Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Μεταγραφικό gossip

Η αγωνιστική δραστηριότητα έχει ολοκληρωθεί σχεδόν σε όλα τα πρωταθλήματα της Ευρώπης και όλοι οι σύλλογοι έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στην απόκτηση και στην αποδέσμευση παικτών, ώστε να παρουσιάσουν ένα πιο ανταγωνιστικό σύνολο εν'όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Αν και ο χρόνος που έχουν διαθέσιμο δείχνει πολύς, εν τούτοις πολλοί είναι εκείνοι που δεν καταφέρνουν τελικά να βρουν αυτό που ψάχνουν. Σήμερα θα ασχοληθώ με τη μεταγραφική δραστηριότητα των τριών μεγάλων της Αθήνας.

1. Ολυμπιακός
Ήρθαν: Χαβίτο, Κοστάντσο
Έφυγαν (επίσημα): Ραούλ Μπράβο,Νικοπολίδης, Ντουντού, Πάρντο, Ζαϊρί
Θέλει: Μαρκάνο, Ντελ Γκρόσο, Σάντσες
Στα υπ'όψιν: Ελευθερόπουλος, Τζαβέλλας, Γέστε, Δασκαλάκης, Φορτούνης, Ανάκογλου
Προς αποχώρηση: Ντιόγκο, Ντάρμπισιρ, Σουμπίνιο, Παπάζογλου, Μήτρογλου, Γκαλίτσιος, Νέμεθ, Ρόμενταλ, Γ. Παπαδόπουλος, Ριέρα(;)

Ο πρωταθλητής Ελλάδος, μέχρι στιγμής, έχει κινηθεί αργά στο μεταγραφικό παζάρι. Έχει εξασφαλίσει τις υπηρεσίες δύο παικτών, του Χαβίτο που προορίζεται για μπακ απ στη δεξιά πτέρυγα της επίθεσης και είναι προσωπική επιλογή Βαλβέρδε, και ο Φράνκο Κοστάντσο, που λογίζεται ως ο αντι-Νικοπολίδης, μία ταμπέλα για την οποία εγώ δεν μπορώ να συμφωνήσω, καθώς μιλάμε για έναν τερματοφύλακα που δεν είναι της ποιότητας του Έλληνα πορτιέρο, ούτε έχει και τρομερές παραστάσεις από ξένα πρωταθλήματα, στην Ελβετία έπαιζε που το όβερ έρχεται τόσο συχνά, όσο και το...ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Από τους παίκτες που θέλει να αποκτήσει ο Ολυμπιακός, περίοπτη θέση κατέχει ο Κάρλος Σάντσες. Ο Κολομβιανός χαφ είναι ένας πολύ χρήσιμος και ικανός παίκτης και θα μπορέσει να καλύψει εύκολα το κενό του Ντουντού (του καλού Ντουντού της πρώτης σεζόν πάντα). Προέρχεται από γεμάτη σεζόν με τη Βαλενσιέν και έχει αρκετές εμπειρίες από το γαλλικό πρωτάθλημα, ενώ είναι και μέλος της εθνικής Κολομβίας. Το αρνητικό είναι πως θα χάσει τη προετοιμασία (αν αποκτηθεί εν τέλει) λόγω υποχρεώσεων με το εθνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του. Ο Ντελ Γκρόσο πέρσι αγωνίστηκε στη Σιένα, είναι σε καλή ηλικία (28) και προορίζεται για αντικαταστάτης του Μπράβο. Περαιτέρω στοιχεία δεν γνωρίζω. Ο Μαρκάνο είναι προσωπική επιλογή Βαλβέρδε και μπορεί να αγωνιστεί στο αριστερό άκρο και στο κέντρο της άμυνας. Είναι καλή περίπτωση, ένας χρήσιμος παίκτης.

Από τους παίκτες που βρίσκονται υπ'όψιν, οι Δασκαλάκης και Ελευθερόπουλος λογίζονται για δεύτερη επιλογή κάτω από τα γκολπόστ, με τον Ελευθερόπουλο να προκρίνεται λόγω της επιθυμίας του να επιστρέψει και κυρίως λόγω του κανονισμού της UEFA που υποχρεώνει τις ομάδες που μετέχουν στο Champions League να έχουν δηλώσει τέσσερις παίκτες που προέρχονται από τα σπλάχνα της ομάδας. Ο Τζαβέλλας είναι διακαής πόθος του Βαγγέλη Μαρινάκη για τα αριστερά (και είναι και Έλληνας)άν και ο Βαλβέρδε δεν τον έχει σε μεγάλη εκτίμηση, ενώ ο Γέστε βρίσκεται σε ετήσια βάση στα πλάνα του Ολυμπιακού, με μόνη εξαίρεση αυτή τη φορά, το γεγονός πως αγωνίζεται προς Αραβία μεριά και θέλει να φύγει (αφού κέρδισε πολλά χρήματα). Και αυτός είναι συμπατριώτης του Ερνέστο Βαλβέρδε, με τον οποίο ο Βάσκος έχει ξανασυνεργαστεί στη Μπιλμπάο.

2. Παναθηναϊκός
Ήρθαν:-
Έφυγαν (επίσημα): Ζιλμπέρτο Σίλβα, Γκάμπριελ, Λουϊς Γκαρσία, Μάντζιος
Θέλει: Ντουγκλάο, Αμπντούν, και όσους βρίσκονται υπό παραχώρηση από τη Πόρτο για δανεικοί
Στα υπ'όψιν: Δανεικοί από Πόρτο και ξεχωρίζουν οι Ρούμπεν Μίκαελ και Μαριάνο Γκονζάλες
Προς αποχώρηση: Τζόρβας, Σισέ, Γκοβού, Μπουμσόνγκ, Λέτο, Σεϊταρίδης, Πλεσί, Μουν, Καρνέζης, Μελίσσης

Ο Παναθηναϊκός ακόμα δεν έχει αποκτήσει κάποιον παίκτη. Το ενδιαφέρον τις τελευταίες εβδομάδες είχε επικεντρωθεί στο άτομο που θα αναλάμβανε τη θέση του τεχνικού διευθυντή, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μειωμένη κινητικότητα στις μεταγραφές παικτών. Οι επιστροφές των Μπιάσμιρ και Μάτος θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως...κινήσεις. Και οι δύο αγωνίστηκαν δανεικοί σε άλλους συλλόγους όμως κανείς δεν θα συνεχίσει εκεί που αγωνίστηκε πέρυσι (ο καθένας για διαφορετικούς λόγους). Λόγω Φερέιρα, και με τις διασυνδέσεις που έχει ο Πορτογάλος στη πατρίδα του, το ενδιαφέρον του τριφυλλιού επικεντρώνεται στην απόκτηση δανεικών από τη Πόρτο, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για σπατάλες και αγορές παικτών.

Στο μέτωπο των αποχωρήσεων, όλοι οι μπαίκτες έχουν κάποια τιμή. Λόγω της δειν΄ςη οικονομικής θέσης της ΠΑΕ, όλοι οι παίκτες είναι προς παραχώρηση. Ο Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ θα ανοίξει το χορό των αποχωρήσεων, ακθώς βρίσκεται κοντά σε μεταγραφή σε γερμανικό σύλλογο ενώ άπαντες στη διοίκηση περιμένουν προτάσεις για τους Σισέ και Λέτο, που έχουν μεγάλη αξία. Προτάσεις περιμένου και για τους Τζόρβα (από ιταλικού συλλόγους) και Νίνη (όπως και κάθε χρόνο), ενώ στόχος της διοίκησης είναι πρώτα να πουλήσει ώστε να μπει ρευστό για την αγορά νεών παικτών, εμ το πακέτο Ντουγκλάο-Αμπντούν να βρίσκεται σε περίοπτη θέση. Φόρμουλα αναζητείται για να φύγουν οι Πλεσί, Καρνέζης, Μούν, Σεϊταρίδης και Μελίσσης. Θα αναζητηθεί και λύση στα χαφ μετά την αποχώρηση Ζ.Σίλβα.

3. ΑΕΚ
Ήρθαν:
Κοντοές, Μπουγαΐδης, Σιαλμάς
Έφυγαν (επίσημα): Σκόκο, Μπλάνκο, Ματέος, Μίτσελ, Νασούτι, Κουτρουμάνος, Ζορμπάς
Θέλει: Κάλα, Ακόστα, Γεωργιάδη, Ανάκογλου, Χοσέ Κάρλος, Κίνι, Μίτσελ
Στα υπ'όψιν: Δασκαλάκης, Μπερνάρντο, Μπέλεκ, Αλάρ, Μάτζιος
Προς αποχώρηση: Γιάχιτς, Γκερέιρο, Μανωλάς (αν δεν ανανεώσει), Λεονάρντο, Μπέρνς, Ρίκκα

Η κυπελλούχος Ελλάδος έχει πραγματοποιήσει ήδη τρεις μεταγραφές, με την απόκτηση του Γιάννη Κοντοέ, που λογίζεται ως το βασικό δεξί μπακ της άμυνας του δικεφάλου, τον Μαυρούδη Μπουγαΐδη, που αποτελεί επένδυση για το μέλλον και τον Δημήτρη Σιαλμά, που αποκτήθηκε για μία παραπάνω λύση στην επιθετική γραμμή της Ένωσης. Με χαμηλό μπάτζετ και προσεκτικές κινήσεις, η ΑΕΚ συνεχίζει την αναζήτηση λύσεων για την κάλυψη των κενών που έχει το ρόστερ, ιδιαίτερα μετά τις αποχωρήσεις των Μπλάνκο, Σκόκο. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποκτηθεί κάποιος που θα καλύψει τα μεγάλα κενά που άφησαν οι δύο Αργεντίνοι αν και εξετάζονται ακόμη λύσεις.

Από τους παίκτες που ενδιαφέρουν την ομάδα, σε περίοπτη θέση βρίσκεται ο Κάλα, που λογίζεται ως λύση για την άμυνα. Η Σεβίλλη τον δίνει δανεικό, ο παίκτης θέλει να έρθει στην ομάδα του Χιμένεθ και έτσι μάλλον θα πρέπει να λογίζεται ήδη παίκτης της ΑΕΚ. Για το κενό του Σκόκο έχει προταθεί και εξετάζεται η λύση του Ακόστα, ενός εξαιρετικού τεχνίτη, πλην όμως εξαιρετικά ευπαθούς και ακριβού βάσει συμβολαίου. Κίνηση γι'αυτόν θα γίνει αν η Σεβίλλη δεχθεί να καλύψει μέρος του συμβολαίου του, καθώς έχει να λαμβάνει περί τα 400.000 και η ΑΕΚ δίνει μόλις τα μισά. Ο Χοσέ Κάρλος και αυτός ενδιαφέρει την ΑΕΚ σαν δανεικός και αν αποκτηθεί, θα δώσει λύσεις στον άξονα. Τα ελληνόπουλα Γεωργιάδης και Ανάκογλου ενδιαφέρουν την ΑΕΚ αλλά εμπόδιο στέκονται οι παράλογες απάιτήσεις του Πανσερραϊκού. Ο Κίνι προκρίνεται για αντι-Μπλάνκο, εχει χαμηλό κασέ, αλλά δεν έχει αγωνιστεί ποτέ σε υψηλό επίπεδο και είναι ήδη 30+. Ο Μίτσελ είναι απλησίαστος για τα οικονομικά δεδομένα του συλλόγου.

Οι παίκτες που βρίσκονται στα υπ'όψιν είναι αυτοί για τους οποίους θα γίνει κίνσησ σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί καποια από τις βασικές μεταγραφές. Στις αποδεσμεύσεις, πρώτοι επιλαχόντες για αποχώρηση είναι οι Γιάχιτς και Γκερέιρο. Τα υψηλά τους συμβόλαια και η πενιχρή τους συνεισφορά στο σύλλογο αποτελούν τις κύριες αιτίες για το διωγμό τους, όμως δύσκολα θα φύγουν αν δεν έρθουν προτάσεις για την απόκτηση τους. Και δύσκολα θα βρεθούν ομάδες να προσφέρουν τα χρήματα που παίρνουν στην ΑΕΚ. Πάντα προς παραχώρηση οι Λεονάρντο και Μπερνς, για τους οποίους είχε γίνει προσπάθεια να φύγουν από το χειμώνα, καθώς χρησιμοποιήθηκαν ως έμψυχα ανταλλάγματα σε διάφορες περιπτώσεις. Ο Μανωλάς θα πωληθεί εάν δεν δεχθεί την ανανέωση του συμβολαίου του, το υπάρχον λήγει σε ένα χρόνο.

4 σχόλια:

  1. Ο ΠΑΟ ούτε μισό παίχτη;ΈΛΕΟΣ...

    Έλα να δείς την ανάρτηση μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάτσε να πουλήσει πρώτα και μετά θα πάρει παίκτες. Αν δεν έχεις λεφτά πως θα κάνεις μεταγραφές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εύλογη η απορία σου. Ο ΠΑΟΚ πώς κάνει μεταγραφές; Η ΑΕΚ;

    Οπως και να έχει πολύ τη διασκεδάζω αυτή την περίοδο. Παρέλαση κάνουν τα ονόματα στις φυλλάδες. Με κεφαλαία γράμματα και πολλά θαυμαστικά. Πολύ γέλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ παίρνουν μόνο ελεύθερους διότι δεν υπάρχει κέρμα στο ταμείο. Πραγματικά, το τι ακούμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή δεν περιγράφεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή