Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Αιώνια Ταλέντα: Francisco Pavon

Σήμερα θα μεταβούμε στη χώρα της Ισπανίας, της οποίας η εθνική ομάδα έχει σαρώσει ότι βρίσκεται εύκαιρο, για να γνωρίσουμε έναν αμυντικό που ενώ στην αρχή της καριέρας του πήρε τη ταμπέλα του νέου Φερναντο Ιέρο, του πασίγνωστου κεντρικού αμυντικού της Ρεάλ Μαδρίτης, βάλθηκε να μας αποδείξει με τα καμώματα του εντός των αγωνιστικών γραμμών ότι ούτε αντί-Ιέρο θα μπορέσει ποτέ να γίνει, αλλά ούτε καν άξιζε όλον αυτόν τον ντόρο που είχε σχηματιστεί γύρω από το όνομα του. Αυτός είναι ο Φρανσίσκο Παβόν.

Γέννημα θρέμα μαδριλένος (γεννηθείς τον Ιανουάριο του 1980), ο κεντρικός αμυντικός ξεκίνησε τη καριέρα του όταν εντάχθηκε στις ακαδημίες της αγαπημένης του ομάδας, της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Παβόν έκανε καλές εμφανίσεις με τους "μικρούς" της Ρεάλ και άπαντες πίστεψαν πως ο νεαρός τότε αμυντικός θα εξελίσσονταν στον νέο ηγέτη της αμυντικής γραμμής των γκαλάκτικος. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση που είχε κάνει προ ετών ο Φλορεντίνο Πέρεθ, όταν ανέλαβε για πρώτη φορά την Ρεάλ, που δήλωσε πως θέλει να φτιάξει μια Ρεάλ γεμάτη από πολλούς...Ζιντάν και Παβόν.

Είναι προφανές πως όλοι είχαν τη πεποίθηση πως ο Φρανσίσκο Παβόν ήταν το νέο μεγάλο αστέρι που είχαν παράγει οι ακαδημίες της Ρεάλ Μαδρίτης και άπαντες στον μαδριλένικο σύλλογο έτριβαν τα χέρια τους από ικανοποίηση για το ταλέντο του κεντρικού αμυντικού. Ήταν τέτοια η πίστη που έδειξαν στον νεαρο Παβόν, που εκείνος πραγματοποίησε το ντεμπούτο του όντας μόλις 21 ετών (πολύ μικρή ηλικία για αμυντικό) σε έναν αγώνα απέναντι στη Ατλέτικ Μπιλμπάο, στον οποίο οι μαδριλένοι κέρδισαν με σκορ 2-0.

Μετά το ντεμπούτο του ο Παβόν υπέγραψε συμβόλαιο επταετούς διάρκειας (!) και πραγματοποίησε πολλές εμφανίσεις με τη λευκή φανέλα, σε πρωτάθλημα, κύπελλο αλλά και Τσάμπιονς Λιγκ. Ο απολογισμός της πρώτης του σεζόν με τη μεγάλη ομάδα είχε θετικό πρόσημο και όλοι θεώρησαν πως ο νεαρός αμυντικός κατάφερε να ξεπεράσει το βάρος της φανέλας και πως θα έχει ένα λαμπρό μέλλον στον σύλλογο, αντικαθιστώντας επάξια τον Φερνάντο Ιέρο, που βάδιζε σιγά σιγά στο τέλος της καριέρας του.

Η πορεία όμως του κεντρικού αμυντικού δεν ήταν αυτή που όλοι περίμεναν. Ενώ τους δίνονταν πολλές ευκαιρίες και είχε μετρήσει αρκετές συμμετοχές στις πρώτες τρεις του σεζόν στη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Παβόν άρχισε να δείχνει πιο επιρρεπής στο λάθος. Πολλά τα λάθη του στις μεταβιβάσεις, έχανε εύκολα τη μπάλα και άφηνε κενά στην αμυντική γραμμή των γκαλάκτικος. Αποτέλεσμα αυτής του της κατηφόρας ήταν η σταδιακή περιθωριοποίηση του από τη βασική ενδεκάδα, καθώς κανένας από τους προπονητές που πέρασαν από τη Ρεάλ δεν έδειχνε να τον εμπιστεύεται.

Αποκορύφωμα της κατηφόρας η σεζόν 2006-2007 που αγωνίστηκε...μηδέν φορές. Το συμβόλαιο του, αυτό το πολύ μεγάλο σε διάρκεια συμβόλαιο, έφτασε στη λήξη του και είναι περιττό να αναφέρω πως δεν έγινε καμία προσπάθεια ανανέωσης. Ο Παβόν δέχθηκε πρόταση από τη Σαραγόσα και μετέβει στον ισπανικό σύλλογο το 2007. Στην πρώτη του σεζόν ο Παβόν αγωνίστηκε μόλις οκτώ φορές και η ομάδα του έπεσε κατηγορίας. Στη Σεγκούντα Ντιβιζιόν ο Παβόν βρήκε την...Ιθάκη του, πήρε ευκαιρίες τις αξιοποίησε και έκανε καλή σεζόν. Η ομάδα ανέβηκε εκ νέου στη Λα Λίγκα.

Ο Παβόν λογίζονταν από τη νέα σεζόν σαν τριτοτέταρτη επιλογή πήρε ελάχιστες ευκαιρίες και στο τέλος της σεζόν αποχώρησε για τη νεοφώτιστη Άρλ του γαλλικού πρωταθλήματος. Ήταν η πρώτη φορά που ο Παβόν έφευγε από τη πατρίδα του για να κάνει καριέρα σε ξένο σύλλογο. Στην Άρλ αγωνίστηκε σε 28 παιχνίδια και η ομάδα της Γαλλίας, ούσα μακράν η χειρότερη της κατηγορίας αποχαιρέτησε από...Νοέμβρη μήνα τη κατηγορία (μαθηματικά τον Φλεβάρη). Τώρα ο Παβόν είναι ελεύθερος και έχει ακουστεί ότι θα πάει μέχρι και σε ομάδες της χώρας μας.

Ο πάλαι ποτέ νέος Ιέρο, εν έτει 2011, βρίσκεται σε αναζήτηση νέας ποδοσφαιρικής στέγης και δεν θα προκαλέσει πλέον εντύπωση σε κανέναν αν βρεθεί στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας από του χρόνου. Ο Παβόν πιθανότατα δεν έκανε τη καριέρα που όλοι περίμεναν διότι στο απόλυτο τεστ όλων των ποδοσφαιριστών, μέσα στο γήπεδο δηλαδή, έπαιρνε...κάτω από τη βάση. Ο χρόνος πλέον έχει περάσει και το άστρο του χάθηκε και έτσι τώρα λογίζεται από πολλούς σαν ένα Αιώνιο ταλέντο.

4 σχόλια:

  1. Ton ήξερα τον τύπο και μάλλον ήμουν από τους λίγους που δεν τον «πίστευαν».

    Τσέκ το μέιλ σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αλήθεια είναι πως ξεκίνησε με περγαμηνές. Αλλά η πορεία του ήταν...Δεν είχε τη στόφα του παίκτη που μπορεί να αγωνιστεί σε ομάδα με βλέψεις και φιλοδοξίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να καταντήσω γραφικός και να πω πως και ο Παβόν έπαιξε δυνατά για τον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Παβόν είχε πράγματι ακουστεί για τον Ολυμπιακό, όπως και για την ΑΕΚ, στην οποία είχε προταθεί και αυτός αλλά και ο πάλαι ποτέ αμυντικός της Μπαρτσελόνα Ολεγκέρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή