Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Τα μελλοντικά αστέρια του γαλλικού πρωταθλήματος

Πριν από αρκετό καιρό είχα κάνει ένα αφιέρωμα στα μελλοντικά αστέρια της αγγλικής Πρέμιερ Λίγκ (κλικ εδώ και εδώ) και είχα υποσχεθεί πως θα συνέχιζα τα αφιερώματα αυτά και για άλλα πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Ξεκλέβωντας λίγο χρόνο κατάφερα να ετοιμάσω το ακόλουθω άρθρο που αναφέρεται στα αστέρια του γαλλικού πρωταθλήματος, του πιο συναρπαστικού από άποψης μάχης τίτλου πρωταθλήματος της Γηραιάς Ηπείρου.

Yannis Tafer, Lyon
O 20χρονος στράικερ της Λυών φέρει ήδη τη ταμπέλα του νέου Μπενζεμά. Ο Ταφέρ (λέγεται πως έχει και ελληνικές ρίζες) είναι διεθνής με όλες τα μικρά κλιμάκια της εθνικής Γαλλίας. Οι εμφανίσεις του κυρίως με το εθνόσημο στο στήθος είναι αυτές που ανάγκασαν πολλούς να τον χαρακτηρίσουν σαν τον επόμενο σταρ της Λυών, μιας και έχει κάνει σπουδαία πράγματα, πολλά γκολ και ασίστ. Το ύψος του (1,80) του επιτρέπει να είναι και ανταγωνιστικός στον αέρα, την ίδια στιγμή όμως είναι ικανός με τη μπάλα στα πόδια. Η ταχύτητα είναι το βασικό του προσόν, ενώ το μόνο αρνητικό του στοιχείο είναι πως δεν έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις με τη φανέλα της Λυών (μόλις 10 σε διάστημα 2 ετών έχοντας σκοράρει μόλις μία φορά).
Πλεονεκτήματα: Ταχύτητα, ντρίμπλα
Μειονεκτήματα: Τεχνική, Ατομισμός

Yaya Sanogo, Auxerre
Ο φορ της Οσέρ αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ταλέντα που έχει αναδείξει το σύστημα ακαδημιών του γαλλικού συλλόγου. Ο μόλις 18 χρονών φορ έχει ήδη καταφέρει να γίνει γνωστός στο κοινό λόγω των εμφανίσεων του με τις μικρές ομάδες της εθνικής Γαλλίας και ιδιαίτερα με την u-16 όταν ο Σανόγκο πέτυχε 18 σε 18 εμφανίσεις. Ο θηριώδης φορ με ύψος 1,93 είναι μια μηχανή που σκοράρει ακατάπαυστα. Παρά τη σωματική του διάπλαση, ο Σανόγκο είναι ιδιαίτερα ταχύς. Φυσικά είναι περιττό να αναφέρω πως είναι πολύ καλός στις εναέριες μονομαχίες. Ομάδες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του είναι μεταξύ άλλων η Τότεναμ και η Άρσεναλ.
Πλεονεκτήματα: Τελειώματα, Ψηλό παιχνίδι, Ταχύτητα
Μειονεκτήματα: Ευπάθεια σε τραυματισμούς, Ντρίμπλα

Franck Tabanou, Toulouse
Είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης που βρίσκεται σε αυτή τη λίστα. Ο 22χρονος μπακ-χαφ της Τουλούζ λογίζεται στη πατρίδα του ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχει αναδείξει η χώρα τα τελευταία χρόνια. Ο Ταμπανού είναι ένα σύγχρονο μπακ-χαφ που παίρνει επάνω του όλη την αριστερή πτέρυγα, έχει καλή τεχνική κατάρτιση, είναι γρήγορος και βοηθά πολύ επιθετικά. Αν και λίγο άναρχος, μιας και αμελεί μερικές φορές τα αμυντικά του καθήκοντα, στη Γαλλία θεωρείται θέμα χρόνου η κλήση του στην εθνική Γαλλίας. Με τις εμφανίσεις του με τη φανέλα της Τουλούζ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ομάδων όπως η νεόπλουτη Παρί Σεν Ζερμέν.
Πλεονεκτήματα: Σέντρα, Ταχύτητα, Αντοχές
Μειονεκτήματα: Απείθαρχος

Clement Grenier, Lyon
Ένας ακόμη παίκτης από τη Λυών. Ο Γκρενιέ είναι ένας ακόμη παίκτης ο οποίος "ξεπετάχθηκε" από τις ακαδημίες της Λυών και ήδη φέρει ταμπέλες όπως ο Γάλλος Κακά, ή ο νέος Ζιντάν. Ο 20 χρονος επιθετικός μέσος της Λυών έχει πολύ καλή τεχνική κατάρτιση, εκτελεί με ευχέρια στημένα και μπορεί να αγωνιστεί σε πολλές θέσεις στο γήπεδο, από τα άκρα μέχρι τον άξονα. Ξεκίνησε να αγωνίζεται στη Λυών όταν ήταν μόλις 18 ετών και από τότε έχει μεν περιοριστεί σε ορισμένες σποραδικές στιγμές, ωστόσο στο γαλλικό σύλλογο έχουν πίστη στο ταλέντο του, γι'αυτό και τον έχουν "δέσει" με πολυετές συμβόλαιο.
Πλεονεκτήματα: Τεχνική, Στήμενα, Ντρίμπλα
Μειονεκτήματα: Τελειώματα

Cesar Azpilicueta, Marseille
Γάλλος δεν είναι αλλά αγωνίζεται στο γαλλικό πρωτάθλημα. Ο 20 χρονος δεξιοπόδαρος ακραίος αμυντικός κατάγεται από την Ισπανία και ξεκίνησε τη καριέρα του στην Οσασούνα, από όπου και πήρε μεταγραφή για την ΟΜ. Υπολογίζεται ότι η μετακίνηση του κόστισε περίπου 8 εκατομμύρια αλλά ο Αθπιλικουέτα είναι ένα από τα ταλέντα που πλέον αγωνίζονται στη Γαλλία. Ένα σύγχρονο μπακ, που συνεισφέρει τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά, είναι ταχύς, με αστείρευτες αντοχές και πολύ καλή τεχνική κατάρτιση. Πολλοί τον θεωρούν το μελλοντικό μπακ της εθνικής Ισπανίας. Μάλιστα, ήταν στην προεπιλογή του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε πριν ένα  χρόνο για τον Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά αποκλείστηκε στο τέλος.
(Κλικ εδώ για να δείτε ένα άρθρο του παίκτη που φιλοξενήθηκε στη στήλη "Talent Search" του μπλογκ)
Πλεονεκτήματα: Ταχύτητα, Τεχνική
Μειονεκτήματα: Ψηλό Παιχνίδι

Αυτά είναι μερικά από τα πιο σπουδαία αστεράκια που αγωνίζονται στο γαλλικό πρωτάθλημα. Δεν συμπεριέλαβα παίκτες όπως ο Μενέζ, ο Σισσόκο και ο Παστόρε διότι αυτοί είναι είτε πολύ μεγάλοι για να χαρακτηριστούν πλέον ταλέντα, είτε είναι ήδη καταξιωμένοι παίκτες. Σε επόμενο αφιέρωμα θα ασχοληθώ με το ισπανικό πρωτάθλημα, το οποίο είναι γεμάτο από ταλέντα.

7 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο άρθρο, Σκάουτερ. Με μεγαλύτερη προσοχή παρακολουθώ την πορεία του Σανόγκο, γιατί λόγω σωματικών προσόντων σου προκαλεί απορία το πώς μπορεί να εξελιχθεί.

    ΥΓ. Πολλοί από εμάς που παίζουμε football manager, τους έχουμε προπονήσεις τους εν λόγω κυρίους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου φίλε Γιάννη.
    Το FM είναι πηγή αναζήτησης ταλέντων. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω γράψει για κάποιο ταλέντο στη στήλη Talent Search που βρήκα πρώτα στο μάνατζερ και μετά διάβασα περαιτέρω στοιχεία γι'αυτόν. Ο Σανόγκο είναι πραγματικό θηρίο αλλά τώρα με τον τραυατισμό που έπαθε πριν από μερικούς μήνες, δεν ξέρω σε τι κατάσταση βρίσκεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε scouter ξέχασες τον Eden Hazard που αν και 20 χρονών φέτος κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου ποδοσφαιριστή στην Γαλλία !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε Μάριε καταρχήν σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου. Για εμένα ο Hazard εντάσσεται στη κατηγορία των ήδη καταξιωμένων παικτών. Ναι, είναι μικρός μεν σε ηλικία, ωστόσο πλέον δεν τον θεωρεί κανείς ταλέντο αλλά έτοιμο ποδοσφαιριστή. Να είσαι σίγουρος πάντως πως αν έφτιαχνα πέρσι τη λίστα θα ήταν πρώτο-πρώτο όνομα, διότι ο Βέλγος είναι και συμπάθεια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μικρέ Σκάουτερ, είναι πολλά ονόματα που έχουν τα φόντα να φτάσουν ψηλά. Το γαλλικό πρωτάθλημα είναι μια ανεξάντλητη πηγή ταλέντων. θες πολύ χρόνο και χώρο για να καταγράψεις όλα τα hot ταλέντα που υπάρχουν στη Γαλλία.

    Καλησπέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μικρέ σκάουτερ πολύ δύσκολο το εγχείρημα σου, αλλά και πολύ ενδιαφέρον.
    Ο διαχωρισμός του ταλέντου από έναν έτοιμο παίκτη σε ηλικία μέχρι και 20 ετών, είναι πολύ δύσκολος. Μιλάω για τα κορυφαία ταλέντα, γιατί υπάρχουν και ταλέντα σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία που δεν έχουν αποκτήσει εμπειρία και δεν έχουν δείξει πλήρως τις δυνατότητες τους, λόγο έλλειψης συμμετοχών με τις ομάδες τους.

    Ο μεγάλος ανταγωνισμός του Σαμπιονά, αλλά και οι αστείρευτη πηγή ταλέντων της Γαλλίας έχουν ένα κοινό παρανομαστή... την αθλητική παιδία !!!
    Κατά τη γνώμη μου οι Γάλλοι είναι οι κορυφαίοι σ’ αυτό το τομέα.

    Καλή συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Kanthar0s
    Πράγματι το γαλλικό ρωτάθλημα είναι μια ανεξάντλητη πηγή ταλέντων. Απλά εγώ προσπάθησα να καταγράψω τα πέντε πιο hot ονόματα που αγωνίζονται στο πιο αμφίρροπο πρωτάθλημα στην Ευρώπη. Καλησπέρα και σε εσένα.

    @betonias
    Καλησπέρα φίλε. Πράγματι οι διαφορές μεταξύ ενός ταλέντου και ενός έτοιμου παίκτη δεν είναι πάντα διακριτές. Στην ουσία εγώ κατέγραψα τα παραπάνω ονόματα με υποκειμενική σκοπιά. Το γαλλικό πρωτάθλημα για εμένα είναι το πιο ενδιαφέρον πλέον, κάθε χρόνο διαφορετικός πρωταθλητής, μάχες που κρίνονται στις λεπτομέρειες και κάθε σεζόν υπάρχουν 4-5 ομάδες που διεκδικούν με αξιώσεις το τίτλο. Και φυσικά, όπως επισημαίνεις, η αθλητική παιδεία των Γάλλων είναι σε υψηλότατο επίπεδο, όπως θα έπρεπε να είναι κανονικά. Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου. Καλή συνέχεια και σε εσένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή