Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Αιώνια Ταλέντα: Giovanni Dos Santos

Τετάρτη σήμερα και η στήλη με τα αιώνια ταλέντα επιστρέφει εκ νέου, αυτή τη φορά φιλοξενώντας ένα από τα σπουδαιότερα ταλέντα που έχει παράγει τον τελευταίο καιρό το Μεξικό. Φαντάζομαι πως όλοι σας έχετε ακούσει για του Giovanni Dos Santos, τον ταλαντούχο αριστεροπόδαρο επιθετικογενή χαφ που ξεκίνησε τη καριέρα του στα τσικό της Μπαρτσελόνα και που όλοι περίμεναν πως θα μιλάγαμε για έναν ανερχόμενο αστέρα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου...

Ο Giovanni Dos Santos Ramirez, όπως είναι το πλήρες του όνομα, γεννήθηκε στο Μοντερέι του Μεξικό στις 19 Μαΐου 1989. Τα λαγωνικά των ακαδημιών της Μάσια (ονομασία των τμημάτων υποδομής της Μπαρτσελόνα) ανακάλυψαν τον 11 χρονο τότε Giovanni και εισηγήθηκαν την απόκτηση του. Το ταλέντο περίσσευε στον νεαρό Μεξικάνο, που ανήκει στη φουρνιά που έβγαλε, μεταξύ άλλων, και τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του κόσμου, Λιονέλ Μέσσι (προσωπική άποψη).

Ο Μεξικάνος συνέχισε να δουλέυει στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα και να εξελίσσει το παιχνίδι του. Το 2006 άρχισε να αγωνίζεται βασικός στη Barcelona B, τις ρεζέρβες του Καταλανικού συλλόγου, στην οποία έγινε βασικό μέλος, μετρώντας συνολικά 27 εμφανίσεις και πετυχαίνοντας 6 τέρματα. Οι καλή του επίδοση στις ρεζέρβες έδωσε το έναυσμα στον τότε προπονητή της Μπαρτσελόνα, Φράνκ Ράικαρντ, να αρχίσει να χρησιμοποιεί τον αριστεροπόδαρο Dos Santos στη βασική ομάδα.

Με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, τη σεζόν 2007-2008, που ήταν και η τελευταία του στο Ισπανικό μεγαθήριο, μέτρησε συνολικά 28 εμφανίσεις και σκόραρε 9 γκολ. μία αρκετά ικανοποιητική συγκομιδή για έναν παίκτη που δεν βρίσκονταν στην αρχική ενδεκάδα και που μόλις εκείνη τη σεζόν είχε δοκιμαστεί σε κορυφαίο επίπεδο. Όλα έδειχναν πως ο Giovanni Dos Santos θα γίνονταν με το χρόνο εκ των βασικών μελών της βασικής ενδεκάδας.

Κι όμως, κανείς δεν περίμενε το εξής αναπάντεχο: Η Τόττεναμ, που είχε αποκτήσει πολλά χρήματα από την παραχώρηση του Ρόμπι Κίν στη Λίβερπουλ, και με δεδομένη τη τάση φυγής του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ (ο οποίος και τελικά έφυγε για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) έψαχνε ποιοτικούς παίκτες για την επίθεση. Κατέθεσε πρόταση ύψους 6 εκατομμυρίων στη Μπαρτσελόνα και ο σύλλογος έκανε δεκτή τη πρόταση. Και ο Μεξικανός, έτσι, έγινε κάτοικος Λονδίνου.

Απο εκεί ξεκίνησε η κατηφόρα. Νωθρή παρουσία μέσα στους αγώνες, τεμπελιά στις προπονήσεις, επιπόλαιοι τραυματισμοί και κακή εξωγηπεδική ζωή, έκαναν τον Giovanni Dos Santos, από ελπίδα για τον βρετανικό σύλλογο, βραχνά. Η Τόττεναμ δεν τον υπολόγιζε και έτσι τον έδινε εδώ κι εκεί δανεικό. Το πάλαι ποτέ ταλέντο, βρέθηκε σε κάποια φάση να αγωνίζεται στη Τσάμπινοσιπ της Αγγλίας για χάρη της Ιπσουϊτς, ενώ το χειμώνα του 2010 δόθηκε δανεικός στη Γαλατασαράι του...Φρανκ Ράικαρντ.

Στο παγκόσμιο κύππελο στα γήπεδα τςη Νοτίου Αφρικής είχε πολύ καλή παρουσία και άπαντες στη Τόττεναμ περίμεναν προτάσεις για τον νεαρό χαφ. Αλλά ο πολύ προβληματικός του χαρακτήρας αποτέλεσε τροχοπέδη κι έτσι ο Dos Santos επέστρεψε ως δανεικός στην Ισπανία, για λογαριασμού της Ρασίνγκ Σανταντέρ, όπου και πραγματοποίησε συμπαθητική σεζόν.

Ο λόγος που έμεινε στάσιμος; Μα φυσικά ο ίδιος του ο εαυτός. Έπαρση, τεμπελιά και βεντετισμοί έχουν προκαλέσει τρομερούς τριγμούς στην επαγγελματική του καριέρα και κανένας σύλλογος δεν ασχολείται σοβαρά μαζί του λόγω της ασταθούς προσωπικότητας του. Μπάλα ξέρει και μάλιστα πάρα πολύ καλή αλλά αν δεν έχεις μυαλό την πατάς, δεν μπορείς να επιβιώσεις πλέον. Κια είναι κρίμα διότι πραγματικά κατέχει σε εξαιρετικό βαθμό το σπορ.

Δείτε ένα βίντεο του Giovanni Dos Santos:

2 σχόλια:

  1. Δεν ήρθε στην Αρειανάρα να μαγέψει και πέσουν τα τσιμέντα. Θυμάμαι η μεταγραφή ήταν στο τσακ να κλείσει και είχε γράψει ο Σωτηρακόπουλος ότι αν έρθει αυτός ο παιχταράς ο Άρης πάει για πρωτάθλημα. Ο παίχτης δεν ήρθε ποτέ, πήγε σε άλλες πολιτείες, με τον Μικρό Σκάουτερ να συνεχίζει να επεκτείνει το φάκελο με τα αιώνια ταλέντα. Καλή δουλειά φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια φίλε Κάνθαρε.
    Η στήλη αυτή είναι από τις αγαπημένες μου και χαίρομαι που βρίσκει ανταπόκριση. Γενικά αν έρχονταν στην Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει τη διαφορλα σε οποιονδήποτε σύλλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή