Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Ο Λέτο "σβήνει" τον Σισέ και η ΑΕΚ την ιστορία της

Ακόμη μία νίκη πέτυχε ο Παναθηναϊκός απέναντι στην οικονομικά και αγωνιστικά ταλαιπωρημένη ΑΕΚ. Το τελικό 3-2 μάλλον αδικεί τους παίκτες του Ζεσουάλδο Φερέιρα, οι οποίοι ήταν ανώτεροι σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, έχοντας σε δαιμονιώδη φόρμα για ακόμη μία φορά τον Σεμπάστιαν Λέτο, που πέτυχε δύο ακόμη τέρματα (έχει σκοράρει σε όλα τα παιχνίδια που έχει αγωνιστεί), φθάνοντας τα 10 (προσωπικό ρεκόρ) στο πρωτάθλημα.

Είναι γεγονός πως ο Παναθηναϊκός είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα στο πρωτάθλημα, τουλάχιστον αυτή τη χρονική στιγμή. Αν και αμυντικά δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, επιθετικά είναι εξαιρετικός, με τον Λέτο να έχει α ναλάβειτο ρόλο του εκτελεστή, τον Κατσουράνη, παρα το ότι δεν έχει σχέση με τον Κατσουράνη που ξέραμε, να ηρεμεί το κέντρο και να φέρει την ισορροπία σε άμυνα και επίθεση, τον Κουίνσι να κάνει επελάσεις από τα άκρα, τον Ζέκα να αποδεικνύεται χρήσιμο εργαλείο και τον Σιμάο να θυμίζει τον καλό Σιμάο κατά τη πρώτη του σεζόν στην Ελλάδα.

Και όμως, αυτός είναι ο ίδιος ο Παναθηναϊκός που προ ολίγον μηνών είχε αποκλειστεί από την Οντένσε και είχε ταπεινωθεί από την Μακάμπι, είναι ο ίδιος Παναθηναϊκός που κύριο χαρακτηριστικό του ήταν η σύγχυση στις γραμμές και τα αλλεπάληλα σφάλματα σε κέντρο και άμυνα. Είναι ο ίδιος Παναθηναϊκός που, ενώ βρισκόμασταν μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, τον είχαν όλοι ξεγραμμένο, συμπεριλαμβανομένου και εμού του ιδίου. Και όμως, αυτός ο Παναθηναϊκός κάνει πορεία πρωταθλητισμού και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη κορυφή του πρωταθλήματος.

Το μυστικό, είναι η απουσία καθαρού φορ. Ο Τοτσέ είναι εκτός εδώ και καιρό, ο Πετρόπουλος είναι λίγος και ο Ρούντολφ δεν έχει πατήσει γήπεδο από τότε που ήρθε. Οι απουσίες αυτές, η λειψανδρεία στην επίθεση "ανάγκασε" τον τεχνικό των πρασίνων να περάσει σαν φορ τον Σεμπάστιαν Λέτο. Στην ουσία ο Αργεντίνος χαφ μετατοπίστηκε από τα άκρα στον άξονα, απελευθερώθηκε και άρχισε να σκοράρει κατά ριπάς. Όχι, δεν έχει κόψει τις κακές του συνήθειες, όπως να μην δίνει πάσα, ή να μην κάνει κατάχρηση της ντρίμπλας, αλλά τώρα ανέλαβε ρόλο ηγέτη και μέχρι στιγμής το όφελος είναι μεγάλο.

Μια παρένθεση: Σημαντικός παίκτης για αυτόν τον Παναθηναϊκό είναι ο Ζέκα. Ο Πορτογάλος χαφ είναι πολύ καλός, δυναμικός μέσος με δυνάμεις, ταχύτητα, καλή πάσα και ξέρει και να βοηθά και ανασταλτικά και επιθετικά. Αν είχε καλύτερα τελειώματα, πιθανόν να είναι και η μόνη τρανταχτή έλλειψη του, θα ήταν ένας πλήρης και σύχρονος χαφ. Όχι πως δεν είναι και τώρα, μιας και θεωρώ πως ο νεαρός χαφ θα πρέπει να συγκαταλέγεται στους καλύτερους μέσους στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ωστόσο ο Παναθηναϊκός έχει μία τρανταχτή αδυναμία και αυτή είναι η άμυνα. Πέραν του Μπουμσόνγκ του οποίου το μόνο πρόβλημα ήταν το μεγάλο του συμβόλαιο, οι υπόλοιποι τρεις της αμυντικής γραμμής δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη. Ο Σαρριέγκι είναι επιρρεπής στο λάθος, ο Σπυρόπουλος δεν θα περάσει τη σέντρα σχεδόν ποτέ, μιας και ήδη έχει ακούσει τα χίλια όσα για τις αμυντικές του επιδόσεις, ενώ ο Μαρίνος, σαφώς βελτιωμένος σε σχέση με τις δύο προηγούμενες σεζόν, δείχνει καλύτερος μεν, αλλά και αυτός εκτείθεται αρκετά. Και δυστυχώς, δεν υπάρχουν άλλοι παίκτες στον πάγκο.

Όσο για την ΑΕΚ, πραγματικά δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει με αυτή την ομάδα. Ο σύλλογος αυτός πάσχει από κάθε είδους πρόβλημα, από οικονομικής φύσεως, μέχρι αγωνιστικής. Μοναδική όαση σε αυτό το σύλλογο, που διατηρείται μόνο και μόνο λόγω ιστορίας, είναι ο Λεονάρντο, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, πριν από μερικούς μήνες δίνονταν δανεικός σε κάθε σύλλογο. Και όμως, αυτός ο παίκτης, είναι ότι πιο ποιοτικό διαθέτει το ρόστερ, ο Γκούντγιονσεν μας τελείωσε νωρίς και ο Χοσέ Κάρλος, αν αυτός ο παίκτης είναι αντι-Σκόκο, τότε εγώ είμαι ο νέος Μέσι.

Η αμυντική λειτουργία της Ένωσης ήταν για τα πανηγύρια. Ο Μανωλάς συνεχίζει να κάνει γκάφες, ο Κάλα ήταν τραγικός, ο Καράμπελας υπέφερε και ο Κοντοές προσπαθούσε να σταματήσει τον Κουίνσι. Στην αμυντική λειτουργία θα συμπεριλάβω και τον οικτρό Μάκο, ο οποίος έχασε τις περισσότερες μάχες στο κέντρο, ενώ είχε και πολλές λάθος μεταβιβάσεις. Στον άξονα, μετά τον Βάργκας το χάος, Καφές δεν υπάρχει πλέον, ενώ επιθετικά, ο Λυμπερόπουλος δεν έκανε τίποτα πέραν από τη φάση των πρώτων λεπτών και ο Μπέλεκ, πέραν του γκολ, ήταν πολύ μέτριος.

Η οικονομική δυσπραγία του συλλόγου έχει καταντήσει την Ένωση συνοικιακή ομάδα. Ξέρω, είναι σκληρό, πλην όμως, είναι η αλήθεια. Χρειάζεται άμεσα επενδυτή, οι α-μέτοχοι πήδηξαν από το καράβι, οι Supporters ήταν μια αποτυχημένη ενέργεια ενεργοποίησης των φιλάθλων να συνδράμουν στην ομάδα (πόσο να βοηθήσουν ακόμη, δεν αντέχουν πια και με το δίκιο τους), ενώ σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει και Δ.Σ. Οι παίκτες είναι απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες, το ίδιο και το τεχνικό επιτελείο, ενώ και το προπονητικό κέντρο της ομάδας βρίσκεται στο "σφυρί" μιας και ο Νίκος Νοτιάς θέλει να ξεμπλέξει από την ομάδα.

Τέλος, θα ήθελα να πω δύο λόγια για μία δήλωση που έκανε ο νυν τεχνικός της ΑΕΚ, Νίκος Κωστένογλου. Τι δήλωσε ο κόουτς; "Πριν ενάμιση μήνα θα τρώγαμε πέντε". Είναι δυνατόν να νιώθει κανείς χαρούμενος που η ομάδα του θα μπορούσε να δεχθεί πέντε γκολ και τελικά δέχθηκε μόνο τρία; Αυτή και μόνο η δήλωση δείχνει αφενώς πως ο Κωστένογλου δεν κάνει από νοοτροπία και μόνο να βρίσκεται στον πάγκο της Ένωσης, αφετέρου αποδεικνύει για ακόμη μία φορά κάτι γνωστό και συνάμα τραγικό: Η ΑΕΚ έχει μικρύνει επικίνδυνα, και όσο περνούν τα χρόνια, βυθίζεται ολοένα και περισσότερο.

2 σχόλια:

  1. Η δήλωση του Κωστένογλου ήταν άστοχη. Τι ήθελε να μας πει δηλαδή; Ότι έχει παράγει έργο;

    Είδα μόνο το δεύτερο ημίχρονο. Το 2-0 σου δίνει έναν αέρα υπεροχής και επαναύπασης. Πάντως, είδα ένα καλό 45λεπτο. Ο ΠΑΟ είχε αρκετές φάσεις που δεν αξιοποίησε. Ο Ζέκα είναι πάρα πολύ καλή επιλογή του Φερέιρα. Τρεχαντήρι και ορεξάτος. Δεν είναι κάτι εντυπωσιακό, αλλά σίγουρα πρόκειται για φανταχτερό εργαλείο. -τουλάχιστον στο ελληνικό πρωτάθλημα.

    Καλό ξημέρωμα.

    Υ.Γ. Δεν ξέρω πως έπαιξε ο Κάλα στο πρώτο μέρος, αλλά στο δεύτερο ήταν πράγματι τραγικός. Έχεις δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι ο Κωστένογλου αυτό υποστήριξε και είναι τουλάχιστον άστοχη η δήλωση του.

    Το πρώτο ημίχρονο από πλευράς ρυθμού και κατοχής δεν είχε ιδιαίτερες διαφορές με το πρώτο που δεν είδες, απλά μπήκαν τα γκολ του Λέτο. Συμφωνώ πως το 2-0 δίνει σιγουριά και αυτό εν μέρει ευθύνεται για τη χαλάρωση των πρασίνων. Το σκορ θα μπορούσε να ήταν και μεγαλύτερο αν οι παίκτες του ΠΑΟ ήταν πιο σίγουροι στα τελειώματα. Ο Κάλα ήταν κακός από το πρώτο ημίχρονο και δεν συνεργάστηκε καθόλου με τον Μανωλά, χάος πίσω.

    Καλό ξημέρωμα και σε εσένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή