Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Euro 2012: Τα ταλέντα του Euro

Ανέκαθεν τέτοιες διοργανώσεις, όπως είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ή το Μουντιάλ, προσφέρονταν για να "ανακαλύψουμε" νέα αστέρια του ποδοσφαίρου. Πόσοι παίκτες κατάφεραν, εξαιτίας μια καλής πορείας στα τελικά μιας διοργάνωσης τέτοιου βεληνεκούς, να αφήσουν το στίγμα τους στον ποδοσφαιρικό χάρτη, να γίνουν γνωστοί, να ανεβάσουν τις μετοχές τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο και να πάρουν μεταγραφή που θα φτάσει στο απόγειο τη καριέρα τους; Πολλοί. Σήμερα, εξετάζουμε μερικές τέτοιες περιπτώσεις...

Κρίστιαν Έρικσεν (Δανία):
Ο μεσοεπιθετικός του Άγιαξ έκανε πολύ καλή σεζόν και κατάφερε να σηκώσει για δεύτερη σερί χρονιά τον τίτλο του πρωταθλητή Ολλανδίας. Ο 20 χρονος Δανός αποτελεί ήδη το μήλον της έριδος για μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης και ακούγεται έντονα μια πιθανή μετακόμιση του στην Αγγλία όπου θα μπορέσει να δείξει την αξία του σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Το Euro αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τον ίδιο, ώστε να δείξει πως μπορεί να ανταπεξέλθει στη πίεση και ότι είναι ικανός να κάνει το επόμενο βήμα στη καριέρα του. Ταχύς, διορατικός και πολύ τεχνικός, ο Έρικσεν αναμένεται να κάνει τη διαφορά στην ομάδα του.

Μάριο Γκέτσε (Γερμανία):
Πολλοί τον αποκαλούν "Γερμανό Μέσσι". Αν και είναι ακόμη νωρίς για να του αποδοθεί ένας τέτοιος χαρακτηρισμούς, εντούτοις ο 20 χρονος επιθετικός μέσος των Ντόρτμουντ και Γερμανίας έχει δείξει πως είναι ένας παίκτης με εξαιρετικά χαρίσματα που μπορεί να κάνει τη διαφορά στις ομάδες του και στο μέλλον να λογίζεται ως ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές της γενιάς του. Στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας ο Γκέτσε έχει μία πρώτης τάξης ευκαιρία να δείξει στην Ευρώπη το πλούσιο ταλέντο του και μια καλή πορεία με την νασιονάλμανσαφτ ίσως αποτελέσει το κλειδί για μια μεταγραφή σε έναν μεγάλο ευρωπαϊκό σύλλογο. Πολλές ομάδες θα ήθελαν να εντάξουν στο δυναμικό τους έναν τέτοιο πολυσύνθετο μέσο.

Νέλσον Ολιβέιρα (Πορτογαλία):
Ο νεαρός στράικερ της Πορτογαλίας ελπίζει πως με τη συμμετοχή του σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση θα αποκομίσει τις απαραίτητες εμπειρίες προκειμένου να εξελιχθεί στον μεγάλο στράικερ που ονειρεύονται στη Μπενφίκα, ομάδα που ανήκει. Οι Πορτογάλοι τον έχουν ήδη "σταμπάρει" σαν τον νέο Παουλέτα και στο πρόσωπο του όλοι βλέπουν το μελλοντικό φορ της εθνικής που θα έχει το εύκολο γκολ. Υπάρχει θέμα στη συγκεκριμένη θέση και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα ο ομοσπονδιακός τεχνικός Μάριο Μπέντο να χρησιμοποιήσει τον άπειρο, πλην ταλαντούχο, επιθετικό.

Γιάν Εμβίλλα (Γαλλία):
Δεν νομίζω πως χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τον συγκεκριμένο παίκτη. Ο αμυντικός μέσος των τρικολόρ είναι γνωστός στο μέσο κοινό και αποτελεί τον πρώτο μεταγραφικό στόχο του Αρσέν Βενγκέρ. Η ομάδα του, Ρεν, δύσκολα θα τον πουλήσει χωρίς να βάλει στα ταμεία της ένα μεγάλο ποσό και αν ο Γάλλος χαφ κάνει και καλό τουρνούα τότε η αξία του θα φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Οι συμπατριώτες του τον αποκαλούν τον διάδοχο των Μακελελέ και Βιέιρα. Είναι ακόμη νωρίς, ωστόσο, για τέτοιες συγκρίσεις. Πάντως ο Εμβιλλά δείχνει πως μπορεί να φτάσει σε υψηλό επίπεδο και να αγωνιστεί σε μία μεγάλη ομάδα του εξωτερικού.

Τόμας Νέσιντ (Τσεχία):
Οι συμπατριώτες του τον θεωρούν από τα μεγαλύτερα ταλέντα των τελευταίων χρόνων. Ο 22 χρονος στράικερ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας μετρά ήδη 25 συμμετοχές με τη φανέλα της εθνικής του ομάδας και έχει πετύχει ήδη 7 τέρματα. Τα προβλήματα τραυματισμού που αντιμετωπίζει το μεγαλό κανόνι των Τσέχων, Μίλαν Μπάρος, ίσως φέρουν τον νεαρό Νέσιντ στη βασική ενδεκάδα. Έχει καλή αίσθηση του γκολ, είναι ικανός στο ψηλό παιχνίδι και είναι κίνδυνος μέσα στη περιοχή. Μοναδικό του μειονέκτημα η έλλειψη εκρητικότητας. Είναι φορ παλαιάς κοπής και οι Τσέχοι υπολογίζουν στις υπηρεσίες του.

Μίλαν Μπάντελι (Κροατία):
Ο μέσος της Ντιναμό Ζάγκρεμπ είναι λόγο μεγάλος για να θεωρηθεί ταλέντο (23 ετών), ωστόσο το Euro αυτό ίσως αποτελέσει το διαβατήριο για τη συμμετοχή του σε ένα καλύτερο και πιο προηγμένο πρωτάθλημα. Στην ομάδα του κλήθηκε να καλύψει το κενό που άφησε ο Λούκα Μόντριτς όταν έφυγε από τη πατρίδα του για χάρη της Τόττεναμ. Ο Μπάντελι είναι ένας ικανός χαφ με ηγετικές και δημιουργικές ικανότητες, πολύ καλά αθλητικά προσόντα και καλή τεχνική κατάρτιση, ενώ στα θετικά του θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τη συνεισφορά του στο αμυντικό κομμάτι. Έχει απασχολήσει αρκετούς συλλόγους στην Ευρώπη και είναι από τους παίκτες που θα πρωταγωνιστήσουν για την Χρβάτσκά.

Φάμπιο Μπορίνι (Ιταλία):
Άλλος ένας στράικερ στη λίστα μας. Η γειτονική Ιταλία αντιμετωπίζει πλείστα προβλήματα σε αυτή τη θέση. Τα χρόνια πέρασαν και οι Τόττι, Ιντζάγκι, Ντελ Πιέρο δεν αγωνίζονται πλέον στην "σκουάντρα αζούρα" με αποτέλεσμα ο Τσεζάρε Πραντέλι να έχει πάρει μαζί του τους τρελο Μπαλοτέλι και Κασάνο, τον αειθαλή Ντι Νατάλε και τον Φάμπιο Μπορίνι. Ο νεαρός στράικερ της Ρόμα προέρχεται από καλή σχετικά σεζόν, στη διάρκεια της οποίας φορμαρίστηκε προς το τέλος αυτής. Έχει πολλά καλά στοιχεία όπως η ταχύτητα και τα τελειώματα, ωστόσο μειονέκτημα του είναι η ικανότητα του στο ψηλό παιχνίδι. Αν και 21 ετών μετρά αρκετές συμμετοχές με την εθνική του ομάδα. Δεν λογίζεται ως βασικός, αλλά με τις περιορισμένες επιλογές στην επίθεση, ο Μπορίνι διεκδικεί μια θέση στη βασική ενδεκάδα.

Κυριάκος Παπαδόπουλος (Ελλάδα):
Ο αμυντικός της Σάλκε προέχρεται από εξαιρετική σεζόν και τα όσα έκανε εντός των αγωνιστικών γραμμών έχουν οδηγήσει μεγάλους συλλόγους της Ευρώπης όπως την Άρσεναλ να ασχολούνται με τη περίπτωση του. Θεαματική βελτίωση τα τελευταία χρόνια, εξαιρετική τακτική συνέπεια σε συνδιασμό με την ραγδαία άνοδο στον αθλητικό τομέα (ταχύτητα, αντοχές, αλτικότητα) ο νεαρός σέντερ μπακ της χώρας μας έχει όλα τα φόντα να λάμψει στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας και να βοηθήσει το εθνικό μας αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να πετύχει τους στόχους του. Σαν αμυντικός μέσος θα έχει τον ρόλο της "σκούπας" και ελπίδα όλων είναι να καταφέρει να επωμιστεί με επάρκεια τον ρόλο που θα του ανατεθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου