Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Το αντίκτυπο της αποχώρησης Μιραλλάς

Με το ένα πόδι εκτός Ολυμπιακού βρίσκεται ο 24 χρονος Βέλγος επιθετικός, καθώς αγγλικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για συμφωνία του παίκτη με την Έβερτον για τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας, με την ομάδα του Πειραιά να καρπώνεται περί τα 7 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, ιδιαίτερα στις δύσκολες αυτές εποχές που διάγει η χώρα μας. Ωστόσο το αγωνιστικό κενό που αφήνει ο περσινός πρώτος σκόρερ της ελληνικής Σούπερ Λίγκ δύσκολα θα καλυφθεί.

Κακά τα ψέμματα, ο Κέβιν Μιραλλάς ήταν ο ποιοτικότερος παίκτης του ελληνικού πρωταθλήματος. Αυτός και ο Λέτο αποτελούν τους λίγους καλούς ξένους που απέμειναν στο ελληνικό πρωτάθλημα και όπως όλα δείχνουν η αποχώρηση είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη. Το αγωνιστικό αντίκτυπο που επιφέρει η απώλεια του Βέλγου φορ είναι πολύ μεγάλο και σίγουρα ο Ολυμπιακός θα πρέπει να ψάξει πολύ για να βρει έναν παίκτη που θα τον αντικαταστήσει επάξια.

Το χειρότερο της υπόθεσης είναι το χρονικό σημείο στο οποίο φεύγει ο παίκτης. Αποχωρεί στα μέσα Αυγούστου και έτσι οι υπεύθυνοι της πειραϊκής ΠΑΕ έχουν κοντά στις δύο εβδομάδες για να κινηθούν για τον αντικαταστάτη του. Ονόματα έχουν ήδη αρχίσει να ακούγονται, με τον Αντελίνο Βιερίνια να παρουσιάζεται ως ένα από τα φαβορί, ενώ πολλοί επισημαίνουν ότι δεν είναι απίθανο ο Ολυμπιακός να μην κάνει καν κίνηση για παίκτη και να προτιμήσει να κάνει "εσωτερική μεταγραφή", δίνοντας φανέλα βασικού στον Γιάννη Φετφατζίδη, είτε να κινηθεί για την απόκτηση ενός φερέλπη Έλληνα, ο οποίος θα κοστίσει λίγα και θα είναι μία επένδυση για το μέλλον.Αυτός είναι ο Γιαννιώτας του Άρη.

Αγωνιστικά μιλώντας, πολύ δύσκολα θα βρεθεί παίκτης που να ανταποκρίνεται στο ρόλο που είχε ο Μιραλλάς. Ο διεθνής στράικερ είχε ταχύτητα, ντρίμπλα, καλά τελειώματα, εκρηκτικότητα και ήταν εξαιρετικός στο ένας εναντίον ενός. Παράλληλα, εκτός από εκτελεστής ήταν και δημιουργός, μιας και δεν είναι λίγες οι φορές που έδωσε ασσίστ για συμπαίκτες του. Ο Βέλγος είχε, επίσης, ένα στοιχείο που θα λείψει πολύ. Ήταν απρόβλεπτος. Και αυτό δεν το συναντά κανείς εύκολα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Το ταλέντο του προσέδιδε ποικιλία στην μεσοεπιθετική γραμμή των ερυθρόλευκων και είναι ο παίκτης που θα κάνει τη διαφορά όταν η ομάδα τον χρειάζεται. Ακόμη και στο πρόσφατο φιλικό με την Σπόρτινγκ, που έπαιξε κοντά στο μισάωρο, πρόλαβε να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην άμυνα των Πορτογάλων.

Εκτός όμως από το αγωνιστικό, ο Ολυμπιακός ζημιώνεται και στις σχέσεις του με τους οπαδούς. Τον τελευταίο καιρό έχω παρατηρήσει μια δημιουργία αρνητικού κλίματος προς τον Βαγγέλη Μαρινάκη, κυρίως για τη μεταγραφική αδράνεια που παρουσιάζουν ι ερυθρόλευκοι στο μεταγραφικό παζάρι. Το πλάνο της ελληνοποίησης δεν έχει κάνει το "γκελ" στον κόσμο, ο οποίος επιθυμεί να δει στην ομάδα ξένους με παραστάσεις και εμπειρίες. Η απόκτηση Μασάδο ηρέμησε κάπως τα πράγματα, όμως στο άκουσμα της είδησης της αποχώρησης του Μιραλλάς, υπήρξε ένας ιντερνετικός ξεσηκωμός.

Οικονομικά το deal κρίνεται ως ικανοποιητικό. Δεν είναι λίγα τα χρήματα που θα αποκομίσει ο Ολυμπιακός, ο οποίος δαπάνησε 2,2 εκατ. ευρώ για να ντύσει τον Βέλγο στα ερυθρόλευκα και τώρα θα τον πουλήσει με 7. Αν μη τι άλλο, οι νταμπλούχοι Ελλάδος πέτυχαν μια πολύ καλή και συμφέρουσα οικονομικά συμφωνία και ένει να δούμε αν θα υπάρξει και ποσοστό μεταπώλησης όπως ακούγεται τις τελευταίες ώρες.

Το κυριότερο πρόβλημα με την αποχώρηση του Μιραλλάς είναι στο ότι η ομάδα χάνει ένα από τα πιο σημαντικά της εργαλεία, ενόψει και του Τσάμπιονς Λιγκ της νέας περιόδου. Ο Βέλγος είναι ένας παίκτης που ο ΟΣΦΠ θα στήριζε πολλά για μία καλή πορεία στην Ευρώπη και δεν είναι εύκολο για μία ελληνική ομάδα να έχει στο ρόστερ της παίκτες οι οποίοι μπορούν να τη βοηθήσουν στις διεθνείς διοργανώσεις. Εκεί είναι που θα φανεί πιο έντονα και η απουσία του, αν και εφόσον ολοκληρωθεί τελικά η μεταγραφή.

Θα πρέπει βέβαια να τονίσουμε και άλλη μία οπτική της αποχώρησης του νεαρού άσσου. Το ελληνικό πρωτάθλημα συνεχώς χάνει σε ποιότητα. Πριν από μερικά χρόνια υπήρχαν παίκτες-στολίδια, οι οποίοι ήταν άκρως ποιοτικοί και βοηθούσαν στην ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα μας. Δεν έχουν περάσει παρά τρία ή τέσσερα χρόνια, απ'όταν βλέπαμε στην ελληνική Σούπερ Λιγκ τους Σισσέ, Βιερίνια, Σκόκο, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Πάπα Μπούμπα Ντιόπ, Μέλμπεργκ...Τώρα στη λίστα αυτή προστίθεται και το όνομα του Μιραλλάς.

6 σχόλια:

  1. Αν ο Ολυμπιακός πάρει τα 7 μύρια ας κάνει δώρο και το αμπαλάζ! Πακετάρισμα με κορδέλα και στο αεροδρόμιο γρήγορα πριν αλλάξει γνώμη η άλλη ομάδα.

    Πλάκα κάνουμε; 7 εκατομμύρια στις μέρες μας; Πωλείται όπως είναι επιπλωμένος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οικονομικά η συμφωνία είναι εξαιρετική και νομίζω πως είναι η δεύτερη πιο ακριβή πώληση μετά από αυτή του Καστίγιο. Αγωνιστικά είναι το θέμα. Αλλά όλα θα φανούν στο γήπεδο.

      Διαγραφή
  2. Λοιπον επειδη βλεπω και τον φρεντο εσπρεσσο... Εχει φυγει Μιραλας 31/8 βγαινει ο χοντρος και λεει "Δυστυχως δεν μπορεσαμε να βρουμε παικτη και οι μεταγραφικη περιοδος ελαβε τελος. Το Δεκεμβρη ομως θα φερω τον καλυτερο."

    Περαστικα μας να τα χεσω τα 7 μυρια αμα ειναι να τα παντελονιασει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασικά έπεσε έξω, μιας και σήμερα, 17-ξημερώνει 18-Αυγούστου, ο Μιραλλάς παρουσιάζεται ήδη σαν κλεισμένος και ταξιδεύει το Σ/Κ για να περάσει από ιατρικά και να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο.

      Τα λεφτά που πήρε η ομάδα δεν είναι άσχημα. Ωστόσο, όπως λες και εσύ, αν δεν επενδυθούν κάπου ή έστω παραμείνουν στα ταμεία της ομάδας, τότε δεν υπάρχει ουσιαστικό όφελος.

      Διαγραφή
  3. Συμφωνώ με τον Baladeur. Επτά εκατομμύρια δεν περίμενα να "πιάσει" ο Μιραλάς (και γενικά, παίχτης της Superleague). Άσχετα με το τι θα καταφέρει στην Premier League, ο Ολυμπιακός πάτησε στο Potential του παίχτη και, όπως όλα δείχνουν, πετυχαίνει ένα πολύ καλό deal.

    Σίγουρα οι φίλοι του Ολυμπιακού "στραβώνουν" με την πώλησή του, ακριβώς γιατί το κενό που αφήνει είναι σημαντικό. Πιθανολογώ ότι στη διοίκηση του Ολυμπιακού σκέφτηκαν ότι ο Μιραλάς θα ζητούσε μόνος του να πάει σε μεγαλύτερο πρωτάθλημα τα επόμενα χρόνια, και ίσως τότε να μην πετύχαιναν μια τέτοια τιμή πώλησης. Ποιος ξέρει..

    Καλή ποδοσφαιρική σεζόν σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Jim, τα λεφτά είναι πολύ καλά, δεν χωρά αμφισβήτηση επ'αυτού. Αν κρατήσει και ένα ποσοστό μεταπώλησης, τότε ίσως στο μέλλον βγάλει και περισσότερα.

      Είναι λογικό οι φίλοι της ομάδας να γκρινιάζουν, χάνουν τον καλύτερο παίκτη τους άλλωστε. Εγώ θεωρώ πως ο παίκτης ζήτησε να φύγει, ειδάλλως δύσκολα θα τον πούλαγαν.

      Καλή ποδοσφαιρική σεζόν σε όλους μας!
      Μακάρι να τα λέμε έτσι όμορφα και πολιτισμένα και στο μέλλον!

      Διαγραφή