή, εξ'ου και η δημιουργία αρνητικού κλίματος, το οποίο και αυξάνεται. Γι'αυτό και έχει γίνει τόσος ντόρος για το όλο ζήτημα. Γι'αυτό και όλοι υποστηρίζουν ότι είναι κάλπικη η πρόκριση, αν και παραβλέπουν το ότι η Μίλαν ήταν ανύπαρκτη.

Όπως και να'χει, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Η Μπαρτσελόνα περιμένει να δει ποια εκ των Μπενφίκα, Τσέλσι θα κληθεί να αντιμετωπίσει στα ημιτελικά, ώστε να φτάσει στο τελικό του Μονάχου. Κακά τα ψέμματα, και οι δύο ομάδες δεν δείχνουν ικανές να υπερκεράσουν τους Καταλανούς και θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από δύο αλάνθαστα 90λεπτα προκειμένου να κάνουν την έκπληξη. Το ποια θα είναι η άλλη ομάδα που θα φτάσει στον τελικό του θεσμού, αυτό δεν το ξέρουμε και ο λόγος είναι πως η Μπάγερν δεν είναι αμελητέα ποσότητα, αλλά αντίθετα είναι πολύ επικίνδυνη από τη μέση και μπροστά. Θα έχει δύσκολο έργο ο Μουρίνιο.

8 σχόλια:

  1. Το ξέρουν και οι πέτρες ποιες ομάδες θα πάνε στον τελικό. (Μόνο κάποιος αστάθμητος παράγοντας μπορεί να χαλάσει το σενάριο.) Όλη η διοργάνωση είναι δομημένη για να δούμε el classico. Παιχνίδι με σημαδεμένη τράπουλα. Δείτε τις κληρώσεις. Υπήρχε κανείς που να περίμενε να κοντραριστούν Μπάρτσα και Ρεάλ πριν από τον τελικό; Έκλεισα την τηλεόραση στο ημίχρονο, απ' τα νεύρα μου. Δεν είδα ούτε τα στιγμιότυπα του β' ημιχρόνου. Και δηλώνω ευθέως πως παιχνίδια ch.l. θα ξαναδώ του χρόνου κι άμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς ισχύουν όλα όσα λες, είναι απόφαση εκ των άνωθεν να πάνε τελικό αυτές οι δύο. Αλλά αναθεώρησε αυτό που λες, θα γίνουν ωραία ματσάκια στα ημιτελικά, τουλάχιστον το Ρεάλ-Μπάγερν είναι και σχετικά αμφίρροπο.

      Διαγραφή
    2. Δεν έχω πρόβλημα ποιος θα πάει τελικό ή ποιος θα το πάρει. Δεν έχω πρόβλημα αν θα προκριθεί ο καλύτερος ή ο χειρότερος. Δεν έχω πρόβλημα ούτε με τα διαιτητικά λάθη. Στο πρόγραμμα είναι και δεν ψάχνω θεωρίες συνωμοσίας πίσω από κάθε σφύριγμα. Αλλά το στημένο μ' ενοχλεί υπερβολικά! Αισθάνομαι πως με θεωρούν μ@λ@κ@. Ομολογώ πως ξενέρωσα! Δεν ξέρω αν θα το έχω ξεπεράσει μέχρι τα ημιτελικά, το πιθανότερο είναι πως όχι. Ch.L. απ' του χρόνου (κι άμα)...

      ΥΓ. Αυτός ο διαιτητής θα ξανασφυρίξει;

      Διαγραφή
    3. Το φαντάζομαι πως ενοχλήθηκες αρκετά. Να σου πω την αλήθεια και εγώ σπάστηκα κάπως, μάλιστα αν κρίνω από τις αντιδράσεις μου μόλις δόθηκε το δεύτερο πέναλτυ, ήμουν αρκετά κοντά στη δική σου αντίδραση, να μην δω δηλαδή τον υπόλοιπο του αγώνα. Αλλά μιας και ήμουν σε καφετέρια και έπαιζε ο διάολος, δεν μπόρεσα να αντισταθώ :P

      Όπως και να'χει, το στήσιμο, κακώς ή κακώς, είναι μέρος του αθλήματος, ιδιαίτερα από τη στιγμή που μπήκε το στοίχημα και τα πολλά λεφτά από την Ουέφα. Για τον διαιτητή τώρα, πιθανολογώ πως θα περάσει ένα σεβαστό χρονικό διάστημα μέχρι να ξανασφυρίξει αγώνα τέτοιου επιπέδου, μέχρις ότου να ξεχαστεί το συμβάν τουλάχιστον.

      Διαγραφή
  2. Ειναι πολλα τα λεφτα... σκαουτερ!

    Δεχομαι οτι η Μπαρτσελονα ειναι καλυτερη απο τη Μιλαν επαιξε διαστημικο ποδοσφαιρο και μαγεψε τον κοσμο. Στη μπαλα ομως κερδιζει παντα ο καλυτερος? Που ξερεις τι θα γινοταν αν δεν δινοταν αυτο το πεναλντι? Επισης γιατι δινουν τοσα σφυριγματα στην Μπαρτσελονα?

    Για το αλλο που λες οτι ο κοσμος αρχιζει και απομακρυνεται απο τη Μπαρτσελονα, διαφωνω, δεν εχω παρατηρησει κατι τετοιο. Ισα ισα το αντιθετο και αν το παρει και φετος, ο κοσμος θα γινει ακομα πιο θερμος υποστηρικτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι μας έχουν κάνει αυτά τα λεφτα ρε παιδί μου...Και να φανταστείς, μιλάμε για χαρτιά!

      Η Μπαρτσελόνα ήταν καλύτερη, δεν χωρά αμφισβήτηση αυτό. Δεν έπαιξε όμως τόσο καλά, το αντίθετο θα έλεγα, έχει πέσει αρκετά σε σχέση με τα περασμένα χρόνια. Στη μπάλα όμως δεν κερδίζει ο καλύτερος, αυτό είναι σίγουρο, με κλασσικό παράδειγμα την εθνική του 2004. Όμως γίνεται θέμα για μία φάση που υπάρχει παράβαση. Μπορεί να μην δίνεται εύκολα, ωστόσο, μπορεί να το δώσει αν θέλει. Πιθανόν, άμα ήταν άλλη ομάδα αντί της Μπαρτσελόνα, να μην δίνονταν. Και τα σφυρίγματα δίνονται διότι και δέχονται σκληρά μαρκαρίσματα οι μπλαουγκράνα, αλλά και επειδή υπάρχουν και μερικοί...βουτηχτές. Ένας από αυτούς, είναι ο Μπούσκετς, που κέρδισε το πέναλτυ.

      Για το τελευταίο τώρα, εγώ βλέπω το αντίθετο. Ειδικά στην Ελλάδα, αν κάνεις μια βόλτα στα αθλητικά σάιτ τα σχόλια, όποτε γίνει αναφορά σε κάποιο ρεκόρ που σπάει η ομάδα ή ο Μέσσι, τότε από κάτω γίνεται πανηγύρι από σχόλια του στυλ "Μας τα πρήξατε με αυτούς", "Ποιος Μέσσι μωρέ, που τον ταϊζουν οι Τσάβι, Ινιέστα", "Με τη διαιτησία από πίσω και εγώ παίρνω Τσου Λου" και πάει λέγοντας. Σίγουρα έχει κερδίσει και πολύ κόσμο, όπως έχει κερδίσει και η Μπιλμπάο τώρα τελευταία, κυρίως λόγω του τι προσφέρει εντός αγωνιστικών γραμμών.

      Εγώ πάντως, είμαι πεπεισμένος πως στο μέλλον και όταν θα πέσει κάποτε η Μπαρτσελόνα, όλοι θα τη συγκρίνουν εύκολα με τον Άγιαξ του Ρίνους Μίχελς, τη Μίλαν του Αρίγκο Σάκι και τους "γκαλάκτικος" της Ρεάλ.

      Διαγραφή