Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Super League 2012-13: Ένας μίνι οδηγός

Και ξεκινάμε λοιπόν! Μπορεί το πρωτάθλημα της χώρας μας να μην φημίζεται για το όμορφο θέαμα που προσφέρει, για τις δυνατές συγκινήσεις, τις ανατροπές και τα καρδιοχτύπια, ωστόσο είναι το δικό μας πρωτάθλημα. Και αυτό από μόνο του, του δίνει μια ξεχωριστή θέση στη καρδιά κάθε Έλληνα φιλάθλου. 16 ομάδες ρίχνονται στη μάχη για τη διεκδίκηση της όσο το δυνατόν καλύτερης θέσης. Όπως και πέρσι και πρόπερσι και παραπρόπερσι και, και...έτσι και φέτος, όλα δείχνουν πως θα έχουμε και πάλι μία κούρσα για δύο.

Ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος φαντάζει ο Ολυμπιακός. Η ομάδα του Πειραιά δεν μπορεί να συγκριθεί οικονομικά με καμία άλλη ομάδα του πρωταθλήματος, έχει ένα πολύ καλό για τα ελληνικά δεδομένα ρόστερ και το γεγονός ότι θα συμμετάσχει και φέτος στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση σημαίνει πως θα μπουν επιπλέον χρήματα στα ταμεία της ΠΑΕ, τα οποία είναι γεμάτα μετά και από τις πωλήσεις ορισμένων παικτών.

Το αντίπαλο δέος, ο Παναθηναϊκός, φαντάζει ως ο μοναδικός ανταγωνιστής των ερυθρόλευκων. Το τριφύλλι κινήθηκε με σύναιση στο μεταγραφικό παζάρι, ενίσχυσε το ρόστερ με οικονομικά προσιτούς παίκτες,μερικοί εκ των οποίων μπορεί να χαρακτηριστούν και λαχεία (π.χ Σισσόκο). Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα κοντεύει τα τρία χρόνια παραμονής στον πάγκο των πρασίνων και ξέρει πλέον τι εστί Παναθηναϊκός. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα καταφέρει να κάνει την έκπληξη και να τερματίσει πρώτος.

Από τις υπόλοιπες ομάδες τώρα, υπάρχουν ορισμένες οι οποίες έχουν αφήσει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Μία από αυτές είναι ο ΠΑΟΚ. Με τον Γιώργο Δώνη στο τιμόνι και με νέο ιδιοκτήτη, τα πράγματ δείχνουν πως έχουν αλλάξει πάνω στη Τούμπα. Τα πρώτα δείγματα γραφής της ομάδας (προκριματικά Europa League) είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά και πιστεύω πως θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για τον δικέφαλο του Βορρά. Υπήρξαν ουσιαστικές κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι, ενώ ο σύλλογος αποκόμισε και ορισμένα έσοδα από πωλήσεις παικτών και αποδεσμεύσεις.

Καλή προμηνύεται η χρονιά και για τον Ατρόμητο του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Η ομάδα του Περιστερίου έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να ανέβει αρκετά σκαλοπάτια και με τον έμπειρο τεχνικό στον πάγκο, τα καλά οικονομικά του συλλόγου και με ένα ρόστερ που θα ζήλευαν πολλές ομάδες της χώρας μας, ο Ατρόμητος δείχνει έτοιμος να κάνει το κάτι παραπάνω φέτος. Από τις ομάδες που δείχνουν πως θα έχουν καλή πορεία τη φετινή σεζόν είναι και ο Αστέρας Τρίπολης. Ο Σάκης Τσιώλης παρέμεινε στον πάγκο των Αρκάδων, τους οποίους και οδήγησε φέτος, για πρώτη φορά, σε προκριματικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Το ζητούμενο για τους Τριπολιτσιώτες είναι να πλασαριστούν στη πρώτη πεντάδα.

Το μεγάλο ερωτηματικό της φετινής Σούπερ Λιγκ είναι η ΑΕΚ. Το καλοκαίρι υπέστη ένα ολοκληρωτικό ξεσκαρτάρισμα και κινούμενη σε πλαίσια χαμηλού μπάτζετ, πούλησε ένα καράβι παίκτες, με αποτέλεσμα το ρόστερ της να είναι αρκετά φτωχό και να αποτελείται από πολλούς νέους. Ο Βαγγέλης Βλάχος έχει δύσκολο έργο μπροστά του, ενώ αχτίδα σωτηρίας φαντάζει το αν θα εμπλακεί τελικά με την κιτρινόμαυρη ΠΑΕ ο Άγγλος τεχνοκράτης Κιθ Χάρρις, κάτι το οποίο εγώ δεν πιστεύω. Ωστόσο, επειδή μιλάμε για την ΑΕΚ και παρά το ελλειμματικό της ρόστερ, θαρρώ πως κάτι θα γίνει στο τέλος. Αλλά με τα υπάρχοντα δεδομένα, η Ένωση θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη αν καταφέρει και πάρει μία θέση στη πρώτη οκτάδα. Με το ρόστερ που έχει, παλεύει για την παραμονή. Λυπηρό μεν, αλλά ρεαλιστικό.

Από τις ομάδες που αγωνίστηκαν και πέρσι στη Σούπερ Λιγκ, δύσκολη φαίνεται η χρονιά για τους Πανιώνιο, ΟΦΗ, Κέρκυρα και Άρη. Όλες οι ομάδες αυτές αντιμετωπίζουν πολλά οικονομικά προβλήματα, έχασαν πολλούς και σημαντικούς παίκτες (ενδεικτικά αναφέρω: Σιόβας, Παπουλής, Ούμπιντες) και φέτος θα αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν τις ακαδημίες τους. Ωστόσο, όταν βασίζεσαι σε παιδάκια, δεν μπορείς να έχεις παράλλογες απαιτήσεις. Στις ομάδες αυτές χωράει και ο ΠΑΣ Γιάννενα, αν και δείχνει πως έχει πιο ολοκληρωμένο ρόστερ σε σύγκριση με τις προαναφερθέντες ομάδες.

Ξάνθη και Λεβαδειακός με τα υπάρχοντα δεδομένα είναι δύσκολο να κινδυνέψουν και η λογική λέει πως αμφότερες ομάδες θα καταλάβουν μία ασφαλή θέση στα μεσαία στρώματα του βαθμολογικού πίνακα. Δεν θα κινδυνέψουν αλλά δεν δείχνουν και έτοιμες για το βήμα παραπάνω. Μάλιστα, η ομάδα της Βοιωτίας κινήθηκε έξυπνα στο μεταγραφικό παζάρι και απέκτησε τον πολύ καλό τη περσινή χρονιά, Νοε Ακόστα αλλά και τον έμπειρο Μάουρο Πόι. Οι ακρίτες έχασαν το περσινό τους αστέρι, Παναγιώτη Βλαχοδήμο, το κενό του οποίου μάλλον θα καλύψει ο νεοαποκτηθείς Μπένζαμιν Ονουάτσι.

Για τους νεοφώτιστους η χρονιά δεν αναμένεται να είναι εύκολη. Από το μεταγραφικό παζάρι δείχνει να βγήκε ενισχυμένη η Βέροια, η οποία ένταξε στο δυναμικό της ορισμένους παίκτες με μεγάλη εμπειρία από τα γήπεδα της Σούπερ Λιγκ, όπως ο Νίκος Γεωργέας αλλά και ο Σήφης Δασκαλάκης. Ο Πανθρακικός αποτελεί μία ομάδα μυστήριο, για την οποία θα εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα στη διάρκεια της σεζόν. Η έκπληξη της Β'Έθνικής κατά τη περσινή σεζόν, ο Πλατανιάς Χανίων, παρουσιάζεται να έχει το πιο αδύναμο ρόστερ και λογίζεται νο1 φαβορί για τον υποβιβασμό.

Η συνέχεια επί των γηπέδων...
Καλή αγωνιστική σεζόν να έχουμε!
Με λιγότερα επεισόδια και διαιτητικά λάθη και περισσότερο θέαμα!

5 σχόλια:

  1. Δεν έχω (βραχυπρόθεσμες τουλάχιστον) προσδοκίες από το φετινό πρωτάθλημα. Ευελπιστώ τουλάχιστον η αναγκαστική χρησιμοποίηση νεαρών Ελλήνων παικτών να δημιουργήσει τις βάσεις και τα θεμέλια για να στηριχθεί το οικοδόμημα του ελληνικού ποδοσφαίρου τα επόμενα χρόνια. Θα αφήσει παρακαταθήκη κάτι πραγματικά καλό η φετινή σεζόν; Για να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ σε όλα μαζί σου. Αυτή είναι και δική μου ελπίδα. Αλλά αυτό θα φανεί πολύ μακροπρόθεσμα. Προς το παρόν, ελπίζω σε μία ανάδειξη μιας νέας φουρνιάς καλών παικτών.

      Ισχύει πως ο Πλατανιάς πέρσι ήταν και πάλι φαβορί για υποβιβασμό, ωστόσο είναι το ρόστερ του που δεν με ικανοποιεί. Πάντως ξεκίνησε με Χ σε μία δύσκολη έδρα.

      Διαγραφή
  2. Τον Πλατανιά μην τον θεωρείτε a priori φαβορί για υποβιβασμό. Τα ίδια έλεγαν και πέρυσι τέτοια εποχή στην Β' Εθνική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφου καταφερες και εκανες τοσο ποιοτικο αρθρο για ενα τοσο σιχαμενο πρωταθλημα, αξιζεις πολλα συγχαρητηρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι το πρωτάθλημα της χώρας μας οπότε θέλοντας και μη ασχολούμαι μαζί του. Εξάλλου, η πρώτη μου επαφή με το άθλημα ήταν μέσω του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σιχαμένο το κατάντησαν ορισμένες συγκυρίες και κυρίως ορισμένοι παράγοντες. Ελπίδα μου είναι πως θα τους αποβάλει κάποτε το σύστημα από μόνο του.

      Διαγραφή