Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Αφιέρωμα Euro: Οι πιο σημαντικές στιγμές της διοργάνωσης

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έχει χαρίσει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο μερικές από τις ωραιότερες σκηνές του αθλήματος. Από όμορφα γκολ και ανατροπές, μέχρι ιστορίες για ρομαντικούς και παίκτες που αναδείχθηκαν εξαιτίας της συμμετοχής τους στη διοργάνωση. Στη σημερινή ανάρτηση γίνεται μια απόπειρα ιεράρχιση των σημαντικότερων στιγμών που έλαβαν χώρα στα ευρωπαϊκά γήπεδα στο Euro, στη 52 χρονη ιστορία της διοργάνωσης. Η επιλογή έγινε με προσωπικά κριτήρια.

7. Πρόκριση με...νόμισμα
Δίχως αμφιβολλία αξίζει να βρίσκεται ανάμεσα στις πιο σημαντικές στιγμές της διοργάνωσης. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1968, Ιταλία και Σοβιετική Ένωση τέθηκαν αντιμέτωπες στα ημιτελικά του θεσμού. Η κανονική διάρκεια της αναμέτρησης πέρασε και καμία ομάδα δεν μπόρεσε να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα. Έτσι η αναμέτρηση πήγε στη παράταση. Όμως το σκηνικό λίγο άλλαξε. 0-0 και στη παράταση και για να αποφασιστεί το ποιος θα προκρίνονταν στον τελικό δεν διεξήχθη η διαδικασία των πέναλτι διότι ο κανονισμός όριζε πως σε περιπτώσεις σαν και αυτές ο νικητής θα αποφασίζονταν με...στρίψιμο νομίσματος! Η Σοβιετική Ένωση έκανε τη λάθος επιλογή και οι οικοδεσπότες Ιταλοί πανηγύρισαν αυτή την ανορθόδοξη πρόκριση.

6. Η επιστροφή της Ισπανίας
Χρειάστηκαν 44 ολόκληρα χρόνια προκειμένου οι Φούριας Ρόχας να κερδίσουν και πάλι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Στο Euro του 2008 η ομάδα του Λουϊς Αραγονές ήταν η καλύτερη της διοργάνωσης και με γκολεάδορ τον Βίγια, κέρβερο στα γκολπόστ τον Κασίγιας και με τη τριπλέτα Ινιέστα, Τσάβι και Σέννα στα χαφ κατάφερε να σηκώσει το δεύτερο τρόπαιο στην ιστορία της, νικώντας στον τελικό τους Γερμανούς με γκολ του Τόρρες. Μία ομάδα η οποία στερούνταν ενός παίκτη βαρόμετρου, η οποία, ωστόσο, ήταν η πιο αρμονικά δεμένη ομάδα της διοργάνωσης.

5. Το πέναλτι του Πανένκα
Το Euro του 1976 γράφηκε ιστορία για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν το ότι το τρόπαιο κατέκτησε η Τσεχοσλοβακία, που νίκησε στον τελικό την Δυτική Γερμανία. Ο δεύτερος ήταν ο τρόπος που κατέκτησε το τρόπαιο. Οι δύο ομάδες, μετά από έναν εξαντλητικό και γεμάτο ανατροπές και συγκινήσεις τελικό οδηγήθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι, προκειμένου να προκύψει ο νικητής της διοργάνωσης. Οι Γερμανοί εκτελούσαν πρώτοι και ο Ούλι Χένες έχασε το πέμπτο πέναλτι για την ομάδα του. Ο Αντονίν Πανένκα ήταν ο επόμενος εκτελεστής και αν ευστοχούσε η Τσεχοσλοβακία θα κατακτούσε το τρόπαιο. Ο μεσοεπιθετικός πήρε φόρα και νίκησε τον αντίπαλο κίπερ εκτελώντας το πέναλτι "σκαφτά". Η στιγμή αυτή λογίζεται ως σταθμός στο ποδόσφαιρο και ο Πανένκα έχει εξασφαλίσει ποδοσφαιρική αθανασία.

4. Το άστρο του Πλατινί
Το Euro του 1984 ήταν η διοργάνωση που έλαμψε ο μεγάλος Γάλλος μεσοεπιθετικός. Ο νυν πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί οδήγησε τη χώρα του στη κατάκτηση του τροπαίου, σκοράροντας σε όλες τις αναμετρήσεις στα τελικά του θεσμού και πετυχαίνοντας συνολικά 9 γκολ σε 5 αγώνες, ένα ρεκόρ που κανείς μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να καταρρίψει. Μάλιστα, άνοιξε και το σκορ στον μεγάλο τελικό με αντίπαλο την Ισπανία.

3. Η Δανία πρωταθλήτρια Ευρώπης
Ένα μικρό θαύμα έγινε το καλοκαίρι του 1992 στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Η Δανία είχε αποκλειστεί από τη τελική φάση του Euro του 1992, ωστόσο, ο πόλεμος που μαίνονταν στη Γιουγκοσλαβία είχε ως αποτέλεσμα η εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας να μην μπορέσει να κατεβάσει ομάδα, με την εθνική Δανίας να παίρνει τη θέση της κατόπιν προσκλήσεως. Οι Δανοί πήγαν χωρίς το μεγάλο τους αστέρι, Μίκαελ Λάουντρουπ και όμως κατάφεραν να κάνουν πορεία πρωταθλητισμού και να κατακτήσουν, εν τέλει, στη Στοκχόλμη, με αντίπαλο τη Γερμανία, το κύπελλο.

2. Το γκολ του Μάρκο Φαν Μπάστεν
Ένας από τους μεγαλύτερους στράικερ του παγκοσμίου στερεώματος έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομα του με τη διοργάνωση αυτή. Βρισκόμαστε στη Γερμανία, το 1988 και η Ολλανδία αντιμετωπίζει στον μεγάλο τελικό την Σοβιετική Ένωση. Οι Ολλανδοί προηγήθηκαν με τέρμα του Ρουντ Γκούλιτ για να έρθει το μαγικό γκολ του Μάρκο Φαν Μπάστεν να "κλειδώσει" τη νίκη για τους Οράνιε. Σέντρα από τα αριστερά και ο Ολλανδός στράικερ "πιάνει" βολέ από πολύ δύσκολη γωνία και καρφώνει τη μπάλα στα δίχτυα. Το γκολ αυτό έχει ανακυρηχθεί ως το ωραιότερο γκολ που έχει μπει ποτέ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

1. Το ελληνικό έπος
Η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του θεσμού είναι το "θαύμα της Πορτογαλίας". Η εθνική μας ομάδα το 2004 καταφέρνει να προκριθεί στα τελικά της διοργάνωσης μετά από 24 χρόνια. Ο Ότο Ρεχάγκελ, αρχιτέκτονας της επιτυχίας μας, παίζοντας ορθολογικά, και με πειθαρχημένο αγωνιστικό πλάνο καταφέρνει να περάσει από τη φάση των ομίλων, αφήνοντας εκτός συνέχειας την Ισπανία και κερδίζει στη συνέχεια την Γαλλία του Ζιντάν και την Τσεχία που ήταν από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης για να φτάσει στον μεγάλο τελικό με αντίπαλο τη Πορτογαλία. Η κεφαλιά του Άγγελου Χαριστέα χάρισε τη νίκη και το τρόπαιο στη χώρα μας. Η μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου, κάτι που πολύ δύσκολα θα ξαναζήσουμε, ωστόσο έχουμε να λέμε πως τα καταφέραμε. Και φυσικά, αυτή η στιγμή είναι η πιο σημαντική στην ιστορία της διοργάνωσης.

Το μαγικό γκολ του Φαν Μπάστεν:



Το πέναλτι του Πανένκα:




2 σχόλια:

  1. Το πέναλτι του Πανένκα δημιούργησε σχολή. Και του καταχωρήθηκε το copy right. Όταν κάποιος βαράει πέναλτι μ' αυτόν τον τρόπο λέμε "πέναλτι αλά Πανένκα"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς αυτό Baladeur. Με αυτή του την εκτέλεση ο Πανένκα εξασφάλισε ποδοσφαιρική αθανασία. Θέλει πάντως πολύ θάρρος να εκτελέσεις πέναλτι με τέτοιον τρόπο σε τόσο κρίσιμο σημείο.

      Διαγραφή