Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Για το χθεσινό Classico

Χθες έλαβε χώρα το πρώτο από τα δύο ματς για τον νικητή του Σούπερ Καπ Ισπανίας, ένας θεσμός που περισσότερο αποτελεί ένα κύπελλο γοήτρου, παρά έχει οποιαδήποτε αξία. Η πρωταθλήτρια Ισπανίας Ρεάλ Μαδρίτης αντιμετώπισε την κυπελλούχο Ισπανίας Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νου, με τους γηπεδούχους να πανηγυρίζουν τη νίκη με σκορ 3-2, σε μία αναμέτρηση όπου το πρώτο ημίχρονο ήταν απαράδεκτο, το δεύτερο όμως ήταν καθρέπτης της ποιότητας των δύο ομάδων.

Από το πρώτο ημίχρονο κρατάμε τις δύο φάσεις που έχασε ο Μέσσι και τη κατοχή της μπάλας από τη Μπαρτσελόνα, που έφτασε στο 72%. Αυτά είναι τα δύο πράγματα που κρατάμε από το πρώτο 45λεπτο, στο οποίο η Ρεάλ περιορίστηκε σε έναν ξεκάθαρα παθητικό ρόλο, όπου δεν έκανε ούτε μία καλή ευκαιρία. Επομένως, ξεχνάμε το πρώτο ημίχρονο, δεν υπήρξε καν.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο αγώνας έγινε ντέρμπι. Η Ρεάλ ευτύχησε να προηγηθεί με κεφαλιά του Κριστιάνο Ρονάλντο από κόρνερ. Μία δύσκολη κεφαλιά από περίεργη γωνία και υπό την πίεση αντιπάλου. Κάπως έτσι, η βασίλισσα άνοιξε το σκορ, στο 55', με τους παίκτες του Ζοζέ Μουρίνιο να γίνονται μία αγκαλιά και να πανηγυρίζουν το τέρμα του Πορτογάλου διεθνή. Στο 56' ήρθε η ψυχρολουσία για τους μπλάνκος, μιας και ο Πέδρο, από θέση οφσάιντ, ισοφάρισε αμέσως. Αξίζει να τονίσω πως στη φάση πριν το γκολ της Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα φωνάζει (δίκαια) για ένα πέναλτι που δεν της δόθηκε.

Στο 68' ο Ινιέστα ανετράπη μέσα στη περιοχή από τον Σέρχιο Ράμος και αυτή τη φορά ο Ισπανός ρέφερι καταλόγισε την εσχάτη των ποινών. Ο Λιονέλ Μέσσι ανέλαβε την εκτέλεση και με ψύχραιμο πλασέ έκανε το 2-1, το οποίο γκολ του ήταν το 14ο απέναντι στον Κασίγιας, ενώ ο Αργεντίνος επιθετικός είχε την...τιμή να πανηγυρίσει το γκολ με έναν φίλαθλο της ομάδας που εισέβαλλε στο γήπεδο για να συγχαρεί τον σκόρερ.

Στο 78' η Μπαρτσελόνα αύξησε τα γκολ της στα τρία. Ο Αντρές Ινιέστα, ο οποίος ήταν ο καλύτερος του γηπέδου, αφού έκανε...μαγικά, έβγαλε υπέρχοη κάθετη στον Τσάβι, ο οποίος δεν λάθεψε, νίκησε τον Κασίγιας και έκανε το 3-1. Η Μπαρτσελόνα θα μπορούσε να πετύχει και άλλο γκολ, όταν ο Λιονέλ Μέσσι βρέθηκε απέναντι στον πορτιέρο της Βασίλισσας, ωστόσο ο Άγιος Ίκερ κατάφερε να σταματήσει τον δαιμόνιο στράικερ.

Το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε από έναν πολύ...περίεργο τρόπο. Ο Αντριάνο γύρισε πίσω την μπάλα προς τον Βίκτορ Βαλντές, ο οποίος όμως έχασε το κοντρόλ. Ο Ντι Μαρία καιροφυλακτούσε και μόλις είδε το λάθος του τερματοφύλακα της Μπαρτσελόνα όρμησε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία. Ο Βαλντές, ενώ είχε το χρόνο να διώξει, αποφάσισε να...ντριπλάρει τον εξτρέμ της Ρέαλ, ανεπιτυχώς όμως. Προ κενής εστίας ο Ντι Μαρία έκανε το 3-2 και έδωσε νέο ενδιαφέρον στην διεκδίκηση της κούπας, ενόψει και της ρεβάνς στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου την Τετάρτη.

Από αυτά που είδα από την αναμέτρηση, είναι προφανές πως η Μπαρτσελόνα εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι με αντίπαλο τη Ρεάλ. Κακά τα ψέμματα, το σύνολο του Ζοζέ Μουρίνιο δεν μπορεί να κοντράρει στα ίσια τους Καταλανούς, εξ'ου και η τακτική που εφήρμοσε ο Πορτογάλος μαέστρος των πάγκων, με αντεπιθέσεις και μακρινές πάσες. Η Μπαρτσελόνα πάλι δεν έχει αλλάξει σε τίποτα. Όπως την ξέραμε, το γνωστό τίκι-τάκα με διαρκή κίνηση στο χώρο.

Περιμένω με πολύ ενδιαφέρον την ρεβάνς. Όπου γηπεδούχος αυτή τη φορά θα είναι η Ρεάλ, η οποία θα έχει την υποστήριξη των φιλάθλων της. Η ανοησία του Βαλντές ίσως αποτελέσει κομβικής σημασίας σφάλμα για την έκβαση της αναμέτρησης και ως προς ποια ομάδα θα καταλήξει, εντέλει ο πρώτος τίτλος της χρονιάς. Όλα όμως, θα φανούν εντός του γηπέδου.

10 σχόλια:

  1. Καλά τη γκάφα έκανε ο Βαλντές?

    Καλά δεν ντρέπεται να παίζει στην Μπάρτσα και να κάνει τέτοιες μεγάλες γκάφες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το γεγονός ότι ο Βαλντές παίζει στη Μπαρτσελόνα είναι η αιτία που έκανε αυτή τη γκάφα. Αν θυμάσαι, και πέρσι είχε κάνει παρόμοια βλακεία, αυτή τη φορά σε μεταβίβαση. Οποιοσδήποτε τερματοφύλακας, όταν έχανε το κοντρόλ το πρώτο πράγμα που θα έκανε ήταν να τη διώξει άρον άρον. Ωστόσο ο Βαλντές αυτό δεν το κάνει, επειδή έχει συνηθίσει να δίνει δίπλα τη μπάλα, στα σέντερ μπακ.

      Πάντως δεν επιτρέπονται τέτοιες ενέργειες ειδικά όταν μιλάμε για τόσο υψηλό επίπεδο. Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου.

      Διαγραφή
  2. Φίλε τα λάθη είναι ανθρώπινα,αλλά δεν επιτρέπετε σε ένα τόσο μεγάλο ματς να κάνεις τέτοια λάθη που μπορεί να σου στερήσει την νίκη. Άμα το έκανε αυτό το λάθος σε πρωτάθλημα και συγκεκριμένα με άλλη ομάδα θα ήταν κάπως καλύτερα από τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν διαφωνώ μαζί σου, απεναντίας. Αλλά ω γέγονε γέγονε. Το θέμα είναι αν αυτό το λάθος θα επηρρεάσει τον νικητή του τροπαίου. Ως προς αυτό, θα πρέπει να περιμένουμε μερικές μέρες.

      Πάντως είναι γνωστός γκελαδόρος ο Καταλανός πορτιέρο.

      Διαγραφή
  3. Εγώ ξέρω ότι είδαμε ένα υψηλού επιπέδου ματς με πολλά γκολ, εναλλαγές στο σκορ, αγωνία κι όλα όσα (σχεδόν) ζητάμε από ένα κλάσικο (με δεδομένο το χρονικό διάστημα που πραγματοποιήθηκε). Για να δούμε θα είναι τόσο "ανοικτό" παιχνίδι η ρεβάνς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύσκολα θα είναι τόσο ανοιχτή η ρεβάνς. Μουρίνιο είναι αυτός. Ήταν πράγματι ένα πολύ καλό παιχνίδι (στο δεύτερο ημίχρονο).

      Διαγραφή
  4. Η Μπαρτσα χρειαζεται εναν αμυντικο να πλαισιωσει τον Πικε γιατι ο Πουγιολ εφτασε 35 και δε μπορει να βγαζει γεματες χρονιες, αλλα και εναν τερματοφυλακα κλασης που θα εμπνεει σιγουρια. Και δεν το λεμε τωρα αυτο. Χρονια το λεμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αλήθεια πως η Μπαρτσελόνα χρειάζεται κεντρικό αμυντικό αλλά απ'ότι φαίνεται δεν θα γίνει κάποια άλλη κίνηση οπότε περιμένουμε από τη νέα χρονιά. Τερματοφύλακα έχει, απλά είναι επιρρεπής στη γκέλα. Αλλά έχει και καλά στοιχεία ο Βαλντές. Πάντως, μιας και έχει ήδη φτάσει τα 30, δεν αποκλείω να γίνει κάποια κίνηση στα επόμενα χρόνια.

      Διαγραφή
  5. Μια πολυ καλη κινηση θα ηταν ο Ρουι Πατριτσιο η ο Ντιεγκο Αλβες πσιτευω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τον Ρουί Πατρίτσιο δεν έχω εικόνα. Ο Ντιέγκο Άλβες είναι πράγματι πολύ καλός και γνώστης του πρωταθλήματος. Έχει πολύ καλά αντανακλαστικά. Εσχάτως έχω ακούσει σενάρια και για τον Σέζνι της Άρσεναλ.

      Διαγραφή