Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Ένα άχρωμο, άγευστο ντέρμπυ (ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-1)

Ήταν ένα απλό, μέτριο παιχνίδι, τελικά. Στο σχετικά γεμάτο ΟΑΚΑ, ΑΕΚ και Ολυμπιακός αναδείχθηκαν ισόπαλοι με σκορ 1-1. Το γκολ των ερυθρόλευκων πέτυχε ο Μιραλλάς με πολύ όμορφο σουτ έξω από τη περιοχή, αφού πρώτα "άδειασε" τον Μανωλά, ενώ ο Λεονάρντο, αφού "άδειασε" και αυτός με τη σειρά του τον Αβραάμ Παπαδόπουλο, πέτυχε ένα εξίσου όμορφο γκολ, πάλι στη κλειστή γωνία του Κοστάνσο, ο οποίος, βέβαια, δεν φέρει ευθύνη για το τέρμα.

Το παιχνίδι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μοιρασμένο, μιας και καμία ομάδα δεν ανέλαβε κάποια ιδιαίτερη πρωτοβουλία. Πιθανόν θα πρέπει να δώσουμε κάτι παραπάνω στην ΑΕΚ μιας και έκανε κάτι παραπάνω επιθετικά, σε σχέση με τον αντίπαλο, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν ξεχώρησε κάποια ομάδα με την εμφάνισή της. Γενικά μιλώντας, ήταν ένα πολύ μέτριο παιχνίδι, και ο διαιτητής της αναμέτρησης φέρει ευθύνη για το κακό αγωνιστικό θέαμα μιας και μοίραζε κάρτες με την ίδια ευκολία που μοιράζει φυλλάδια ο κάθε πλασιέ.

Στα χαιλάιτ της αναμέτρησης θα πρέπει να συμπεριλάβουμε, εκτός των δύο όμορφων τερμάτων, το...ξεβράκωμα του Χουάν Κάλα από τον Φρανσουά Μοδέστο, που είχε σαν αποτέλεσμα ο Γαλλοκορσικανός μαυντικός να πάρει την άγουσα στα αποδυτήρια. Ελάχιστες στιγμές νωρίτερα είχε αποβληθεί από πλευράς ΑΕΚ ο Γρηγόρης Μάκος, και αυτός με δεύτερη κίτρινη, επειδή κούνησε έντονα το χέρι του σε σφύριγμα του Κωνσταντινέα (θεωρώ πως ήταν τουλάχιστον υπερβολική).

Φυσικά είχαμε και ορισμένες αλχημίες από πλευράς Βαλβέρδε. Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος αγωνίστηκε στο δεύτερο μέρος σαν δεξί μπακ (...), ενώ και πάλι ξεκίνησε ο Αμπντούν που ήταν χαμένος στο διάστημα σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Σε αλχημίες προχώρησε και ο Νίκος Κωστένογλου, καθώς χρησιμοποίησε τον Λαγό στη θέση του κεντρικού χαφ, που παραδόξως έκανε συμπαθητικό παιχνίδι, τηρουμένων των αναλογιών πάντα.

Κακό παιχνίδι έκαναν από πλευράς ΑΕΚ οι Νίκος Λυμπερόπουλος και Νίκος Γεωργέας. Είναι καιρός πιστεύω να δοθούν ευκαιρίες στον Κοντοέ, στην επίθεση όμως επιλογές δεν υπάρχουν, δυστυχώς. Από την άλλη πλευρά, ο Ραφίκ Τζιμπούρ βρέθηκε σε κακή μέρα και δεν βοήθησε επιθετικά, ενώ και ο συμπατριώτης του Τζαμέλ Αμπντούν έκανε ένα πολύ αδιάφορο παιχνίδι.

Στους διακριθέντες τώρα, η ΑΕΚ είχε σε πολύ καλή μέρα τους Λεονάρντο (που σκόραρε) και Βάργκας (έκοβε και μοίραζε τη μπάλα). Οι ερυθρόλευκοι πάλι χρωστούν πολλά στον Κέβιν Μιραλλάς και στο υπέροχο τέρμα που πέτυχε ο Βέλγος επιθετικός, ενώ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και ο Μελμπεργκ, αν και δεν ήταν στα καλύτερα του. 

Αξίζει να σημειωθεί πως αμφότερες ομάδες αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα τραυματισμών. Δυστυχώς για την Ένωση, ο Έιντουρ Γκούντγιονσεν τραυματίστηκε πολύ σοβάρα (κάταγμα κνήμης περόνης) και είναι πιθανόν να απουσιάσει για τουλάχιστον 3-4 μήνες. Ο Γεωργέας αντιμετώπισε πάλι πρόβλημα στο πόδι, ενώ για τον Ολυμπιακό ο Φουστέρ θα χάσει σίγουρα το παιχνίδι με τη Ντόρτμουντ και πιθανόν αυτό με τον Πανιώνιο, μιας και έπαθε κάταγμα στα πλευρά.

Πέραν από μία κροτίδα που βρέθηκε στον αγωνιστικό χώρο γύρω στο 70' (στο ίδιο σημείο με αυτό που πέρσι...ντρίμπλαρε ο Ντιόπ), δεν είχαμε άλλα παρατράγουδα, ενώ και η διαιτησία, παρόλο που "ευνούχισε" τον αγώνα με τα διαρκή σφυρίγματα και τις κάρτες που έβγαζε σε όποιον κουνίοταν, ήταν καλή από την άποψη ότι κανείς δεν μπορεί να νιώθει αδικημένος.

4 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ μέτριο ματς. Όμορφα γκολ. Σάπιος Μητρόπουλος. Σάπιο πανό κατά του Ντέμη.

    Ο Κωστένογλου το πήγε συντηρητικά το ματς, καθώς ήθελε να μην χάσει, και δικαιώθηκε. Τα μυστικά για να αντιμετωπίζεις τον Ολυμπιακό είναι δύο ή μάλλον τρία. Παίζεις ασφυκτικό μαν του μαν τον Ιμπαγάσα. Ο Ισπανός γνωρίζει άριστα πως να ξεμαρκάρεται και κινείται χωρίς την μπάλα. Πρέπει να κόψει την επαφή του παίχτη με την μπάλα κι αν, εν τέλει, την πάρει να του κόψεις το κάθετο ποδόσφαιρο. Είναι ο υπολογιστής του Ολυμπιακού και πρέπει να του κάνεις φορμάτ.

    Οφείλει να ανταποκριθείς στην ισχυρή πίεση που ασκεί ψηλά ο Ολυμπιακός. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν έγινε χθες και ομολογώ ότι μου φάνηκε πολύ περίεργο. Τέλος πάντων.

    Ανεξαρτήτως του μαν του μαν αναφορικά με τον Ιμπαγάσα πρέπει να κλείσεις τους χώρους στον άξονα και να υποχρεώσεις τον Ολυμπιακό να αναπτυχθεί σε λίγα τετραγωνικά -το έκανε η Μαρσέιγ. Σε μια τέτοια περίπτωση ο Ολυμπιακός βραχυκυκλώνει, αφού το πλάτος στο γήπεδο έρχεται σπάνια, λόγω του ότι ο Βαλβέρδε προτιμά να φορτώνει τον άξονα και να μετριάζει το παιχνίδι από τα άκρα.

    Εν κατακλείδι, ο Ολυμπιακός είναι μια πάρα πολύ καλή ομάδα για τα δεδομένα του ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι Μπαρτσελόνα, όσο κι αν προσπαθούν οι δημοσιογράφοι του να μας πείσουν για αυτό. Η ΑΕΚ αν δεν είχε τις αναγκαστικές αλλαγές θα το χτυπούσε το ματς και πιστεύω ότι θα το έπαιρνε.

    Τα σέβη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προτίμησα να σταθώ μόνο στα του αγώνα, γι'αυτό και δεν έκανα κανένα σχόλιο ούτε για τον Μητρόπουλο, που πάλι έκανε τα δικά του καραγκιοζιλίκια, ούτε για το πανό της Ορίτζιναλ, που εκφράζει τη μειονότητα του λαού της ομάδας. Πολύ παρεξηγημένη φιγούρα ο Νικολαϊδης, θεωρώ ότι θα έπρεπε να τύχει πολύ καλύτερης συμπεριφοράς. Πιθανότατα θα γράψω και ένα σχετικό άρθρο.

    Για τα υπόλοιπα που λες, συμφωνώ απόλυτα. Όποιος περιορίσει τον Ολυμπιακό τον έχει μπλοκάρει. Το ίδιο έγινε και στον αγώνα με τη Ξάνθη αλλά τότε δεν το πλήρωσε. Γενικά, ήταν ένα πολύ κακό παιχνίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τραγικό ματς, τραγικός Βαλβέρδε που φοβήθηκε αυτή την ΑΕΚ, τραγικός και ο Κωστένογλου που άλλαξε τον Λεονάρντο πλευρά στο δεύτερο μέρος... Για τον τελευταίο πάντως η μόνη λογική εξήγηση ήταν να θέλει να κερδίσει τη δεύτερη κάρτα του Χολέμπας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου Βασίλη. Ήταν ένα τραγικό παιχνίδι με απλά λόγια. Ο Κωστένογλου άλλαξε πλευρά τον Λεονάρντο διότι δεν είχε κανέναν άλλο να αγωνιστεί στα δεξιά. Ακούγεται δε, πως αν δεν έφευγε ο Γκούντγιονσεν αναγκαστικά, ο Λαγός θα γίνονταν αλλαγή καθώς ήταν πολύ κακός. Και φταίει και ο Βαλβέρδε, δίχως δεύτερη σκέψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή