Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Η ιστορία του ΠΟΚ

Σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλούς αθλητικογράφους, όταν αναφέρονται στις τρεις μεγάλες ομάδες της Αθήνας (ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός), να χρησιμοποιούν αρκετά συχνά τον όρο/συντομογραφία ΠΟΚ. Ωστόσο, πολλοί από εμάς, κυρίως νεαρής ηλικίας, ίσως να μην ξέρουμε πως δημιουργήθηκε αυτός ο όρος, ή τι τέλος πάντων ήταν αυτό το περιβόητο ΠΟΚ. Έκανα λοιπόν μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο, συγκέντρωσα πληροφορίες και έτσι σήμερα θα σας μιλήσω λίγο για την ιστορία του.

Καταρχήν το αρτικόλεξο ΠΟΚ σημαίνει "Ποδοσφαιρικός Όμιλος Κέντρου" ή "Ποδοσφαιρικές Ομάδες Κέντρου. Δεν είναι βέβαια λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως η ονομασία του οφείλεται στα αρχικά των τριών συλλόγων που το ίδρυσαν: Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Κωνσταντινούπολη (ΑΕΚ). Τι ήταν όμως το ΠΟΚ και που οφείλεται η δημιουργία του;

Τη περίοδο 1927-28 η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία του πρώτου πανελλήνιου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, στο οποίο και θα συμμετείχαν οι πρωταθλητές από κάθε ιδρυτική ποδοσφαιρική ένωση, με απλά λόγια τους πρωταθλητές από τα Ε.Π.Σ Αθηνών, Πειραιά και Μακεδονίας. Πριν την αρχή του πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός Πειραιώς τιμωρήθηκε από την ΕΠΟ και έδωσε εντολή να μην αγωνίζεται κανείς με τον Ολυμπιακό, ούτε καν σε φιλικό.

Στην απόφαση αυτή της ΕΠΟ αντιτάχθηκαν οι Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, οι οποίοι και προχώρησαν σε διεξαγωγή φιλικών αναμετρήσεων με την ομάδα του Πειραιά. Σε αντίποινα για την άρνηση συμμόρφωσης τους, η ΕΠΟ αποφάσισε να διαγράψει και τους τρεις συλλόγους και να διοργανώσει το πρωτάθλημα χωρίς αυτόυς, με τις θέσεις τους να καλύπτονται από τον Ατρόμητο (Ε.Π.Σ Αθήνας), Άρη (Ε.Π.Σ Θεσσαλονίκης) και Εθνικό Πειραιώς (Ε.Π.Σ Πειραιά).

Η αντίδραση των διεγραμμένων συλλόγων ήταν η ακόλουθη: Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ προχώρησαν στη δημιουργία του δικού τους πρωταθλήματος, το γνωστό σε όλους μας ΠΟΚ. Από εκεί οφείλεται και η ονομασία του (Ποδοσφαιρικός Όμιλος/Ομάδες Κέντρου). Πατέρες αυτής της προσπάθειας ήταν οι Αθανάσιος Μέρμηγκας, εκπροσωπόντας τον Ολυμπιακό, Απόστολος Νικολαϊδης, που αντιπροσώπευε τον Παναθηναϊκό και Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, που εκπροσωπούσε τη τρίτη ομάδα του ΠΟΚ, την ΑΕΚ.

Βασική επιδίωξη του ΠΟΚ ήταν ασφαλώς να αποδυναμώσει την ΕΠΟ και να αναδειχθεί σε δύναμη στο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Το εγχειρημά τους δεν πέτυχε, όπως ήταν λογικό, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των ομάδων τάχθηκαν υπέρ της ΕΠΟ. Ωστόσο το ΠΟΚ δημιούργησε το δικό του πρωτάθλημα, με τη συμμετοχή των τριών της Αθήνας καθώς και κάποιων άλλων μικρότερων συλλόγων. Βλέποντας πως το αντίκτυπο τους δεν ήταν το επιθυμητό, το ΠΟΚ προχώρησε επίσης στη διοργάνωση ποικίλων τουρνουά στα οποία συμμετείχαν και ξένες ομάδες. Τα τουρνουά διοργανώνονταν κυρίως το Πάσχα και τα Χριστούγεννα.

Οι οικονομικές απολαβές για το ΠΟΚ ήταν αρκετά ικανοποιητικές, πράγμα απόλυτα λογικό καθώς συμμετείχε η αφρόκρεμα του ελληνικού ποδοσφαίρου, δηλαδή οι τρεις πιο λαοφιλείς ομάδες. Ο κόσμος έρχονταν στο γήπεδο για να δει τους τρεις συλλόγους. Αν και η σύγκρουση με την ΕΠΟ έληξε τον Ιούλιο του 1928, λίγους μήνες μετά, το ΠΟΚ συνέχισε τη λειτουργία του μέχρι το 1963 όπου και επήλθε η οριστική διάλυση του. Στο διάστημα αυτό συνέχισε να διοργανώνει τουρνουά, με πιο γνωστά να είναι αυτό των Χριστουγέννων και του Πάσχα καθώς και του Κυπέλλου Σεπτεμβρίου κυρίως το 50'.

Πλέον ο όρος ΠΟΚ έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις του φίλαθλου κόσμου σαν τις ομάδες της Αθήνας. Αυτή λοιπόν ήταν η ιστορία του ΠΟΚ. Αυτό που ίσως να ακούγεται απίστευτο σε εμάς του νεότερους είναι πως κατάφεραν αυτές οι ομάδες να συνεργαστούν μεταξύ τους, ενώ σήμερα όταν ο ένας λέει μαύρο, ο άλλος λέει άσπρο και ο τρίτος λέει γκρι. Όπως και να'χει, το ΠΟΚ είναι μια μεγάλη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε μερικά πράγματα για αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου