Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Ένα ντέρμπυ με όλη τη σημασία της λέξης

Μεγάλη νίκη πέτυχε χθες βράδυ η Μπαρτσελόνα απέναντι στη μισητή της αντίπαλο, μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα πέτυχε σπουδαία ανατροπή και νίκη σε βάρος των παικτών του Ζοζέ Μουρίνιο, που έφυγαν και πάλι με σκυμμένο το κεφάλι. Η χθεσινή επικράτηση των μπλαουγκράνα καθιστά τους πρωταθλητές Ευρώπης ακλόνητο φαβορί για τη πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού και φαβορί για τη κατάκτηση του τροπαίου.

Το χθεσινό παιχνίδι είχε τα πάντα. Ένταση, πάθος, πολλά γκολ, ανατροπές, διαιτητικά λάθη, τσαμπουκά...είχε τα πάντα. Οι μερένχες προηγήθηκαν με γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο, μετά από υπέροχη πάσα του Καρίμ Μπενζεμά και μεγάλο λάθος του Πίντο, που δέχθηκε το τέρμα με τη μπάλα να περνά κάτω από τα πόδια του. Οι Καταλανοί ισοφάρισαν στην έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, με κεφαλιά-ψαράκι του Πουγιόλ και ολοκλήρωσαν την ανατροπή με το πλασέ του Αμπιντάλ, μετά από εξαιρετική σκαφτή πάσα του Λιονέλ Μέσσι.

Η Μπαρτσελόνα ήταν ανώτερη καθ'όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, είχε πολλές ευκαιρίες και δύο δοκάρια, με τη Ρεάλ να προσπαθεί να χτυπήσει στη κόντρα και πέραν του τέρματος του Πορτογάλλου και ενός δοκαριού του Μπενζεμά, δεν απείλησαν ιδιαίτερα. Ιδιαίτερες διαφορές σε σχέση με το παιχνίδι για το πρωτάθλημα μερικές εβδομάδες πριν δεν υπάρχουν, ενώ η Ρεάλ και πάλι δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το καλό της ξεκίνημα και, κυρίως, να κρατήσει το προβάδισμα.

Καλό παιχνίδι πραγματοποίησε από πλευράς γηπεδούχων ο Ίκερ Κασίγιας και ο Καρίμ Μπενζεμά. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, αν και δραστήριος, πλην του γκολ που πέτυχε, δεν προσέφερε πολλά. Στον αντίποδα, οι φιλοξενούμενοι είχαν τη τύχη να έχουν σε εξαιρετική μέρα τον Τσάβι, που έλυνε και έδενε στο χώρο του κέντρου, τον Πουγιόλ, που ήταν όλη η άμυνα της Μπαρτσελόνα και τον Ινιέστα, που αν και άτυχος, έτρεξε πολύ, μάρκαρε και προωθούσε με επιτυχία τη μπάλα.

Για τη Ρεάλ, οι Καρβάλιο, Πέπε, Άλτιντοπ και Ιγκουαϊν έκαναν πολύ κακό παιχνίδι. Ο Καρβάλιο ήταν μια ταχύτητα πίσω (προέρχεται βέβαια από τραυματισμό), ο Τούρκος διεθνής είχε πολύ άγχος, πήρε πολλές λάθος αποφάσεις και δεν δικαίωσε την επιλογή του προπονητή του, ο Αργεντίνος επιθετικός ήταν άφαντος. Ο Πέπε, εκτός του ότι έπαιξε με το γνωστό βρώμικο τρόπο, που μας έχει συνηθίσει άλλωστε, έχασε τον Πουγιόλ στο πρώτο γκολ των μπλαουγκράνα, μοίρασε πολύ ξύλο και θα πρέπει να θεωρεί εαυτόν τυχερό που δεν δέχθηκε κόκκινη μετά από ύπουλο χτύπημα στον Μέσσι (του πάτησε ηθελημένα το χέρι).

Ο Ντάνιελ Άλβες χθες ήταν πολύ κακός. Στο πρώτο ημίχρονο αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα, κάτι που οδήγησε τον Γκουαρντιόλα στο να του δώσει την εντολή να μην βγει καθόλου μπροστά. Ο Πίντο φέρει ξεκάθαρη ευθύνη για το γκολ που δέχθηκε η ομάδα του, ενώ ο Πικέ ήταν εκτός κλίματος, καμία σχέση με τον Πικέ που όλοι ξέρουμε. Κακό παιχνίδι πραγματοποίησε και ο Μπούσκετς, που χθες είχε μια ροπή προς τη...βουτιά. Τέλος, ο Φάμπρεγκας ήταν άφαντος, πλην μιας υπέροχης σκαφτής μπαλιάς για τον Σάντσες, που όμως ήταν οφ-σάιντ.

Είναι δεδομένο πως η Μπαρτσελόνα έχει πάρει τον αέρα της Ρεάλ. Δεν θα μου κάνει καμία απολύτως εντύπωση εάν η Ρεάλ δεν καταφέρει να κερδίσει ούτε μία φορά τη μισητή αντίπαλο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει και πολλά. Για εμένα, η Ρεάλ έχει το πάνω χέρι στην υπόθεση τίτλου (για το πρώταθλημα μιλάω πάντα), καθώς η μέχρι τώρα εικόνα της δείχνει πως δεν θα αφήσει παιχνίδι. Το πρωτάθλημα είναι κούρσα και η Ρεάλ δείχνει λιγότερο επιρρεπής στη γκέλα, απ'οτι η Μπαρτσελόνα, που έχει αφήσει αρκετούς βαθμούς. Αυτό βέβαια, είναι μια πρόβλεψη, έχουμε ακόμη 18 ματς να δούμε.

Ωστόσο, αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση είναι το ότι ο μέγας τακτικιστής Μουρίνιο δεν έχει καταφέρει να κερδίσει τη Μπαρτσελόνα. Μία φορά βρήκε το αντίδοτο σε αυτό το ποδόσφαιρο και αυτό έγινε όταν ήταν στην Ίντερ. Όμως, στο Μιλάνο είχε παίκτες εργάτες που έτρεχαν ακατάπαυστα και δεν είχαν πρόβλημα να τσαλακωθούν. Μόττα, Καμπιάσο και Ζανέτι είχαν μπλοκάρει τελείως τους μπλαουγκράνα, με αποτέλεσμα η Ίντερ να αποκλείσει τους πρωταθλητές Ισπανίας. Στη Ρεάλ, όμως, υπάρχουν τέτοιοι παίκτες; Όχι.

Υ.Γ: Λυπάμαι που θα το πω έτσι ωμά, αλλά μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία της Μπαρτσελόνα έχει ο Γκουαρντιόλα, που πολλοί πιστεύουν ότι τον "πάει καρότσι" το υλικό της ομάδας. Διαφωνώ. Για να δημιουργηθεί μια υπερομάδα πρέπει να έχεις και υλικό και προπονητή. Και ορίστε μερικά παραδείγματα:
Άγιαξ του 70': Ρίνους Μίχελς στο τιμόνι με παίκτες όπως Κρόιφ, Νεεσκενς.
Μίλαν του 80-90': Αρίγκο Σάκι προπονητής και παίκτες Φαν Μπάστεν, Γκούλιτ, Ράικαρντ και Μπαρέζι
Μπαρτσελόνα (Cruyff's Dream Team): Γιόχαν Κρόιφ προπονητής με υλικό τους Στόιτσκοφ, Χάτζι, Γκουαρντιόλα, Κούμαν
Ρεάλ (γνωστή και ως Galacticos Era): Βιθέντε Ντελ Μπόσκε με παίκτες όπως Ζιντάν, Ραούλ, Φίγκο, Ρομπέρτο Κάρλος, Ιέρο.

Μετά από χρόνια θα λέμε:
Μπαρτσελόνα (Pep's Team): Με προπονητή τον Πεπ Γκουαρντιόλα και παίκτες όπως ο Μέσσι, ο Τσάβι, ο Ινιέστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου