Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Euro 2012: Τελευταία νέα...

Κάνω ένα μικρό διάλειμμα στα αφιερώματα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (κλικ εδώ για να δείτε την αρχειοθήκη) και επανέρχομαι λίγο σε τωρινούς ρυθμούς. Οι μέρες περνάνε και οι ομάδες ήδη βρίσκονται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας και κάνουν διάφορους φιλικούς αγώνες για να ελέγξουν το επίπεδο και την αφομοίωση στις επιταγές του εκάστοτε συστήματος. Παράλληλα, σιγά αλλά σταθερά ανακοινώνονται και οι 23άδες κάθε χώρας, που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας.

Στα δικά μας πρώτα, ο Φερνάντο Σάντος ανακοίνωσε και επίσημα τους 23 παίκτες που θα παλέψουν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Τζιόλης και Κονέ είναι εκείνοι που τελικά "κόπηκαν" από την αποστολή, κάτι που μόνο ως έκπληξη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς ο μεν Τζιόλης, όπως είχα επισημάνει σε προηγούμενο άρθρο, ήταν ο πρώτος επιλαχών για να φύγει, ενώ ο Κονέ ήταν σχεδόν σίγουρα εκτός Euro μετά την κόκκινη κάρτα που πήρε στη φιλική αναμέτρηση με τη Σλοβενία. Ασφαλώς, η παρουσία του τη φετινή σεζόν μόνο καλή δεν ήταν, απλά η ανόητη του ενέργεια ήταν η αφορμή.

Αναλυτικά οι 23 παίκτες που επέλεξε ο Φερνάντο Σάντος:
Τερματοφύλακες: Κώστας Χαλκιάς, Μιχάλης Σηφάκης, Αλέξης Τζόρβας.

Αμυντικοί: Αβραάμ Παπαδόπουλος, Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Βασίλης Τοροσίδης, Χοσέ Χολέβας, Στέλιος Μαλεζάς, Γιάννης Μανιάτης, Γιώργος Τζαβέλλας, Κυριάκος Παπαδόπουλος.

Μέσοι: Γιάννης Φετφατζίδης, Γρηγόρης Μάκος, Κώστας Κατσουράνης, Γιώργος Φωτάκης, Κώστας Φορτούνης, Γιώργος Καραγκούνης.

Επιθετικοί: Γιώργος Σαμαράς, Σωτήρης Νίνης, Δημήτρης Σαλπιγγίδης, Κώστας Μήτρογλου, Νίκος Λυμπερόπουλος, Φάνης Γκέκας.

Στην Ιταλία, στη σκιά του νέου σκανδάλου στημένων αγώνων, είχαμε τις πρώτες απώλειες. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός των ατζούρι αποφάσισε να κόψει από την προεπιλογή επτά αθλητές. Ξεχωρίζει η απόφαση/αποπομπή του Ντομένικο Κρισκίτο. Ο Ιταλός φουλ μπακ έχει εμπλακεί στην υπόθεση με τα στημένα και ο Τσεζάρε Πραντέλι πήρε την απόφαση να αποχωρήσει ο διεθνής αμυντικός για λόγους ευθιξίας. Αναμφίβολλα η κίνηση αυτή προξένησε εντύπωση και άφησε ερωτηματικά. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που ειρωνικά υπογραμμίζουν πως είναι γελοίο να μην συμμετέχει ο Κρισκίτο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που πολλοί παίκτες της Γιουβέντους συμμετείχαν στο Μουντιάλ το 2006 αν και είχε ξεσπάσει το Καλτσιόπολις. Οι υπόλοιποι παίκτες που αποχώρησαν είναι οι Βιβιάνο, Αστόρι, Μποκέττι, Τσιγκαρίνι, Στσελότο και το ανερχόμενο αστέρι Μάρκο Βερράττι.

Ο Γκάρεθ Μπάρυ ταλαιπωρείται από πρόβλημα στη βουβωνική χώρα, πράγμα που αναγκάζει τον τεχνικό των λιονταριών, Ρόι Χότζον, να μην μπορεί να τον συμπεριλάβει στα πλάνα του. Τη θέση του στην αποστολή των Άγγλων πήρε ο Φιλ Γιαγκιέλκα, κεντρικός αμυντικός της Έβερτον. Στο νησί έχει προκαλέσει αίσθηση η δήλωση του Σολ Κάμπελ που προτρέπει τους Άγγλους φίλαθλους να μην κάνουν το ταξίδι στο Euro, με την αιτιολόγηση ότι στην Ουκρανία ο φυλετικός ρατσισμός βρίσκεται σε έξαρση. Μάλιστα, οι Τσάμπερλειν, Λέσκοτ και Γουόλκοτ δήλωσαν (πριν λίγες μέρες) πως δεν θα φέρουν μαζί τους συγγενικά πρόσωπα για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Τέλος, η Πολωνία και η Γερμανία ανακοίνωσαν την τελική επιλογή των παικτών. Ακολουθούν οι 23άδες που επέλεξαν οι τεχνικοί κάθε ομάδας:


Η 23άδα της Πολωνίας:

Τερματοφύλακες

Βόιτσιεχ Στσέσνι (Άρσεναλ) 22
Πρέμισλαβ Τίτον (Αϊντχόφεν) 25
Γκρέγκορζ Σαντομιέρσκι (Γιαγκελόνια) 22

Αμυντικοί

Σεμπάστιαν Μπένις (Βέρντερ) 25
Μάρτσιν Καμίνσκι (Λεχ Πόζναν) 20
Νταμιάν Περκίς (Σοσό) 27
Λούκας Πίστσεκ (Ντόρτμουντ) 27
Μάρτσιν Βασιλέβσκι (Άντερλεχτ) 31
Γιάκουμπ Βαβζίνιακ (Λέγκια Βαρσοβίας) 28
Γκρέγκορζ Βοϊτκόβιακ (Λεχ Πόζναν) 28

Μέσοι

Γιάκουμπ Μπλαστσικόβσκι (Ντόρτμουντ) 26
Ντάριους Ντούντκα (Οσέρ) 28
Καμίλ Γκροσίτσκι (Σίβασπορ) 24
Άνταμ Ματούστσικ (Φορτούνα Ντίσελντορφ) 23
Αντριάν Μιερζεγέβσκι (Τράμπζονσπορ) 25
Ράφαλ Μουράβσκι (Λεχ Πόζναν) 30
Λουντοβίκ Ομπράνιακ (Μπορντό) 27
Έουγκεν Πολάνσκι (Μάιντς) 26
Ματσιέι Ρίμπους (Τερέκ Γκρόζνι) 22
Ράφαλ Βόλσκι (Λέγκια Βαρσοβίας) 19

Επιθετικοί

Πάβελ Μπρόζεκ (Σέλτικ) 29
Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι (Ντόρτμουντ) 23
Άρτουρ Σόμπιεχ (Ανόβερο) 21

Η 23άδα της Γερμανίας:

Τερματοφύλακες

Μάνουελ Νόιερ (Μπάγερν) 26
Τιμ Βίζε (Βέρντερ Βρέμης) 30
Ρον-Ρόμπερτ Τσίλερ (Ανόβερο) 23

Αμυντικοί

Χόλγκερ Μπάντστουμπερ (Μπάγερν)23
Τζερόμ Μπόατενγκ (Μπάγερν) 23
Φίλιπ Λαμ (Μπάγερν) 28
Μπένεντικτ Χέβεντες (Σάλκε) 24
Ματς Χούμελς (Ντόρτμουντ) 23
Μάρσελ Σμέλτσερ (Ντόρτμουντ) 24
Περ Μέρτεζακερ (Άρσεναλ) 27

Μέσοι

Μάριο Γκέτσε (Ντόρτμουντ) 20
Ιλκάι Γκεντογάν (Ντόρτμουντ) 21
Λαρς Μπέντερ (Λεβερκούζεν) 23
Αντρέ Σέρλε (Λεβερκούζεν) 21
Τόνι Κροος (Μπάγερν) 22
Τόμας Μίλερ (Μπάγερν) 22
Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ (Μπάγερν) 27
Σάμι Κεντίρα (Ρεάλ) 25
Μεσούτ Εζίλ (Ρεάλ) 23
Μάρκο Ρόις (Γκλάντμπαχ) 23

Επιθετικοί

Λούκας Ποντόλσκι (Κολωνία) 27
Μάριο Γκόμεθ (Μπάγερν) 26
Μίροσλαβ Κλόζε (Λάτσιο) 33

2 σχόλια:

  1. Το μόνο αρνητικό με τα σύγχρονα μουντιάλ και euro είναι πως, λόγω υπερκάλυψης των γεγονότων σε κάθε γωνιά του πλανήτη (τώρα γιατί καθιερώθηκε αυτό ως τσιτάτο αφού ο πλανήτης μας είναι στρογγυλός...), λείπει το στοιχείο τη έκπληξης. Υπό την έννοια πως δύσκολα θα ξεπεταχτεί κάποιο νέο αστέρι που να μην το γνωρίζουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισχύει αυτό που λες. Οι περισσότεροι είναι γνωστοί και όσοι δεν είναι σίγουρα κάποιοι θα τους ξέρουν, είτε μέσω ιντερνετ, είτε ακόμα και μέσω κάποιων παιχνιδιών όπως το Football Manager. Μόνο σε κάτι Copa Africa διατηρείται πλέον αυτό το στοιχείο. Αλλά εντάξει, δεν ξέρεις ποτέ, μπορεί να δούμε κάποιον που τον θεωρούσαμε μέτριο και να κάνει το Euro της ζωής του, π.χ από κάποια χώρα όπως η Ουκρανία, η Πολωνία που οι παίκτες τους δεν είναι τόσο γνωστοί.

      Διαγραφή