Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Ότι και να κάνετε, ότι και να γίνει, θα είστε για πάντα οι πρωταθλητές μας

Το κλίμα μόνο θετικό δεν θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω. Οι πολιτικές προεκτάσεις της αποψινής αναμέτρησης έχουν δημιουργήσει ένα πολεμικό κλίμα ανάμεσα σε δύο χώρες. Ωστόσο, όπως και να το κάνουμε, η πολιτική δεν έχει σχέση με το ποδόσφαιρο. Σήμερα αγωνίζονται οι διεθνείς μας με μοναδικό στόχο τη νίκη που θα τους χαρίσει τη πρόκριση στην επόμενη φάση του Euro. Αγωνίζονται για να δώσουν μία ακόμη χαρά στον ελληνικό λαό που μαστίζεται από προβλήματα.

Φαβορί φαντάζει η ομάδα της Γερμανίας. Όπως έχουμε άλλωστε πει και παλιότερα, τα παντσερ είναι φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Παίζουν όσο χρειάζεται για να κερδίσουν και να μην απειληθούν. Στη φάση των ομίλων έκαναν το απόλυτο χωρίς καν να προσπαθήσουν ιδιαίτερα. Είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος, θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από το να δώσουν οι διεθνείς μας το 100% για να φύγουμε με ένα θετικό αποτέλεσμα. 

Εγώ φοβάμαι πως δεν θα τα καταφέρουν οι διεθνείς μας. Δεν είναι καθόλου εύκολο το έργο τους. Είναι ήρωες που έφτασαν ως εδώ, στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Για έναν μικρό σε πληθυσμό λαό, όπως είναι η χώρα μας, αυτό είναι από μόνο του ένα παράσημο. Η επίσημη αγαπημένη έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου το τελευταίο καιρό. Συνεχόμενες συμμετοχές σε Euro και Παγκόσμιο Κύπελλο, φτάσαμε μέχρι τη πρώτη δεκάδα στο ranking της UEFA...Όλα αυτά μέσα σε 8 μόλις χρόνια.

Μακάρι να πέφτω τραγικά έξω και οι διεθνείς μας να καταφέρουν να περάσουν στην επόμενη φάση. Ωστόσο για να συντελεστεί αυτή η επιτυχία θα χρειαστεί να μείνουν όλοι οι παίκτες πιστοί στο αγωνιστικό πλάνο του προπονητή. Είμαστε μία ομάδα με αμυντικά χαρίσματα και δυναμισμό. Δεν γίνεται να είναι όλοι τεχνίτες και ντριπλαδόροι, όπως επιθυμούν οι φίλαθλοι. Και στη τελική, θα ήταν βαρετό να έβλεπες 22 παίκτες να κάνουν μόνο τσαλιμάκια και να έχουμε σκορ σαν το πόλο.

Δεν θα ασχοληθώ άλλο με τον αγώνα τώρα. Ότι είναι να γίνει ας γίνει. Τα παιδιά είναι κάτι παραπάνω από πετυχημένα που κατάφεραν να φτάσουν ως εδώ. Ότι και να γίνει, δεν πρέπει επ ουδενί να σταματήσουμε να τους στηρίζουμε και να τους αποδίδουμε εύσημα. Είτε χάσουν με δέκα γκολ, είτε νικήσουν σήμερα. Είναι ένα απλό παιχνίδι στο οποίο δεν χρειάζονται κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις.

Σήμερα θα βρεθούν στο γήπεδο περί τα 4000 Έλληνες να στηρίξουν το σύνολο του Σάντος. Ελπίζω να μείνουν μόνο σε αυτό, να δώσουν τα πάντα για να τους στηρίξουν. Επίσης ελπίζω να μην αρχίσουν να βρίζουν και να φωνάζουν στη διάρκεια του γερμανικού εθνικού ύμνου. Ότι δεν θέλουμε να μας κάνουν δεν πρέπει να το κάνουμε. Και αν αυτοί το κάνουν, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους αγνοήσουμε.

Τις τελευταίες μέρες έχει ξεσπάσει ένα απίστευτο κύμα μίσους προς εμάς. Δεν καταλαβαίνω το γιατί. Τι έχουμε κάνει δηλαδή; Ετοιμαστείτε για μεγάλο πόλεμο μετά τα όσα θα γίνουν σήμερα. Ήδη βγαίνει ο κάθε γερμανός και βρίθει κατά της Ελλάδας. Φυσικά, οι δικοί μας δεν κάθονται αμέτοχοι και απαντούν στο ίδιο ύφος. Αυτό είναι το λάθος. Διότι όλοι είμαστε παραπλανημένοι, και οι μεν και οι δε. Και σε αυτό δεν φταίνε μόνο τα πολιτικά πρόσωπα αλλά και οι εφημερίδες και γενικότερα ο Τύπος.

Κάτι Bild και κάτι άλλες κίτρινες φυλλάδες έχουν ως μοναδικό στόχο να πληγιάσουν το ήδη καταπονεμένο γόητρο μας. Δεν πειράζει. Απλά να θυμούνται πως έχει ο καιρός γυρίσματα. Το σωστό είναι το εξής: Παντελής απάθεια. Μην ασχολείστε μαζί τους. Σήμερα η εθνική μας ομάδα παίζει με αντίπαλο το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Γερμανίας. Δεν μας φταίει κανένας Λέβ, κανένας Σβάινστάιγκερ, κανένας Γκόμεζ. Ο γερμανικός λαός, ο απλός κόσμος δηλαδή, δεν μας φταίει σε τίποτα, όπως και εμείς δεν φταίμε για τα χρέη που άλλοι έκαναν. 

Η μοναδική εφημερίδα που διατηρεί τα προσχήματα είναι η "Der Taggesspiegel". Είναι απλά ένα παιχνίδι αναφέρει στο πρωτοσέλιδο της. Και έχει δίκιο. Και μετά λύπης μου διαπιστώνω πως οι δικές μας εφημερίδες ακολουθούν την ίδια προσέγγιση με τις φυλλάδες των γερμανών. Αντί να δείξουμε ανωτερώτητα και να επικεντρωθούμε στο παιχνίδι, ασχολούμαστε με τον Γερμανό κατάσκοπο που έγραψε τα μύρια όσα άσχημα και ταπεινωτικά για εμάς, τη κουλτούρα μας και τους διεθνείς μας. Αυτός είναι ο λάθος δρόμος. Αν και, γενικά μιλώντας, τουλάχιστον έχουν αποφύγει τα ακραία κείμενα οι εφημερίδες μας. Πάλι καλά.

Σήμερα θα γίνει ένας αγώνας ποδοσφαίρου. Τίποτα άλλο.
Και ότι και να γίνει, τα παιδιά που θα φορούνε το εθνόσημο θα είναι πάντα στην καρδιά μας.
Σας ευχαριστούμε για όλα!

2 σχόλια:

  1. Δεν ζητάω πολλά. Μονάχα ένα 3-0 με χατ τρικ Σαμαρά!

    Προτού προλάβετε να με ρωτήσετε τι πίνω, να διευκρινίσω πως just kidding...

    (Για το 3-0 εννοώ, γιατί το χατ τρικ του Γιώργαρου το 'χω σίγουρο!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή