Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Μορφές του ποδοσφαίρου: Johan Cruyff (Γιόχαν Κρόιφ) Μέρος Β'

Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος για τον Γιόχαν Κρόιφ έφτασε. Για όσους δεν διάβασαν το πρώτο μέρος, στο οποίο γίνονταν αναφορά στα κατορθώματα του στους αγωνιστικούς χώρους σαν ποδοσφαιριστής, μπορείτε να το διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ. Στο δεύτερο λοιπόν κομμάτι, θα αναφέρω τη σταδιοδρομία του Ολλανδού από το πόστο του προπονητή και πως η δουλειά που έκανε πριν από πολλά χρόνια έχει αντίκτυπο μέχρι και σήμερα.

Μετά την τελευταία του σεζόν στη Φέγενορντ, ο Γιόχαν Κρόιφ εγκατέλειψε τα γήπεδα, έχοντας κερδίσει το ντάμπλ. To 1985 o Ολλανδός προπονητής-πλέον- θα αναλάβει τις τύχες του συλλόγου απ'όπου ξεκίνησε τη καριέρα του, τον Άγιαξ και θα παραμείνει στο τιμόνι του Αίαντα μέχρι το 1988. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Άμστερνταμ ο Άγιαξ θα κερδίσει δύο φορές το κύπελλο Ολλανδίας (1986-87) και το κύπελλο Κυπελλούχων το 1987.

Η παραμονή του στον Άγιαξ μπορεί να μην ήταν πολυετής, ωστόσο στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα ο Αίαντας γνώρισε και πάλι έναν ευρωπαϊκό θρίαμβο. Επιπλέον, ο Κρόιφ ανέδειξε πολλούς παίκτες, μεταξύ των οποίων οι Μάρκο Φαν Μπάστεν, Φρανκ Ράικαρντ και Ντέννις Μπέργκαμπ. Ο Κρόιφ δεν κέρδισε ποτέ το πρωτάθλημα σαν προπονητής, αν και κατά τη πρώτη του σεζόν έφτασε μία ανάσα από τον τίτλο, τον οποίο και έχασε από την Αϊντχόφεν.

Το 1988 σηματοδότησε την επιστροφή του στην αγαπημένη του Μπαρτσελόνα. Με τον Κρόιφ στο τιμόνι, η ομάδα της Βαρκελώνης θα γνωρίσει μεγάλες στιγμές δόξας καθώς και το πρώτο της Τσάμπιονς Λιγκ, το 1992. Ο Ολλανδός παρέμεινε στη Μπαρτσελόνα μέχρι το 1996 και κέρδισε συνολικά 11 τίτλους, ένα ρεκόρ που κατέρριψε ο νυν τεχνικός της Μπαρτσελόνα Πεπ Γκουαρντιόλα, όταν κατέκτησε το περασμένο καλοκαίρι το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (2011).

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στους μπλαουγκράνα πέρασαν πολλοί παίκτες. Οι Χρίστο Στόιτσκοφ, Γκέοργκε Χάτζι, Πεπ Γκουαρντιόλα, Μίχαελ Λάουντρουπ και Ρομάριο είναι μόλις μερικοί από αυτούς. Ανάμεσα στους έντεκα τίτλους που πανηγύρισε βρίσκονται τέσσερα πρωταθλήματα Ισπανίας (1991-4), ένα κύπελλο Ισπανίας (1990), τρία Σούπερ Καπ Ισπανίας (1991,1992, 1994), ένα κύπελλο Κυπελλούχων (1989), ένα Τσάμπιονς Λιγκ (1992) και ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (1992).

Μετά από χρόνια, όμως, αποδείχθηκε πως το σπουδαιότερο έργο του Κρόιφ στην Μπαρτσελόνα ήταν η δουλειά του στις ακαδημίες, τη περιβόητη Μάσια. Ο Γιόχαν Κρόιφ εισήγαγε στις ακαδημίες τον ολλανδικό τρόπο θεμελίωσης των ακαδημιών και τις μεθόδους που ακολουθούσαν, μοντέλο που πρωτοξεκίνησε ο Άγιαξ. Ακόμη και το σημερινό στυλ παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα έχει επηρρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τον Ολλανδό φιλόσοφο του ποδοσφαίρου.

Το τέλος του Κρόιφ από τον πάγκο της Μπαρτσελόνα ήλθε το 1996 όταν ο εκκεντρικός Ολλανδός ήρθε σε ρήξη με τον τότε πρόεδρο του συλλόγου, Νούνιεζ. Στην αποχώρηση του συνέβαλε και το γεγονός ότι κατά τις δύο προηγούμενες σεζόν, η Μπαρτσελόνα δεν κέρδισε τίποτα. Ο Κρόιφ αποσύρθηκε από τους πάγκους και από τότε, η μόνη ομάδα που ανέλαβε είναι η εθνική Καταλονίας, ως φόρο τιμής στους φιλάθλους του συλλόγου, το 2009. 

Για πολλά χρόνια διατήρησε μη θεσμικό πόστο στη Μπαρτσελόνα, ευρισκόμενος στο πλευρό του Χουάν Λαπόρτα, ο οποίος στη συνέχεια του έδωσε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου για τη συμβολή του στην ομάδα τόσο σαν παίκτης όσο και σαν προπονητής. Ο Σαντρό Ροσέλ, που διαδέχθηκε τον Λαπόρτα στο προεδρικό θώκο, αποφάσισε να αφαιρέσει τον τίτλο από τον Κρόιφ, κυρίως λόγω του "μίσους" που έχει ο Ροσέλ στο πρόσωπο του πρώην προέδρου του συλλόγου.

Πλέον ο Κρόιφ βρίσκεται στον Άγιαξ, έχοντας αναλάβει πόστο στη διοίκηση.

Σαν άνθρωπος, ο Κρόιφ ήταν δύσκολος χαρακτήρας. Ήθελε πάντα να βρίσκεται στο προσκήνιο και να γίνονται όλα με τον τρόπο που αυτός ήθελε. Έχουν ακουστεί πολλά για συγκρούσεις που είχε με διάφορους παίκτες του, με μεγαλύτερη κόντρα αυτή με τον Μάρκο Φαν Μπάστεν. Το 2008 ο Κρόιφ πρότεινε στον Άγιαξ να γυρίσει και να αναλάβει κάποιο πόστο, ωστόσο ο Φαν Μπάστεν, προπονητής τότε του Αίαντα, απέρριψε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας. 

Τον περίεργο χαρακτήρα που έχει τον είχε δείξει ακόμη όταν ήταν εν ενεργεία ποδοσφαιριστής. Ενώ η Αντίντας έραβε τις φανέλες της εθνικής Ολλανδίας, ο Κρόιφ, επειδή είχε συμβόλαιο με τη Πούμα, αρνήθηκε να φορά τη φανέλα της Ολλανδίας με τις κλασσικές τρεις γραμμές στα μανίκια και στα σορτσάκια και φορούσε πάντα φανέλα με δύο γραμμές. Αν δείτε διάφορες φωτογραφίες στο ίντερνετ, θα παρατηρήσετε αυτή τη λεπτομέρια.

Δίχως αμφιβολία, ο Κρόιφ αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες μορφές που πέρασαν ποτέ από το χώρο του ποδοσφαίρου. Η συμβολή του τόσο σαν αθλητής όσο και σαν προπονητής στο ποδόσφαιρο είναι τεράστια. Ακόμη και μετά από 13 χρόνια, ο Κρόιφ επηρρεάζει ακόμη το άθλημα, μέσω της τωρινής Μπαρτσελόνα που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της. Από τους παίκτες, που βγήκαν από τις ακαδημίες που αυτός οικοδόμησε, μέχρι και τον προπονητή της ομάδας, που βαδίζει στα χνάρια του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου