Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Euro 2012: Το tiki taka χωρίς πάθος είναι πολύ βαρετό

Σήμερα παρακολουθήσαμε το χειρότερο ματς του Euro, τουλάχιστον μέχρι το επόμενο, αν και ελπίζω πως δεν θα αναγκαστώ να δω και πάλι τέτοιο κακό παιχνίδι. Και μετά λένε για την Ελλάδα...Στη Πολωνία και στο Γκντάνσκ οι Κροάτες, τυπικά γηπεδούχοι, υποδέχθηκαν τη κάτοχο του τροπαίου Ισπανία για την τρίτη αγωνιστική του ομίλου. Αγώνας κρίσιμος μιας και οι δύο ομάδες ήθελαν τη νίκη, η οποία και θα τους εξασφάλιζε τη πρόκριση και μάλιστα ως πρώτοι του ομίλου.

Τελικά οι Φούριας Ρόχας κέρδισαν με σκορ 0-1 χάρη στο τέρμα του Χεσούς Νάβας ένα λεπτό πριν την συμπλήρωση των 90'. Μάλιστα, η ήττα των Κροατών σε συνδιασμό με την νίκη των Ιταλών επί των Ιρλανδών (2-0), έχει ως αποτέλεσμα η χρβάτσκα να μένει εκτός συνέχειας, με τους ατζούρι να καταλάβουν τη δεύτερη θέση που οδηγεί στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Το πρώτο ημίχρονο του αγώνα ήταν με κάθε επιοίκεια άθλιο. Δεν έχω δει χειρότερο στη διοργάνωση αυτή. Ακόμη και το Πορτογαλία-Γερμανία ήταν πολύ καλύτερο, είχε μερικές φάσεις, είχε και δοκάρι...στο σημερινό ματς τίποτα! Η Ισπανία είχε μια κατοχή, όπως άλλωστε συνηθίζεται, γυρόφερνε τη μπάλα έξω από τα καρέ της Κροατίας, αλλά φάση δεν δημιουργούσε. Η μπάλα απλά πήγαινε από πόδι σε πόδι. Πιο σημαντική στιγμή ήταν η...φωτοβολίδα/καπνογόνο (τι ήταν αυτό τελός πάντως) που πέταξαν οι Κροάτες φίλαθλοι που βρέθηκαν στις κερκίδες.

Στο δεύτερο ημίχρονο είδαμε λίγο καλύτερο θέαμα. Οι Κροάτες ανοίχτηκαν προς αναζήτηση ενός τέρματος και έχασαν μία πολύ καλή ευκαιρία, καθώς ο αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης, Ικέρ Κασίγιας κατόρθωσε να σώσει την ομάδα του στην εξ'επαφής κεφαλιά του Ράκιτιτς (ο πορτιέρο της Ρεάλ έκανε την απόκρουση του αγώνα και πιθανώς του τουρνουά). Τελικά οι Ισπανοί εκμεταλλεύτηκαν την αμυντική αναρχία των Κροατών, οι οποίοι, γνωρίζοντας τι γίνονταν στο άλλο παιχνίδι έψαχναν μετά μανία το γκολ. Σκαφτή πάσα του Φάμπρεγκας στον Ινιέστα, παράλληλη πάσα του μέσου της Μπαρτσελόνα στον Χεσούς Νάβας και 0-1.

Οι Ισπανοί δεν έδειξαν ιδιαίτερη διάθεση να παίξουν μπάλα. Δεν έκαναν φάσεις, δεν δημιούργησαν ρήγματα και έκαναν και αρκετά (για Ισπανία) λάθη στις μεταβιβάσεις. Ο Τόρες ήταν πραγματικά άφαντος, ζήτημα να ακούμπησε τρεις φορές τη μπάλα. Ωστόσο ακόμη και έτσι οι Ισπανοί δεν χαρίστηκαν, νίκησαν, πήραν τη πρώτη θέση και ας μην έπαιξαν καλά, και ας μην επιτέθηκαν σχεδόν καθόλου σήμερα. Αλλά όταν δεν έχουν όρεξη, τότε αυτό το tiki taka πραγματικά είναι κουραστικό και βαρετό.

Στο άλλο παιχνίδι η Ιταλία έκανε το χρέος της και με τέρματα των τρελόπαιδων Κασάνο και Μπαλοτέλι νίκησαν τους...κουμπαράδες της διοργανωσης (9 γκολ δέχθηκαν) Ιρλανδούς, οι οποίοι όμως δικαιούνται να περηφανεύονται για τον υπέροχο κόσμο στις κερκίδες των Πολωνικών γηπέδων. Επτά πόντοι οι Ισπανοί, πέντε οι Ιταλοί, τέσσερις οι Κροάτες και κανένας βαθμός για το συγκρότημα του Τζιοβάννι Τραπατόνι. Αύριο ολοκληρώνεται η φάση των ομίλων με τα εξής παιχνίδια: Αγγλία-Ουκρανία, Σουηδία-Γαλλία.

7 σχόλια:

  1. Η Ισπανία παίζει με διαφορά το πιο εκνευριστικό ποδόσφαιρο, αν μια ομάδα περιορίσεις τις πάσες των παικτών του κέντρου θα τους κερδίσει και μάλιστα με άνεση.

    Και μην ξεχνάμε ότι δεν έχουν και επιθετικούς...

    Ο Τόρρες είναι παλαίμαχος...
    Ο Γιορέντε έχει βγάλει ρίζες στον πάγκο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ φίλε Γιώργο δεν έχω καταλάβει ακόμη για ποιόν λόγο:
      1) Δεν παίζει ο Ντελ Μπόσκε τον Γιορέντε
      2) Γιατί έμεινε εκτός αποστολής ο Σολδάδο

      Ο Τόρες είναι σε άθλια κατάσταση, όχι τόσο αγωνιστικά, όσο ψυχολογικά. Έχει φθαρεί αρκετά και αν θέλει να αρχίσουν και πάλι να τον υπολογίζουν θα πρέπει να ξυπνήσει επιτέλους.

      Σε αντίθεση με την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης, η Ισπανία δεν είναι τόσο ξεκούραστη, ούτε ενθουσιώδης. Αλλά και πάλι, τη δουλειά της την κάνει και δείχνει και τρομερή ομοιογένεια. Αν παίζει με σβηστές μηχανές και νικά, τότε τι να πω, φοβάμαι να την δω σε φουλ φόρμα.

      Διαγραφή
  2. Κάτω τα χέρια από τον Fernando (José) Torres!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι κάτω τα χέρια, τι κάτω τα πόδια, ο Fernando δεν βλέπεται φέτος. Κρίμα μεν, αλήθεια δε.

      Διαγραφή
  3. Ποσο σουπα η χθεσινη? Μα ποσο σουπα... Κριμα τα λεφτα που εδωσα χθες για τα σουβλακια.

    Μου αρεσει που εκατσες και εγραψες ολοκληρο σεντονι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλοκαίρι είναι σεντόνια θα γράφει. Τα παλτά τον χειμώνα!!!

      Τα λεφτά για τα σουβλάκια μην τα λυπάσαι. Είναι τα μόνα λεφτά που πιάνουν τόπο. (Εκτός κι αν το σουβλάκι είναι χάλια!)

      Διαγραφή
    2. Manolog, τα σουβλάκια ποτέ δεν είναι λεφτά πεταμμένα. Το αντίθετο θα έλεγα. Το ματσάκι πολύ χάλι.

      Ε μην με κακίζεις, δεν είναι και σεντόνι, τυπικό μέγεθος κειμένου είναι.

      Κουβέρτες το χειμώνα. Θέλει μεγάλη προσπάθεια να βρεις τόσο κακό σουβλάκι που θα σε αναγκάσει να πεις ότι πέταξα euro. Μία φορά το έχω πάθει. Και εγώ είμαι φανατικός καταναλωτής...

      Διαγραφή