Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Παίκτες με γυάλινα πόδια...

Πόσες φορές έχουμε πει για διάφορους παίκτες ότι αν δεν είχαν τόσο μεγάλη ευπάθεια σε τραυματισμούς θα έκαναν θαύματα εντός γηπέδων; Είναι γεγονός πως οι τραυματισμοί αποτελούν το χειρότερο εφιάλτη για τη καριέρα των ποδοσφαιριστών. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν κατάφεραν να επανέλθουν ποτέ στο υψηλό επίπεδο, πολλοί σταμάτησαν πρόωρα, άλλοι δεν κατάφερα καν να δείξουν τις αρετές τους. Σε αυτό το άρθρο θα κάνω μια καταγραφή των παικτών που είχαν γυάλινα πόδια.

Άριεν Ρόμπεν (Arjen Robben)
Ο Ολλανδός εξτρέμ είναι ένας πολυσύνθετος και πολυτάλαντος αθλητής. Γρήγορος, με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, καλά τελειώματα και το κυριότερο, είναι μεγάλος ντριμπλαδόρος. Δυστυχώς γι'αυτόν, ο αριστεροπόδαρος μεσοεπιθετικός της Μπάγερν Μονάχου δεν έχει καταφέρει πολλά, τουλάχιστον όσα έδειχνε ότι θα έκανε. Τα κάτω του άκρα έχουν υποστεί κάθε λογής τραυματισμών, από θλάσεις και διαστρέμματα, μέχρι ρήξη χιαστών. Τι καριέρα θα έκανε αν δεν πάθαινε τόσο συχνά τραυματισμούς, αυτό κανείς δεν το ξέρει. Το πιο τραγικό είναι πως δεν έχει καταφέρει να βγάλει μία injury free σεζόν σε όλη του την επαγγελματική σταδιοδρομία.

Ρονάλντο (Ronaldo)
Το "φαινόμενο" είναι ένας από τους πιο πλήρης επιθετικούς που έχει δει το ποδόσφαιρο. Δυνατός, γρήγορος, με εξαιρετικά τελειώματα, ντρίμπλα, κίνηση χωρίς μπάλα...Γενικά, είχε όλο το πακέτο. Κατάφερε πολλά στη καριέρα του, κέρδισε Μουντιάλ, Χρυσή Μπάλα, Τσάμπιονς Λιγκ. Και όλα αυτά έχοντας ένα εξαιρετικά επιβαρυμένο ιστορικό τραυματισμών, έχοντας πάθει ρήξη χιαστών και στα δύο του γόνατα, στο ένα μάλιστα δύο φορές. Ο Βραζιλιάνος γκολτζής έκανε τεράστια καριέρα παρ'όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται τι παραπάνω θα μπορούσε να κάνει αν δεν ήταν τόσο άτυχος.

Σεμπάστιαν Ντίσλερ (Sebastian Deisler)
Ένας ακόμη παίκτης που σταμάτησε τη καριέρα του μόλις στα 27 του χρόνια. Στη Γερμανία θεωρήθηκε από πολλούς ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του γερμανικού ποδοσφαίρου. Η άρτια τεχνική του κατάρτιση, η ικανότητα του να αγωνίζεται σε πολλές θέσεις και η ηγετική του φυσιογνωμία εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου ήταν μερικά από τα στοιχεία που τον διέκριναν. Ποτέ του όμως δεν μπόρεσε να δικαιώσει τις προσδοκίες, καθώς υπέστη σειρά από πολύ δύσκολους και επικίνδυνους τραυματισμούς, μεταξύ των οποίων και ολική ρήξη χιαστών συνδέσμων. Όταν αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο έπαθε και κατάθλιψη. Άτυχος παίκτης, που αυτή τη στιγμή είναι μόλις 31 ετών, δηλαδή ακόμη θα αγωνίζονταν σε υψηλό επίπεδο.

Χρήστος Κωστής
Ο Έλληνας Κρόιφ, όπως συνήθιζαν να τον αποκαλούν οι φίλαθλοι της ΑΕΚ, κερδίζει στο νήμα αυτή τη διόλου τιμητική διάκριση από τον συνονόματο του Πατσατζόγλου. Σε ευρωπαϊκό παιχνίδι απέναντι στη Στούρμ Γκράτς, ο Έλληνας επιθετικός διεκδικεί μαζί με τον αντίπαλο κίπερ μια μπαλιά. Οι δύο παίκτες συγκρούστηκαν και ο παλαίμαχος Έλληνας φέυγει με φορείο, έχοντας υποστή συντριπτικό κάταγμα κνήμης περόνης που ουσιαστικά του "έκοψε" τη καριέρα, η οποία προμηνύονταν καλή, λόγω των αρετών που έδειξε ο Κωστής. Ποτέ του δεν μπόρεσε να επιστρέψει σε υψηλά επίπεδα και στη συνέχεια έδειξε ευπάθεια στο ίδιο σημείο. Πλέον έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις πολλών σαν αιώνιο ταλέντο.

Μάρκο Φαν Μπάστεν (Marco Van Basten)
Για πολλούς είναι ο πιο άτυχος παίκτης. Ο Ολλανδός φορ, ο τεράστιος αυτός παίκτης που έχει συνδέσει το όνομα του με τη μεγάλη Μίλαν του Αρίγκο Σάκι, μετρά μια πλούσια καριέρα με πάρα πολλά γκολ, τίτλους και διακρίσεις σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Και όλα αυτά ενώ αγωνίζονταν για πολλά χρόνια με διάφορα προβλήματα στα πόδια του, τα οποία όταν πήγε στους Μιλανέζους αυξήθηκαν σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο Ολλανδός μπομπέρ αναγκάστηκε να κρεμάσει τα εξάταπα όντας μόλις 28 ετών. Τα προβλήματα που αντιμετώπισε στον αχίλλειο τένοντα ήταν αρκετά για να του κόψουν πρόωρα τη καριέρα.

Ασφαλώς υπάρχουν και πολλοί ακόμη και δυστυχώς η λίστα είναι μεγάλη. Είμαι σίγουρος πως πολλοί θα επισημάνετε και άλλους όπως ο Χρήστος Πατσατζόγλου, ο Κριστόφ Μέτσελντερ, ο Εντουάρντο, ο Κερλόν... Ευχή όλων μας είναι να εκλείψουν αντίστοιχα φαινόμενα διότι πρώτα χάνουν οι ίδιοι οι παίκτες που τα παθαίνουν και γενικότερα χάνει και το άθλημα. Είναι μία από τις άσχημες πλευρές του ποδοσφαίρου οι τραυματισμοί, πλην όμως συχνό φαινόμενο.

8 σχόλια:

  1. Κυριε Νικο ποια η αποψη σας για τον Ρομπεν?

    Ποιος Ρομπεν μωωωρε τωρα... ελα μωωωρε... η Τιτικα ξερω εγω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου φίλε. Διαφωνώ με τον συμπαθέστατο κατα τ'αλλα Αλέφαντο, μπορεί να είναι λίγο soft αλλά ξέρει καντάρια μπάλα. Εξάλλου, θεωρώ πως είναι...Τιτίκα, όπως λέει, διότι φοβάται να βάλει στη φωτιά τα πόδια του. Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επισης ξεχασες τον πανμεγιστο Χουτο ("Φυγε απο διπλα σου βρωμανε τα χνωτα σου" ειχε πει στον Ρουμανο (Μαντζουρακη).

    Αυτος και αν ειχε τραυματισμους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι ήταν να γράψω και τον Χούτο αλλά αποφάσισα να κάνω κάτι σαν top-5 και να συμπεριλάβω μόλις έναν εγχώριο. Και ο Χούτος ήταν πολυπαθής αλλά αυτός έχει καθιερωθεί και σαν "παλιόπαιδο" και πολλοί θεωρούν πως πιο πολύ δεν έκανε καριέρα λόγω του χαρακτήρα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μικρέ Σκάουτερ σε χαιρετώ! Υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές σε αυτή την κατηγορία!Θα διαφωνήσω λίγο με την περίπτωση του Ρομπεν οχι για τον λόγο οτι δεν είχε πολλούς τραυματισμούς αλλά γιατί ήταν μικροί τραυματισμοί!Δε θυμαμαι να είχε κανένα μεγάλο τραυματισμό.Στη θεση του όμως θα έβαζα τον Σισέ(τον γνωστό) μιας και έχει σπάσει δύο φορές τα πόδια του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου φίλε Adons. Λοιπόν, το περίμενα πως κάποιος θα μου ανέφερε τον Γάλλο στράικερ. Ο λόγος που δεν τον έβαλα είναι πως δεν είχε ποτέ του ευπάθεια με τραυματισμούς, και στις δύο περιπτώσεις που έσπασε τα πόδια του ήταν καθαρά από ατυχία. Πέραν από αυτό, δεν ήταν ευπαθής στους τραυματισμούς. Αντίθετα ο Ρομπέν είναι και μάλιστα πάρα πολύ. Διάβασα, μάλιστα, πως μέσα σε 7,5 χρόνια έχει υποστεί 27 τραυματισμούς! Σκέψου τώρα, πόσο διαφορετικά θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί η καριέρα του αν δεν έμενε έξω κάθε..μήνα. Πάντως ναί, μεγάλο τραυματισμό, δεν έχει υποστεί. Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Ντάισλερ ηταν πολύ τρανταχτή περίπτωση... Χαφάρα από τις λίγες που θα έπαιζαν τρελό ποδόσφαιρο αν δεν είχαν γυάλινα πόδια... Οι τραυματισμοί τον έριξαν στην κατάθλιψη και η συνέχεια είναι γνωστή... Ωραίο το κείμενο πάντως γιατί είναι πονεμένη κατηγορία η συγκεκριμένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου φίλε Βασίλη. Πράγματι ο Γερμανός ήταν τεράστιο ταλέντο αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τις προσδοκίες και είναι κρίμα γιατί μιλάμε για παίκτη υψηλής ποιότητας.

    Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή