Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Η Ρεάλ παράγει ταλέντα, απλά δεν τα αξιοποιεί

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύς ντόρος για τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα. Η περίφημη Μάσια, έργο πολλών ετών με δημιουργό τον μεγάλο Γιόχαν Κρόιφ, αποτελεί μία αστείρευτη πηγή νέων παικτών, πράγμα που επιτρέπει στην ομάδα της Βαρκελώνης να παράγει παίκτες τους οποίους είτε θα αξιοποιήσει η ίδια, είτε θα πουλήσει ώστε να έχει κέρδος. Και ενώ η Μπαρτσελόνα έχει στην ενδεκάδα της τουλάχιστον έξι με επτά παίκτες από τις ακαδημίες της, η Ρεάλ έχει μόλις έναν, τον 30 χρονο Ίκερ Κασίγιας.

Μέσσι, Τσάβι, Ινιέστα, Πικέ, Πουγιόλ, Μπούσκετς, Βαλντές, Πέδρο, Φάμπρεγκας και Τιάγκο είναι μόλις μερικοί από τους παίκτες που έχουν βγάλει οι μπλαουγκράνα, χωρίς να υπολογίζονται παίκτες που έχουν φύγει από την ομάδα και αγωνίζονται σε άλλους ανταγωνιστικούς συλλόγους εκτός Ισπανίας, όπως ο Μπόγιαν Κρίκιτς, που φορά τα χρώματα της Ρόμα και ο Νολίτο που διαπρέπει στο πορτογαλικό πρωτάθλημα στη Μπενφίκα. Μάλιστα, φέτος έκανε την εμφάνιση του ένα ακόμη ταλαντούχο παιδί, τον Ισαάκ Κουένκα, ο οποίος δείχνει εξαιρετικές αρετές και θα μας απασχολήσει στο μέλλον. Η Ρεάλ όμως, έχει "βγάλει" παίκτες;

Η απάντηση είναι ναι, και μάλιστα πάρα πολλούς! Καταρχάς, να αναφέρω μερικά ενδεικτικά ονόματα: Χουάν Μάτα (Τσέλσι), Ρομπέρτο Σολδάδο (Βαλένθια), Ντιέγκο Λόπες (Βιγιαρεάλ), Αλβάρο Νεγκρέδο (Σεβίλλη), Εστεμπάν Γκρανέρο (Ρεάλ Μαδρίτης, αφού πρώτα είχε φύγει στη Χετάφε), Αλβάρο Αρμπελόα (επέστρεψε στη Ρεάλ από τη Λίβερπουλ), Χοσέ Καχεγιόν (επέστρεψε στη Ρεάλ από τη Λα Κορούνια). Αυτοί είναι μόλις μερικοί που έχουν βγεί από τις ακαδημίες της Ρεάλ. Είναι προφανές, λοιπόν, πως δουλειά στις ακαδημίες της Ρεάλ Μαδρίτης γίνεται, οι προαναφερθέντες παίκτες είναι τουλάχιστον αξιοπρεπείς.

Επίσης, βλέπουμε το εξής παράδοξο, η Ρεάλ να ξεπουλάει τους παίκτες της και μετά να τους χρυσοπληρώνει για να επιστρέψουν. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των Αρμπελόα και Γκρανέρο που ενώ θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ομάδα, τελικά δεν τους δόθηκε η ευκαιρία, με αποτέλεσμα αυτοί να φύγουν, να δείξουν καλά στοιχεία και μετά να αναγκάζουν τον Φλορεντίνο Πέρεθ να βγάζει το καρνέ επιταγών για να φέρει πίσω παίκτες που η ίδια δημιούργησε! Το ίδιο έγινε και φέτος, με την επιστροφή του Καχεγιόν. Το μόνο θετικό στην όλη ιστορία, είναι πως τα τελευταία χρόνια η Ρεάλ έχει βάλει ρήτρα Buy back, σύμφωνα με την οποία δύνανται οι της Ρεάλ να πληρώσουν ένα συγκεκριμένο ποσό και να φέρουν πίσω τον εκάστοτε παίκτη.

Η νοοτροπία της Ρεάλ είναι αυτή που "καίει" τα παιδιά της. Δεν δίνει πολλές ευκαιρίες σε νέους παίκτες, με αποτέλεσμα να φεύγουν. Και η Ρεάλ συνεχίζει να αγοράζει παίκτες και να μην δίνει ευκαιρίες. Δηλαδή, τόσα χρόνια δεν βγήκε ένα καλό σέντερ μπακ από τη Ρεάλ και έπρεπε να "σκάσουν" 30 εκατομμύρια στη Πόρτο για τον Πέπε (γάτα ο πρόεδρος της Πόρτο); Η μήπως δεν μπορούσε η Ρεάλ να κρατήσει τον Χουάν Μάτα και έτσι να μην χρειάζονταν να δώσει 60+ για τον Κακά, ο οποίος ζεσταίνει τον πάγκο;

Φυσικά, οι επενδύσεις σε νέα παιδιά έχουν μεγάλο ρίσκο, ένα ρίσκο που πολλοί δεν προτίθενται να πάρουν. Αλλά, τόσα λεφτά έχουν, αντί να δίνουν εκατομμύρια δεξιά και αριστερά, δεν μπορούν να προσλάβουν μερικούς ανθρώπους που θα δουλεύουν μόνο στις ακαδημίες και θα ελέγχουν τους παίκτες, να τους προετοιμάζουν για το επόμενο βήμα; Είναι μία επένδυση που στο μέλλον μπορεί να αποδώσει πολλά. Και η Μπαρτσελόνα έχει κερδίσει από αυτό, και ο Άγιαξ πιο παλιά αλλά και μία ακόμη, μικρότερη ομάδα, έχει κερδίσει από τις δουλειές στις ακαδημίες, η Σαουθάμπτον, που έχει βγάλει μόνο 30 εκατομμύρια από τις πωλήσεις των Γουόλκοτ και Τσαμπερλέιν.

Είναι καιρός η Ρεάλ να αρχίσει να εμπιστεύεται τους μικρούς. Είναι οφθαλμοφανές πως γίνεται καλή δουλειά στις ακαδημίες, βγαίνουν πολλοί καλοί παίκτες. Το θέμα είναι να αλλάξει η νοοτροπία. Το να έχεις μια ικανοποιητικότατη πηγή ταλέντων και να την αφήνεις ανεκμετάλλευτη είναι έγκλημα. Άλλες ομάδες πασχίζουν να δημιουργήσουν κάτι τέτοιο και η Ρεάλ που το έχει έτοιμο να μην το αξιοποιεί; Και ένα είναι σίγουρο: Όσο ο Μουρίνιο παραμένει στη Ρεάλ, δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεπεταχθεί κάποιο φυντάνι. Και για να αποδείξω τον ισχυρισμό μου, ο Πορτογάλος έχει περάσει από Τσέλσι, Ίντερ, Ρεάλ, πόσα παιδιά ανέδειξε; Μην το ψάξετε, δεν θα βρείτε και πολλά, πιθανόν ούτε ένα.

7 σχόλια:

  1. Καθώς διάβαζα το κείμενο, σκεφτόμουν ότι αυτό που κάνει η Ρεάλ είναι έγκλημα και μετά βλέπω ότι το γράφεις κι εσύ. Αυτό δείχνει την έλλειψη σχεδίου και υπομονής. Όσο για την υπόθεση ότι οι ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό δεν έχουν την πολυτέλεια να αξιοποιούν τα ταλέντα τους, υπάρχουν πολλά παραδείγματα που φανερώνουν το μέγεθους του λάθους. Η ποδοσφαιρική ιστορία βρίθει από ομάδες που στηρίζονται στα φυτώριά τους. Η Μπάρτσα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου φίλε Κάνθαρε.
    Είναι έγκλημα, ειδικά όταν μπορείς και έχεις φτιάξει και τις κατάλληλες υποδομές, να μην τις αξιοποιείς. Συμφωνώ πως είναι τουλάχιστον λάθος αυτά τα περί πρωταθλητισμού και πράγματι υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Καλό θα ήταν η Ρεάλ να αρχίσει να κοιτά προς τους μικρούς που βγάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εν μερη εχεις δικιο, αλλα μην ξεχναμε οτι το ποδοσφαιρο πλεον εκτος απο φλωρικο ειναι και μπιζνα. Καμια μεγαλη ομαδα δεν εχει την πολυτελεια να βαλει 5 πιτσιρικους να παιζουν, οταν ξερει οτι με την ηττα εκτος τους 0 βαθμους θα παρουν και 0 λεφτα.

    Επισης κατι αλλο, υπαρχουν τα ταλεντα, υπαρχουν και οι μπαλαδοροι. Ταλεντο ηταν και ο Πορτιγιο, ο νεος Ραουλ ελεγαν... που ειναι τωρα? Τυπικο παραδειγμα, μπορω να αναφερω καμια δεκαρια δεν εχει νοημα.

    Αν καποιος ειναι μπαλαδοφατσα και ξερει να κλωτσαει το τοπι. ειτε παιζει στη Ρεαλ ειτε στην Αστραπη Δουργουτη δεν θα χαθει. Τα παντα ειναι στο "ποδι" του ποδοσφαιριστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εν μέρει έχεις δίκιο, είναι ρίσκο δεν θα διαφωνήσω. Είναι λογικό να βγουν και παίκτες που δεν θα είναι καλοί, η Ρέαλ για παράδειγμα είχε βγάλει τον Πορτίγιο, που αναφέρεις, και τον Παβόν, οι οποίοι ήταν αιώνια ταλέντα.

    Διαφωνώ στο σημείο που λες καμία μεγάλη ομάδα δεν έχει τη πολυτέλεια να βάζει πέντε πιτσιρίκια, η Μπαρτσελόνα (κλασσικό παράδειγμα) το έκανε και το κάνει τακτικά. Φέτος μόνο έχουν αγωνιστεί παίκτες όπως ο Τιάγκο Αλκάνταρα, ο Ισάακ Κουένκα, ο Ραφίνια και άλλοι και τα πάνε πολύ καλά, ειδικά ο Κουένκα που κατέχει το σπορ.

    Δυστυχώς έχουμε δει περιπτώσεις παικτών που ενώ το κατείχαν το σπορ χάθηκαν,είτε διότι δεν τους είδαν ποτέ οι μεγάλοι σύλλογοι, είτε επειδή αντιμετώπισαν προβλήματα τραυματισμών, είτε επειδή ήταν κακοί χαρακτήρες. Πάντως αν όχι τα πάντα, τα περισσότερα είναι πράγματι στο πόδι του ποδοσφαιριστή, δεν θα διαφωνήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα φίλε Σκάουτερ,

    Συμφωνώ απολύτως με τα όσα λες για τη Ρεάλ και το γεγονός ότι δεν αξιοποιεί τα ταλέντα της.Και θέλω να αναφερθώ μόνο στον Σολδάδο.Την σεζόν που έφυγε για την Χετάφε,η Ρεάλ χρυσοπλήρωσε την Ρίβερ (νομίζω) με 30 εκ για να τον φέρει στην ομάδα και 1,5 χρόνο αργότερα πλήρωσε τα ίδια περίπου χρήματα για να πάρει τον Μπενζεμά! Το συμπέρασμα; Η Ρεάλ έχει 2 επιθετικούς 60 εκατομμυρίων που κάνουν όσα κάνει μόνος του ο Σολδάδο στη Βαλένθια!

    Παιδιά που παίζουν καλή μπάλα υπάρχουν παντού. Και υπάρχουν κάποιοι που έπαιζαν πολύ καλή μπάλα αλλά είτε με φταίξιμο δικό τους είτε τον ομάδων χάθηκαν (πχ ο Κουαρέσμα) αλλά και αυτοι που αναδείχθηκαν μόνο και μόνο από τον τύπο χωρίς να έχουν παίξει ούτε ένα παιχνίδι! (βλέπε τον Σανόγκο της Οσέρ αλλά και τον Νικλιτσιώτη.)

    Σε αυτό που λές με τον Μουρίνιο θα διαφωνίσω λίγο. Όταν πήγε στην Ίντερ βρήκε τους Σαντόν και Μπαλοτέλι (δεν τους ανέδειξε ο ίδιος) αλλά δεν τους έβαλε να παίξουν και όσο χρειάζεται έτσι ώστε να γίνουν συμαντικοί στην Ίντερ.Και οι δύο παίζουν στην Premier League.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλη Χρονια να εχεις μικρε σκαουτερ, στη Ζωη σου να βρισκεις παντα πουλεν! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Ύπνος
    Καλώς τον! Καταρχήν να σου ευχηθώ χρόνια πολλά, ευτυχισμένο το νέο έτος.

    Σε γενικές γραμμές συμφωνώ μαζί σου, απλά στο τελευταίο μέρος δεν έχω καταλάβει που διαφωνείς, το ίδιο λέμε, ο Μουρίνιο δεν εμπιστευεται και δεν ενισχύει τόσο τους μικρούς.

    @Manolog3
    Χρόνια πολλά φιλαράκι, καλή χρονιά και ευτυχισμένο το 2012.
    Υ.Γ "να βρίσκεις πάντα πουλέν" Θεϊκή ευχή, ακόμη γελάω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή