Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Τι τον θέλει η Μπαρτσελόνα τον Φάμπρεγκας;

Είναι το καθιερωμένο καλοκαιρινό μεταγραφικό σήριαλ. Τα τελευταία τρία χρόνια ο Σέσκ Φάμπρεγκας...επιστρέφει στη Βαρκελώνη. Βέβαια, και τώρα που γράφω, ανήκει στο έμψυχο δυναμικό της Άρσεναλ. Η Μπαρτσελόνα ποτέ της δεν χώνεψε το γεγονός ότι είχε στις ακαδημίες τον αρχηγό της Άρσεναλ και βασικό μέλος της εθνικής Ισπανίας κα δεν του έδωσε ούτε μία ευκαιρία, με τον Βενγκέρ να αποδεικνύει πως έχει "μάτι", φέρνωντας τον στο Λονδίνο σε ηλικία μόλις 16 ετών.

Ο Σεσκ με γάλωσε, εξελίχθηκε σε ηγέτη της μεσαίας γραμμής των κανονιέριδων, αλλά το Λονδίνο, σε συνδιασμό με την απουσία τίτλων και διακρίσεων σε ομαδικό επίπεδο, τον έχουν απογοητεύσει και θέλει να επιστρέψει πίσω, στα πάτρια εδάφη. Η ομάδα που τον είχε, η Μπαρτσελόνα τον επιθυμεί διακαώς και κάθε καλοκαίρι οι διοικούντες ξεκινάνε τον μεταγραφικό σχεδιασμό με τον όνομα "Φάμπρεγκας" να βρίσκεται στη κορυφή της λίστα. Αλλά τον χρειάζεται τόσο πολύ πια;

Σκεφτείτε το. Στη μεσαία γραμμή υπάρχει χώρος για τρεις παίκτες. Οι δύο έχουν πάρει τη φανέλα βασικού σπίτι τους και δεν μπορεί να τους την πάρει ούτε ο ίδιος ο Θεός. Ο Τσάβι και ο Ινιέστα θα παίζουν βασικοί, τέλος. Άρα αυτομάτως μένει μία θέση, αυτή του ανασταλτικού μέσου. Εκεί υπάρχουν οι εξής παίκτες: Μπούσκετς, Μασεράνο, Κεϊτά, Αφελάι και το νέο ανερχόμενο ταλέντο-προιόν της Μάσια-ο Τιάγκο Αλκάνταρα, που είναι απλά σαγηνευτικός.

Βέβαια, υπήρχε η δυνατότητα ο Ινιέστα να μεταφερθεί στο αριστερό "φτερό" της επίθεσης αντί του Πέδρο, όμως η μεταγραφή του Σάντσες αυτόματα ακυρώνει αυτό το πείραμα μιας και οι Μέσι, Βίγια δεν βγαίνουν από την ενδεκάδα. Οπότε η προοπτική να παίξει ο Ινιέστα στην επίθεση ώστε να πάρει τη θέση του στον άξονα ο Φάμπρεγκας ακυρώνεται με συνοπτικές διαδικασίες. Το επιχείρημα ότι ο Φάμπρεγκας είναι ο αντι-Τσάβι θα είχε λογική αν ο Ισπανός πολυσύνθετος μέσος ήταν 34, και όχι τώρα που είναι 30.

Για ποιον λόγο, λοιπόν, καίγονται στη Βαρκελώνη να επαναπατρίσουν τον αρχηγό της Άρσεναλ; Υπάρχει πράγματι ουσιαστικός λόγος, ή όλα είναι θέμα μάρκετινγκ; Διότι το όνομα Φάμπρεγκας πουλάει, και μάλιστα πολύ. Και γιατί σώνει και καλά ο Φάμπρεγκας να είναι ο αντι-Τσάβι; Ο Τιάγκο Αλκάνταρα δείχνει ότι θα μπορέσει στο μέλλον να καλύψει το κενό του αρχηγού του άξονα επάξια. Τα στοιχεία που έχει δείξει στη προετοιμασία της πρωταθλήτριας Ευρώπης είναι εξαιρετικά.

Καλύτερα στη Μπαρτσελόνα να κινηθούν για την απόκτηση ενός καλού κεντρικού αμυντικού. Ή ακόμη καλύτερα μιας και δεν υπάρχουν και λεφτά για πέταμα, να προωθήσουν κάποιον από τις ακαδημίες. Ήδη ακούγεται πως υπάρχουν δύο παιδιά που δείχνουν εξαιρετικές αρετές, ο Άντριου Φόντας και ο Μαρκ Μουνιεσά. Και υπόψην, ο μεγάλος αρχηγός, Πουγιόλ, είναι ήδη 33. Μήπως να βρούμε πρώτα τον αντικαταστάτη αυτού; Και μετά βλέπουμε για τον-τρία χρόνια νεότερο-Τσάβι.

10 σχόλια:

  1. Κατά την (ταπεινή) μου γνώμη, ο πρώτος και σημαντικότερος λόγος για την επιστροφή του Cesc στην Barca, είναι το γεγονός ότι η ομάδα έχασε ένα μεγάλο αστέρι το οποίο "γεννήθηκε" στις ακαδημίες της αλλά "έλαμψε" στο Λονδίνο. Δεν ξέρω το πως και το γιατί έφυγε ο Cesc από την Barca όταν ήταν πιτσιρικάς αλλά νομίζω ότι αυτή η "ανάγκη" την οποία παρουσιάζει η Barca κάθε χρόνο για να τον επανεντάξει στο δυναμικό της είναι κυρίως θέμα εγωισμού. Διότι πρόκειται για την μοναδική ομάδα τέτοιου επιπέδου (και αν κάνω κάτι λάθος διόρθωσέ με) η οποία έχει στην εντεκάδα της 6-7 παίκτες οι οποίοι προέρχονται από την ακαδημία της. Δεν μπορούν λοιπόν να διανοηθούν ότι η ακαδημία τους έβγαλε τέτοιο παίκτη και τον "εκμεταλλεύεται" άλλη ομάδα. Όσον αφορά τους υπόλοιπους λόγους, ναι συμφωνώ ότι είναι και θέμα marketing αλλά και αγωνιστικό γιατί κακά τα ψέμματα, σε ένα μαραθώνιο 60-65 παιχνιδιών τη season με τραυματισμούς και κάρτες, κανείς δεν θα έλεγε όχι στο να έχει στο roster του τον Cesc, έστω και σαν "αναπληρωματικό"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου φίλε Vernad

    Λοιπον, έχεις δίκιο καταρχήν στο ότι η Μπαρτσελόνα αποτελείται κατά 7/11 από παίκτες που βγήκαν από τις ακαδημίες της ομάδας. Είναι από τις λίγες ομάδες που δείχνει εμπιστοσύνη σε νεαρούς παίκτες που βγήκαν από τα σπλάχνα της. Γενικά, με όσα λες συμφωνώ. Πράγματι, ο εγωϊσμός παίζει μεγάλο ρόλο. Σίγουρα ο Φάμπρεγκας είναι εξαιρετικός παίκτης αλλά είνια και ενδεκαδάτος, δεν νομίζω ότι θα θέλει να δει πάγκο. Οπότε, με αυτή τη προϋπόθεση, δεν θεωρώ πως θα μπορέσει να χωρέσει. Θα δούμε βέβαια στη συνέχεια, ποτέ δεν ξέρει κανείς. Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα φίλε Μικρέ Σκάουτερ.

    Η γνώμη μου για τα όσα λές είναι οτι αν η Μπαρτσελόνα πάρει τον Φάμπρεγκας δεν θα της βγεί σε καλό.Είναι παίχτης με παρόμοιο τρόπο παιχνιδιού με τον Τσάβι και όπως ανέφερες ο δεύτερος δεν είναι πολύ μεγάλος.Η τροποποίηση που λές με τον Ινιέστα θα δημιουργήσει μια λιγότερο επιθετική ομάδα καθώς θα υπάρχουν δύο ίδιοι παίχτες και είναι κρίμα ακόμη να πεταχτεί ο Πέδρο.

    Εφόσον η ομάδα έχει τον Τιάγκο,ο οποίος τα επόμενα ένα-δύο χρόνια θα γίνει πολύ καλό παιχτράκι (το εύχομαι) και θα γίνει αυτός σε καμιά τριετία ο αντικαταστάτης του Τσάβι.Εξάλλου υπάρχουν κι άλλοι αξιόλογοι πιτσιρικάδες στην Μπάρτσα,όπως ο Ζόναθαν Ντος Σάντος.

    Έτσι μάλλον η μεταγραφή Φάμπρεγκας αν γίνει,θα γινει για καθαρό εγωισμό.Και αν θέλει ντε και καλά ο Φάμπρεγκας να πάει σε μια ομάδα για τίτλους,ας πάει στην Μαν.Γιουνάιτεντ,που έχει και ανάγκη έναν μέσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου φίλε Ύπνε

    Καταρχήν να σου πως πως χαίρομαι που σε ξανακούω. Λοιπόν, ο Φάμπρεγκας είναι πολύ καλός παίκτης, δεν χωρά αμφισβήτηση αυτό. Απλά θεωρώ πως δεν χωράει πουθενά στη παρούσα φάση, εκτός πια και αν η Μπαρτσελόνα αποφασίσει να μην παίξει πλέον με αμυντικό χαφ (πράγμα απίθανο). Ο Τσάβι κάποτε θα φύγει και πράγματι ο Φάμπρεγκας θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει. Αλλά νομίζω πως ο Τσάβι έχει τουλάχιστον 2-3 χρόνια ακόμα για υψηλό επίπεδο.

    Ο Τιάγκο είναι πολύ ταλεντάρα, τον έχω δει πολλές φορές, έχω δει βίντεο του και είναι πολύ καλός παίκτης. Αν δουλέψει σοβαρά μπορεί να γίνει και βασικός και αναντικατάστατος όχι μόνο στη Μπαρτσελόνα αλλά και στην εθνική Ισπανίας.

    Ο εγωϊσμός είναι ο μεγαλύτερος λόγος που τον θέλουν πίσω, πιστεύω. Δεν είναι τόσο απαραίτητος, τουλάχιστον όχι ακόμα. Μάντσεστερ δεν θα πάει πάντως, δεν φεύγει από την Άρσεναλ για άλλη ομάδα εκτός της Μπαρτσελόνα, το έχει πει άλλωστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άσε τι λέει ο καθένας,Σκάουτερ.Και ο Μπαλοτέλι έλεγε οτι θέλει να γίνει θρύλος της Ίντερ και σε δύο χρόνια κατέληξε στην Σίτυ.Όλα πλέον είναι θέμα χρημάτων,το βλέπεις;Στην Μάλαγα πχ που την πήραν πρόσφατα οι Σεϋχιδες έχουν φέρει τη μισή Ευρώπη.Γιατί;Μα επειδή έχουν λεφτά!

    Ο Τιαγκό θα γίνει ευκολότερα καλύτερος παίχτης από άλλους πλην του οτι είναι στην Μπάρτσα αλλά και οτι αγωνίζεται από αμυντικό χαφ ως δεύτερος φορ.Ακόμη κάνεις ένα μικρό λαθάκι με την εθνική Ισπανίας καθώς ο Τιάγκο δεν έχει μία,αλλά τρείς υποκοότητες!Οπότε αν γίνει παιχτράκι θα διαλέξει αν θέλει να παίξει στην Ισπανία,την Βραζιλία ή την Ιταλία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο ίδιος ο Τιαγκο έχει πει πως νιώθει Ισπανός. Και δεν τον αδικώ εκεί μεγάλωσε και έμαθε μπάλα. Έχει τρομερό ταλέντο, είναι προιόν ακαδημιών και η Μπάρτσελόνα έμαθε από τα λάθη της και του ανανέωσε ήδη το συμβόλαιο. Αν δεν αποκτηθεί ο Φάμπρεγκας να είσαι σίηουρος ότι επόμενος Τσάβι θα θεωρηθεί αυτός. Το αν θα τα καταφέρει θα το δείξει ο χρόνος. Διότι είναι λίγο ζαμανφού απ'ότι διαβάζω, έχει κάνει και τατουάζ και διάφορα άλλα. Φοβάμαι μη καβαλήσει το καλάμι. Αν όχι έχει καλώς.

    Για τον Μπαλοτέλι τώρα, αυτός καταστράφηκε μόνος του. Δεν του φταίει κανείς παρά το ξερό του το κεφάλι. Και έφυγε από την Ίντερ διότι άρχισε τα καραγκιοζιλίκια, μέχρι που είπε πως είναι και Μίλαν! Φυσικά, τα πάντα είναι θέμα χρημάτων, δεν αγωνίζεται κανείς μόνο από αγάπη, να είσαι σίγουρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κοίτα όμως εντάξει.Και ο Κριστί Βαγκέλι πχ μεγάλωσε στην Ελλάδα αλλά επέλεξε την Αλβανία.Είναι θέμα επιλογής.Εγώ πχ αν είχα λέμε τώρα την Ελληνική,την Γερμανική και την Γαλλική υπηκοότητα αλλά είχα μεγαλώσει στην Γαλλία και είμουν ποδοσφαιριστής ίσως διάλεγα την Ελληνική γιατί είναι πιο εύκολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όλα είναι θέμα επιλογών. Πάντως δεν θεωρώ πως η είσοδος στην εθνική ισπανίας είναι το πιο εύκολο, το αντίθετο θα έλεγα, ο Τιάγκο έχει επιλέξει το πιο δύσκολο δρόμο και μπράβο του γι'αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και τον δρόμο με τους τίτλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή