Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Ξεκίνημα με το δεξί για την Εθνική Ελλάδος

Μπορεί ο αντίπαλος να ήταν πραγματικά χαμηλής δυναμικής, ωστόσο η εθνική μας ομάδα φρόντισε και πάλι να μας αγχώσει. Ας είναι, εφόσον κάνει αυτό που πρέπει. Σπαταλώντας ένα ολόκληρο ημίχρονο, η εθνική Ελλάδος έφυγε από τη Ρίγα της Λετονίας με τρεις πολύτιμους βαθμούς και ξεκίνησε νικηφόρα τη πορεία της στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014. Αν και βρεθήκαμε πίσω στο σκορ με πέναλτυ του Σάουνα, τα γκολ των Σπυρόπουλου και Γκέκα χάρισαν την νίκη στην ομάδα του Φερνάντο Σάντος.

Στο πρώτο ημίχρονο πέρασε χωρίς να το καταλάβει κανείς. Μοναδική φάση για την ομάδα μας ήταν το δοκάρι του Μανιάτη, λίγο πριν δεχθούμε το πρώτο μας γκολ. Η Ελλάδα προσπάθησε να επιτεθεί και κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο με τέτοιες προθέσεις, οι οποίες, ωστόσο, είχαν σαν άμεσο αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά στην οπισθοφυλακή. Οι Λετονοί εκμεταλλεύτηκαν τα διαρκή ανεβάσματα των Τοροσίδη (κυρίως) και Σπυρόπουλου και δημιουργούσαν κινδύνους στα καρέ του Καρνέζη. Στο 40' ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έκανε λάθος και υπέπεσε σε πέναλτυ, το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Σάουνα.

Στο δεύτερο ημίχρονο η εθνική μας αφυπνίστηκε και με τον νεοεισελθόντα Σαμαρά έγινε πιο ζωηρή και απρόβλεπτη επιθετικά. Ένα υπέροχο σουτ από τον Σπυρόπουλο έφερε το παιχνίδι στα ίσια ενώ στο 70' ο Φάνης Γκέκας δέχθηκε μια καλή κάθετη πάσα από τον Κώστα Κατσουράνη και νίκησε τον αντίπαλο πορτιέρο γράφοντας το 1-2. σκορ που έμεινε μέχρι το τέλος. Μοναδικό ψεγάδι στο δεύτερο ημίχρονο ήταν ο τραυματισμός του Σαμαρά, ο οποίος υπέστη εξάρθρωση αγκώνα, που θα τον κρατήσει εκτός γηπέδων για έναν, ίσως και δύο, μήνες.

Στα θετικά θα πρέπει να συμπεριληφθεί η πολύ καλή παρουσία του Κώστα Φορτούνη. Ο άσσος της Καιζερσλάουτερν βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και σε κάθε ευκαιρία δείχνει δείγματα του πλούσιου ταλέντου του. Η πολύ καλή τεχνική του κατάρτιση και το ποδοσφαιρικό του θράσος ήταν εμφανέστατα καθ'όλη τη διάρκεια του αγώνα. Δυναμική ήταν και η παρουσία του Σωκράτη Παπασταθόπουλου στα μετόπισθεν, ο οποίος βοήθησε πολλές φορές όταν τα πράγματα γίνονταν δύσκολα. Θετική και η παρουσία του Σαμαρά, όσο αγωνίστηκε.

Μέτρια εμφάνιση πραγματοποίησε ο Βασίλης Τοροσίδης, ο οποίος αμυντικά εκτέθηκε αρκετές φορές. Άφηνε πολύ κενό χώρο στη πλάτη του, ενώ και οι πλαγιοκοπήσεις του δεν βρήκαν στόχο. Στο τέλος, μάλιστα έχασε μεγάλη ευκαιρία να σκοράρει ένα ακόμη τέρμα, αλλά νικήθηκε στο ένας εναντίον ενός από τον Λετονό κίπερ. Ο Τζιώλης έκανε επίσης μέτριο παιχνίδι και έδειξε πολύ βαρύς και αργός, ενώ και ο σκόρερ Γκέκας φάνηκε ελάχιστα, αν και έκανε και πάλι τη δουλειά του. Η χρησιμοποίηση του Μανιάτη σαν δεξί χαφ δεν ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη, εξ'ου και ο Σάντος άλλαξε πρόσωπα και σύστημα στο δεύτερο ημίχρονο.

Το σημαντικό είναι πως η Ελλάδα ξεκινά με το δεξί τις επίσημες υποχρεώσεις της. Σίγουρα, μια νίκη δεν είναι αρκετή, ωστόσο είναι μια πολύ καλή αφετηρία, πάνω στην οποία μπορεί, το εθνικό μας αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, να θέσει γερές βάσεις για τη συνέχεια. Είναι χρέος μας να μην πετάμε ημίχρονα (το κάναμε και στο Euro αυτό) και θα πρέπει να συνηθίσουμε σιγά σιγά στην ιδέα πως με αντιπάλους κατώτερης δυναμικής οφείλουμε να κρατάμε εμείς τον έλεγχο του αγώνα. Στο δεύτερο ημίχρονο αυτό ήταν κάτι που έγινε. Ελπίζω να συνεχιστεί.

Επόμενος αγώνας είναι η εντός έδρας αναμέτρηση με την Λιθουανία, η οποία τη πρώτη αγωνιστική απέσπασε ισοπαλία με σκορ 1-1 από τη Σλοβακία. Σίγουρα, σαν όνομα δεν αποτελεί φόβητρο, κάθε άλλο θα έλεγα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ωστόσο αν αγωνιστούμε με τη νοοτροπία του δευτέρου ημιχρόνου, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του οδηγού και παίρνοντας στα χέρια μας τον έλεγχο, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Είναι σημαντικό για την ψυχολογία των παικτών να ξεκινήσουμε με το 2 στα 2 και πιστεύω πως έχουμε εξαιρετικές πιθανότητες να το κάνουμε. Θέλει σοβαρότητα και στοιχειώδη προσύλωση στο παιχνίδι.

Υ.Γ: Η πρώτη αγωνιστική του ομίλου της εθνικής:
Λετονία-Ελλάδα 1-2
Λιθουανία-Σλοβακία 1-1
Λιχτενστάιν-Βοσνία 1-8

2 σχόλια:

  1. Μπήκε το πουλέν μου κι άλλαξε το παιχνίδι. Βραζιλία ερχόμαστε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άτυχο το πουλέν, τραυματίστηκε και θα λείψει από τα γήπεδα για 2 μήνες περίπου.

      Διαγραφή