Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Ας μπούμε σε ρυθμούς ντέρμπυ...

Το ντέρμπυ ανάμεσα σε Ολυμπαικό και Παναθηναϊκό αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του κόσμου. Οι δύο κορυφαίες από άποψη απόδοσης ομάδες του πρωταθλήματος θα έρθουν αντιμέτωπες στο γήπεδο Καραϊσκάκη με τον στόχο να είναι κοινός, ήτοι η νίκη. Αμφότερες ομάδες έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και ελπίδα όλων είναι να γίνει ένα καλό παιχνίδι (αν και δεν έχουμε δει ποτέ καλή μπάλα σε τέτοια παιχνίδια που κυριαρχεί το συναίσθημα), χώρις να γίνουν τα περσινά έκτρωπα.

Ο παράγοντας έδρα αναμένεται να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα. Το γήπεδο του Ολυμπιακού αναμένεται να είναι γεμάτο από ερυθρόλευκους φιλάθλους οι οποίοι θα βρίσκονται στο πλευρό της ομάδας για να τη στηρίξουν στο δύσκολο παιχνίδι. Το Καραϊσκάκη είναι μια δύσκολη έδρα για κάθε αντίπαλο και οι παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε οφείλουν να την εκμεταλλευτούν στο έπακρο. Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα δεν είναι επιθυμητό και αυτό φάνηκε και από τα όσα είπε ο πρόεδρος της ομάδας, Βαγγέλης Μαρινάκης.

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη πλευρά έχει για σύμμαχο του το εξαιρετικό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα. Αήττητος μέχρι στιγμής, όπως και ο αντίπαλος του, παίζει καλό ποδόσφαιρο και αυτό είναι έργο Φερέιρα, ο οποίος ενώ ήταν για να φύγει από τις αρχές της σεζόν, τελικά όχι μόνο έμεινε, αλλά αυτή τη στιγμή απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής. Οι εμφατικές νίκες απέναντι σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ είναι απόδειξη πως οι πράσινοι βρίσκονται σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση και θέλουν να διευρύνουν ακόμη περισσότερο το νικηφόρο σερί τους.

Παίκτης-κλειδί για τους ερυθρόλευκους είναι ο Αριέλ Ιμπαγάσα. Αν και αμφίβολος, ο Αργεντίνος μέσος αποτελεί βαρόμετρο στην ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε, τον ιθύνοντα νου του άξονα, με το ήρεμο παιχνίδι και το κάθετο ποδόσφαιρο που παίζει. Ο συνδετικός κρίκος σε άμυνα και επίθεση είναι ο Αργεντίνος που από τα πόδια του ξεκινά σχεδόν κάθε επιθετική ενέργεια για τους Πειραιώτες. Αν μπορέσει τελικά να αγωνιστεί, θα είναι ευτύχημα και παράλληλα θα λύσει τα χέρια του Ερνέστο Βαλβέρδε.

Στην αντίπερα όχθη, ο Σεμπάστιαν Λέτο είναι ο παίκτης από τον οποίο περιμένουν οι πράσινοι να λύσει το γόρδιο δεσμό στην επίθεση. Ο-επίσης-Αργεντίνος μεσοεπιθετικός είναι η αποκάλυψη του φετινού πρωταθλήματος, καθώς έχει σκοράρει σε όλα τα παιχνίδια που έχει αγωνιστεί και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη κορυφή του πίνακα των σκόρερ με δέκα τεμάχια. Φαίνεται πως η φυγή του Σισσέ και η έλλειψη καθαρόαιμου φορ έκανε καλό στον Λέτο, που δείχνει πως διανύει τη καλύτερη σεζόν της καριέρας του.

Άλλοι παίκτες που αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πορεία και την έκβαση του αγώνα είναι οι Αβραάμ Παπαδόπουλος και Όλοφ Μέλμπεργκ, που θα κλιθούν να σταματήσουν τον δαιμωνιώδη Λέτο, ενώ οι Ζέκα και Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ έχουν περίοπτη θέση, ο μεν πρώτος διότι συμβάλλει τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά, ο δεν Γάλλος διότι αποτελεί τον καλύτερο παίκτη της αμυντικής γραμμής των φιλοξενούμενων.

Αδύναμος κρίκος και για τις δύο ομάδες είναι η άμυνα. Και οι δύο ομάδες έχουν δεχθεί πολλά τέρματα και γενικότερα η αμυντική λειτουργία για αμφότερους αντιπάλους είναι το αδύναμο σημείο, πράγμα που ίσως σημαίνει πως θα έχουμε αρκετά τέρματα. Η απουσία ενός καλού κίπερ είναι το μεγάλο πρόβλημα των γηπεδούχων, την ίδια στιγμή που ο Ζεσουάλδο Φερέιρα δεν έχει έναν άξιο συμπαραστάτη στην άμυνα για τον Μπουμσόνγκ.

Οι δηλώσεις που έκαναν οι δύο αντιμέτωποι προπονητές είναι δείγμα ποδοσφαιρικής και όχι μόνο παιδείας. Αποφεύγοντας αβέβαιους και προκλητικούς ισχυρισμούς και αναγνωρίζοντας τα δυνατά σημεία των αντιπάλων τους, έδειξαν σε όλους πως το ματς είναι απλά ένα παιχνίδι. Οφείλουμε όλοι να δώσουμε συγχαρητήρια και στους δύο για τη συμπεριφορά που επέδειξαν και ελπίδα όλων είναι να μην γίνουν επεισόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου