Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Σερβοποίηση/Βαλκανοποίηση. Μόνο Ελληνοποίηση δεν βλέπω

Το μεταγραφικό πλάνο και ο σχεδιασμός της ομάδας του Ολυμπιακού είχε σαν πρωταρχικό στόχο την ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου, την έλλειψη του οποίου διαπιστώσαμε όλοι τη περσινή σεζόν καθώς από τους βασικούς, τους ενδεκαδάτους, μόνο δύο ήταν Έλληνες, ο Αβραάμ Παπαδόπουλος και ο Βασίλης Τοροσίδης, ενώ σε μικρότερο βαθμό πήραν παιχνίδια οι Νικοπολίδης, Μανιάτης και Φετφατζίδης, με τους Ποτουρίδη και Γιάννη Παπαδόπουλο να έχουν πολύ σποραδικές συμμετοχές.

Ονόματα είχαν ακουστεί, και μάλιστα πάρα πολλά. Τι Φορτούνης, που κατέληξε στην Καϊζερσλάουτερν, τι Ανάκογλου, τι Γεωργιάδης, όποιος παίκτης λογίζονταν και λογίζεται ως ταλέντο είχε γραφτεί κατά καιρούς και είχε συνδεθεί με τον Ολυμπιακό. Είμαστε μόλις μία μέρα πριν και την επίσημη μέρα έναρξης της μεταγραφικής περιόδου και μέχρι στιγμής οι Έλληνες που έχουν αποκτηθεί είναι...λοιπόν, δεν έχει αποκτηθεί κανένας γηγενής μέχρι τώρα.

Αντίθετα, στον Ολυμπιακό έχουν προχωρήσει σε μία βαλκανοποίηση και πιο συγκεκριμένα σε μία σερβοποίηση, κυρίως λόγω του Ντάρκο Κοβάσεβιτς. Οι πρωταθλητές Ελλάδος έχουν ήδη αποκτήσει τον Λιούμπομιρ Φέισα, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα οπαδικών και μη εφημερίδων, πρό των πυλών βρίσκονται ακόμα δύο συμπατριώτες του νεαποκτηθέντα χαφ του Ολυμπιακού, ο Αλεξάντερ Κατάι και ο Πέταρ Γκρμπιτς, ενώ ακούγεται έντονα πως ο Ολυμπιακός θα κινηθεί και για την απόκτηση του Λούκα Τζόρτζεβιτς. Ναι καλά καταλάβατε και άλλος Σέρβος.

Και με την έλλειψη γηγενών στο ρόστερ τι θα γίνει; Οι ντόπιοι παίκτες σχεδόν αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση στην ομάδα του Πειραιά και αυτό, μας αρέσει δεν μας αρέσει και ανεξαιρέτως από τίτλους, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, όχι μόνο για τον ίδιο το σύλλογο αλλά και για τη χώρα μας. Αυτό δείχνει πως δεν έχουμε ιδιαίτερες ελπίδες να δούμε μια ανταγωνιστική εθνική ομάδα, ενώ είναι ιδιαιτέρως άσχημο να βλέπεις έναν σύλλογο από μία χώρα και να παίζουν ελάχιστοι γηγενείς. Το ίδιο θέμα έχει και η Άρσεναλ.

Βεβαίως, είμαστε ακόμη στην αρχή της μεταγραφικής περιόδου και μπορεί στη συνέχεια να δούμε και κινήσεις για Έλληνες. Το κακό είναι πως και οι άλλες ομάδες δείχνουν να θέλουν να παίρνουν ξένους περισσότερο, παρά ελληνόπουλα. Με εξαίρεση την ΑΕΚ που έχει αποκτήσει τους Κοντοέ, Μπουγαϊδη και Σιαλμά, ελάχιστοι είναι οι Έλληνες που έχουν κάνει κάποια μεταγραφή σε μία από τις λεγόμενες ισχυρές ομάδες της βασανισμένης και ταλαίπωρης λίγκας μας. Πιο συγεκριμένα, μόνο ο Άρης απέκτησε από την Επανωμή τον νεαρό Κανούλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου