Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Αιώνια Ταλέντα: Jermaine Pennant

Σήμερα θα ταξιδέψουμε στο Νησί (όχι στο σήριαλ του Μέγκα...) και πιο συγκεκριμένα στην Αγγλία για να δούμε για ποιους λόγους ο Πέναντ, αν και ξεκίνησε σαν ταλέντο και παίκτης με μεγάλες προσδοκίες, ποτέ του δεν κατάφερε να δικαιολογήσει την ετικέτα που του είχαν κολλήσει τα media και οι κατά καιρούς προπονητές του, με αποτέλσμα να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους γυρολόγους που έχει δει ποτέ ο κόσμος.

Γεννημένος στις 15 Ιανουαρίου του 1983, ο Πέναντ ξεκίνησε τη καριέρα του στη Νοττς Κάουντι. Αν και δεν κατάφερε ποτέ του να αγωνιστεί με τη φανέλα της πρώτης ομάδας, οι εμφανίσεις του με τους μικρούς του αγγλικού συλλόγου οδήγησαν την Άρσεναλ στο να αποκτήσει τον νεαρό τότε παίκτη των Μαγκπις έναντι του ποσού των δύο εκατομμυρίων, ποσό τεράστιο αν συνυπολογήσουμε πως ήταν μόλις 15 ετών τότε. Στην ηλικία των 16 και 319 ημερών, έκανε το ντεμπούτο του με τους κανονιέρηδες. ήταν ο νεότερος παίκτης που αγωνίστηκε με τα χρώματα της Άρσεναλ, ένα ρεκόρ που έσπασαν αργότερα οι Φάμπρεγκας και Γουϊλσιρ.

Προκειμένου να πάρει παιχνίδια στα πόδια του δόθηκε δανεικός για ενάμισι έτος στη Γουότφορντ και εν συνεχεία στη "πριγκίπισσα" Λίντς και στη Μπέρμιγχαμ. Στην τελευταία του ομάδα έκανε πολύ καλές εμφανίσεις και ανάγκασε τη διοίκηση να κρατήσει τον Πέναντ επί μονίμου βάσεως. Την επόμενη περίοδο η Μπέρμιγχαμ υποβιβάστηκε και έτσι ο Πέναντ έψαξε τρόπο να φύγει από την ομάδα. Και η Λίβερπουλ αποφάσισε να αγοράσει τον παίκτη έναντι του ποσού των 8 εκατ. λιρών, στην οποία και αγωνίστηκε για δύομισι χρόνια πριν φύγει άρον-άρον, πραγματωποιώντας 55 εμφανίσεις και σκοράροντας τρία τέρματα.

Αγωνίστηκε δανεικός στη Πόρτσμουθ για μισό έτος, στη συνέχεια αναζήτησε να κάνει καριέρα στο εξωτερικό παίρνοντας μεταγραφή στην ισπανική Σαραγόσα, στην οποία αγωνίστηκε για μισή σεζόν, πριν παραχωρηθεί και πάλι δανεικός για τη Στόουκ. Αυτή τη φορά ο Πέναντ αποφάσισε να δώσει μια τελευταία ευκαιρία στη καριέρα του, πραγματοποίησε καλές εμφανίσεις και οδήγησε τη Στόουκ να αγοράσει τον παίκτη έναντι του ποσού των 2,8 εκατ. λιρών. Εκει βρήκε, μάλλον, την Ιθάκη του.

Σαν παίκτης χαρακτηρίζονταν από το βασικότερο προσόν που απαιτεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο, τη ταχύτητα. Το μικρό του ύψος του επιτρέπει να γίνεται πιο επιθετικός και διεισδυτικός ενώ έχει και καλή σέντρα και πρώτη πάσα. Στο γκολ δείχνει πως δυσκολεύεται αρκετά, ενώ χαρακτηρίζεται και από μεγάλα κενά διαστήματα στο παιχνίδι του, μπορεί να είναι άφαντος και για ολόκληρο το παιχνίδι. ΕΠιπλέον είναι παίκτης που θέλει να βρεθεί στη μέρα του για να κάνει δουλειά μέσα στο γήπεδο. Στην Αγγλία θεωρείται ως ένα από τα χαμένα ταλέντα του ποδοσφαίρου και αυτό οφείλεται στον ιδιόρυθμο χαρακτήρα του.

Λέγεται πως η ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο του έσωσε τη ζωή, καθώς στη γειτονιά που μεγάλωσε η εγκληματικότητα ήταν σε υψηλότατα επίπεδα. Δεν είναι λίγες οι φορές που τον έχουν πιάσει να οδηγεί υπό την επίροια αλκοόλ ενώ έχει βρεθεί πολλές φορές σε καβγάδες με προπονητές είτε γιατί δεν αγωνίζονταν, είτε γιατί δεν έδινε το παρών στις προπονήσεις, είτε διότι δεν τα έδινε όλα στις προπονήσεις. Ο συγκεκριμένος παίκτης καταστράφηκε ξεκάθαρα από ξεροκεφαλιά, μία ασθένεια που έχει προσβάλλει πολλούς παίκτες ανά τους αιώνες.

Δείτε ένα βίντεο για τον Πέναντ:

3 σχόλια: