Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Μορφές του ποδοσφαίρου: Lev Yashin

Μία νέα στήλη θα φιλοξενεί από σήμερα το μπλογκ. Στα άρθρα της στήλης "Μορφές του ποδοσφαίρου" θα διαβάσετε αφιερώματα ποδοσφαιριστών, προπονητών, μέχρι και διαιτητών, που άφησαν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, το στίγμα τους στην εξέλιξη του αθλήματος. Και σήμερα πήρα την απόφαση να ξεκινήσω, γράφοντας για τον σπουδαιότερο τερματοφύλακα που είδε ποτέ το άθλημα.

Ο Lev Yashin γεννήθηκε στη Σοβιετική Ένωση το 1929. Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο και η πίστη που είχε στον εαυτό του τον οδήγησαν στο να εγκαταλείψει τη δουλειά του σαν εργάτης, όταν τον είδαν σκάουτερς της Ντιναμό Μόσχας, ομάδα στην οποία παρέμεινε καθ'όλη την επαγγελματική του καριέρα. Εντυπωσιασμένοι οι άνθρωποι των ακαδημιών της Ντιναμό, έσπευσαν να κάνουν δικό τους τον νεαρό τότε Yashin, ο οποίος ξεκίνησε προπονήσεις στις ακαδημίες του συλλόγου.

Η "μαύρη αράχνη" (όπως ήταν το παρατσούκλι του) αγωνίστκε για πρώτη φορά με τη φανέλα της Ντινάμο σε ηλικία μόλις 20 ετών. Αν και δεν πραγματοποίησε καλές εμφανίσεις, αρχικά, ο ίδιος έδειχνε διατεθειμένος να κερδίσει την υποστήριξη του προπονητή του και περίμενε μέχρι το 1953 για να καταφέρει να καθιερωθεί και επίσημα στον σύλλογο της Μόσχας. Ήταν τότε, που σε ηλικία μόλις 23 ετών,ο Lev Yashin έκανε το "μπάμ". Από τότε δεν ξανακοίταξε ποτέ πίσω.

Οι εμφανίσεις του με την Ντιναμό, του εξασφάλισαν τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς αγώνες με την ομάδα της χώρας του το 1956, η οποία και κέρδισε τελικά το χρυσό. Επίσης, ο Lev Yashin ήταν βασικό και αναντικατάστατο μέοος της ομάδας που κέρδισε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Euro) το 1960. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ήταν τόσο καθοριστική η συμβολή του στην επιτυχία της ομάδας, που αν δεν αγωνίζονταν αυτός, τότε η Σοβιετική Ένωση δεν θα είχε καταφέρει να κερδίσει τον τίτλο.

Το 1964 η Σοβιετική Ένωση έφτασε και πάλι μία ανάσα από το να ξανακερδίσει το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, μόνο που στο τελικό ηττήθηκε από την Ισπανία με σκορ 2-1. Ο Yashin ήταν και τότε βασικός. Εκτός από τη συμμετοχή του στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ο Lev Yashin έχει αγωνιστεί σε τρία παγκόσμια κύπελλα, ενώ ήταν και ο βασικός τερματοφύλακας της Σοβιετικής Ένωσης το 1966, η οποία έκανε σπουδαία πορεία και κατέκτησε τη τέταρτη θέση.

Ο τερματοφύλακας της Ντιναμό και της Σοβιετικής Ένωσης κατάφερε και θεμελίωσε τον εαυτό του ως τον καλύτερο τερματοφύλακα στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου όταν κατάφερε κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ από κανέναν μέχρι τώρα. Ο Lev Yashin το 1963 κέρδισε το Ballon D'or, το βραβείο του καλύτερου ευρωπαίου παίκτη της χρονιάς. Είναι ο πρώτος τερματοφύλακας που καταφέρνει να κερδίσει αυτόν τον τίτλο και πιθανόν και ο τελευταίος, μιας και έχουν περάσει κοντά 50 χρόνια από τότε και κανένας τερματοφύλακας δεν έχει καταφέρει να κερδίσει αυτό το βραβείο.

Ο Lev Yashin είναι γνωστός για την εξαιρετική οξυδέρκεια που διέκρινε το παιχνίδι του, ήταν σαν να μπορούσε να διαβάσει το μυαλό των αντιπάλων του. Τα αντανακλαστικά του σοβιετικού κίπερ ήταν εξαιρετικά, είχε πολύ καλή αλτικότητα, ενώ ένα χαρακτηριστικό του, που έγιε σήμα κατατεθέν του, ήταν το ότι πάντα προσπαθούσε να πιάνει τη μπάλα, δεν του ήταν αρκετό απλώς να τη διώχνει. Τέλος, ένα στοιχείο που τον έξανε διάσημο, ήταν το ότι έπιανε με μεγάλη ευκολία χτυπήματα πέναλτυ. Υπολογίζεται πως καθ'όλη τη καριέρα του έσωσε περίπου 150 πέναλτυ!

Ο Lev Yashin πέθανε τον Μάρτιο του 1990 λόγω επιπλοκών σε επέμβαση που είχε κάνει στο γόνατο του πριν τέσσερα χρόνια. Ως φόρος τιμής για τη συμβολή του στο χώρο του αθλητισμού, η FIFA αποφάσισε να μετονομάσει το βραβείο του καλύτερου τερματοφύλακα που δίνονταν στον καλύτερο κίπερ σε κάθε παγκόσμιο κύπελλο, σε Lev Yashin Award. Από το 1994 έως το 2006 διατηρήθηκε αυτή η ονομασία, μέχρι που η παγκόσμια ομοσπονδία άλλαξε και πάλι το όνομα του βραβείου το 2010 ( το βραβείο πλέον φέρει την ονομασία Golden Glove Award, χρυσό γάντι).

Ο-πάντα ντυμένος στα μαύρα-Lev Yashin (από εκεί οφείλεται εν μέρει το παρατσούκλι του "η Μαύρη Αράχνη") αποτελεί τον καλύτερο τερματοφύλακα που γνώρισε ποτέ το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Τα επιτεύγματα του τόσο σε προσωπικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο είναι πραγματικά αξιοζήλευτα. Βάσει αριθμών, αλλά και βάσει εμφανίσεων, δικαίως φέρει το χαρακτηρισμό του κορυφαίου κίπερ στον πλανήτη. Στο βίντεο-αφιέρωμα που ακολουθεί θα μπορέσετε να διαπιστώσετε ιδίοις όμασι το τεράστιο ταλέντο του.

2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο άρθρο Σκάουτερ! Μεγάλη μορφή ο Γιασίν και σίγουρα ένας από τους σπουδαιότερους τερματοφύλακες όλων των εποχών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου Χάρη. Ο Yashin είναι κορυφή για εμένα. Αυτά που κατάφερε κυρίως σε ατομικό επίπεδο δεν πιστεύω πως θα ξαναγίνουν ποτέ από κανέναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή