Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Όλο και πέφτει το επίπεδο του ποδοσφαίρου

Προ δύο ημερών, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ αγωνίστηκαν απέναντι σε Ντιναμό Τιφλίδας, Μακάμπι Τελ Αβίβ και Καρπάτι Λιβ αντίστοιχα για να διεκδικήσουν την είσοδο τους στο Europa League. Απολογισμός; Νίκη με άγχος και στο τσακ για την ΑΕΚ, ήττα με κάτω τα χέρια για ΠΑΟ και νίκη 2-0 με αρκετή δόση τύχης για τον ΠΑΟΚ. Θεωρητικά μιλώντας, δεν είναι τραγικός ο απολογισμός. Η μήπως όχι;

Το επίπεδο έχει πέσει πολύ στη χώρα μας. Φταίει η οικονομική κρίση, φταίει η βαριά φορολογία στα συμβόλαια, φταίει η λάσπη που περιτριγυρίζει τον χώρο του ποδοσφαίρου στη χώρα μας; Δεν μπορώ να ξέρω αν φταίει κάτι από όλα αυτά, ή όλα αυτά. Αυτό που μπορώ, ωστόσο, να καταλάβω είναι πως όσο περνούν τα χρόνια, όλο και χειροτερεύει η κατάσταση. Το ποδόσφαιρο στη χώρας μας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Ρωτώ το εξής: Από τις ομάδες που αντιμετώπισαν οι τρεις ελληνικοί σύλλογοι, αποτελεί κανείς το μεγάλο όνομα, το φόβητρο, που με το βάρος και μόνο της φανέλας θα μπορούσε να περάσει στο ρελαντί; Ασφαλώς και όχι. Η ΑΕΚ κέρδισε με το ισχνό 1-0 την Ντιναμό από τη Γεωργία! Με τη ψυχή στο στόμα, με τα χίλια ζόρια! Μία ομάδα που ούτε για φιλικό δεν θα θελήσει κανείς να την κλείσε για αντίπαλο, διότι δεν πρόκειται να βγάλει κάποιο συμπέρασμα.

Το ίδιο ισχύει και για τον Παναθηναϊκό. Ο ευρωπαίος έχει καταντήσει περίγελος, είναι τραγικότατη η πορεία των πρασίνων στην Ευρώπη, με αποκορύφωμα τα τρία γκολ που δέχθηκε από την Μακάμπι Τελ Αβίβ, που αν την πετύχαινε πριν τρία-τέσσερα χρόνια θα της είχε πετάξει άνετα τρία, δεν θα έτρωγε τρία! Αλλά πως να κάνεις κάτι όταν ψάχνεις εδώ και τέσσερα χρόνια σέντερ μπακ κίλερ και συνεχίζεις να αγωνίζεσαι με Σαριέγγι;

Και άντε να δεχθώ ότι η Καρπάτι Λιβ, ουκρανική νεόπλουτη ομάδα, δεν είναι τόσο εύκολη όσο οι προηγούμενες, αυτό τι σημαίνει, πως δεν είναι βατός αντίπαλος; Ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ τυχερός που δεν δέχθηκε κάποιο γκολ στο πρώτο ημίχρονο και θα πρέπει να παρουσιαστεί πιο σταθερός αν θέλει να έχει τύχη. Και πάλι, όμως, ο ΠΑΟΚ έπαιξε πολύ μέτρια και μόνο τη νίκη θα πρέπει να κρατήσει κανείς και τίποτα άλλο.

Μα δεν είναι μόνο η εικόνα στην Ευρώπη από τις προαναφερθείσες ομάδες που μου ώθησαν να γράψω αυτό το κείμενο. Έπεσε στα χέρια μου μία εφημερίδα και σε μία σελίδα της είχε όλες τις μεταγραφές που έκαναν οι ομάδες στην Ελλάδα. Λοιπόν, το 80% είναι κάτι παγκοσμίως άγνωστοι και χαμηλού επιπέδου παίκτες που δείχνουν, μεταξύ άλλων, το πόσο χαμηλά βρισκόμαστε σαν χώρα στο ποδόσφαιρο.

Εκτός του ότι παρουσιάσαμε εξαιρετικά χαμηλή κινητικότητα στο μεταγραφικό παζάρι, η όλη εικόνα των ομάδων δείχνει να συμβιβάζεται με το χάλι αυτό. Ακόμα και ο πρωταθλητής Ολυμπιακός τι έχει πάρει μέχρι στιγμής; Τον 32 χρονο Γέστε, τον δανεικό Μαρκάνο, κάτι Σέρβους τον Κοστάνσο για αντικαταστάτη του Νικοπολίδη, κοινώς μεταγραφές από το χαμηλό ράφι. Μα με αυτό το υλικό θα γίνει περίγελος στην Ευρώπη. Και ένας Μακούν δεν θα φέρει την άνοιξη, όσο καλός και αν είναι αυτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου