Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Κρίμα και μπορούσαμε...

Το χθεσινό 1-1 στο εναρκτήριο παιχνίδι του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση σε όλους εμάς που είδαμε το παιχνίδι. Ένα παιχνίδι μοιρασμένο, με τη κάθε ομάδα να έχει από ένα καλό ημίχρονο, χωρίς ωστόσο να λείπουν και τα παρατράγουδα...Γεγονός είναι ένα: Το αποτέλεσμα κρίνεται θετικό, όπως και ο πόντος που το συνοδέυει. Τα πάντα θα κριθούν εν πολλοίς στο επόμενο ματς με τη Τσεχία...

Στο πρώτο ημίχρονο δεν υπήρχαμε στο γήπεδο, ιδιαίτερα στο πρώτο 20 λεπτο. Κάτι η έδρα, κάτι το πάθος των Πολωνών, οδήγησαν την ομάδα των διοργανωτών να αναλάβει τα ηνία και να είναι η δεσπόζουσα δύναμη εντός των γραμμών. Όπως είχα πει και μερικές μέρες πριν, σημεία κλειδιά των Πολωνών ήταν η δεξιά πλευρά και ο Λεβαντόφσκι. Και δυστυχώς έτσι δεχθήκαμε το γκολ. Πλαγιοκόπηση το Μπλαστσικόφσκι από τα δεξιά, κεφαλιά του στράικερ της Ντόρτμουντ και 1-0 στο 17'. Ψυχρολουσία. Ο Χολέμπας έχασε τον Μπλαστσικόφσκι, ο Χαλκιάς έκανε οικτρή έξοδο και ανενόχλητος ο "Λέβα" έγραψε το 1-0. Αλλεπάληλλα λάθη στη μεσαία γραμμή και άσχημες επιλογές στην αμυντική έφεραν το γκολ των γηπεδούχων.

Η συνέχεια ήταν ακόμη χειρότερη για την εθνική μας ομάδα καθώς ο Αβράαμ Παπαδόπουλος αναγκάστηκε να αφήσει το παιχνίδι ελέω τραυματισμού (ρήξη χιαστού, 6 μήνες εκτός), ενώ λεπτά αργότερα χάσαμε και τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο με αποβολή. Θεωρώ ανώφελο να αναφέρω πως η αποβολή ήταν γελοία και πως ο διαιτητής μας έσφαξε με το μπαμπάκι, καθώς δεν υπάρχει καν φάουλ στη συγκεκριμένη φάση, πόσο μάλλον λόγος για κάρτα. Φυσικά η συνέχεια ήταν ακόμη καλύτερη καθώς αυτός ο διαιτητής εν συνεχεία αρνήθηκε πέναλτι στην εθνική μας ομάδα. Το 1-0 δεν άλλαξε μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου.

Η αποβολή του Παπασταθόπουλου, η αναγκαστική αλλαγή του Αβράαμ, η νωθρή παρουσία των παικτών του άξονα και η ανυπαρξία των Νίνη και Σαμαρά πρέπει να ανέτρεψαν τελείως τα δεδομένα για τον Φερνάντο Σάντος, ο οπόιος προέβη σε διορθώσεις στο δεύτερο ημίχρονο. Έξω ο παλαίμαχος Νίνης (απίστευτο το πόσο κακός και αδιάφορος ήταν) μέσα ο πιο "άμπαλος" αλλά πιο ψυχωμένος και μαχητής Σαλπιγγίδης, κεντρικός δίδυμο στην άμυνα ο εξαιρετικός Κυριάκος Παπαδόπουλος με τον Κώστα Κατσουράνη, που σαν μέσος ήταν άφαντος και η εθνική έπαιξε ένα 4-2-3 με μόλις δύο παίκτες στον άξονα και τα δύο εξτρέμ να συνεισφέρουν στην ανάσχεση.

Εγώ πίστεψα πως το παιχνίδι ήταν χαμένο από κάθε άποψη. Είμασταν πίσω στο σκορ, με αριθμητικό μειονέκτημα και εχθρική διαιτησία. Και η εικόνα μας στο πρώτο ημίχρονο ήταν κάκιστη. Και όμως οι διεθνείς μας το πίστεψαν! Με όμορφο συνδιασμό και τραγικά λάθη στην άμυνα των Πολωνών, ο Σαλπιγγίδης φέρνει το ματς στα ίσα, λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα. 1-1 και οι αντίπαλοι μας έπαθαν ένα ισχυρό σοκ. Το γκολ αυτό έδωσε αυτοπεποίθηση στους διεθνείς μας οι οποίοι, κόντρα στην νοοτροπία μας, αντί να κοιτάξουν να "τραβηχτούν" πιο πίσω και να κλειδώσουν τον ένα βαθμό, άρχισαν να προωθούνται και να κυνηγούν το δεύτερο γκολ. Και έφτασαν τόσο κοντά...

Ο Σάντος κάνει αλλαγή τον άφαντο Γκέκα και βάζει μέσα τον νεαρό Φορτούνη. Ο πιτσιρικάς της Καϊζερσλάουτερν μπήκε μέσα με αυτοπεποίθηση και στο κατάλληλο χρονικό σημείο, όταν είχαμε πάρει τα ηνία της αναμέτρησης. Ο Φορτούνης είναι αυτός που έβγαλε την όμορφη μπαλιά προς τον Σαλπιγγίδη, ο οποίος και ανετράπη από τον Σέζνι εντός περιοχής. Πέναλτι και απόβολή. Και αν ο Καραγκούνης δεν αστοχούσε η εθνική μας θα είχε πάρει το προβάδισμα. Ελάχιστα λεπτά μετά το χαμένο πέναλτι, οι διεθνείς μας και πιο συγκεκριμένα ο Σαλπιγγίδης πέτυχαν και δεύτερο γκολ, μόνο για να το ακυρώσει ο βοηθός διαιτητή λόγω οφ-σάιντ. Κατ'εμέ σωστή η επιλογή του.

Το τελικό αποτέλεσμα; 1-1. Θετικός ο βαθμός, θα μας βοηθήσει στη συνέχεια. Ο Φερνάντο Σάντος έκανε πολλά λάθη, τα οποία όμως διόρθωσε. Αν δεν τύγχανε και ο τραυματισμός και η αναγκαστική αλλαγή, θα έκανε και άλλες διορθωτικές κινήσεις. Δικιά του η ευθύνη για το κακό πρώτο ημίχρονο, δικιά του όμως η ευθύνη και για την παρ'ολίγον ανατροπή. Και το κρίμα είναι πως οι Πολωνοί όντως ήταν μια μέτρια ομάδα, αν είμασταν πιο σίγουροι και πιο σοβαροί στο πρώτο ημίχρονο, θα μπορούσαμε να πανηγυρίσουμε τη νίκη. Αλλά κάτι η άσχημη εικόνα στο πρώτο 45λεπτο, κάτι ο διαιτητής...Απλά κρίμα.

Δίχως αμφιβολία, ο MVP της αναμέτρησης ήταν ο Σαλπιγγίδης. Πήρε τη θέση του Νίνη, πάταγε περιοχή, έκοβε, έτρεχε, σκόραρε δύο φορές (η μία οφσάιντ) και κέρδισε το πέναλτι. Μπορεί να μην είναι τεχνικός, αλλά αυτό που είδα είναι πως πάλεψε με ελληνική ψυχή και έκανε οτιδήποτε προκειμένου να βοηθήσει την ομάδα μας. Επίσης ήταν πολύ καλή η παρουσία του Κυριάκου Παπαδόπουλου. ¨Εδεσε την άμυνα, έκοβε και πραγματοποίησε μεστή εμφάνιση. Λάθος που δεν ξεκίνησε από την αρχή. Ο Κατσουράνης σαν σέντερ μπακ έπαιξε πολύ καλά και ο Τοροσίδης πραγματοποίησε τις γνώριμες εμφανίσεις του με το εθνόσημο.

Από την άλλη πλευρά, Νίνης, Σαμαράς, Γκέκας, Χολέμπας και Χαλκιάς δεν δικαίωσαν τον προπονητή τους. Ο Χαλκιάς ήταν ασταθής, δεν ενέπνεε σε καμία περίπτωση σιγουριά και πιστεύω πως δεν μπορούμε να στηριζόμαστε πλέον πάνω του. Ο Χολέμπας έγινε...κομπολόι στις ορέξεις των Πίστσεκ και Μπλαστσικόφσκι, οι οποίοι, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο δεν τον άφηναν σε ησυχία. Επιπλέον ο μπακ του Ολυμπιακού δεν προσέφερε τίποτα και επιθετικά. Ο Σαμαράς είναι ο γνωστός Σαμαράς. Άσκοπη κατοχή μπάλας, ημιτελείς προσπάθειες για ντρίπλες, άστοχες πάσες και κακά τελειώματα. Θεωρώ πως αν είχαμε άλλη μία αλλαγή θα είχε βγει έξω και αυτός από το πρώτο ημίχρονο. Ο Νίνης δεν μπορεί σαν εξτρέμ, πολύ αργός (!), δίχως πάθος και δεν μπόρεσε να περάσει ούτε μία πάσα. Σοκαριστική εμφάνιση. Ο Γκέκας δεν πήρε πολλές πάσες και μοιραία δεν έκανε πολλά.

Ο επόμενος αγώνας είναι τελικός. Η Τσεχία θα τα παίξει όλα για όλα. Αν χάσει τέλος το Euro γι'αυτή. Θα ασχοληθώ, όμως, με τους Τσέχους πιο μετά, σε προσεχή ανάρτηση πριν την έναρξη της αναμέτρησης. Χθες η Ρωσία παρέδωσε μαθήματα επιθετικού ποδοσφαίρου και δικαιώνει όλους αυτούς που πιστεύουν (μεταξύ των οποίων και εμένα) πως μπορεί να κάνει την έκπληξη στη φετινή διοργάνωση. Σήμερα έχει πολύ ενδιαφέροντα παιχνίδια. Ολλανδία-Δανία και Γερμανία-Πορτογαλία. Περιμένω πολλά γκολ. Αλλά όλα θα φανούν στο γήπεδο.

2 σχόλια:

  1. Συμφωνώ σε αυτά που λες, αυτό που δεν περίμενα χθες ήταν η κακή εμφάνιση του Νίνη και το νωθρό ξεκίνημα.

    Πιστεύω ότι ο Σάντος ξεκάθαρα έβαλε ότι να ναι εντεκάδα...

    Βάλε ρε άνθρωπε κέντρο Φωτάκη, Μανιάτη, Καραγκούνη και μπροστά τον Μήτρογλου...Και αν σου πάει το παιχνίδι άλλαξε και τον ''τυπάρα'' με τον Φορτούνη και το χεις το ματς.

    Τέλος πιστεύω ότι θα πρέπει να ξεκινάμε πλέον με Κατσουράνη στην άμυνα αν δεν έχουμε αλλές επιλογές...Ο ''Κωστάκης'' δεν κάνει πια για αμυντικό χαφ, σαν σέντερ μπακ κάτι έκανε και φυσικά από την αρχή μέσα ο Κυριάκος Παπαδόπουλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου φίλε George!

      Καταρχήν χαίρομαι που υπάρχει ταύτιση απόψεων. Η εμφάνιση του Νίνη ήταν αποκαρδιωτική και το γεγονός ότι τη συγκρίνω με αυτή του Σαλπιγγίδη δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη θέση του νεαρού άσσου.

      Ο Σάντος έκανε πολλά λάθη, συμφωνώ μαζί σου. Κατάφερε να διορθώσει πολλά από αυτά, όμως. Αυτό πρέπει να του το αναγνωρίσουμε. Τον Μήτρογλου θα ήθελα και εγώ να τον δω, ταίριαζε στο χθεσινό παιχνίδι διότι μπορεί και να δημιουργήσει μόνος του προϋποθέσεις για κάποιο γκολ και μπορεί να παίξει με τη μπάλα κάτω. Αλλά είναι προφανές πως ο Σάντος δεν τον εμπιστεύεται. Ο Φωτάκης θα ξεκινήσει λογικά στο επόμενο ματς βασικός, ελλείψει επιλογών. Ο Φορτούνης για εμένα θα πρέπει σίγα σιγά να λογίζεται ως βασικός, χθες ήταν θετικός και στα φιλικά που συμμετείχε έδειξε άκρως ελπιδοφόρα στοιχεία.

      Εφόσον κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή του Κατσουράνη, συμφωνώ πως καλό θα ήταν να ξεκινά στην άμυνα διότι μπορεί να φτιάχνει παιχνίδι από πίσω. Ο Κυριάκος ήταν πάρα πολύ καλός, δεν είναι τυχαίο που ακούγεται έντονα η πιθανότητα μεταγραφής σε κορυφαίες ομάδες. Είναι μικρός, εξελίξιμος και χθες στηλοβάτης. Αν συνεχίσει έτσι θα φτάσει μακριά.

      Διαγραφή