Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Αιώνια Ταλέντα: Freddy Adu

Σήμερα θα ασχοληθώ με έναν παλιό μας γνώριμο, έναν παίκτη που ενώ ξεκίνησε με τις καλύτερες προδιαγραφές και ελπίδες, κατέληξε να θεωρείται ένα ακόμη αιώνιο ταλέντο που δεν εκπλήρωσε ποτέ τις προσδοκίες των ανθρώπων που πίστεψαν σε αυτόν. Ο Άντου θεωρήθηκε από πολλούς σαν το "next big thing" που λένε και οι φίλοι μας οι Εγγλέζοι και λογίζονταν ως ένας από τους πιο ανερχόμενους παίκτες που έβγαλαν ποτέ οι ΗΠΑ.

Γεννημένος στις 2 Ιουλίου του 1989, ο νεαρός Άντου ξεκίνησε τη καριέρα του το 2004, όταν και υπέγραψε συμβόλαιο με την ομάδα DC United σε ηλικία μόλις 14 ετών. Παρέμεινε στο σύλλογο μέχρι το 2006 και παραγματοποίησε συνολικά 87 εμφανίσεις, πετυχαίνοντας και 11 τέρματα, ποσοστά αν μη τι άλλο εντυπωσιακά για το πολύ νεαρό της ηλικίας του, καθώς ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά από τα δεκατέσσερα του και μάλιστα πέτυχε και το πρώτο του τέρμα σε αυτή την ηλικία!

Το 2007 16χρονος Άντου υπέγραψε έπειτα συμβόλαιο με την Real Salt Lake, με κάποιον παίκτη της νέας του ομάδας να ακολουθεί το αντίθετο δρομολόγιο. Ο νεαρός Αμερικάνος (Γκανέζικης καταγωγής) συνέχεισε να εντυπωσιάζει με την νέα του ομάδα, τη φανέλα της οποίας φόρεσε 11 φορές, πετυχαίνοντας 4 τέρματα. Στο παγκόσμιο κύπελλο u-20 ο αρχηγός Άντου έκανε εξαιρετικό πρωτάθλημα και "ανάγκασε" τη Μπενφίκα να δαπανήσει 2 εκατομύρια για να τον εντάξει στο δυναμικό της το ίδιο έτος, το 2007.

Η μεταγραφή του στους αετούς της Λισσαβώνας αποδείχθηκε καταστροφική καθώς από εκεί ξεκίνησε ο κατήφορος του. Μετά από σποραδικές εμφανίσεις με τη φανέλα της Μπενφίκα, ο Άντου δόθηκε δανεικός στη Μονακό, με τον γαλλικό σύλλογο να διατηρεί οψιόν αγοράς του παίκτη. Με εννιά σποραδικές συμμετοχές, εκ των οποίων αρκετές σαν αλλαγή, η Μονακό αποφάσισε να μην αγοράσει τον παίκτη, που δεν βοήθησε ποτέ ουσιαστικά.

Έτσι ο νεαρός περιφερειακός επιθετικός επέστρεψε και πάλι στη Μπενφίκα. Ο πορτογαλικός σύλλογος δεν ήθελε τον Άντου και έτσι τον έδωσε εκ νέου δανεικό, αυτή τη φορά στη Μπελενένσες, με την ελπίδα να αναγεννηθεί. Αγωνίστηκε για τρεις φορές εκεί, μέχρι τον Δεκέμβρη του 2009, όταν ο νέος τεχνικός της μικρομεσαίας πορτογαλικής ομάδας αποφάσισε να λύσει τον δανεισμό του, στον οποίο δεν έκανε πολλά και αποκόμισε και έναν τραυματισμό.

Ο διωγμός του από τη Μπελενένσες, έφερε τον Άντου στα μέρη μας με συμφωνία δανεισμού για 18 μήνες, και πιο συγκεκριμένα στον Άρη. Ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ πίστεψε πως είναι ο ιδανικός χαφ για τις πτέρυγες στο κλασσικό 4-4-2 που πάντα χρησιμοποιεί ο Αργεντίνος κόουτς. Στον Άρη δεν κατάφερε τίποτα. Ολιγόλεπτες συμμετοχές στο πρωτάθλημα και ένα γκολ στο κύππελο, αυτός ήταν ο απολογισμός του στη Θεσσαλονίκη. Στο τέλος της σεζόν ο Άρης διέκοψε τη συμφωνία με τη Μπενφίκα και ο Άντου έφυγε από τα μέρη μας.

Ο Άντου βρήκε ομάδα το Φεβρουάριο του 2011, μετά από μία ανεπιτυχή περίοδο δοκιμής σε μία ομάδα της Δανίας, στη δεύτερη κατηγορία του τουρκικού πρωταθλήματος στην άσημη Ρίζεσπορ, και πάλι δανεικός από τη Μπενφίκα. Εκεί αγωνίζεται τώρα το πιο ελπιδοφόρο ταλέντο των ΗΠΑ, ο νεότερος παίκτης που φόρεσε ποτέ το εθνόσημο και που ξεκίνησε τόσο λαμπρά τη καριέρα του, μόλις στα 14 του.

Σαν παίκτης διακρίνεται για την εκρηκτικότητα του, τη ταχύτητα του και την ικανότητα στις ντρίπλες, ειδικά στο ένας εναντίον ενός ήταν πολύ καλός. Αριστεροπόδαρος γαρ, ποτέ του δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει με την ίδια ευχέρια το δεξί, ενώ το μικρό του ανάστημα και το χαμηλό κέντρο βάρους του είναι τα όπλα του για να περνάει τους αντίπαλους.Καλή πρώτη πάσα και καλή τεχνική συνθέτουν πλήρως το παζλ της αγωνιστικής του συμπεριφοράς εντός γηπέδων.

Θεωρώ πως απέτυχε για έναν λόγο: Λύγισε. Δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στη πίεση και στις διάφορες ταμπέλες που του έχουν κατά καιρούς κολλήσει (μέχρι και αντί-Πελέ έχει χαρακτηριστεί). Ο ερχομός του στη Μπενφίκα ήταν καταστροφικός και ευθύνεται για τη πτώση αυτή του παίκτη και ο σύλλογος, που δεν έδειξε υπομονή στη περίπτωση του. Διότι είναι δεδομένο πως μπάλα ξέρει, θα το διαπιστώσετε και στο βίντεο που ακολουθεί στο τέλος της ανάρτησης. Για προβληματικό χαρακτήρα δεν άκουσα ποτέ κάτι, αν και δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά...

Πλέον έχει διαρρεύσει και η φήμη ότι ο Άντου είναι πολύ μεγαλύτερης ηλικίας και η φήμη βρίσκει ανταπόκριση λόγο του ότι ο Άντου ήταν μόλις 14 ετών όταν έκανε το μεγάλο "μπαμ", μια φήμη που κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει, αλλά ούτε και να διαψέυσει με μεγάλη σιγουριά. Δεν ξέρω αν ο Άντου ξεκίνησε η όχι σε μεγαλύτερη ηλικία. Αυτό που ξέρω είναι πως ένας παίκτης που εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του με όλα τα κλιμάκια της εθνικής ΗΠΑ είναι πλέον ένα "καμμένο" χαρτί, χαμένος από το ποδοσφαιρικό χάρτη. Το τι έφταιξε το ξέρει μόνο ο ίδιος.

Δείτε ένα βίντεο με τα καλύτερα του Φρέντυ Άντου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου