Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Λίγα λόγια για τις επιλογές Σάντος...

Αίσθηση έχει προκαλέσει η 25άδα που επέλεξε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Φέρναντο Σάντος για το επερχόμενο Euro στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας. Ο Πορτογάλος ξάφνιασε πολλούς με τις επιλογές που έκανε και ήδη έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια από τους φιλάθλους της ομάδας, τα οποία, ως επί το πλέιστον, είναι αρνητικότατα και επικριτικότατα.

Καταρχάς, παραθέτω την 25άδα που θα διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό για τη χώρα μας:
Τερματοφύλακες: Κώστας Χαλκιάς, Μιχάλης Σηφάκης, Αλέξης Τζόρβας.
Αμυντικοί: Αβραάμ Παπαδόπουλος, Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Βασίλης Τοροσίδης, Χοσέ Χολέβας, Στέλιος Μαλεζάς, Γιάννης Μανιάτης, Γιώργος Τζαβέλλας, Κυριάκος Παπαδόπουλος.
Μέσοι: Γιάννης Φετφατζίδης, Γρηγόρης Μάκος, Κώστας Κατσουράνης, Γιώργος Φωτάκης, Κώστας Φορτούνης, Γιώργος Καραγκούνης, Αλέξανδρος Τζιόλης, Παναγιώτης Κονέ.
Επιθετικοί: Γιώργος Σαμαράς, Σωτήρης Νίνης, Δημήτρης Σαλπιγγίδης, Κώστας Μήτρογλου, Νίκος Λυμπερόπουλος, Φάνης Γκέκας.

Πρώτα πρώτα πρέπει να αναγνωρίσουμε στον Σάντος ότι άφησε εκτός παίκτες που μέχρι πριν μερικούς μήνες ήταν βασικοί, επειδή είναι σε άσχημη κατάσταση. Το γεγονός ότι οι Βύντρα, Σπυρόπουλος, Χριστοδουλόπουλος, Χαριστέας δεν εκλήθησαν είναι θετικό, καθώς όλοι τους πραγματοποίησαν οικτρή σεζόν. Επίσης άφησε σωστά απ'έξω παίκτες όπως ο Γεωργιάδης και ο Καφές, οι οποίοι, αφενώς δεν προσέφεραν πολλά όταν αγωνίστηκαν με το εθνόσημο στα προκριματικά, αφετέρου βρίσκονται σε κακή αγωνιστική φόρμα.

Έχει γίνει χαμός με τις τρεις επιλογές για τη θέση κάτω από τα δοκάρια. Ο Τζόρβας είναι παγκίτης στην Ιταλία από τον Οκτώβριο, ο Χαλκιάς είναι γνωστός γκελαδόρος και ο Σηφάκης προέρχεται από μακρά απουσία λόγω τραυματισμού στο γόνατο (τον Μάρτιο επανήλθε στα γήπεδα). Συμφωνώ πως οι επιλογές για τη θέση του κίπερ δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Ειδικά στη θέση του Χαλκιά θα μπορούσε να έχει κληθεί κάλλιστα ο Καρνέζης που πραγματοποιεί ικανοποιητικότατη σεζόν, ο Κωνσταντόπουλος που τους τελευταίους μήνες είναι ο καλύτερος παίκτης της ΑΕΚ, ή και ο Βελλίδης, που έκανε μεστές εμφανίσεις με την ομάδα του Άρη. Λογικά, όμως, ο Πορτογάλος στοχεύει στην εμπειρία και η λογική λέει πως την εστία θα υπερασπιστεί ο Σηφάκης, που είναι και ο καλύτερος Έλληνας κίπερ τη δεδομένη χρονική στιγμή και έχει και εμπειρία και συμμετοχές με το εθνόσημο.

Στην άμυνα οι επιλογές του είναι απόλυτα ορθές. Μοναδικό ψεγάδι μπορεί να θεωρηθεί η κλήση του Τζαβέλλα, αλλά αν αναλογιστούμε ποιοι άλλοι αγωνίζονται σαν αριστερά μπακ και είναι γηγενείς, τότε καταλαβαίνω πως η κλήση του έχει νόημα, καθώς θα είναι μπακ απ του Χολέβας. Ενδεικτικά παραθέτω μερικούς Έλληνες, ακραίους οπισθοφύλακες: Σπυρόπουλος, Βύντρα (υπό προϋποθέσεις, έχει ξαναπαίξει στ'αριστερά), Καράμπελας, Γιαννούλης, Σταφυλίδης. Γενικά στην άμυνα δεν είχαμε ακραία πράγματα και κατά γενική ομολογία οι επιλογές του Πορτογάλου κρίθηκαν από τον κόσμο ώς ορθές και λογικές.

Και πάμε στα χαφ. Εκεί ξέσπασαν πολλοί. Καταρχάς, το γεγονός ότι βρίσκεται στην αποστολή ο Τζιόλης έχει προκαλέσει ποικίλα (αρνητικά) σχόλια. Παίκτης που αγωνίζεται στη Β'Γαλλίας, που τον χειμώνα αγωνίζονταν ελάχιστα στην Ισπανία. Και εγώ θεωρώ πως δεν θα έπρεπε να έχει κληθεί, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπάρχουν οι Κυριάκος Παπαδόπουλος, Γιάννης Μανιάτης και Γρηγόρης Μάκος γι'αυτή τη θέση. Αλλά μην ξεχνάμε πως από τους 25, δύο θα αποχωρήσουν. Και με βάση αυτό και τα παραπάνω δεδομένα, ο Τζιόλης είναι το επικρατέστερο φαβορί για να μην ταξιδέψει στο Euro.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν θα έπρεπε να κληθούν οι Κατσουράνης και Καραγκούνης. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως είναι αδικία να μην βρίσκεται στην 25άδα ο Ανδρέας Τάτος. Θεωρώ πως όλοι μας ξέραμε λίγο πολύ πως οι δύο παίκτες των πρασίνων θα βρίσκονταν σίγουρα στην αποστολή. Δεν έλειψαν σχεδόν σε κανένα παιχνίδι της προκριματικής φάσης και μην ξεχνάμε πως όταν η εθνική παρέμεινε αήττητη για 16 παιχνίδια, αμφότεροι ήσαν βασικοί και αναντικατάστατοι. Οπότε τυχόν αποκλεισμός τους θα σήμανε ολοκληρωτική αλλαγή στη ραχοκοκκαλιά της ομάδας, στα χαφ. Και δεν νομίζω πως είναι ούτε καιρός για πειράματα, ούτε για ρίσκα.

Αν διαφωνώ κάπου είναι στη κλήση του Κονέ. Δεν έχει αγωνιστεί πολλές φορές με το εθνόσημο, στην Ιταλία, απ'ότι έχω διαβάσει, έκανε μέτρια σεζόν, οπότε στη θέση του κάλλιστα θα μπορούσε να είναι ο Τάτος, που έκανε καλή σεζόν, ή ο Δημούτσος που πραγματοποιεί καλό δεύτερο γύρο με τον Ατρόμητο. Αλλά και πάλι, οι επιλογές που είχε ο Πορτογάλος για τη μεσοεπιθετική γραμμή δεν ήταν πολλές. Και είναι λογικό μέχρι ενός σημείου να φοβάται να καλέσει τρεις παίκτες (μαζί με τον Μήτρογλου) από τον Ατρόμητο. Το ρίσκο είναι μεγάλο και σε περίπτωση αποτυχίας όλοι θα τα έβαζαν μαζί του επειδή πήρε τα άγουρα παιδιά του Δώνη.

Στην επίθεση τώρα οι επιλογές είναι και πάλι περιορισμένες. Δίχως αμφιβολία η κλήση του Γκέκα είναι ορθή. Το ίδιο και του Μήτρογλου που φέτος κάνει εξαιρετικό πρωτάθλημα. Ο Σαλπιγγίδης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα "φτερά", οπότε δίνει έξτρα λύσεις, ενώ η κλήση του Λυμπερόπουλου είναι ένα από τα αξιοπερίεργα. Υποθέτω πως τον θέλει επειδή είναι καλό παιδί, επειδή ήταν άτυχο (τραυματίας το 2004) και επειδή μπορεί να προσφέρει ένα ποιοτικό 15 λεπτο κρατώντας μπάλα και παίζοντας με τη πλάτη. Ο Σαμαράς εμένα δεν μου αρέσει, κάνει κατάχρηση της ντρίμπλας και δεν θεωρώ πως είναι τόσο σημαντικός πια. Μοναδικός παίκτης, επιθετικός πάντα, που δικαιούται να νιώθει αδικημένος, ο Κλάους του ΠΑΟΚ.

Γενικά μιλώντας, δεν θεωρώ πως δικαιολογείται ο ντόρος που έχει προκληθεί. Έκανε ορισμένα λάθη, ωστόσο έχω την άποψη πως έκανε ορθές επιλογές. Μην γελιόμαστε, δεν είχε ούτε τις άπειρες επιλογές όπως έχουν άλλες χώρες, ούτε υπάρχει καμία κραχτή αδικία. Το ότι δεν κλήθηκε ο Χιώτης, π.χ, εγώ δεν το θεωρώ κακό. Επίσης, πιστεύω πως κάτι παραπάνω ξέρει ο Πορτογάλος, τον οποίο έχω σε μεγάλη εκτίμηση. Το αν έκανε καλή επιλογή, εν τέλει, η όχι, αυτό θα φανεί σε μερικές εβδομάδες. Ένα όμως είναι σίγουρο: ΟΛΟΙ μας πρέπει να στηρίξουμε την εθνική μας ομάδα στο δύσκολο έργο που έχει.

4 σχόλια:

  1. Έχω εμπιστοσύνη στον Φερνάντο. Και μέσες - άκρες βρίσκω λογικές τις επιλογές. Ο.Κ. θα μπορούσε να είναι ο Α αντί του Β, όλοι μας έχουμε προτάσεις (με επιχειρήματα), αλλά αυτός θα κριθεί στο φινάλε, όχι εμείς. ΠΑΜΕ ΜΩΡΗ ΕΛΛΑΔΑΡΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "ΠΑΜΕ ΜΩΡΗ ΕΛΛΑΔΑΡΑ!!!"
      Αυτό τα συνοψίζει όλα!
      Στηρίζουμε παίκτες, τεχνικό επιτελείο και αφήνουμε στην άκρη οπαδισμούς και συλλογικές συμπάθειες!

      Διαγραφή
  2. Εγώ απογοητεύτηκα απο τον καρπουσάντος.Οι επιλογές του κατ εμέ ήταν ΤΡΑΓΙΚΕΣ,και αποδικνύουν πως η Εθνική είναι ένα φιλομανατζερικό ''κλείστο κλάμπ''...Εγώ αυτήν την Ελλάδα δεν την βλέπω...
    Lef16

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν χρειάζεται να είμαστε υπερβολικοί, πάντα πρέπει να στηρίζουμε την εθνική ομάδα, πρόκειται για την ομάδα της πατρίδας μας. Πολλά ακούγονται για τις επιλογές, εγώ αυτό που ξέρω είναι πως πρέπει να περιμένουμε και να στηρίξουμε όλη την ομάδα.

      Διαγραφή