Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Αιώνια Ταλέντα: Kerlon

Την εβδομάδα αυτή θα δούμε έναν ακόμα παίκτη που αν και ξεκίνησε με τις καλύτερες των προϋποθέσεων για να γίνει ένας πολύ καλός παίκτης, τελικά απογοήτευσε τους πάντες και τα πάντα. Μόνο που η ιστορία του βραζιλιάνου Kerlon διαφέρει από τους υπόλοιπους συμπατριώτες του, που είδαν τη καριέρα τους να παίρνει τη κατιούσα εξαιτίας εξωαγωνιστικών λόγων. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

O Kerlon Moura Souza όπως είναι το πλήρες του όνομα γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου του 1988. Ο μικρόσωμος επιτελικός μέσος, που μπορεί να αγωνιστεί και σαν δεύτερος επιθετικός και σαν εξτρέμ, ξεκίνησε τη καριέρα του στη βραζιλιάνικη Κρουζέιρο, γνωστή για τα πολύ καλά τμήματα υποδομής που διαθέτει. Προωθήθηκε στη πρώτη ομάδα το 2005, μόλις 16-17 ετών, πήρε το βάπτισμα του πυρός το 2006, όταν και αγωνίστηκε για πρώτη φορά με τη βασική ομάδα, και παρέμεινε στον σύλλογο μέχρι το 2008, όταν και έφυγε για την Ιταλία πραγματοποιόντας συνολικά 26 εμφανίσεις.

Στη διετία που αγωνίζονταν στη Κρουζέιρο προσέλκυσε τα βλέμματα πολλών μεγάλων συλλόγων της Ευρώπης, οι οποίοι διέκριναν το αναμφισβήτητο ταλέντο που διέθετε ο φαντεζύ βραζιλιάνος. Ο Kerlon έγινε γνωστός λόγω τη χρήσης της λεγόμενης "ντρίπλας της φώκιας" κατά την οποία ο εκάστοτε αθλητής πετάει τη μπάλα στον αέρα και κάνει συνεχόμενα γκελ με το κεφάλι ενώ παράλληλα τρέχει. Η κίνηση του αυτή προκαλούσε το μίσος των αντιπάλων του. Μάλιστα ένας από αυτούς, έδωσε εν ψυχρώ αγκωνιά στο κεφάλι του Kerlon δεχόμενος ασφαλώς απευθείας κόκκινη και ποινή πέντε αγωνιστικών.

Η Ίντερ, γνωστή για το τμήμα σκάουτινγκ που διαθέτει στη χώρα του καφέ (μόλις πέρσι έφερε ένα ακόμη ταλέντο τον Κουτίνιο) ανακάλυψε τον Kerlon, αλλά λόγω ενός ειδικού κανονισμού στην Ιταλία που επιτρέπει στους ιταλικούς συλλόγους να φέρνουν μόλις έναν μη κοινοτικό τη σεζόν, έκανε συμφωνία με την Κίεβο, η οποία και απέκτησε τον παίκτη με τα χρήματα της Ίντερ (περίπου 1,3 εκατ.) και διατήρησε τον νεαρό χαφ για τη σεζόν εκείνη, μέχρι που τον έδωσε πίσω την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Δυστυχώς για τον Kerlon, ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο του επέτρεψε να αγωνιστεί μόλις τέσσερις φορές.

Στην Ίντερ έκριναν πως ο νεαρός Βραζιλιάνος χρειάζεται να πάρει παιχνίδια, προκειμένου να εξελιχθεί και με δεδομένη τη πολύμηνη απουσία του από τα γήπεδα αγωνιζόμενος στη Κίεβο, αποφάσισε το χειμώνα του 2009 να τον παραχωρήσει δανεικό με οψιόν αγοράς στον Άγιαξ. Να σημειώσω πως το καλοκαίρι του 09 υπέστη έναν ακόμη τραυματισμό στο γόνατο. Στην Ολλανδία δεν κατάφερε να αγωνιστεί ούτε σε ένα επίσημο παιχνίδι της μεγάλης ομάδας, πάλι λόγω σοβαρού τραυματισμού στο γόνατο και όντας μόλις 21 ετών και περιορίστηκε σε σποραδικές συμμετοχές στις ρεζέρβες του Άγιαξ.

Τη σεζόν 2010-2011 επέστρεψε και πάλι στην Ίντερ όπου υπέστη ξανά τραυματισμό που τον κράτησε εκτός γηπέδων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, το χειμώνα του 2011, ο νεαρός Kerlon, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να βρει τον παλιό καλό του εαυτό και να απαλλαχθεί από τους αλεπάλληλους τραυματισμούς που τον ταλανίζουν, δόθηκε δανεικός μέχρι τον Αύγουστο του 2011 στην βραζιλιάνικη Παρανά, ομάδα της δεύτερης κατηγορίας του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος. Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει μόλις 3 συμμετοχές.

Στα του παιχνιδιού του, ο Kerlon είναι ένας τεχνίτης ποδοσφαιριστής, με απίστευτη αίσθηση της μπάλας, έχει πολύ καλή ταχύτητα και εξαιρετική ντρίπλα. Είναι ολίγον τι ατομιστής, κυρίως όταν ήταν πιο μικρός, αλλά ήταν ένα ακατέργαστο διαμάντι. Λόγω της μικρής του σωματοδομής δεν είναι καθόλου ικανός στις εναέριες μονομαχίες, ταυτόχρονα όμως, έχει χαμηλό κέντρο βάρους, πράγμα που του επιτρέπει να "σπάει" εύκολα τη μέση του και να είναι ιδιαίτερα ευέλικτος, χαρακτηριστικά χρήσιμα για έναν παίκτη που χρησιμοποιεί τις ντρίπλες και τις "μπούκες" στο παιχνίδι του.

Κανείς δεν μπορούσε να ξέρει τι παιχνίδια θα έπαιζε η μοίρα στο πάλια ποτέ αστέρι της u-17 ομάδας της Βραζιλιάς, με την οποία έκανε (μια φορά και έναν καιρό) εντυπωσιακές εμφανίσεις. Σε αντίθεση με πολλούς συμπατριώτες του (πχ Αντριάνο) που κατέστρεψαν ότι είχαν δημιουργήσει λόγω της εξωγηπεδικής τους ζωής, ο νεαρός χαφ της Ίντερ έχει ουσιαστικά χαθεί λόγω των παρά πολλών τραυματισμών. Είναι πολύ άτυχος και είναι σχεδόν μαθηματικά επιβεβαιωμένο πως δεν θα μπορέσει ποτέ του να επανέλθει σε υψηλό επίπεδο, Και είναι κρίμα, πάντα ήλπιζα πως θα έβλεπα τον "Foquinha" να κάνει τη περίφημη "ντρίπλα της φώκιας" σε έναν αγώνα Champions League.

Δείτε ένα βίντεο του Kerlon (περιέχει και τη περίφημη "ντρίπλα της φώκιας"):

8 σχόλια:

  1. Αν θυμάμαι καλά, προτάθηκε άπειρες φορές στον Ολυμπιακό τη σαιζόν που σκορπούσε λεφτά για τον Ντιόγο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μου φαίνεται απίθανο αυτό, εξάλλου η Ίντερ τον παραχωρούσε τότε. Πάντως είναι σίγουρο ότι θα κόστιζε λιγότερα από τον Ντιόγκο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βασικά σαν δανεικό τον έστελναν... Το θυμάμαι καλά γιατί τότε κάλυπτα το ρεπορτάζ και το θυμάμαι έντονα το θέμα με την φώκια... Η πλάκα είναι πως το αναθέρμαναν και με τον Ζίκο αλλά και πάλι δε προχώρησε... ήταν την εποχή που ο Ολυμπιακός ψώνιζε δέκα παίκτες σε κάθε μεταγραφική σαιζόν από την Ίντερ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά, λογικό να είχε αναθερμανθεί τον ενδιαφέρον όταν ο Ζίκο ήταν στον πάγκο, βραζιλιάνοι και οι δύο γαρ. Γενικά, στην Ελλάδα αλλλά και στο εξωτερικό, όταν παίρνουμε ξένο προπονητή, αμέσως οι φυλλάδες γράφουν ένα σωρό ονόματα από παίκτες με ίδια καταγωγή με τον εκάστοτε κόουτς. Και τώρα το ίδιο γίνεται, στον ΠΑΟ πχ, ακούγονται όλοι οι Πορτογάλοι, σε ΑΕΚ, ΟΣΦΠ Ισπανοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Βασίλης έχει δίκιο σε αυτό που λέει, το θυμάμαι πολύ καλά κι εγώ. Μεγάλο-αιώνιο-ταλέντο ο Κερλόν, που στο ξεκίνημα της καριέρας του είχε τον τίτλο "ο νέος Ριβάλντο"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο νέος Ριβάλντο, ο νέος Ροναλντίνιο, ότι θες τον είχαν πει και η αλήθεια είναι πως είχε πολύ ταλέντο αλλά ήταν τρομερά άτυχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κρίμα που πηγε χαμενος ενας τετοιος παικτης!Τρομερό ταλέντο αλλα πολυ ατυχος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πράγματι φίλε Κλεάνθη, πολύ άτυχος παίκτης. Βέβαια δεν τον έχουν πάρει και τα χρόνια, αλλά έχει χάσει πολύ έδαφος. Είναι κρίμα διότι είχε όλα τα φόντα να κάνει λαμπρή καριέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή